4. jan. 2019 kl. 14:51
Opdateret: 19. jan. 2019 kl. 16:47
Fyn
Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Det er traditionen blevet tid til Sportslørdag. Du kan opleve nogle af de fynske stjerner på tæt hold den 19. januar.

Ole Holbech / Scanpix / Henning Bager og Claus Fisker

Viktor Axelsen kan for tredje år i træk løbe med titlen som Årets Sportsnavn. Han vandt i 2018 sin anden EM-guldmedalje.

Scanpix / Claus Fisker
Ole Holbech

Søren Kragh Andersen gjorde sig især bemærket i sommerens Tour de France, da den fynske rytter kørte i den hvide ungdomstrøje hele syv dage.

Scanpix / Henning Bager
Eric Feferberg, Scanpix

TeamGym herrelandsholdet med Oliver Olsen og Jakob Lund fra Svendborg Gymnastik Forening, der vandt EM-guld.

Racerkøreren Nicolaj Møller Madsen blev i GT4-klassen europamester og VM-sølvvinder i 2018.

Masoud Pouia

Jane Aaberg vandt i 2018 EM i dødløft og fik i samme disciplin bronze ved VM.

Ken Petersen
/

Sportslørdag 2019: Se alle de nominerede

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Traditionen tro hædres de fynske sportsfolk for deres bedrifter i året der gik ved årets Sportslørdag. Følg hele showet direkte fra klokken 15-17.

Organisationerne bag Sportslørdag:

De fynske kommuner, Fynske Idrætsforbund, SIKO (Samvirkende Idrætsklubber i Odense), Sport Event Fyn og Sportslørdags partnere Fynske Bank, DGI og Bevæg dig for livet. 

Det er tiende gang, at de fynske idrætsudøvere bliver hyldet ved et stort arrangement, der i år kommer til at foregå den 19. januar i og omkring Odense Idrætshal. Du kan møde utallige af de fynske stjerner og dyste i 40 forskellige sportsgrene.

Allerede fra klokken 13 starter festfyrværkeriet af gratisarrangementer. Du vil kunne opleve aktiviteter helt frem til klokken 17 i både Odense Idrætshal, Odense Isstadion, Thorvald Ellegaard Arena og Bowlinghallen, der alle ligger i en tæt klynge omkring Odense Idrætshal.

De ti nominerede

Udover de mange aktiviteter skal flere priser uddeles. Sidste år løb badmintonspiller Viktor Axelsen for andet år i træk med prisen som Årets Sportsnavn. Han er igen i år blandt de ti nominerede til hovedprisen. Desuden skal Årets Fund findes blandt tre fynske talenter, ligesom Fynske Bank overrækker en Kammeratskabspris.

Se listen med de ti nominerede til Årets Sportsnavn:

  • Badmintonspiller Viktor Axelsen
  • Bueskytte Maja Jager
  • Cykelrytter Søren Kragh Andersen
  • Cykelrytter Lasse Norman Hansen
  • Gymnasterne Oliver Olsen og Jakob Lund
  • Racerkører Nicolaj Møller Madsen
  • Orienteringsløber Tue Lassen
  • Pararytter Stinna Tange Kaastrup
  • Skytte Stine Nielsen
  • Vægtløfter Jane Aaberg
Læs også: Få overblikket på ét minut: Her er alle vinderne fra Sportslørdag
Gå tilbage Del
20. jan. 2018 kl. 18:04
Opdateret: 20. jan. 2018 kl. 18:45
Fyn

Få overblikket på ét minut: Her er alle vinderne fra Sportslørdag

Viktor Axelsen blev igen kåret som Årets Sportsnavn, men den fynske badmintonstjerne var ikke den eneste vinder ved årets Sportslørdag.

For niende gang blev den fynske sportsfestival Sportslørdag afviklet i Odense Idrætspark.

I løbet af dagen havde fynboerne mulighed for at prøve 25 forskellige sportsgrene.

Derudover blev der uddelt fire priser - Kammeratskabsprisen, Publikumsprisen, Årets Fund og Årets Sportsnavn på Fyn.

Herunder kan du få et overblik over, hvem der løb med priserne ved Sportslørdag 2018.

Årets Sportsnavn

Scanpix / Xinhua
Viktor Axelsen var ikke til stede, da han spiller turnering i Malaysia.

Viktor Axelsen snuppede for andet år i træk hovedprisen ved Sportslørdag. Badmintonspilleren har i 2017 vundet VM-guld og sæsonfinalen i Dubai, og så er han placeret som nummer et på verdensranglisten.

Årets Fund

Malte Jørstad
Tue Ernst Nielsen har sat ny dansk juniorrekord. 

17-årige Tue Ernst Nielsen blev kåret til Årets Fund 2018 for sine præstationer i løbet af det seneste år. I sommeren 2017 blev han nummer otte til europamesterskaberne med 5.440 point, der er den nye danske juniorrekord. Hans rekord erstattede en 40 år gammel rekord. Derudover er han dansk og nordisk mester for seniorer.

Kammeratskabsprisen

Presse
Benedicte Fich Lindenskov er fra Højby.

