Viet på fødeafsnit: Steffan og Line sagde ja blandt dropstativer og hjerteapparater
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Hvad der var planlagt som et hemmeligt bryllup på rådhuset, endte som en vielse mellem dropstativer og hjerteapparater på en fødestue.
En augustdag på fødestue 8 på Odense Universitetshospital var alting ikke helt, som det plejede. Der var ganske vist en læge, en jordemoder og et kommende forældrepar til stede. Men også en præst.
I sidste uge blev Steffan Ravn Edwardsen og Line Uhrenholt Kürstein fra Odense viet på OUH's fødeafsnit. Det skete blandt dropstativer, hjertelydapparater og blomster fra jordemødrenes kaffestue.
- Jeg nåede at rede mit hår, og så blev jeg viet i den sommerkjole, jeg kom i. Jeg var koblet op til en del slanger, så jeg kunne ikke rigtig komme ud af mit tøj. Det var sådan, det blev, fortæller Line Uhrenholt Kürstein til TV 2/Fyn.
- Jordemødrene havde en buket blomster, som en af dem havde haft med tidligere på dagen - den fik vi. Præsten havde nogle hvide roser med. Og så kom han i civilt tøj, for at det ikke blev alt for hospitalsagtigt, tilføjer Steffan Ravn Edwardsen.
Hemmelig vielse
Det var planlagt, at parret ville sige ja til hinanden netop denne onsdag i august, men at det skulle foregå på fødeafsnittet på OUH var ikke en del af planen.
- Det var vores tre års dag, og for lang tid siden planlagde vi, at vi gerne ville giftes der. Det skulle være, inden baby kom. Så havde vi god tid. Det troede vi i hvert fald, siger Line Uhrenholt Kürstein.
Vielsen skulle foregå på rådhuset - i første omgang i al hemmelighed - efterfulgt af hvedebrødsdage i Odense med god mad, koncerter, biograftur.
- Det blev nogenlunde samme ånd, men slet ikke noget, vi kunne have planlagt, griner Steffan Ravn Edwardsen.
OUH har succes med at sende tidligt fødte børn hurtigere hjem
Et nyt forskningsprojekt fra OUH viser, at det er en bedre ide at sende for tidligt fødte børn hjem, så snart barnet og forældrene er klar. Tidligere var det nødvendigt med lang indlæggelse.
Selvom lille Oscar blev født 40 dage for tidligt og kun vejede 2,5 kilo, da han kom til verden på OUH, så kom han med sin mor, far og storesøster hjem til Langeskov få dage efter fødslen.
Normalt sender OUH ellers først for tidligt fødte børn hjem den dag, hvor de ifølge terminen skulle være kommet til verden.
For forældrene Marie og Michael Rønning Fausing ville det betyde, at de skulle tilbringe 40 dage på OUH med Oskar. Men på grund af et nyt forskningsprojekt på OUH fik de lov at komme hjem få dage efter fødslen.
Videokonsultation fra hjemmet
I stedet for at være indlagt får de en tablet med hjem, hvor de kan have videokonsultationer med en sygeplejerske fra OUH. Det kaldes et telemedicinsk tidligt hjemmeophold, forklarer Kristina Garne Holm, der er forskningssygeplejerske og post.doc. på OUH.
- Vi tilbyder noget, der hedder telemedicinsk tidligt hjemmeophold, hvor forældre til for tidligt fødte børn kan få deres børn med hjem på et tidligere tidspunkt, end hvad vi tidligere har gjort, siger hun.
Marie Rønning Fausing, der er mor til Oscar, er meget tilfreds med videokonsultationerne. Indtil Oscar selv kan indtage føde - altså uden en sonde - har familien to ugentlige videokonsultationer med en sygeplejerske. Det er nemt, og det fungerer, siger hun.
- Man laver en aftale på forhånd med dato og tidspunkt, og så er det på en ipad. Det eneste jeg skal gøre er at sidde klar på det her tidspunkt, og så er det OUH, der ringer op, siger hun.
