13. mar. 2018 kl. 12:17

Efter et års stridigheder: Låg på Arena Fyn-sagen

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Efter lang tids forhandling er der nu lagt låg på Arena Fyn-sagen. Parterne er blevet enige om forlig og kikker fremad.


Odense Kommune og Odense Sport & Event Fyn har indgået forlig i den såkaldte Arena Fyn-sag.

Odense Kommune og Odense Sport & Event er stadig uenige om, hvordan brugsretsaftalen til Sparekassen Fyn Arena skal fortolkes.

Men én ting er parterne da enige om - der skal fokuseres på fremtiden og på at tiltrække events til arenaen nu. Derfor har man nu indgået et forlig, der sætter punktum for sagen, oplyser Odense Kommune og Odense Sport & Event i en fælles pressemeddelelse tirsdag morgen.

Parterne har forhandlet om sagen i cirka et år.

Læs også: Ulovlig brug af kommunale kroner: Tilsyn kræver forklaring om Arena Fyn-sag
Gå tilbage Del
10. feb. 2017 kl. 12:52
Opdateret: 10. feb. 2017 kl. 13:58

Ulovlig brug af kommunale kroner: Tilsyn kræver forklaring om Arena Fyn-sag

Statsforvaltningen går ind i sagen om Odense Kommunes engagement i Arena Fyn. Kommunen skal forklare sig i i alt tre sager.


Odense Kommune har tilsyneladende ydet en ulovlig eller delvist ulovlig støtte på 8,5 millioner kommunale kroner til driften af Arena Fyn, der er ejet af Odense Sport & Event (OSE).

Nu går Statsforvaltningen ind i sagen om den ulovlige støtte. Det fremgår af et brev fra Statsforvaltningen til Odense Kommune, som Ritzau har fået aktindsigt i.

- Statsforvaltningen har vedrørende sagen om Arena Fyn noteret sig fremstillingen i medierne om, at tidligere borgmester Anker Boye skulle have haft kendskab til, at en forlængelse af den omhandlede brugsaftale ville være ulovlig, men at der på trods heraf efterfølgende skete en forlængelse af aftalen, står der i brevet.

Tilsyn rejser mistanke om ulovlig støtte
Statsforvaltningen, der fører tilsyn med kommunerne, har bedt Odense Kommune om at forklare sig i i alt tre sager. Alle tre sager har været intensivt behandlet både på TV 2/FYN, DR Fyn og i Fyens Stiftstidende.

Blandt andet har Odense Kommunes involvering i dobbeltkoncerten med Sting og Pauls Simon tilbage i 2015 fået tilsynet til at rette et kritisk blik på kommunen.

Derudover skal kommunen give yderligere oplysninger om sit sponsorat af robotmessen Robobusiness Europe, og for det tredje interesserer Statsforvaltningen sig for en aftale om brugsretten til Arena Fyn, som kommunen har indgået med et privat firma.

- Ovennævnte tre forhold rejser efter Statsforvaltningens opfattelse alle spørgsmål, dels om hvorvidt der kan være tale om ulovlig støtte, dels hvorvidt kommunens engagementer i de forskellige aktiviteter med videre er udtryk for en økonomisk forsvarlig forvaltning af kommunale midler, skriver Statsforvaltningen.

I en mail, TV 2/FYN er i besiddelse af, skriver juridisk chef i Odense Kommune, Karine Elbrønd, at kommunen vil gennemgå "samtlige kontrakter og sponsorater mv. på vækst- og eventområdet gennemgås med henblik på en vurdering af bl.a. overholdelse af gældende lovgivning, herunder de uskrevne kommunalfuldmagtsregler".

Resultatet af den interne gennemgang vil blive præsenteret for Økonomiudvalget i Odense Kommune den 28. februar. Herefter orienteres tilsynet om resultatet.

Arena Fyn-sagen handler om den kontraktforlængelse, der i 2012 blev indgået mellem Odense Kommune og Odense Sport & Event om Arena Fyn.

Tillægsaftalen omfattede et årligt tilskud på 1,7 millioner kroner i årene 2013 til 2017 for kommunens brugsret af Arena Fyn og et sponsorat af fodboldklubben OB på 800.000 kroner om året.