Benedicte Fich Lindenskov fra Odense blev vinder af Kammeratskabsprisen og kan glæde sig over en præmie på 25.000 kroner. Det er en jury, der har fundet den 14-årige blandt syv nominerede. Den lagde vægt på hendes evner til at skabe sammenhold i klubben og være et forbillede for både yngre og ældre.

Publikumsprisen

Viktor Axelsen snuppede også Publikumsprisen foran blandt andre Bulldogs-stjernen Dale Mitchell. Der var kun ti stemmer mellem de to.

Mulighed for tre på stribe

Scanpix / Claus Fisker
Viktor Axelsen kan for tredje år i træk løbe med titlen som Årets Sportsnavn. Han vandt i 2018 sin anden EM-guldmedalje.

Viktor Axelsen har mulighed for at tage titlen som Årets Sportsnavn på Fyn for tredje gang i træk. Den unge badmintonspiller er fornylig fyldt 25 år og har udmærket sig i 2018 ved at vinde sin anden EM-guldmedalje.

Op til slutrunden havde Viktor Axelsen været ude i flere måneder på grund af en ankelskade. Alligevel slog han i slutningen af april overbevisende englænderen Rajiv Ouseph i to sæt med cifrene 21-8, 21-7.

Foruden de to EM-medaljer har Viktor Axelsen også en VM-guldmedalje fra 2017 og en OL-bronze fra 2016 i sit skab. Den fynske badmintonspiller skiftede i 2016 tilbage til barndomsklubben Odense Badmintonklub efter to år i Værløse.

Jager skyder efter titlen

En anden kandidat til Årets Sportsnavn er den 27-årige bueskytte Maja Jager. Ved europamesterskaberne i Polen vandt Maja Jager i slutningen af august en sølvmedalje i disciplinen recurve.

Ole Holbech
Bueskytten Maja Jager vandt sidste år EM-sølv i kategorien recurve, hvilket blandt andet har sikret hende en nominering til Årets Sportsnavn.

Fynboen spillede sig overbevisende i finalen med en 6-0 sejr over franskmanden Melanie Gaubil, men blev til sidst henvist til sølvet af den kun 19-årige tyrker Yasemin Anagoz.

Tilbage i 2013 vandt Maja Jager VM-guld og blev efterfølgende både kåret til Årets Sportsnavn 2013 på Fyn og i hele landet. Hun vendte i 2017 hjem til Danmark og Broby Bueskytteklub efter fem år i Korea.

To cykelryttere på listen

Scanpix / Henning Bager
Søren Kragh Andersen gjorde sig især bemærket i sommerens Tour de France, da den fynske rytter kørte i den hvide ungdomstrøje hele syv dage.

De to cykelryttere Søren Kragh Andersen og Lasse Norman Hansen er begge nomineret til Årets Sportsnavn. Søren Kragh Andersen overraskede mange ved at bære den hvide ungdomstrøje i syv dage gennem årets Tour de France og samtidig tage en flot femteplads ved enkeltstarten på tourens næstsidste etape.

Den 24-årige Sunweb-rytter endte som nummer syv i kampen om ungdomstrøjen, men senere på sæsonen tog Søren Kragh Andersen sejren i endagsløbet Paris-Tours, ligesom han vandt kongeetapen i Schweiz Rundt. Søren Kragh Andersen vandt også VM-bronze i holdløb med sit hold Sunweb.

Søren Kragh Andersen var også sidste år nomineret til Årets Sportsnavn.

Eric Feferberg, Scanpix
Lasse Norman Hansen vandt tre World Cup sejre og både DM i pointløb og disciplinen omnium sidste år.

Den anden nominerede rytter, Lasse Norman Hansen, har hovedsageligt gjort sig bemærket på banen. Den 26-årige Faaborg-dreng har i 2018 vundet tre World Cup sejre og både DM i pointløb og disciplinen omnium. Omnium var den disciplin, hvor Lasse Norman Hansen fik sit store gennemnbrud med OL-guldet i 2012.

På landevejene blev Lasse Norman Hansen nummer tre i Post Danmark Rundt. Han har desuden måtte skifte hold i 2018, da hans tidligere hold lukkede. Fynboen skifter i denne sæson til det belgiske prokontinentalhold, Corendon-Circus, på en toårig kontrakt.

Corendon-Circus har heldigvis givet Lasse Norman Hansen frihed til at satse på banecyklingen ved OL i 2020, der er næste store mål.

Læs også: 17-årige Søren Kragh drømte om gennembruddet – i dag roser cykelverdenen hans evner
Gå tilbage Del
19. jul. 2018 kl. 12:16

17-årige Søren Kragh drømte om gennembruddet – i dag roser cykelverdenen hans evner

I 2011 håbede den dengang 17-årige juniorrytter fra Strib på en fremtid som professionel cykelrytter. I dag bliver Søren Kragh overdænget med roser efter sin indsats i Tour de France.

Den fynske cykelrytter Søren Kragh Andersen har i løbet af det seneste års tid fået sit store gennembrud i cykelsporten.