En lægelig vurdering om barnet er parat
På OUH er det sygeplejersken Birte Rossen Møller, der ringer op til de nybagte forældre i Langeskov denne dag. Hun er også glad for den nye teknologi.
- Det fungerer virkelig godt, for vi kan se, hvordan patienterne har det, når vi ringer dem op. Det første billede, det første indtryk, kan du se, om de har det godt, og om de trives derhjemme, eller om de er udfordret på en eller anden vis, siger Birte Rossen Møller.
For at få sit for tidligt fødte barn med hjem, skal barnet være stabilt og være klar til at lære at spise - enten fra sin mor eller fra en flaske. I sidste ende er det dog læger og sygeplejersker, der skal vurdere, om barnet er klar til at komme hjem.
Oscars far, Michael Rønning Fausing, er dog ikke i tvivl om, at det har haft stor betydning for familien, at sønnen kunne komme tidligt hjem efter fødslen.
- Det har jo betydet, at vi kunne være en familie alle fire. Fremfor at Marie og den lille har været på OUH, og så har mig og Freja kørt i pendulfart frem og tilbage. Så det har haft en kæmpe betydning, siger han.
Telemedicinsk behandling frigør ressourcer
Det er dog ikke kun familierne, som nyder godt af det nye forsøg. For OUH er det også en fordel at sende dem tidligere hjem.
Det siger Kristian Kidholm, der er forskningsleder og sundhedsøkonom på OUH.
- Projektet med de præmature børn har frigjort en masse senge, som vi kunne bruge sidste år til at håndtere, da vi så en stigning i antallet af fødsler på Fyn.
- Hvis ikke vi havde fået frigjort de senge, så havde afdelingen simpelthen ikke kunne få det til at hænge sammen. Men fordi de havde fået de for tidligt fødte børn ud fra sengene og til at være i deres eget hjem, så var der den kapacitet, der var til rådighed.
OUH håber nu på, at projektet med telemedicinsk behandling kan overføres til andre afdelinger på sigt.
Skæbnen ville det nemlig anderledes.
Trods Line kun var gravid i uge 33 og havde godt to måneder til termin, gik hun i begyndende fødsel to dage før parrets bryllupsplaner. Derfor blev hun indlagt, og personalet måtte give hende medicin for at stoppe veerne.
Parret indstillede sig så småt på at aflyse brylluppet, men jordemødrene fik en aftale i stand med sygehuspræsten, som gerne ville stå for vielsen.
- Det var faktisk okay. Vi grinte af det og syntes egentlig, det var meget sjovt. Det var helt specielt på sin egen måde. Det er ikke noget, vi glemmer, fortæller Line Uhrenholt Kürstein.
Mand og kone - far og mor
Det viste sig, at der ikke kun ventede parret én ny titel denne uge.
Line gik i fødsel igen, og denne gang ville personalet ikke forsøge at stoppe den. Naturen gik sin gang, og efter mange timers prøvende fødsel, hvor ressourcerne slap op, fik Line foretaget et kejsersnit.
Fredag morgen kunne parret derfor ikke blot kalde sig ægtefolk, men også forældre til en lille pige på 40 centimeter og 1705 gram.
- Det er fantastisk, men det er også en omvæltning fra den ene dag til den anden. Og nu er hun indlagt, så det er også lidt skræmmende. Det er slet ikke, som vi havde forventet, siger Steffan Ravn Edwardsen.
- Det er jo en helt anden verden. Det skal vi lige lære og vænne os til, tilføjer Line Uhrenholt Kürstein.
En hurtig lille en
Datteren - som endnu ikke har et navn - er ifølge forældrene hurtigt ude af starthullerne, trods hun er født to måneder for tidligt.
- Hun er stærk, sund og velskabt. Hun er i lysterapi, får sondemad og hjælp til at trække vejret, men hun har travlt. Hun spiser - og det kommer lige igennem. Alt fungerer altså, som det skal. Der er ikke noget at være nervøs for, fortæller Steffan Ravn Edwardsen.