Forliget præciserer indholdet af brugsretsaftalen fra 2005 med en operatøraftale og en standardaftale, der skaber klarhed over hvilke ydelser, der ligger inden for brugsretsaftalen, og hvad der skal tilkøbes ved siden af og til hvilken pris.

Med forliget er Odense Kommune og Odense Sport & Event endvidere nået til enighed om, at Odense Sport & Event opgiver kravet om, at Odense Kommune skal betale 1,7 mio. kr. for 2017 samt et tilsvarende årligt beløb frem til brugsretsaftalens ophør i 2027.

Odense Kommune kræver omvendt ikke 1,7 mio. kr. tilbage, der årligt er betalt i perioden 2013-2016.

Ridse i omdømmet

Arena-Fyn sagen kostede for godt et år siden den tidligere stadsdirektør Jørgen Clausen en alvorlig ridse i omdømmet, da Odense Kommune offentliggjorde en rapport om hele forløbet bestilt hos advokatfirmaet Kromann Reumert.

Rapporten konkluderede, at Jørgen Clausen så bort fra advarsler fra kommunens daværende juridiske chef, da han skrev under på en forlængelse af aftalen. Dermed bragte han kommunens midler i fare, konkluderede rapporten.

Læs også: Rapport klar om OSE-sagen: Nu kommer der svar
Gå tilbage Del
28. mar. 2017 kl. 17:45

Rapport klar om OSE-sagen: Nu kommer der svar

/

Advokatrapport om den mulige ulovlige aftale mellem Odense Kommune og Odense Sport & Event bliver offentliggjort onsdag. Politikerne forventer, at man nu kommer til bunds i sagen.


Hvem vidste hvad? Og hvornår vidste hvem hvad? Hvad fik daværende stadsdirektør Jørgen Clausen til at skrive under på en aftale med Odense Sport & Event i oktober 2013, selv om kommunens juridiske afdeling tidligere på året havde fastslået, at aftalen ville være ulovlig?

“Jeg er også træt at høre om de sager. Derfor skal vi til bunds i de her sager, og det er første skridt i at komme videre.”

— Peter Rahbæk Juel, Borgmester i Odense

Der er mange spørgsmål, som der formentlig kommer svar på, når advokatrapporten fra Kromann Reumert bliver offentliggjort onsdag. Sagen har vakt stor opmærksomhed i medierne og blandt byens borgere.

- Jeg er også træt at høre om de sager. Jeg er tilfreds med, at stadsdirektøren har bestilt den rapport, så vi kan komme til bunds. Det er nødvendigt, for det her handler om, hvordan vi kan skabe arbejdspladser og flere indtægter til odenseanerne og flere indtægter til kommunekassen, så vi kan styrke velfærdsområdet. Det er det arbejde, jeg er optaget af. Derfor skal vi til bunds i de her sager, og det er første skridt i at komme videre, siger borgmester Peter Rahbæk Juel, (S), til TV 2/FYN.

Millioner i ulovligt tilskud
Odense Kommune bad det eksterne advokatfirma Kromann Reumert om at undersøge sagen om aftalen mellem Odense Kommune og Odense Sport & Event.

I 2013 forlængede kommunen nemlig en tidligere aftale, som var blevet indgået i forbindelse med opførelsen af Arena Fyn. Den nye aftale løb fra 2013 -2017, selv om kommunen ikke var forpligtiget til at forlænge den.

Forlængelsen af aftalen har betydet, at Odense Sport & Event kan have fået 8,5 millioner kroner i ulovligt tilskud.

- Det er da klart, at det ikke er rart at se på, at kommunen på den måde bliver hængt ud. Jeg glæder mig til, at vi får samlet det hele og får indsigt i, hvad det egentlig er, der er foregået, siger rådmand Jane Jegind, (V), og fortsætter:

- Hvad er rigtigt - og hvad er ikke rigtigt. Jeg tror, at vi allesammen for byens skyld trænger til, at nu får vi lagt det hele frem, så vi kan få en ordentlig diskussion af det, så vi kan træffe de rigtige beslutninger om, hvordan kommer vi bedst muligt videre for Odenses borgere og for Odenses fremtids skyld.

TV 2/FYN sender direkte fra Rådhuset i Odense onsdag klokken 14. 

Tidsforløb:
I 2006 indgår Odense Kommune, Fyns Amt og Odense Sport & Event en aftale i forbindelse med etablering af Arena Fyn.