I september sidste år kørte han først forrygende i den sidste uge af Vuelta a España, hvorefter han vandt VM-guld i holdløb sammen med sit tyske hold Team Sunweb. Han rundede sæsonen af med en andenplads i klassikeret Paris-Tours, hvor han først på de allersidste meter måtte se sig slået af italienske Matteo Trentin.

“Hvis jeg bliver ved med at udvikle mig, så kan jeg godt blive professionel, vil jeg selv mene”

— 17-årige Søren Kragh Andersen i 2011

De flotte præstationer har han i 2018 fulgt op på ved blandt andet at vinde kongeetapen i det stærkt besatte Schweiz Rundt, inden han som den første dansker i 30 år kørte i ungdomstrøjen i Tour de France fra 2. til 9. etape.

Allerede i 2011 fortalte den dengang 17-årige juniorrytter til TV 2/Fyn, at han mente, at han muligvis godt kunne blive professionel engang i fremtiden.

- Hvis jeg bliver ved med at udvikle mig, så kan jeg godt blive professionel, vil jeg selv mene, sagde den 17-årige og ambitiøse juniorrytter dengang.

Træning, træning

I 2011 kørte han for Odenseklubben Team RCR, ligesom han allerede var på juniorlandsholdet. Det gav gode cykeloplevelser både nationalt og internationalt.

- Jeg mener da, at jeg er blandt… eller jeg ved ikke, om jeg er blandt de bedste, men jeg føler, at når jeg kører med i udlandet, så sidder jeg da med overskud og kan køre med om sejren, hvis jeg har gode ben, sagde Søren Kragh Andersen dengang.

Han havde allerede gennemskuet, hvad der skal til for at gå fra at være god til at blive rigtig god.

Time efter time brugte den 17-årige Søren Kragh Andersen på at køre landevejene tynde i området omkring hjemmet i Strib. Også selv om det var vinter, koldt og meget langt fra solrige bjergtoppe i Sydfrankrig.

Timerne på vintercyklen er en nødvendighed for at kunne være med, hvor det er sjovt i resten af sæsonen.

- Det bliver du nødt til, hvis du skal være med på toppen om sommeren, sagde den målrettede fynbo.

Direkte adspurgt hvad der skulle til, for at drømmen om en karriere som professionel kunne blive til virkelighed, var Søren Kragh Andersen både afklaret og præcis.

- Træning.

Touren

Den energiske fynbo har siden brugt tusinder af timer i selskab med cyklen. Belønningen er kommet tilbage mange gange i form af en række flotte sejre og bomstærke præstationer.

I år har han fået sin debut i verdens hårdeste cykelløb, Tour de France. Som debutant opnåede han i syv dage at køre i løbets ungdomstrøje, der bæres af den bedst placerede rytter under 25 år.

På onsdagens knaldhårde bjergetape sad den nu 23-årige Stribdreng i udbrud hele dagen, inden han på de sidste bjerge leverede en imponerende indsats for sin hollandske holdkaptajn, Tom Dumoulin.

“Han kører formidabelt stærkt lige nu. Det er verdensklasse”

— Bjarne Riis

På toppen af dagens tredje bjerg, Cormet de Roselend, skulle Team Sunwebs plan stå sin prøve. Den 23-årige dansker lod sig indhente af kaptajnen, og sammen stak de afsted fra favoritgruppen i fuld fart på nedkørslen.

- Angrebet på nedkørslen var intuitivt. Kragh Andersen er virkelig et monster på nedkørslen, og jeg vidste, at vi kunne tage tid, sagde Tom Dumoulin ifølge feltet.dk til det belgiske medie Sporza efter etapen.

- Den knægt bliver mega god

Også TV 2’s kommentatorer havde store roser til fynske Kragh, der leverede en jætteindsats dagen igennem.

- Når han får besked på noget, så gør han det. Så smadrer han de andre, lød Rolf Sørensens spontane reaktion i kommentatorboksen, og Bjarne Riis var lige så begejstret:

- Han kører formidabelt stærkt lige nu. Det er verdensklasse.

- Han fører vildt ned over en nedkørsel. Det kræver mod, og det kræver rutine, vurderer den tidligere Tour de France-vinder, der ikke var færdig med at rose den talentfulde Sunweb-rytter.

- At så ung og så uerfaren en rytter gør sådan nogle ting, som kun bundrutinerede ryttere ellers gør. At han allerede i så ung en alder opfatter en strategi og udfører den, synes jeg, er genialt, siger Bjarne Riis til TV 2.

Søren Kragh overtog løbets hvide ungdomstrøje wefter 2. etape, men måtte afgive den, da han tabte tid på bjergetapen til Le Grand Bornan. Men det har tilsyneladende ikke taget modet fra den unge dansker, der var en stor hjælp for sin hollandske holdkaptajn på 11. etape.

- Efter nedkørslen kører han Dumoulin ind på bjerget og sidder så længe, som han gør. Han timer sig selv og fyrer den ikke bare af på 500 meter. Tværtimod kører han i det rigtige tempo for Dumoulin så længe, han kan. Det er genialt, at sådan en ung mand har fattet det.

- Den knægt bliver mega god, spår Bjarne Riis.

