Regionen overtræder behandlingsgaranti - ledige tider i efteråret
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Region Syddanmark har en behandlingsgaranti på 30 dage, men den bliver ikke overholdt. Lige nu er blot visitationens svartid 17 dage.
'Operation' står der på en dato i efteråret i folketingsmedlem Jens Henrik Thulesen Dahls (DF) kalender.
En dato, der er noget længere væk end de 30 dage, som er det maksimale en behandling i Region Syddanmark må tage, hvis regionens behandlingsgaranti skal overholdes.
Se ventetiderne på OUH: Patienter kan vente i op til 58 uger på undersøgelse
På Odense Universitetshospital bliver der stadig udskudt operationer. Man forventer først at kunne begynde på puklen om to-fire uger, fortæller den lægefaglige direktør.
Det vil i hvert fald tage et år at nedbringe ventelisten på 100.000 patienter, der venter på en operation for eksempelvis synet eller et knæ.
Det forventer regeringen, der præsenterer en ny aftale fredag formiddag sammen med regionerne.
På Odense Universitetshospital mærker man lige nu presset.
Her er det særligt patienter, der skal i hjerteudredning eller venter på behandling af skader, sygdomme og lidelser i blandt andet hånd, albue, hofte og knæ. Ikke-akutte patienter kan risikere at vente i op til henholdsvis 58 og 52 uger.
Ifølge Bjarne Dahler-Eriksen, lægefaglig direktør på OUH, er man udfordret af, at der i øjeblikket er 117 indlagte med covid-19 og smitte blandt personale.
Derfor bliver der fortsat udskudt operationer og behandlinger, og man regner først med at kunne tage hul på puklen, når smitten falder, fortæller direktøren.
- Vi skal nok nogle uger frem og ind i marts, før det er realistisk at begynde at afvikle. Vi har seksdoblet covid-incidensen i regionen på blot seks uger og er stadig på opadgående kurve, siger han.
- Personalet arbejder virkelig hårdt, har mange ekstravagter på alle tidspunkter af døgnet og nattevagter. Så nok først om to til fire uger ser vi et begyndende fald med færre syge blandt personalet og blandt de indlagte.
Pukkel skal væk i løbet af 2022
Med regeringens plan lægger man op til, at det bliver statskassen der kommer til at betale for at slippe af med den store pukkel, der er opbygget under coronakrisen.
- Vores ambition er, at vi skal have denne pukkel væk i løbet af 2022. Vi ved, at der stadig er meget pres på sygehusene, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
Pengene går til betaling for overarbejde, og at private sygehuse bidrager. Det har eksempelvis Enhedslisten talt imod, selv om der langvarig tradition for at bruge det private i sundhedsvæsenet.
- Den regning, har vi aftalt, den håndterer vi. Fra statens side betaler vi den regning, det kommer til at koste.
Artiklen forsætter under tabellen.
Penge skal findes i krigskasse
Ifølge ministeren skal finansieringen til at afvikle puklen findes i krigskassen. Han uddyber dog ikke, hvad regningen ventes at blive.
- Opgaven er for vigtig til at lade os definere af et prisloft, siger Magnus Heunicke.
Ventelisten skyldes overarbejde i forbindelse med coronavirus, sygeplejerskestrejke og generelle udfordringer i sygehusvæsenet.
Han gik ellers hjem fra undersøgelse med en seddel i hånden, hvor der stod, at han kunne blive opereret inden for 30 dage ved at kontakte regionens visitation.
Urimelig ventetid
Forundringen over de lange ventetider udløste et spørgsmål i folketingssalen fra Dansk Folkeparti-politikeren til sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
Er det rimeligt, at regionen ikke lever op til behandlingsgarantien?
- Det finder jeg ikke rimeligt, svarede sundhedsministeren.
- Det er min klare forventning, at alle regioner selvfølgelig lever op til deres forpligtigelse, svarede Magnus Heunicke.
Fire ugers svartid fra visitation
Efter at have fået den først mulige dato fra det offentlige, undersøgte Jens Henrik Thulesen Dahl. muligheden for at blive behandlet på et privathospital. Her fik han at vide, at svartiden på hans henvendelse var fire uger.
- Det er jo lidt absurd, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.
- Det er jo ikke fordi, at jeg ikke har forståelse for, at man er presset i sundhedsvæsenet, og at der er nogle pukler, man skal afvikle. Det jeg synes er værst, er, at det ikke er åbent og tydeligt, hvordan forholdene nu er.
Ventetid er knap halveret
Regionsrådsformand Stephanie Lose er enig i ministerens svar.
Hun forklarer ventetiden med en strejkeramt visitation og sygehuse, der har været presset hen over vinteren og derfor ikke har kunnet afvikle særlig mange planlagte behandlinger.
- Det er vores ambition, at ventetiderne de kommende uger skal minimeres til så meget som muligt, og at de simpelthen også skal tilbage til der, hvor der ikke er ventetid overhovedet, siger hun mandag til TV 2 Fyn.
Der er allerede lavet en aftale med privathospitaler om at tage nogle henvendelser direkte udenom visitationen, og samtidig er antallet af medarbejdere over nogle omgange fordoblet.
Dette betyder, at ventetiden er knap halveret, og at visitationen dermed lige nu behandler sager med 17 dages ventetid.