Rapport klar om OSE-sagen: Nu kommer der svar
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Advokatrapport om den mulige ulovlige aftale mellem Odense Kommune og Odense Sport & Event bliver offentliggjort onsdag. Politikerne forventer, at man nu kommer til bunds i sagen.
Hvem vidste hvad? Og hvornår vidste hvem hvad? Hvad fik daværende stadsdirektør Jørgen Clausen til at skrive under på en aftale med Odense Sport & Event i oktober 2013, selv om kommunens juridiske afdeling tidligere på året havde fastslået, at aftalen ville være ulovlig?
Der er mange spørgsmål, som der formentlig kommer svar på, når advokatrapporten fra Kromann Reumert bliver offentliggjort onsdag. Sagen har vakt stor opmærksomhed i medierne og blandt byens borgere.
- Jeg er også træt at høre om de sager. Jeg er tilfreds med, at stadsdirektøren har bestilt den rapport, så vi kan komme til bunds. Det er nødvendigt, for det her handler om, hvordan vi kan skabe arbejdspladser og flere indtægter til odenseanerne og flere indtægter til kommunekassen, så vi kan styrke velfærdsområdet. Det er det arbejde, jeg er optaget af. Derfor skal vi til bunds i de her sager, og det er første skridt i at komme videre, siger borgmester Peter Rahbæk Juel, (S), til TV 2/FYN.
Millioner i ulovligt tilskud
Odense Kommune bad det eksterne advokatfirma Kromann Reumert om at undersøge sagen om aftalen mellem Odense Kommune og Odense Sport & Event.
I 2013 forlængede kommunen nemlig en tidligere aftale, som var blevet indgået i forbindelse med opførelsen af Arena Fyn. Den nye aftale løb fra 2013 -2017, selv om kommunen ikke var forpligtiget til at forlænge den.
Forlængelsen af aftalen har betydet, at Odense Sport & Event kan have fået 8,5 millioner kroner i ulovligt tilskud.
- Det er da klart, at det ikke er rart at se på, at kommunen på den måde bliver hængt ud. Jeg glæder mig til, at vi får samlet det hele og får indsigt i, hvad det egentlig er, der er foregået, siger rådmand Jane Jegind, (V), og fortsætter:
- Hvad er rigtigt - og hvad er ikke rigtigt. Jeg tror, at vi allesammen for byens skyld trænger til, at nu får vi lagt det hele frem, så vi kan få en ordentlig diskussion af det, så vi kan træffe de rigtige beslutninger om, hvordan kommer vi bedst muligt videre for Odenses borgere og for Odenses fremtids skyld.
TV 2/FYN sender direkte fra Rådhuset i Odense onsdag klokken 14.
Tidsforløb:
I 2006 indgår Odense Kommune, Fyns Amt og Odense Sport & Event en aftale i forbindelse med etablering af Arena Fyn.
Odense Kommune betaler sammen med Fyns Amt godt 40 millioner kroner til byggeriet og 1,7 millioner kroner årligt i fem år.
Kommunen får ret til at benytte arenaen op til 40 procent af tiden til arrangementer, der blandt andet kan være med til at profilere Odense.
Det skal samtidig sikre "balance" i indtægter og udgifter for Odense Sport & Event, som der står i kontrakten.
Det vil sige, at Odense Sport & Event får omsætning i huset.
I december 2012 henvender Odense Sport & Event ved Niels Thorborg og Thomas Christensen sig til Odense Kommune. Man er utilfreds med, at kommunen ikke laver arrangementer nok, og at økonomien ikke hænger sammen.
Man ønsker en forlængelse af lejeaftalen på 1,7 millioner kroner om året de næste fem år.
Der står også i den oprindelige kontrakt, der forlænges, at Odense Kommune skal sørge for balance i økonomien i Arena Fyn i 20 år. Altså ud over de første fem år, som den oprindelige kontrakt løber.
9. januar 2013:
I et notat udarbejdet af kommunens juridiske afdeling orienteres Økonomiudvalget om, at det vil være ulovligt at indgå en forlængelse af aftalen med OSE.
14. februar 2013:
Anker Boye skriver til Niels Thorborg, ejer af OSE, og daværende direktør i OSE, Thomas Christensen, at det ikke er "muligt for Odense Kommune at forlænge perioden for betaling af leje for en ny 5-årig periode".
10. oktober 2013:
Jørgen Clausen underskriver aftale med Odense Sport & Event. I aftalen forpligter Odense Kommune sig til i årene 2013 til 2017 at yde OSE en støtte på 1,7 millioner kroner. I alt 8,5 millioner kroner. Støtten er en lejeaftale af Arena Fyn.
6. februar 2017:
Efter stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen har igangsat en undersøgelse af kommunens sponsor- og eventaftaler meddeler kommunens eget advokatfirma, Horten, at Odense Kommune tilsyneladende har ydet en ulovlig eller delvist ulovlig støtte på 8,5 millioner kroner til driften af Arena Fyn, der er ejet af Odense Sport & Event fra 2013 til 2017.
10. februar 2017:
Statsforvaltningen går ind i sagen om Odense Kommunes engagement i Arena Fyn.
28. februar 2017:
Nuværende stadsdirektør, Stefan Birkebjerg, benægter at have haft kendskab til ulovlig aftale med Odense Sport & Event. Et notat, som TV 2/FYN er i besiddelse af, viser, at han deltog i mødet i 2013, hvor samarbejdet med og en kommende økonomisk støtte til Odense Sport & Event blev diskuteret.
7. marts 2017:
For første gang udtaler Odense Sport & Event sig på TV 2/FYN og i en kronik i Fyens Stiftstidende.
Odense Sport & Event har fået tre advokatfirmaer til at kulegrave den aftale, som Odense Kommune kalder "sandsynligvis ulovlig". Den er ikke ulovlig, lyder det fra Odense Sport & Events direktør, Ole Bang Nielsen.