Fynske gymnaster fik guld

TeamGym herrelandsholdet med Oliver Olsen og Jakob Lund fra Svendborg Gymnastik Forening, der vandt EM-guld.

Det danske TeamGym herrelandshold levede op til favoritværdigheden ved EM i Lissabon i midten af oktober. For tiende gang i træk løb holdet med guldet.

Med på landsholdet er de to fynboere Oliver Olsen og Jakob Lund, der kommer fra Svendborg Gymnastikforening. De er sammen nomineret til Årets Sportsnavn 2018.

Hvad er TeamGym?

TeamGym er gymnastik for hold, som både laver rytmisk gymnastik og spring. Hvert hold består af seks til tolv gymnaster. Der er både herrehold, kvindehold og mixhold. 

Næste EM i TeamGym afholdes i Danmark i 2020.

Motorsportsmester er med

Racerkøreren Nicolaj Møller Madsen har gjort sig fortjent til en nominering ved i 2018 at tage medaljer til både EM og VM.

Masoud Pouia
Racerkøreren Nicolaj Møller Madsen blev i GT4-klassen europamester og VM-sølvvinder i 2018.

Nicolaj Møller Madsen kører i GT4-klassen, hvor han blev europamester i september på Nürburgringen i Tyskland sammen med sin hollandske teamkammerat Milan Dontje. Europamesterskabet blev efterfølgende fulgt op med en sølvmedalje til det første VM i GT4-klassen.

Den 25-årige fynbo kører for Phoenix Racing, der er fabriksstøttet af Audi.

Læs også: EM-titel skal hjælpe fynbo op i Audi-hierakiet
Gå tilbage Del
20. sep. 2018 kl. 9:22

EM-titel skal hjælpe fynbo op i Audi-hierakiet

Nicolaj Møller Madsen håber på ny og bedre kontrakt efter EM-titlen.

Phoenix Racing

Nicolaj Møller Madsen håber på ny og bedre kontrakt efter EM-titlen.

Phoenix Racing

Nicolaj Møller Madsen håber på ny og bedre kontrakt efter EM-titlen.

Phoenix Racing

Nicolaj Møller Madsen håber på ny og bedre kontrakt efter EM-titlen.

Phoenix Racing

Nicolaj Møller Madsen håber på ny og bedre kontrakt efter EM-titlen.

Phoenix Racing

Nicolaj Møller Madsen håber på ny og bedre kontrakt efter EM-titlen.

Phoenix Racing

Nicolaj Møller Madsen håber på ny og bedre kontrakt efter EM-titlen.

Phoenix Racing

Nicolaj Møller Madsen håber på ny og bedre kontrakt efter EM-titlen.

Phoenix Racing

Nicolaj Møller Madsen håber på ny og bedre kontrakt efter EM-titlen.

Phoenix Racing

Nicolaj Møller Madsen håber på ny og bedre kontrakt efter EM-titlen.

Phoenix Racing

Nicolaj Møller Madsen håber på ny og bedre kontrakt efter EM-titlen.

Phoenix Racing

Nicolaj Møller Madsen håber på ny og bedre kontrakt efter EM-titlen.

Phoenix Racing

Nicolaj Møller Madsen håber på ny og bedre kontrakt efter EM-titlen.

Phoenix Racing

Nicolaj Møller Madsen håber på ny og bedre kontrakt efter EM-titlen.

Phoenix Racing
/

Racerkøreren Nicolaj Møller Madsen har vundet EM i GT4-klassen for sit tyske Audi-støttede team, Phoenix Racing.

I et baglokale til farens autoværksted i Søndersø står 25-årige Nicolaj Møller Madsens racersimulator sammen med pokaler og kulørte kørerhjelme. Her tager han endnu et par runder på Nürburgring - banen hvor han sammen med sin hollandske teamkammerat Milan Dontje kørte europamesterskabet hjem.

Og det var specielt for det tyske team at vinde EM lige netop der, for Nürburgring er også hjemmebane for Phoenix Racing.

- Der er omkring 50 tilknyttet teamet. Kun de tyve arbejdede i weekenden, men alle var der for at heppe, så det var lidt lige som at vinde et klubløb på Søndersøbanen i gamle dage, fortæller fynboen om holdet, der er fabriksstøttet af Audi.

Close race i Tyskland

At Nicolaj Møller Madsen og makkeren skulle blive europamestre var ikke en selvfølge før den tyske løbsweekend.

- Vi skulle blive mindst nummer fem i det sidste løb, og det blev vi, så det var meget nervepirrende.

Efter 12 løb over seks weekender på seks forskellige baner i Europa endte det dansk-hollandske makkerpar á point med nummer to og tre i serien.

- Men fordi vi havde flest sejre, blev vi europamestre, siger en glad fynbo, der i 2010 også hentede en EM-titel i gocart.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Hårdt arbejde uden for bilen

Den ny EM-titel skal gerne være en bonusbillet til en bedre kontrakt til racerkøreren i fremtiden.