Odense Kommune betaler sammen med Fyns Amt godt 40 millioner kroner til byggeriet og 1,7 millioner kroner årligt i fem år.

Kommunen får ret til at benytte arenaen op til 40 procent af tiden til arrangementer, der blandt andet kan være med til at profilere Odense.

Det skal samtidig sikre "balance" i indtægter og udgifter for Odense Sport & Event, som der står i kontrakten.
Det vil sige, at Odense Sport & Event får omsætning i huset.

I december 2012 henvender Odense Sport & Event ved Niels Thorborg og Thomas Christensen sig til Odense Kommune. Man er utilfreds med, at kommunen ikke laver arrangementer nok, og at økonomien ikke hænger sammen.
Man ønsker en forlængelse af lejeaftalen på 1,7 millioner kroner om året de næste fem år.

Der står også i den oprindelige kontrakt, der forlænges, at Odense Kommune skal sørge for balance i økonomien i Arena Fyn i 20 år. Altså ud over de første fem år, som den oprindelige kontrakt løber.

9. januar 2013:
I et notat udarbejdet af kommunens juridiske afdeling orienteres Økonomiudvalget om, at det vil være ulovligt at indgå en forlængelse af aftalen med OSE.

14. februar 2013:
Anker Boye skriver til Niels Thorborg, ejer af OSE, og daværende direktør i OSE, Thomas Christensen, at det ikke er "muligt for Odense Kommune at forlænge perioden for betaling af leje for en ny 5-årig periode".

10. oktober 2013:
Jørgen Clausen underskriver aftale med Odense Sport & Event. I aftalen forpligter Odense Kommune sig til i årene 2013 til 2017 at yde OSE en støtte på 1,7 millioner kroner. I alt 8,5 millioner kroner. Støtten er en lejeaftale af Arena Fyn.

6. februar 2017:
Efter stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen har igangsat en undersøgelse af kommunens sponsor- og eventaftaler meddeler kommunens eget advokatfirma, Horten, at Odense Kommune tilsyneladende har ydet en ulovlig eller delvist ulovlig støtte på 8,5 millioner kroner til driften af Arena Fyn, der er ejet af Odense Sport & Event fra 2013 til 2017.

10. februar 2017:
Statsforvaltningen går ind i sagen om Odense Kommunes engagement i Arena Fyn.

28. februar 2017:
Nuværende stadsdirektør, Stefan Birkebjerg, benægter at have haft kendskab til ulovlig aftale med Odense Sport & Event. Et notat, som TV 2/FYN er i besiddelse af, viser, at han deltog i mødet i 2013, hvor samarbejdet med og en kommende økonomisk støtte til Odense Sport & Event blev diskuteret.

7. marts 2017: 
For første gang udtaler Odense Sport & Event sig på TV 2/FYN og i en kronik i Fyens Stiftstidende. 
Odense Sport & Event har fået tre advokatfirmaer til at kulegrave den aftale, som Odense Kommune kalder "sandsynligvis ulovlig". Den er ikke ulovlig, lyder det fra Odense Sport & Events direktør, Ole Bang Nielsen.

Desuden vurderede Horten, at aftalen formentlig var ulovlig, da Odense Kommune ikke var forpligtet til at betale Odense Sport & Event, og at der derfor er tale om støtte, der kan være helt eller delvis ulovlig.

TV 2 /Fyn dokumenterede i 2017, at den daværende stadsdirektør var under hårdt pres af både byens politikere og Odense Sports & Event for at få gennemført aftalen, der slutteligt indebar et årligt kommunalt tilskud for brug af Arena Fyn på 1,7 millioner kroner i årene 2013 til 2017 og et sponsorat af fodboldklubben OB på 800.000 kroner om året.

Forlængelsen af Arena Fyn-aftalen bygger oven på den aftale, der blev indgået, da Odense Kommune, Fyns Amt og Odense Sport & Event i 2006 besluttede sig for at opføre Arena Fyn for 40 millioner kroner.

Ifølge den oprindelige aftale fra 2006 skulle Odense Kommune betale 1,7 millioner kroner årligt i fem år.

Ret eller pligt

Som tak for den økonomiske støtte fik kommunen ”rettil at benytte arenaen op til 32 procent af tiden til arrangementer, der blandt andet kunne være med til at profilere Odense.

