Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Der skal kigges nærmere på, om der fremover alligevel skal være et fødetilbud på Sydfyn. Formanden for sundhedsudvalget i regionen vil nu se alle mulighederne igennem.
Skal de sydfynske fødende frem over sendes til Odense, når de skal føde, eller skal de fortsat have muligheden for at føde lokalt?
Det spørgsmål tager regionsrådet i Syddanmark nu igen op til diskussion.
Dermed er det alligevel ikke sikkert, at alle fynske fødsler skal foregå i Odense. Nu skal der igen kigges på, om der er mulighed for et lokalt sydfynsk fødselstilbud, så de fødende ikke skal køre hele vejen til Odense.
Og hvis det står til formanden for sundhedsudvalget, så er skal alle løsninger kigges igennem, inden der tages en endelig beslutning.
- Jeg har ikke lagt mig fast på noget endnu, og jeg er indstillet på, at vi afdækker alle muligheder for en lokal løsning på Sydfyn, siger Poul-Erik Svendsen (S) og fortsætter:
- En vigtig del af at have et regionsråd er, at vi kan tage borgernes briller på og anskue sager som denne fra flere vinkler og nogle gange finde nogle løsninger og kompromisser, som sikrer et fagligt godt og lokalt sundhedsvæsen.
Kovending: S vil bevare fødsler i Svendborg
Socialdemokraterne i Region Syddanmark vil nu bryde aftalen om Nyt OUH og bevare fødsler i Svendborg.
Forberedelserne med Nyt OUH er godt i gang. Når supersygehuset står færdigt i 2022, så skal fødeafdelingen i Svendborg lukke, og alle fynboer skal derfor føde i Odense.
Men nu vil Socialdemokratiet lave om på det. Hvis det står til dem, skal en del af fødslerne fremover også foregå i Svendborg.
- Vi har en fødeafdeling på Svendborg Sygehus, og det må kunne tænkes ind i en sammenhæng og fungere i samarbejde med Nyt OUH, siger Poul-Erik Svendsen, næstformand i Region Syddanmark og spidskandidat for Socialdemokratiet til efterårets regionsrådsvalg.
- Det lidt besynderligt, at man siger, at der kun må være de store fødegange, samtidig med at der fra statens side lægges op til at hjemmefødsler er i orden. Så må man også kunne tænke andre enheder ind, og det er den faglige debat, der kører nu. Og derfor vil vi i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2018 have undersøgt muligheden for, at der også fremadrettet kan være fødsler i det sydfynske.
Poul-Erik Svendsen og Socialdemokratiet lægger op til, at alle de sydfynske kvinder, som forventes at få en ukompliceret fødsel, også efter 2022 kan føde i Svendborg.
- Svendborg Sygehus er en del af universitetshospitalet (OUH), og den afstand på 35 kilometer, som der bliver mellem Svendborg Sygehus og Nyt OUH, bør ikke være en hindring. Det kan godt komme til at fungere, og så bevarer vi samtidig et fødselstilbud i det sydfynske.
Lukningen i Svendborg sikrede penge til Nyt OUH
Problemet er, at beslutningen om at samle alle fødsler i Odense er en del af den aftale, som sikrede Regionen penge til at bygge det nye supersygehus.
Hvordan vil du komme ud af den aftale?
- Den aftale skal vi ikke ud af, og vi skal overholde de betingelser, der er. Men der er sket en faglig udvikling og der er en diskussion nu, der har åbnet op for, at man andre steder føder uden for de store hospitaler. På Sjælland opererer man med fødeklinikker, der ligger spredt i mindre enheder, og man har i dag hjemmefødselsordninger, siger Poul-Erik Svendsen og fortsætter.
- Så må man også kunne lave en ordning, hvor man kan føde (i Svendborg, red.). Det er visiterede fødsler, fødsler der er planlagt sådan, at man forventer, at der ikke er nogle komplikationer ved dem.
Regionsrådet besluttede ellers i 2010 at samle alle de fynske fødsler på det kommende nye universitetshospital i Odense, når det står færdigt i 2023. Men allerede i budgetaftalen for 2018 valgte forligspartierne, at de ville revurdere beslutningen og se på mulighederne for en lokal løsning på Sydfyn.
Ikke læger nok på Sydfyn
Fødeafdelingen på Svendborg Sygehus har over en længere periode ikke kunne imødekomme en række krav og udfordringer. Blandt andet har afdelingen ikke haft adgang til børnelæger med særlig viden om for tidligt fødte børn, og man har haft svært ved at kunne besætte vagterne, da det har været utrolig svært at rekruttere læger til stedet.