- I denne sæson skulle jeg skaffe 2,5 millioner kroner. De halvanden million alene for at køre ræs, og så en million til at drive hele forretningen bagved, fordi jeg for seks år siden valgte i stedet for at skaffe en eller to sponsorer startede et netværk, der nu har 200 medlemmer, forklarer Nicolaj Møller Madsen om det omfattende arbejde, der ligger bag racerkarrieren.

- Blandt andet var der 110 sponsorer med i weekenden. Så at drive alt det her og sørge for, at der er hotelværelser til 110 mennesker, og man skal lave bustur, og man skal lave merchandise, de skal stå i det samme tøj, de fik lavet en sang - alt det - det er mig, der arrangerer det. Så har jeg en familie, der bakker op, så jeg kan få lov at koncentrere mig om at vinde i racerbilen, når jeg er afsted, men alt det arbejde sidder jeg med, fortæller fynboen, der samtidig skal have tid til 25 timers fysisk træning om ugen.

Nu håber han, at europamesterskabet kan betyde et avancement i Audi-familien.

- Jeg tror på, at det kan hjælpe mig til at gå ud og forhandle med Audi nu her og forhåbentlig forhandle en kontrakt i hus, som sikrer, at jeg ikke skal komme med samme økonomi næste år, og at jeg rykker tættere på målet, som er at blive fabrikskører på fuld tid, siger Nicolaj Møller Madsen om fremtidsdrømmene.

Hverken diamanter eller privatfly

Indtil videre må Nicolaj Møller Madsen finde sig i, at livet som fynsk racerkører på trods af to EM-titler ikke minder meget om det, Formel 1-verdensmesteren Lewis Hammilton flasher på de sociale medier med privatfly og diamanter i ørerne.

- Jeg udbetaler ingen løn til mig selv, og jeg bor stadig i mit drengeværelse i Søndersø, fordi jeg prioriterer, at de penge, jeg får fra sponsorerne, skal gå til at blive europamester. Det er jeg så blevet nu. Nu drømmer jeg om at blive verdensmester, siger Nicolaj Møller Madsen, som skal køre om VM-titlen med sit team i Bahrain til november - første gang, der køres om VM i GT4-klassen.

Orienteringsløber kan løbe med prisen

Orienteringsløberen Tue Lassen var i 2018 med til at sikre Danmark medaljer ved VM for femte år i træk.

Den faaborgensiske orienteringsløber Tue Lassen er igen i år blandt de nominerede. Den 33-årige løber var sidste år indstillet på baggrund af sin VM-guldmedalje i sprintstafet i 2017.

I 2018 blev det til en VM bronze-medalje i samme distance, og dermed har Tue Lassen været med til at vinde medaljer ved fem verdensmesterskaber i træk.

Tue Lassen vandt sidste år desuden DM i disciplinerne Sprint og Mellem.

Læs også: Fynske orienteringsløbere jagter VM-medaljer i Letland
Gå tilbage Del
4. aug. 2018 kl. 7:00

Fynske orienteringsløbere jagter VM-medaljer i Letland

To fynske orienteringsløbere, begge fra Faaborg, jagter VM-medaljer i Letland på et succesfuldt dansk landshold. Konkurrencerne starter lørdag.

26-årige Caroline Gjøtterup og 32-årige Tue Lassen fra Faaborg er rejst til Riga i Letland for at hive medaljer hjem til Fyn.

Sammen med resten af orienteringslandsholdet detager de i verdensmesterskaberne i orienteringsløb, der finder sted lørdag og en uge frem.

Caroline Gjøtterup stiller op i disciplinerne sprint, mellemlang distance og stafet. Hendes klubkammerat fra Faaborg Orienteringsklub Tue Lassen løber sprintstafet, stafet og lang distance.

Høje ambitioner trods skader

De seneste fire år har orienteringslandsholdet vundet 16 medaljer ved VM.

I år er målsætningen tre medaljer, selvom sportschefen i Dansk Orienterings-Forbund, Lars Lindstrøm, ved, at det kan blive svært for landsholdet.

- Vi ved godt, at det bliver ekstremt vanskeligt, fordi vi er meget skadesramte. Men vi synes, at det er vigtigt at signalere, at det er det ambitionsniveau, vi arbejder med på landsholdet. Og det kan vi også indfri, hvis alt går vores vej i Letland.

- Men omstændighederne taget i betragtning vil vi også være glade for mindre, siger sportschef Lars Lindstrøm.

En fynbo skiller sig ud

Den ene af årets fynboer, Tue Lassen, har generelt klaret sig godt til VM i orienteringsløb.

I 2017 i Sverige vandt Tue Lassen VM-sølv i sprintstafet sammen med tre andre danskere.

I 2015 i Skotland sejrede han ligeledes i sprintstafet.

Året inden da blev det også til medaljer til Tue Lassen, da han i Italien vandt sølv i sprintstafet og bronze i disciplinen sprint.

Orienteringsløb

I orientering som konkurrenceidræt skal man være hurtigst til at finde et antal poster i terrænet. Den angivne rækkefølge skal følges.

VM i orienteringsløb afholdes hvert år i et nyt land, og hvert mesterskab har mixede startlister af kvinder og mænd. Der er forskellige discpliner i alt lige fra sprintstafet for hold, lang stafet og sprint.