Ifølge aftalen skulle Odense Kommune også sikre "balance" i indtægter og udgifter for Odense Sport & Event - blandt andet ved at lægge arrangementer i arenaen.

Det, der egentlig menes, er "pligt" til at benytte arenaen, så økonomien kan komme i balance.

Men det gjorde kommunen slet ikke i det omfang, der var aftalt, erkendte kommunen i 2012.

Odense Sport & Event fik sidste år tre advokatfirmaer til at gennemgå tillægsaftalen, og ifølge advokaterne er aftalen ikke spor ulovlig, som Odense Kommune mener.

- Det er en grundlæggende betingelse i aftalen, at kommunen skal anvende sin brugsret i et omfang og på en måde, der skaber balance i økonomien i den periode, kommunen har brugsret til Arena Fyn. Det er ikke sket i de foreløbig ni år, aftalen har løbet, og i stedet har kommunen valgt at betale sig fra kontraktbruddet. Det er ikke støtte eller ulovligt – det er at leve op til en godkendt aftale, sagde Odense Sport & Events direktør Ole Bang Nielsen som svar på tiltale.

Odense Kommune forelægger nu forliget for det kommunale tilsyn med henblik på deres godkendelse, og skulle tilsynet mod forventning have indsigelser, har parterne taget højde for det i forliget.

Se hele forligsteksten her.

I dag kl. 11:56
Tophistorie
Alexander Aagaard Local Eyes

Gård brænder: - Hold jer væk!

LYT
Del
Link
kopieret!

Politi og brandvæsen arbejder lige nu på at slukke en brand i en gård på Ørbækvej i Birkum sydøst for Odense.


Det oplyser vagtchef hos Fyns Politi Kenneth Taanquist til TV 2 Fyn.


- Af hensyn til slukningsindsatsen og folks sikkerhed beder vi nysgerrige om ikke at opsøge stedet, siger han og tilføjer, at røgen går lige op, men er svær at styre.


Vagtchefen oplyser, at der er tale om en halmoplagring på gårdens førstesal, der brænder. Der er altså ikke tale om en beboelsesejendom.


Svært slukningsarbejde

Gården er placeret mellem Tingkærskolen og ostefabrikken Birkum Ost.

Fyns Politi og Beredskab Fyn modtog anmeldelsen klokken 10.26 søndag og rykkede ud til gården, hvor der hurtigt kunne konstateres en kraftig røgudvikling fra førstesalen.

Politi og brandvæsnet har indtil nu begrænset branden, men ifølge vagtchefen er arbejdsbetingelserne vanskellige, eftersom ilden har godt fat i halmen.

- Lige nu skal vi begrænse skaden og stille og roligt få slukket ned, siger indsatsleder hos Beredskab Fyn Steen Jeppesen til TV 2 Fyn.

- Så selvom det ser voldsomt ud, så forventer vi egentlig, at det går, som vi gerne vil have det til at gå, lyder det videre.

Det vides endnu ikke, hvad der har forårsaget branden. Det skal brandtekniske undersøgelser forsøge at fastslå.

- Først skal branden slukkes, og så skal vi afhøre forskellige vidner, siger vagtchef Kenneth Taanquist. Det vides ikke, hvor lang tid slukningsarbejdet kommer til at tage.

Ingen personer eller dyr er kommet til skade i forbindelse med branden.

På grund af slukningsarbejdet er sydgående retning af Ørbækvej omkring gården spærret.

Local Eyes
Local Eyes
Local Eyes
Local Eyes
/
For 16 minutter siden
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

DMI udsender varsel: - Forøget risiko for trafikuheld

LYT
Del
Link
kopieret!

Da der er risiko for tæt tåge eller rimtåge, udsender DMI nu et varsel og advarer samtidig bilister på vejene.

Sigtbarheden kan nemlig nogle steder være på under 100 meter, oplyser instituttet i en pressemeddelelse.

- Tæt tåge eller rimtåge kan forårsage en forøget risiko for trafikuheld. Kør forsigtigt, og vær opmærksom på, at transporttiden kan være længere end normalt, lyder det videre.

Varslet gælder fra nu og indtil mandag klokken 09.

På grund af den tætte tåge opfordrede Fyns Politi søndag morgen bilister til at huske at tænde for bilens baglys.

Det var dog langt fra alle, der tog opfordringen til sig, for en patrulje på Østfyn langede hele 12 bøder ud på 24 minutter.