Lige nu eksisterer fødeafdelingen i Svendborg ved hjælp af et rotationsprincip, hvor læger fra Odense "skiftedes" til at dække vagterne på fødeafdelingen i Svendborg. Og det er da også fortsat en af mulighederne fremadrettet, fortæller Poul-Erik Svendsen.
Fyn kalder Christiansborg: Skal fødeafdeling og akutmodtagelse bevares i Svendborg?
Der bliver talt om både nærhospitaler og sundhedsfællesskaber blandt landets toppolitikere. Men skal Svendborg beholde sin akutfunktion og en fødeafdeling? Det spørgsmål tog vi med til Christiansborg i forbindelse med Folketingets åbning.
Landets statsminister Lars Løkke Rasmussen taler om lokale sundhedsfællesskaber, mens socialdemokratiets partiformand Mette Frederiksen vil etablere såkaldte nærhospitaler. Vores sundhedsvæsen er til debat og efter efterårsferien fremlægger regeringen sin sundhedsreform.
Men hvilken betydning får den for Fyn?
I tirsdags åbnede Folketinget og i dag debatterer de 179 medlemmer af Folketingets statsministerens åbningstale.
Skal der fødes børn på sygehuset i Svendborg fremover?
TV 2/FYN tog ét fynsk spørgsmål med til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og til statsministerkandidat Mette Frederiksen (S)
Vil I være med til at opretholde akutfunktion og fødeafdeling i Svendborg?
- Jeg er helt på det rene med, at der er og har været bekymring i Svendborg. Det rokker ikke ved, at jeg synes, at det er en rigtig god ide, at vi får nu får et fantastisk universitetssygehus inde i Odense, som jo kommer til at løfte behandlingen op i international klasse. Og så skal det jo gå hånd i hånd med, at man også føler sig tryg i lokalområdet, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.
Men han ønsker ikke at garantere, at der også fremover skal fødes børn på sygehuset på Sydfyn.
- Jeg ved, at man kigger på det med fødeafdelingen, det er der ikke konkluderet på endnu, siger Lars Løkke Rasmussen.
Heller ikke hos Mette Frederiksen er der konkret hjælp at hente for sydfyn.
- Jeg tør ikke sige noget helt specifikt omkring Svendborg Sygehus. Jeg er ikke tæt nok på forholdene på Fyn til at kunne sige noget klogt om det, tror jeg, lyder det fra Mette Frederiksen.
Sundhedfællesskab eller nærhospital?
De to toppolitikere vil dog gerne styrke det lokale og det nære sundhedsvæsen på forskellig vis.
- Jeg har foreslået, at vi laver det, vi kalder sundhedsfællesskaber, altså at vi styrker samarbejdet mellem kommunerne - herunder også de sydfynske kommuner - og de læger, der er i det sydfynske område op mod sygehuset - blandt andet Svendborg sygehus. Der hvor nærhed for alvor betyder noget, det er jo ikke hvis man én gang skal ind og have den tunge operation, det er, når man skal genoptrænes, når man skal gå til kontrol og når der skal efterbehandles. Og der skal vi skabe nærhed - også i Svendborgområdet, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.
- Helt generelt, så er der jo kommet færre hospitaler i Danmark - ikke mindst efter Løkkes kommunalreform - og jeg synes, at nogen steder har det skabt for store afstande. Derfor foreslår vi jo faktisk at gå den anden vej igen og oprette nærhospitaler. Men specifikt omkring Svendborg, det vil jeg ikke udtale mig om, siger socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.
Flere løsninger i spil
Der er også to andre muligheder i spil, når det kommer til fremtiden for et fødetilbud i det sydfynske, fortæller udvalgsformanden.
De to andre muligheder er, at man nedlægger fødeafdelingen i Svendborg permanent, eller at man etablerer en jordemoderledet fødeklinik udenfor sygehuset, hvor de fødende så kan komme hen.
Alle løsningerne er blevet udarbejdet af en faglig gruppe af jordemødre, fødselslæger og børnelæger, der har udarbejdet en rapport med forskellige scenarier for fødselstilbuddet på Sydfyn.
Du kan se rapporten her under:
- Vi skal snakke det hele igennem på et møde tirsdag i næste uge, fortæller Poul-Erik Svendsen til TV 2/Fyn.
Men udvalget kommer først nærmere en endelig beslutning på et møde i august.