Kilde: Dansk Orienterings-Forbund

Udover de to fynboer fra Faaborg Orienteringsklub stiller syv andre danskere op på landsholdet til VM i Letland.

I alt fire kvinder og fem mænd løber for medajler.

Første mulighed for at følge de to fynboer i aktion er endnu ikke kendt, da løbsledelsen endnu ikke har offentliggjort startlister til kvalifikationsrunderne, som starter lørdag i den lettiske hovedstad.

To gange verdensmester på hesteryg

I september blev Stinna Tange Kaastrup dobbelt verdensmester i paradressur ved mesterskaberne i North Carolina, USA. Den 24-årige fynbo red på sin hest Horsebo Smarties sig til guld i den individuelle test i grad II-klassen og disciplinen kür.

Stinna Tange Kaastrup blev sidste år nomineret til prisen som verdens bedste ryttere på ligefod med alle ryttere.

Stinna Tange Kaastrup blev i 2018 for første gang nomineret af Det Internationale Rideforbund, FEI, til at være verdens bedste rytter på lige fod med alle ryttere.

For to år siden vandt Stinna Tange Kaastrup sammen med sin hest to bronzemedaljer ved Pará-OL i Rio, og i 2017 sikrede duoen guld ved EM. Hun ridder til daglig for Hovgaard Rideklub ved Skårup og var også sidste år nomineret til Årets Sportsnavn.

Skytte i særklasse

Skytten Stine Nielsen er nomineret efter at have vundet adskillige VM- og EM-medaljer sidste år.

EM guld på ti meter, EM bronze på ti meter for hold, VM sølv på 50 meter for hold med 60 skud liggende og VM sølv på 50 meter for hold med 3*40 skud.

Resultaterne i 2018 taler for sig selv for den 27-årige skytte Stine Nielsen, der både alene og sammen med holdkammeraterne Rikke Mæng og Stephanie Grundsøe har vist storform ved VM og EM.

Stine Nielsen stiller til hverdag op for Særslev Skytteforening. Hun er allerede forhåndsudtaget til at repræsentere Danmark ved EM på 10 meter i 2019, der bliver afholdt i marts.

Læs også: Fynsk riffelskytte skyder flere VM-medaljer hjem til Danmark
Gå tilbage Del
7. sep. 2018 kl. 15:25
Fyn

Fynsk riffelskytte skyder flere VM-medaljer hjem til Danmark

Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix

Fynske Stine Nielsen, Rikke Mæng og Stephanie Grundsøe viste endnu en gang, at de er blandt verdens bedste skytter.

Danmark snuppede endnu en VM-sølvmedalje efter flot skydning i Sydkorea.

Tidligere på ugen vandt de danske riffelskytter Stine Nielsen, Rikke Mæng og Stephanie Grundsøe VM-sølv i 50 meter riffel med 60 skud liggende.

Og fredag fortsatte trioen med at imponere, da de hentede VM-sølv i OL-disciplinen 50 meter riffel med tre gange 40 skud.

Det oplyser Dansk Skytte Union i en pressemeddelelse.

Stine Nielsen og Rikke Mæng var de første danskere på banen, og de sikrede et godt udgangspunkt i konkurrencen, da de blev noteret for 1174 og 1172 i score.

Herefter skulle Stephanie Grundsøe i aktion, og med en personlig rekord på 1172 sikrede den kun 18-årige skytte Danmark en andenplads i holdkonkurrencen med samlet 3518 point.

De danske skytter blev kun overgået af Tyskland, der var sølle tre point bedre.

Ny rekord

Fredagens VM-resultat var samtidig ny dansk rekord - endda 20 point bedre end den nuværende danske herrerekord.

- Det er fuldstændig vanvittigt. Jeg kan stadig ikke helt forstå, at det lykkedes os. Det var så nervepirrende, da vi stod og så Stephanie skyde de sidste skud, men vi ved, hun kan skyde virkelig godt, og vi gjorde det.

- Den her disciplin er så vigtig, og vi har to VM-medaljer nu, det er for fedt, fortæller Rikke Mæng.

Det er i alt Danmarks tredje medalje ved VM. Onsdag blev Steffen Olsen verdensmester i disciplinen 50 meter riffel med 60 skud liggende.

Lørdag skal Stine Nielsen, Rikke Mæng og Stephanie Grundsøe igen på banen i Sydkorea, når de skyder med om de individuelle medaljer.

Den hvide haj kan løfte prisen

Jane Aaberg løftede sig i 2018 til to internationale medaljer. I dødløft sikrede hun sig først EM-guld og herefter var 235 kilo på stangen nok til en bronzemedalje ved VM i Sverige.

Ken Petersen
Jane Aaberg vandt i 2018 EM i dødløft og fik i samme disciplin bronze ved VM.

Ved VM dyster deltagerne i dødløft, squat og bænkpres. Jane Aaberg klarede 215 kilo i squat og 115 kilo i bænkpres. Det giver med de tre discipliner til sammen 565 kilo, hvormed fynboen slog den danske rekord i styrkeløft med 12,5 kilo.