For 1 time siden
Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Odense sætter rumænere til vægs i Champions League

LYT
Del
Link
kopieret!

Efter at have tabt et vigtigt skridt i kampen om de øverste placeringer i seneste runde mod ungarske Györ kom Odense Håndbold søndag tilbage på sejrssporet i Champions League.


På udebane i Rumænien var der kampen igennem klasseforskel, da det fynske hold bankede Rapid Bucuresti med 42-25.


Sejren var vigtig i jagten på en af de to øverste pladser i Champions League-gruppen, der giver direkte adgang til turneringens kvartfinaler.


Med søndagens sejr ligger Odense i det spil nummer to med 16 point, mens Team Esbjerg er lige i hælene med 15 point for en kamp færre. Györ topper gruppen med 19 point.


Niveauforskel

Det var fra første fløjt tydeligt, at Odense var mindst et niveau over rumænerne. Fynboerne havde et godt flow i angrebsspillet og scorede nærmest efter behag.

Landsholdsfløjen Elma Halilcevic havde i første halvleg god tur i den, og hendes fem scoringer i første halvleg hjalp til, at Odense gik til pause foran 20-15.

De fynske gæster åbnede anden halvleg i femte gear med seks scoringer i rap, og så var opgøret ellers afgjort.

Mie Højlund var i den periode i hopla og gjorde, hvad der passede hende. Den vævre playmaker vandt alle sine dueller og havde sidste eller næstsidste hånd på de fleste fynske scoringer.

Den hæsblæsende fynske start på anden halvleg gav Odense-træner Ole Gustav Gjekstad mulighed for at give flere af profilerne en tidlig fyraften.

Det gjorde intet ved klasseforskellen. Rumænerne lavede den ene fejl efter den anden, og det udnyttede Odense gang på gang.

Kun den hollandske keeper Yara Ten Holte blev i første omgang på banen i forhold til den startopstilling, som Odense åbnede kampen med, og med fem minutter tilbage fik hun også fyraften.

Det gav spilletid i målet til 18-årige Andrea Nørklit, der er datter af den mangeårige landsholdskeeper Peter Nørklit.

For 2 timer siden
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Energi Fyn varsler elpris på himmelflugt - her peaker den

LYT
Del
Link
kopieret!

Hvis du planlægger at sætte en storvask over mandag, er det måske en ide at udskyde projektet en dags tid eller to.

Energi Fyn varsler nemlig tårnhøje elpriser allerede fra mandag morgen, fremgår det af selskabets hjemmeside.

Hele 4,03 kroner per kilowatt-time lyder prisen på klokken 08 mandag. Den daler omkring middagstid for så at stige til 5,44 kroner per kilowatt-time, når klokken slår 17.

De høje elpriser skyldes blandt andet et højtryk over Centraleuropa, der er med til at give svage vindforhold, oplyser TV 2 Vejret.

For 3 timer siden

Populært aktivitetscenter lukningstruet: - Stort tab for lokalområdet

LYT
Del
Link
kopieret!

Brugerne i Bolbro Brugerhus frygter, at Odense Kommune vil sælge deres bygninger og bruge indtægterne til en ombygning af Odense Stadion.


- Det ville være så synd for de mange mennesker, der har deres aktiviteter her. Det stemmer ikke overens med, at man skal have et aktivt civilsamfund, siger Hanne Syrak, der er formand for Bolbro Brugerhus.


Omkring 800 mennesker i næsten 50 forskellige foreninger har deres gang i Bolbro Brugerhus, der er et kulturelt aktivitetscenter for bydelen.


Foreningen Odense Ungdomsskak er en af de mange foreninger, der har faste aktiviteter i Bolbro Brugerhus. Skakspillerne er ikke begejstrede for tanken om at Bolbro Brugerhus måske skal omdannes til boliger.


- Det tænker jeg godt nok ville være et stort tab for lokalområdet, hvor mennesker fra lokalsamfundet kan mødes på tværs af forskellige behov, siger Jonas Bjertrup Hennild, der er bruger af Bolbro Brugerhus.


Samme melding kommer fra Danske Slægtsforskere Odense, der har flere møder og arrangementer i huset hver måned.

- Vi havde det oppe i bestyrelsen tidligere på ugen, og det blev ikke godt modtaget. Det lyder som galimatias, hvis du spørger mig direkte, siger næstformand i foreningen, Søren Bay Kastrup.

