Nyt OUH kan ikke låne penge - men det kan man i Nordsjælland
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
I Region Hovedstaden kan politikerne låne penge til færdiggørelsen af et nyt supersygehus. Det kan man ikke på Nyt OUH, og det undrer næstformanden.
De supersygehuse, der er ved at blive bygget i hele landet, har svært at holde budgetterne.
Det gælder blandt andet det nye supersygehus i Odense, der netop nu er i fuld gang med at blive bygget.
- Vi har fået 6,3 milliarder kroner, og det skulle vi holde os indenfor, og derfor har vi måttet "barbere" vores sygehus til og sådan set fået det til at blive fornuftig. Men vi ville jo gerne have brugt lidt flere penge, og det har vi ikke kunnet, siger Poul-Erik Svendsen, der er socialdemokratisk næstformand i Region Syddanmark og formand for Sundhedsudvalget.
Odenseanske Torben fik pludseligt et opkald fra CNN:
- Jeg troede først, det var løgn
Tirsdag er der fint besøg, hvor hele Odenses H.C. Andersen-erstatning Torben Iversen skal gengive den danske sjæl for et tv-hold fra CNN.
Selv kalder Torben Iversen, der i årevis har spillet H.C. Andersen i den odenseanske H.C. Andersen-parade, det for et sandt eventyr.
Han får fint besøg fra tv-stationen CNN, hvor den britiske journalist Richard Quest i sit rejseprogram kommer på besøg i den berømte forfatters fødeby.
Uden advarsel blev han en dag ringet op af det, som den amerikanske tv-station CNN kalder en fixer.
- Lige først, da hun sagde ’hello Torben, this is CNN’, så tænkte jeg, det var en joke, siger Torben Iversen.
Det skulle dog vise sig, at både opkald og tanken bag slet ikke var en spøg.
Værten Richard Quest fra ’Quest’s World of Wonders’ havde nemlig selv set Torben Iversen i en såkaldt Ted Talk. Et format, hvor forskellige mennesker inviteres til at tale om deres passioner eller viden, hvorefter det bliver sendt på nettet, hvor videoerne ofte bliver set af millioner verden over.
Torben Iversen siger dog selv, at hans video ikke var så succesfuld, men der var i hvert fald én afgørende person, som kiggede med.
Nemlig værten fra rejseprogrammet, og nu er dagen altså oprundet, hvor Torben Iversen får besøg.
H.C. Andersen-skuespilleren mødte tirsdag formiddag op ved teaterscenen Eventyrslottet i Eventyrhaven i Odense for at gøre klar.
- Vi skal sørge for, at vores rekvisitter tager sig rigtig godt ud. At det, der skal være forgyldt og glimte i lyset, også gør det, siger Torben Iversen.
- Vi kan håbe på, det kommer ud på alverdens tv-skærme, og så skal det være i orden. Vi skal jo give folk lyst til at komme til Fyn, Danmarks grønne hjerte.
Den grimme ælling
Foruden det, at de begge betegner sig selv som legebørn, og begge er nysgerrige på verden, så er der også en anden ting, som, Torben Iversen mener, er grunden til, han blev valgt til at repræsentere Odense og Danmark.
Han vurderer, at det kan være hans historie, som har ramt noget i den britiskfødte vært.
- Uden at jeg skal løfte min historie op, så er det lidt som den grimme ælling. I starten var der måske ikke så mange mennesker, der troede på mine projekter, men nu er de her og står som topattraktioner i byen, og det er jeg jo vældig lykkelig over. Det er lidt en klassiker, som mange kan spejle sig i, og det kan Richard måske også.
Sådan lød det fra en spændt odenseaner, som inden besøget var meget spændt.
Han fortalte, at det i første omgang ikke havde ramt ham, hvor stort det var, men efterhånden, som andre medier også begyndte at ringe, ramte det ham, og tirsdag ramte spændingsniveauet en ti’er på en skal fra et til ti.
Torben Iversen har blandt andet planlagt, at hans berømte gæst skal klædes ud som Kejseren fra ’Kejserens nye klæder' og en tur igennem Odense Midtby. Hvis ellers Quest har lyst.
Ifølge Poul-Erik Svendsen mangler der lige nu penge i byggebudgettet for Nyt OUH til flere parkeringspladser, et patienthotel samt plads til forskning og administrative medarbejdere.
Samme situation står politikerne fra Region Hovedstaden i. Her har de måtte droppe køkkenet på det kommende supersygehus i Hillerød, men ifølge Berlingske har de nu fået lovning på et 800 millioner kroners lån fra staten, som sikrer, at der blandt andet kommer et køkken på hospitalet.
Og det undrer Region Syddanmarks næstformand.
- Jeg tænkte, at de nok har fået en mulighed, som vi ikke har haft. Det kan jo ikke være rigtigt, der er forskellige finansieringsmuligheder. Jeg synes bare, vi skal have de samme muligheder som hovedstaden, fortæller Poul-Erik Svendsen.
Rygte om udenlandske letbanearbejdere i kolonihaver - nu skal det undersøges
Medarbejdere på Odense Letbane er angiveligt indkvarteret i kommunens kolonihaver. Det er ulovligt, og by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) vil have det undersøgt.
Mens arbejdet på Odense Letbane nærmer sig sin afslutning, er rådmand for By- og Kulturforvaltningen i kommunen, Christoffer Lilleholt (V), blevet orienteret om, at rumænske og polske arbejdere er flyttet ind i byens kolonihaver.
- Jeg er blevet vidende om, at der angiveligt er udenlandske arbejdere på letbanen, der bor i kolonihaver, og det kan vi ikke stå inde for, siger rådmanden til TV 2 Fyn.
Derfor vil Christoffer Lilleholt nu have Odense Letbane til at undersøge, om der er hold i rygterne, eller om udenlandske arbejdere tidligere har boet i kolonihaver.
- Jeg vil som politiker ikke finde mig i, at odenseanere bliver konkurreret ud af udenlandske medarbejdere, som bor rigtig, rigtig skidt, siger Christoffer Lilleholt.
Hverken toiletter eller el
Derudover er Odense Letbane i samarbejde med Odense Kommune forpligtet til at sikre ordentlige forhold for alle, der arbejder i kommunen.
- Vi har kædeansvar i Odense Kommune, der sikrer, at hvis man arbejder for Odense Kommune eller nogle af kommunens selskaber, skal vi være sikre på, at man bor ordentligt.
- Det er ikke ordentligt at bo i en kolonihave, fordi der som oftest hverken er el eller toiletforhold, og samtidig betaler man ikke ejendomskatter, og det er ulovligt at bo der som helårsbeboelse, lyder det fra Christoffer Lilleholt.
Odense Letbane forventes at være færdigbygget i slutningen af året.
Uden kompromiser
Han fortæller, at hovedfokus - dengang man besluttede at bygge 16 supersygehuse - var, at overholde budgetterne. Det har man gjort på byggeriet af Nyt OUH blandt andet ved at fjerne dele af byggeriet, som man ellers gerne ville have.
- Meningen med det var jo, at vi skulle have et samlet Nyt OUH, som ikke består af kompromiser. Det er derfor, vi skal flytte fra det gamle OUH, som er fyldt med knopskydninger og nødløsninger, forklarer næstformanden.
Færdiggørelsen af byggeriet er gennem årene blevet skubbet af flere omgange. Senest i juli måned 2021, hvor det kom frem, at coronapandemien har skubbet byggeriet med fem måneder. Efter planen skal Nyt OUH stå færdig i august 2023.