Den 37-årige vægtløfter er indenfor styrkeløftsporten kendt som "The great white" - den hvide haj. Hun skiftede i løbet af 2018 fra en klub i Horsens og tilbage til sin gamle klub Odense Body Building Club.

Tre talenter er nomineret til Årets Fund

Udover hovedprisen som Årets Sportsnavn, så kåres Årets Fund også til Sportslørdag den 19. januar. Tre fynske talenter har tiltrukket sig komiteens interesse.

16-årige Clara Bernberg Windeleff spiller volleyball på både bane og strand for Fortuna Odense og Odense Beachvolleyklub. Hun er nummer et på U18 og U21 ranglisten for beachvolleyspillere og blev sidste år kåret til den bedste hæver ved det åbne nordiske mesterskab i indevolley.

Sofie Halling Vikkelsø roer dobbeltfirer i Odense Roklub og er ligeledes 16 år gammel. Hun blev nummer syv ved U19 EM og otte ved VM i samme aldersgruppe. Sofie Halling Vikkelsø er både nordisk- og danmarksmester i dobbeltfirer.

Sidste kandidat er den 18-årige cykelrytter Jakob Hindsgaul, der sidste år vandt U19 DM-guld på enkeltstart. I konkurrence med resten af verdens unge cyklede han sig til en niendeplads. Den unge middelfarter skrev i slutningen af året under på en kontrakt med det danske continental-hold Team ColoQuick.

Kammeratskabspris fik rekordmange indstillinger

Aldrig har der været så mange indstillinger til Kammeratskabsprisen. Hele 133 af slagsen er blevet til syv nominerede.

Juryen, der har valgt de syv, består af cheftræner i Odense Håndbold, Jan Pytlick, de to OB-spillere Jens Jakob Dyhr Thomasen og Julius Eskesen samt Petter Blondeau, der er direktør i Fynske Bank.

Alle nominerede modtager 3.000 kroner, mens vinderen af 'Kammeratskabsprisen' derudover modtager 25.000 kroner, som er tiltænkt at bruges på at styrke holdet og kammeratskabet i vinderens klub.

Her er de syv unge mennesker, der er nomineret til Kammeratskabsprisen:

  • 14-årige Huan Nielsen fra fodboldklubben Tårup IF i Nyborg.
  • 15-årige Nicki Sørensen fra Odense Ishockey Klub.
  • 13-årige Marius Grønnebæk Kiilerich fra Sanderum BK i Odense.
  • 17-årige Caroline Hjæresen Pedersen fra kampsportsklubben Vestfyn Aikikai.
  • 14-årige Jack Jensen fra Bokseklubben A. Olympia Odense.
  • 13-årige Louise Holst Gudichsen fra gymnastikklubben SG i Svendborg.
  • 15-årige Katrine Hoby Fausbøll fra fodboldklubben SFF Faaborg.
Se et kort resume af vinderne af Årets Sportsnavn de senere år.
25. dec. 2024 kl. 16:45
Tophistorie
Kasper Alfredo Knudsen

Politi kommer med særlig opfordring til ét område efter usædvanligt mange indbrud

LYT
Del
Link
kopieret!

Julen er altid forbundet med indbrud. I år har der været exceptionelt mange på Fyn.

- Fyn ligger desværre højt i år, og det er vi selvfølgelig ærgerlige over. Det ser vi med stor alvor på, fortæller vicepolitiinspektør ved Fyns Politi Anders Therkelsen.

Det får også politiet til at komme med særlig opfordring til Faaborg-området.

I døgnet den 24. december er der i alt anmeldt 24 indbrud. Det tal forventes at stige i takt med, at fynboerne kommer hjem fra jul.

Indbruddene er spredt rundt på hele øen, men særligt Faaborg har været hårdt ramt. Her er indtil nu anmeldt ti indbrud, der alle er sket i området omkring Falkenbjerg og Svendborgvej.

- Vi er stadig ude på stedet og er ved at lave indledende undersøgelser, hvor vi prøver at sikre de spor, der måtte være. Når patruljerne er færdige med det, kigger vi allerede i eftermiddag videre på sagerne og prøver at få et samlet overblik, fortæller Anders Therkelsen.

Blandt andet skal vicepolitiinspektøren og hans kolleger arbejde videre med forhøringer, videoovervågning og sammenligne juleindbruddene med tidligere indbrud for at finde lignende sager, der stemmer overens med enten valg af tyvekoster, fremgangsmåde eller geografi.

Intet er for småt til 114

Anders Therkelsen understreger, at faaborgensere ikke skal frygte indbrud mere end andre. Han har dog en besked specielt til fynboer i det sydfynske.

- Jeg vil gerne opfordre til, at man særligt i Faaborg-området ringer 114, hvis man har nogle oplysninger eller har set noget mistænkeligt de seneste døgn. Intet er for småt, siger han.

Derudover anbefaler han, at man følger de traditionelle gode råd mod indbrud - også selvom juleindbruddene traditionelt set topper den 24. og 25. december.

- Lad det se beboeligt ud, man skal sørge for, at der ikke er gemmesteder for indbrudstyvene, og så skal man være gode naboer og holde øje med hinanden, siger Anders Therkelsen.