Ombygning til kvart milliard

Arealet og bygningerne, hvor brugerhuset ligger, er udpeget til boligområde i en kommuneplan for Odense.

- Lige nu er det bare nogle tanker, om hvordan vi gør det her, og de arealer kommunen ejer, dem sætter vi i spil for at få hele dette store puslespil til at gå op, lyder det fra by- og kulturrådmand i Odense Kommune, Søren Windell (K).

Brugerhuset ligger lige over for Odense Stadion, som inden 2028 skal opgraderes for at leve op til en række skærpede krav, hvis der skal kunne spilles superligakampe på stadionet. En ombygning, der kan komme til at koste op mod 250 millioner kroner.

- Altså præcis hvad prisen bliver, og hvordan opbygningen kommer til at se ud; de to ting er afhængige af hinanden. Der er mange modeller i det her, men vi har en ambition om, at der skal skal spilles Superliga i Odense fra 2028, siger rådmanden.

Stadion giver gener i Bolbro

I august kunne Fyens Stiftstidende fortælle om en udviklingsplan for Odense Stadion, hvor tanken er en finansiering af en stadionombygning via salg af arealer og ejendomme omkring Odense Stadion.

Derfor frygter Bolbro Brugerhus, at de må afgive deres lokaler, så kommunen kan få råd til den nødvendig opgradering af Odense Stadion.

- Det kan ikke passe, at Bolbro skal betale for en udvikling af Odense Stadion. For den almindelige bolbroborger er der nok ulemper i form af trafik og parkering, siger Hanne Syrak.

Selvom der kun er tre år til, at de nye krav fra FIFA træder i kraft, har kommunen endnu ikke meldt ud, hvordan ombygningen skal se ud, og hvornår den skal i gang.

- Der er rigtig mange parter i det her, som skal finde sammen og finde økonomi i det her, og det er ikke på plads endnu.

Men kan du berolige brugerne af Bolbro Brugerhus med, at huset ikke bliver solgt, og pengene ikke går til ombygning af Odense Stadion?

- Jeg kan berolige beboerne med, at hvis der sker et eller andet derude, så starter vi med at sige det til dem i stedet for til pressen, siger Søren Windell.

For formanden for Bolbro Brugerhus er der kun én tilfredsstillende løsning.

- Hvis politikerne i Odense vil gøre noget godt for os, så sætter de en streg oppe ved fortovet og tager det her stykke ud af kommuneplanen.

Presse-fotos.dk

Bil brænder på motorvej

LYT
Del
Link
kopieret!

Opdatering klokken 14.36: Alle spor er igen farbare.

En dieselbil er gået i brand på E20 Fynske Motorvej, oplyser Fyns Politi til TV 2 Fyn.

- Det er faktisk en patrulje, som tilfældigt kører forbi og ser bilen holde i nødsporet, siger vagtchef Kenneth Taanquist.

- Ilden står op ad kølerhjelmen, men kort efter ankommer brandvæsnet og får slukket branden, lyder det videre.

Episoden fandt sted mellem afkørsel 55 Aarup og 54 i østgående retning og resulterede i, at højre spor er spærret, hvilket forårsager kødannelse, oplyser Vejdirektoratet.

Ingen personer kom til skade i forbindelse med branden.

For 5 timer siden
Peter Salomon

Bøderegn over bilister: Én uddelt hvert andet minut

LYT
Del
Link
kopieret!

Det har tydeligvis ikke vakt den store opmærksomhed, at Fyns Politi søndag morgen opfordrede bilister til at huske at tænde for baglygterne, når de begav sig ud på de tågede landeveje.

For i løbet af formiddagen har politiet nemlig langet ikke færre end 34 bøder over disken, oplyser det på X.

På blot 24 minutter lykkedes det en patrulje på Østfyn at snuppe hele 12 bilister, som ikke havde baglygterne tændt.

Alle er blevet sigtet og kan nu se frem mod en bøde på 1.000 kroner.

- Det er udtryk for en generel udfordring, skriver politiet.

I dag kl. 12:35
Fyn
Sajjad Hussain/Ritzau Scanpix

Axelsen knuser modstander og vinder stor turnering

LYT
Del
Link
kopieret!

Der var længere mellem triumferne end sædvanligt for Viktor Axelsen i 2024, men allerede nu kan han juble over sin første titel i det nye år.