- Hun har hele tiden haft lidt travlt. Det er vist hendes personlighed, griner Line Uhrenholt Kürstein.
Håbet lever stadig: Fremtiden for sydfynsk fødetilbud skal igen diskuteres
Der skal kigges nærmere på, om der fremover alligevel skal være et fødetilbud på Sydfyn. Formanden for sundhedsudvalget i regionen vil nu se alle mulighederne igennem.
Skal de sydfynske fødende frem over sendes til Odense, når de skal føde, eller skal de fortsat have muligheden for at føde lokalt?
Det spørgsmål tager regionsrådet i Syddanmark nu igen op til diskussion.
Dermed er det alligevel ikke sikkert, at alle fynske fødsler skal foregå i Odense. Nu skal der igen kigges på, om der er mulighed for et lokalt sydfynsk fødselstilbud, så de fødende ikke skal køre hele vejen til Odense.
Og hvis det står til formanden for sundhedsudvalget, så er skal alle løsninger kigges igennem, inden der tages en endelig beslutning.
- Jeg har ikke lagt mig fast på noget endnu, og jeg er indstillet på, at vi afdækker alle muligheder for en lokal løsning på Sydfyn, siger Poul-Erik Svendsen (S) og fortsætter:
- En vigtig del af at have et regionsråd er, at vi kan tage borgernes briller på og anskue sager som denne fra flere vinkler og nogle gange finde nogle løsninger og kompromisser, som sikrer et fagligt godt og lokalt sundhedsvæsen.
Regionsrådet besluttede ellers i 2010 at samle alle de fynske fødsler på det kommende nye universitetshospital i Odense, når det står færdigt i 2023. Men allerede i budgetaftalen for 2018 valgte forligspartierne, at de ville revurdere beslutningen og se på mulighederne for en lokal løsning på Sydfyn.
Ikke læger nok på Sydfyn
Fødeafdelingen på Svendborg Sygehus har over en længere periode ikke kunne imødekomme en række krav og udfordringer. Blandt andet har afdelingen ikke haft adgang til børnelæger med særlig viden om for tidligt fødte børn, og man har haft svært ved at kunne besætte vagterne, da det har været utrolig svært at rekruttere læger til stedet.
Lige nu eksisterer fødeafdelingen i Svendborg ved hjælp af et rotationsprincip, hvor læger fra Odense "skiftedes" til at dække vagterne på fødeafdelingen i Svendborg. Og det er da også fortsat en af mulighederne fremadrettet, fortæller Poul-Erik Svendsen.
Flere løsninger i spil
Der er også to andre muligheder i spil, når det kommer til fremtiden for et fødetilbud i det sydfynske, fortæller udvalgsformanden.
De to andre muligheder er, at man nedlægger fødeafdelingen i Svendborg permanent, eller at man etablerer en jordemoderledet fødeklinik udenfor sygehuset, hvor de fødende så kan komme hen.
Alle løsningerne er blevet udarbejdet af en faglig gruppe af jordemødre, fødselslæger og børnelæger, der har udarbejdet en rapport med forskellige scenarier for fødselstilbuddet på Sydfyn.
Du kan se rapporten her under:
- Vi skal snakke det hele igennem på et møde tirsdag i næste uge, fortæller Poul-Erik Svendsen til TV 2/Fyn.
Men udvalget kommer først nærmere en endelig beslutning på et møde i august.
Og forældrene selv har det som de fleste andre nybagte forældre.
- Vi har det godt, men vi er trætte, siger Line Uhrenholt Kürstein.
Det er stadig uvist, hvor længe den lille familie fra Odense skal være indlagt på OUH, som de kun har rosende ord tilovers for.
- Det har været en rutsjebanetur af følelser, men folk har været så søde. De har gjort en kæmpe ekstra indsats for at stable brylluppet på benene. Vi er ekstremt taknemmelige, fortæller Line Uhrenholt Kürstein.