Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
I næste uge har Diktatoren premiere på Odense Teater, og selvom stykket er baseret på en næsten 80 år gammel film, så er fortællingen stadig relevant i dag.
Diktatoren indtog i foråret sidste år Nørrebo Teater. Nu er stykket med instruktør Nikolaj Cederholm i spidsen klar til at indtage Fyn.
I næste uge får det anmelderroste stykke premiere på Odense Teater, og selvom det er baseret på en næsten 80 år gammel Charlie Chaplin-film, så har det stadig al mulig relevans i dag.
- En masse af de ting, Hitler siger, er jo ting, vi hører politikere sige på daglig basis, siger instruktør Nikolaj Cederholm.
- Vi er allesammen med på, at han er ond, så det behøver vi ikke spilde tid på at forklare publikum. Det er mere, hvad siger han egentlig, som er tiltrækkende.
Barberen forveksles
Diktatoren handler om en jødisk barber, der vågner op efter tyve års hukommelsestab. Han opdager til sin skræk, at virkeligen nu er blevet gjort barsk af en fæl diktator, der drømmer om at skabe den rene ariske race.
Barberen beslutter sig i fællesskab med sin kæreste og deres venner at tage kampen op med diktatoren. Skæbnen vil dog, at den lille barber i sin lighed med diktatoren forveksles med ham, og så begynder løjerne på ægte Charlie Chaplin manér.
Carl Nielsen vandt: Musikkonkurrencen blev forvandlet til en fynsk festival
En franskmand, en slovener og en svensker tog førstepriserne ved musikkonkurrencen. Men fynske Carl Nielsen fik et internationalt gennembrud.
Mange fynboer kender Carl Nielsens sange "Jeg ved en lærkerede" og "Jens Vejmand". Færre kender hans symfonier.
Men i de sidste ti dage er den fynske komponist fået et historisk gennembrud i forbindelse med dette års udgave af Carl Nielsen International Competition.
Sådan her lød det fra årets vinder af musikkonkurrencens førstepris i violin, Johan Dalene fra Sverige:
- Det er et nyt program hver dag, det er så godt. Man kan mærke et godt miljø her, hvor jeg har fået mange nye venner.
Den svenske violinist gav udtryk for sin glæde over Carl Nielsen International Competition i sekunderne efter annonceringen af ham som vinder af førsteprisen i violin-kategorien.
- Jeg er meget lykkelig, jeg har faktisk ikke ord for det. Det føles mere som en festival end en konkurrence, når man er her.
Danske Anna Agafia Egholm fik tredjepladsen, mens franske Marie-Astrid Hulot blev nummer to.
I fløjtekonkurrencen gik førsteprisen til Josephine Olech, Frankrig, andenprisen til Marianna Julia Zolniacz, og tredjeprisen gik til Rafael Adobas Bayog, Spanien.
Blaz Sparovic, Slovenien, vandt førsteprisen i klarinet-kategorien. Her blev italienske Aron Chiesa nummer to og Victor Diaz Guerra.
Prisen for bedste fortolkning af nyskrevet musikstykke gik til Anna Agafia Egholm, Ann Lepage og Rafael Adobas Bayog.
Odense Symfoniorkesters Pris - udvalgt af musikerne i både Odense Symfoniorkester og Copenhagen Phil - gik til Anna Agafia Egholm, Blaz Sparovec og Josephine Olech.
Ungdomsjuryprisen blev tildelt Anna Agafia Egholm, Blaz Sparovec, Josephine Olech.
Se klip fra Carl Nielsen-studiet herunder, hvor Ole Kiilerich fra Odense Symfoniorkester kommenterer på Carl Nielsen-konkurrencens gennembrud fra kun at være en konkurrence til at være en festival.
Kunne arbejde videre
For Nikolaj Cederholm har opsætningen på Odense Teater betydet, at han har kunne arbejde videre med stykket sammen med de nye skuespillere.
- Der er fire gamle og fem nye, som er gode, så vi har bare udnyttet tiden. Muligheden er jo, når stykket bliver sat op igen, at man har noget arbejdstid med skuespillerne, som man normalt ikke har. Normalt er man færdig med forestillingen efter premieren, men har vi haft muligheden for at arbejde videre, siger Nikolaj Cederholm.
En af de skuespillere som ikke er nye er Olaf Johannessen, der spiller barberen. Han er selv uddannet på Odense Teater sammen med Nikolaj Cederholm.
Ifølge ham kan publikum forvente at få noget at tænke over samtidig med, at man bliver underholdt.
- Det er en politisk forestilling, da Chaplins film skulle have premiere var der flere lande, som ikke ville vise den. Nikolaj Cederholm har rettet manuskriptet til, så man også i dag kan relatere til den gamle film. Samtidig kan publikum glæde sig til at både blive rørt og morer sig i løbet af forestillingen, siger Olaf Johannessen.