Søndag gik den danske badmintonspiller hele vejen i Super 750-turneringen India Open, hvor Lee Cheuk Yiu fra Hongkong blev besejret 21-16, 21-8.


Det er tredje gang i karrieren, at Axelsen vinder titlen, men man skal tilbage til 2019 for at finde hans seneste triumf i New Delhi.


For mindre end to uger siden sørgede Lee Cheuk Yiu ellers for en skidt start på året for Axelsen ved at sende OL-guldvinderen ud i første runde i Malaysia.


Men søndag var fynboen anderledes skarp.


Nådesløs fynbo

Axelsen kom godt nok bagud 2-6 i kampens indledning, hvor de 31-årige ben lige skulle i gang. Det kom de hurtigt, og Axelsen spillede med god ro og overskud.

Ved opholdet var danskeren foran 11-8, og godstoget var efterhånden kommet op i så høj fart, at modstanderen fra Hongkong ikke kunne stoppe det.

Axelsen styrede løjerne, og med seks vundne bolde i træk bragte han sig på 13-8.

Føringen var komfortabel, men Lee Cheuk Yiu begyndte pludselig at nærme sig, før han til sidst løftede for langt og forærede danskeren sættet.

Begge spillere spillede helt til stregerne, og det var marginalerne, der i flere tilfælde afgjorde duellerne.

Heldigvis for Axelsen faldt de oftest ud til hans fordel. Lee Cheuk Yiu fejlbedømte et dansk løft, der ramte baglinjen, og verdens nummer 20 begyndte flere gange at slå ud af banen selv.

Det var der ikke råd til mod tredjeseedede Axelsen, som spillede sig på 6-2 med seks point på stribe.

Lee Cheuk Yiu haltede konstant efter, og når danskerens smash sad i skabet, var han ikke i nærheden af at svare igen.

Troen på en overraskelse begyndte så småt at forsvinde fra Lee Cheuk Yius attitude, og til sidst var det kun et spørgsmål om afklapsningens størrelse.

India Open er en niveau 3-turnering og rangerer på samme niveau som Denmark Open.

I dag kl. 10:57
Fyn
Sajjad Hussain/AFP/Ritzau Scanpix

Axelsen smadrede ketcher i dyb frustration: - Jeg er bare et menneske

LYT
Del
Link
kopieret!

Den dobbelte OL-guldvinder Viktor Axelsen har aldrig lagt skjul på, at han har et voldsomt temperament og en stor vrede, der til tider skal ud af kroppen.


Det er igen kommet til udtryk i denne uge under Super 750-turneringen India Open, hvor Axelsen i den grad har kæmpet med fysiske skavanker, hvilket også har påvirket hans mentale tilstand.


Alligevel har den danske badmintonstjerne formået at spille sig hele vejen til finalen, hvor der søndag venter et møde med Lee Cheuk Yiu fra Hongkong.


- Selvom det kan lyde underligt for en som mig, der har været i så mange finaler, så er jeg virkelig stolt over at være nået til finalen. Jeg kommer til at give alt, slår Axelsen fast.


"Jeg er bare et menneske"

I lørdagens semifinale mod Jonatan Christie fra Indonesien måtte Axelsen også grave dybt i værktøjskassen og på ressourcekontoen, før sejren kom i hus efter tre sæt.

Det kostede blandt andet en advarsel fra dommeren, efter Axelsen mod afslutningen på første sæt knækkede sin ketcher med de bare næver.

- Ved du hvad, først og fremmest er jeg bare et menneske. Hvad du ser er, hvad du får. Jeg er ingen robot. Nogle gange koger mine følelser lidt over, men det er sådan, jeg er, siger Axelsen og tilføjer:

- Jeg er selvfølgelig ikke stolt af at smadre ketcheren, men jeg er ikke en maskine, og jeg kæmpede virkelig derinde i dag.

TV 2 Sport
Axelsen med ketcherhovedet i hånden, mens skaftet er i den anden hånd.

Ingen forberedelse

Også bentøjet måtte - ligesom i flere andre kampe tidligere i turneringen - acceptere at få et rap med ketcheren, når de ikke makkede ret.

