Taler nu åbent om sin diabetes: - Jeg var bange for at dø, før jeg fik børnebørn

De nye vaner sygdommen har givet ham, har smittet af på det hektiske arbejdsliv, der tidligere var hverdagskost for Lars Christian.

Det kom som et chok, et lyn fra en klar himmel, da den travle politiker Lars Christian Lilleholt, 58 år,  fik konstateret diabetes i 2012 hos sin læge. En sygdom, der kræver en større omlægning af vaner og sundhed, hvis ikke det skal blive, i yderste fald, livstruende. 

- Jeg blev meget chokeret og rystet over at få diagnosen. Omkring mine børns konfirmation gik jeg og tænkte på, hvorvidt jeg ville opleve at få børnebørn.

Det kom han til, og Lars Christian fortæller om det store vendepunkt, som diabetesdiagnosen blev for ham i serien Vendepunktet på TV 2 Fyn.

Vendepunktet

Alt for travlt

Op til diagnosen i 2011 var der fuld fart på arbejdslivet for Lars Christian, der både sad i Folketinget og i Byrådet i Odense.

- Jeg var over det hele, og tempoet var megahøjt. Det var ikke fornuftigt at arbejde 12-15 timer om dagen. Men jeg var ikke bevidst om at passe på mig selv. Jeg satte arbejdet og opgaverne over mig selv. Men jeg kunne mærke træthed, tørst og jeg svedte meget. Så jeg tog til læge og fik så diagnosen. 

Lars Christian Lilleholt i hjemmet i Odense.
Lars Christian Lilleholt i hjemmet i Odense.
Foto: Morten Albek

Nye vaner

Herefter fulgte en svær periode, hvor Lars Christian skulle finde sine ben som diabetespatient. Både mentalt og i praksis med nye sundhedsvaner.

- De første dage var jeg rystet og bange. Jeg frygtede, at det ville gå ud over mit daglige arbejde og mit helbred. Konkret var jeg bange for at leve kortere. Det havde jeg hørt - at man som diabetiker får et kortere liv. Men sådan behøver det ikke være mere, ved jeg nu. For hvis man passer sin diabetes ordentligt, kan man sagtens leve et helt normalt liv, og man behøver ikke sætte sig i et hjørne, opgive det hele og være ked af det.

Den første uge hjemme i privaten gik med at blive klogere på, hvad diabetes er for en sygdom. Lars Christian fik stor støtte fra sin hustru, og sammen fik de afmonteret den største frygt og erstattet den af konkrete planer.

- Jeg gik i gang med et massivt motionsprogram, for jeg var ret overvægtig. Og der var kun en vej frem - op på motionscyklen og hen i træningscentret. Det var godt, for motion giver energi, og diabetes gør netop, at man mangler energi, så det havde jeg brug for.

Skamfuldt de første år

Der gik en del år, før Lars Christian talte åbent om sin diabetes. Han frygtede, at det ville blive oplevet som et svaghedstegn og som en selvforskyldt sygdom på grund af forkert livsstil. Men da han for få siden fik amputeret sin storetå på grund af følgevirkninger fra diabetes, kunne han ikke skjule det længere og stod åbent frem. Det er han i dag rigtig glad for.

- Da jeg lavede et opslag på facebook, hvor jeg fortalte om min diabetes og om amputationen, fik jeg flere likes end nogen siden før. Flere tusinde. Der er et tabu omkring diabetes, og det vil jeg gerne være med til at bryde. Jeg taler med rigtigt mange mennesker på min vej, og det giver mig meget at kunne hjælpe andre og bidrage til, at de kan komme videre med deres tilværelse. Hver gang er budskabet fra mig, at de sagtens kan leve livet som de plejer, hvis bare de tænker sig om. Så jeg hjælper dem, og jeg bliver også selv klogere på min sygdom ved hver samtale. 


Lars Christian Lilleholt
Foto: Morten Albek

Lever fint i dag

Nogle gange oplever jeg, at nogen kommer og spørger, om jeg dog ikke skal sygemeldes og stoppe i folketinget. Så bliver jeg overrasket, for jeg lever godt med min diabetes. Så længe jeg passer den ordentligt med fornuftig kost, søvn og motion, så kan jeg også passe mit arbejde. Vi er omkring 260.000 danskere med diabetes, og langt de fleste af os kan leve et normalt liv, når vi er opmærksomme på vores helbred. Jeg er i dag gruppeformand, statsrevisor og har mange, tunge opgaver, og jeg føler mig på ingen måde syg. 

Et bedre arbejdsliv

De nye vaner har også smittet af på det hektiske arbejdsliv, der var hverdagskost for Lars Christian. 

- Jeg har fået en anden måde at arbejde på, hvor jeg tænker mig mere om. Der er mere ro omkring mig, og der er mere ro på møderne og luft i kalenderen. 

Jeg er blevet bedre til at prioritere og ved nu, at noget er mere vigtigt end andet. Før troede jeg, at alt var lige vigtigt. Men nu er jeg blevet bedstefar, og jeg er så lykkelig over at være her i dag. Jeg har fået mere livsmod end de første år, hvor jeg var bange for at dø tidligt og ikke opleve mine børnebørn. Men nu kan jeg være ordentligt til stede i min familie og være en del af mine børns og barnebarns liv, og det er jeg dybt taknemmelig over. 

Se Vendepunktet hver mandag 19.30 på TV 2 Fyn, eller se det på www.tv2fyn.dk/play. 

De første mange år var det skamfuldt, men nu taler den fynske folketingspolitiker og venstremand Lars Christian Lilleholt højt og gerne om sin diabetes 2, som han har lært at leve godt med, men som var et uventet og uønsket vendepunkt i hans liv.
Fotograf: Morten Albek


Oversigt

    Oversigt