- Christie er også en verdensklassemodstander. En virkelig god spiller. Jeg var virkelig frustreret, fordi jeg følte, at jeg spillede en god kamp, men pludselig faldt alt fra hinanden, mens Christie begyndte at spille bedre. Men på en eller anden måde - jeg ved ikke hvordan - formåede jeg at finde en vej tilbage. Så jeg er superstolt af mig selv.

Var din største udfordring mentalt eller fysisk?

- En smuk kombination. Helt sikkert mentalt. Også helt sikkert fysisk. Det skal ikke være nogen undskyldning, men jeg har haft tæt på ingen forberedelse før denne turnering, så det er langt over mine forventninger, at jeg nu er i finalen. Det var også derfor, at jeg fejrede sejren så meget, lyder det fra OL-guldvinderen.

I dag kl. 9:42
Fyn
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Eksperter i svime over fynsk magtdemonstration

LYT
Del
Link
kopieret!

Der stod skrevet "Fyn" med store fede bogstaver, da Danmarks håndboldherrer sønderknuste Italiens med svimlende 39-20 lørdag aften.


Over hele linjen bliver Simon Pytlick og Emil Jakobsen fremhævet som de to, der for alvor gjorde livet surt for Italien.


Simon Pytlick bliver af flere eksperter fremhævet som kampens bedste spiller, og med hele ni mål og fem oplæg skal man da også være mere end almindeligt kreativ for at komme med modargumenter.


- Efter min mening kampens bedste spiller. Sikke et drive, sikke en fart, sikke en beslutsomhed, siger DR Sportens håndboldekspert, Lars Krogh Jeppesen.


Her, der og alle vegne

Og rosen stopper ingenlunde der. DR’s Lars Krogh Jeppesen tildeler Pytlick den højst mulige karakter (12) og beskriver, hvordan thurineren var “her, der og alle vegne”.

- Uanset om det var gennembrud på ydersiden, indover midten eller at komme hurtigt frem i kontrafasen, siger Lars Krogh Jeppesen og tilføjer, at Pytlick holdt sit høje niveau kampen igennem, selvom han så træt ud til sidst.

Også TV 2’s håndboldekspert, Kasper Hvidt, har svært at holde superlativerne tilbage og titulerer den hårdskydende back som “kampens spiller”.

- Pytlick var stærk i forsvarsarbejdet og var fra start med til at sætte tempo. Han vekslede mellem at være målfarlig og spille Emil Jakobsen op. En formidabel landskamp af Pytlick, siger Kasper Hvidt og tildeler ham karakteren ni ud af ti.

Kunstnerisk kerteminder

Emil Jakobsen ville også lege med. Med hele ni mål på blot 11 forsøg bliver fløjen fra Kerteminde af B.T. fremhævet som en af kampens helt store oplevelser.

- Arrivederci! Målmanden kunne kun se bagdelen på Jakobsen, inden han opdagede, at han var blevet placeret. Igen. Han svævede helt op i Mont Blancs luftlag med sit perfekte hår og sine perfekte afslutninger, siger avisens Johnny Wojciech Kokborg og tildeler Jakobsen seks ud af seks stjerner.

- Landsholdets Dylan McKay knuser modstanderens hjerter gang på gang, når han storspiller under VM. Han var jo vanvittig, lyder det videre.

DR’s Lars Krogh Jeppesen beskriver, hvordan Emil Jakobsen greb chancen med både træfsikkerhed, akrobatik og frækhed i sit spil. Håndboldeksperten tildeler Jakobsen topkarakteren 12.

Landstræner Nikolaj Jakobsen, der er bosat på Thurø, bliver ligeledes rost til skyerne over hele linjen.

Peter Salomon

Fyns Politi kommer med opfordring til bilister

LYT
Del
Link
kopieret!

Skulle det være gået nogens næse forbi, er Fyn ramt af tåge søndag morgen. Derfor opfordrer Fyns Politi nu bilister til at tænde baglygterne.

- Vi får opringninger fra folk, der har noteret bilister, som har glemt at tænde deres baglygter, og det er farligt, siger vagtchef hos Fyns Politi Kenneth Taanquist til TV 2 Fyn.

- Så vi opfordrer jer til at huske at tænde jeres baglygter. Pas på jer selv og hinanden, siger vagtchefen.

Fra middagstid forsvinder tågen kortvarigt, og der er chancer for, at solen bryder gennem skydækket. Søndag aften varsler TV 2 Vejret dog, at tåge igen vil præge det fynske vejr.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her