Fyns Politi registrerede i samme periode sidste år 18 indbrud.

25. dec. 2024 kl. 18:47
Tophistorie
Fyn

Den travleste dag venter: Her er de bedste råd

LYT
Del
Link
kopieret!

Julens travleste dag på vejene venter, når mange danskere skal tværs over landet - enten på vej hjem fra jul eller på vej til julefrokost.

- Anden juledag er den travle dag i julen. Den travleste faktisk. Det vil være mellem klokken 11 og klokken 15, man forventer den største trafik på vejene. Det vil gå fra Jyllandsområdet over mod Fyn og videre over mod hovedstaden, fortæller Peter Bruun-Mogensen, der er vagthavende ved Vejdirektoratets Trafikcenter.

I Vejdirektoratets Trafikcenter har Peter Bruun-Mogensen og kollegerne mange års erfaring med at forudse travlheden i trafikken.

Kom tidligt af sted

Oftest holder deres prognoserne, og derfor har den vagthavende også et godt råd, hvis du absolut skal ud at køre anden juledag.

- En rigtig god ide vil være at køre lidt før eller efter, hvis man har mulighed for det. Stå tidligt op, få lidt morgenmad og sætte sig ud i bilen og kom af sted. Så fordeler trafikken sig lidt bedre. Det er til gavn for alle, siger Peter Bruun-Mogensen.

Også på skinnerne forventer man en travl dag. DSB opfordrer derfor til, at man bestiller pladsbillet, inden man tager af sted.

25. dec. 2024 kl. 12:00
Tophistorie
Fyn
TV 2, Robert Wengler/Ritzau Scanpix, Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kan du forudse, hvad der sker i 2025? Tip en 13'er og vind kæmpe gavekurv

LYT
Del
Link
kopieret!

Vinder Viktor Axelsen Denmark Open, bliver det nye supersygehus udskudt endnu en gang, og vender forsiden tilbage på tv2fyn.dk?

Hvis du kan spå om året 2025, kan du vinde en gavekurv til en værdi af 500 kroner.

Du skal have kigget i spåkuglen og indtastet dine svar, inden kongens første nytårstale begynder den 31. december.

Vinderen findes, når året 2025 går på hæld.

Regler og betingelser:

Husk at udfyld både mail og telefonnummer, så vi kan komme i kontakt med vinderen. Ved deltagelse accepterer du samtidig, at vi må kontakte dig. Vinderen vil blive kontaktet direkte og skal være indstillet på, at præmieoverrækkelsen filmes til web og tv. Flest korrekte svar vinder. Er der lige mange korrekte svar, findes vinderen ved lodtrækning. Seneste besvarelse gælder.

Din besked er sendt 👍
Beklager! Noget gik galt 😞
Anders Bøttcher

Hærværk på juletræ vækker vrede: - Det er noget svineri

LYT
Del
Link
kopieret!

Juleaftensdag vågnede beboerne i Ringe op til et trist syn.

Det er 12 meter høje juletræ ved kirkepladsen i det centrale Ringe lå væltet og splintret.

Meget tyder på, at der er snak om hærværk - Det mener en af de forbigående dagen derpå.

- Jeg synes, det er noget svineri. Det er hærværk af groveste karakter, siger pensionisten Flemming Nielsen.

I 2017 og 2018 var det store juletræ også udsat for hærværk. Denne gang tyder det dog på, at træet har været udsat fyrværkeri eller sprængstof.

Ifølge Flemming Nielsen kunne overvågning løse problemet med den gentagne hærværk.

- Der burde sidde kameraer rundt omkring ved pladsen, men det er der åbenbart ikke, siger Flemming Nielsen.

Frederik Zeuner

Person fundet livløs i havn

LYT
Del
Link
kopieret!

Klokken 11.54 juledag ringede en forbipasserende 112 fra havnen i Faaborg. I havnebassinet lå en person, som siden skulle vise sig at være afgået ved døden.

- En borger havde fundet en livløs person i vandet. Der er tale om en mand. Mere kan jeg ikke oplyse på nuværende tidspunkt, da de pårørende ikke er underrettet, fortæller vagtchef Bjarne Tykgaard til Ritzau.

Endnu er det for tidligt for politiet at sige noget om baggrunden for, at manden er endt i havnebassinet. Ifølge Bjarne Tykgaard undersøges sagen som en drukneulykke.

Indsatslederen på stedet fortæller til fyens.dk, at manden ifølge beredskabets oplysninger angiveligt har ligget i vandet i nogle timer.

25. dec. 2024 kl. 8:15

Juleindbrud får Fyn til at skille sig markant ud

LYT
Del
Link
kopieret!

Mindst 24 steder har indbrudstyvene slået til på Fyn juleaften.

Det oplyser Fyns Politis vagtchef til B.T.

B.T. har kontaktet samtlige politikredse i landet, og Fyn er uden sammenligning det område, tyvene har haft mest juletravlt. I de øvrige landsdele har der været anmeldt mellem to og fire indbrud.

- Vi har haft 24 anmeldelser om indbrud, og det er mere end på en normal dag, men ret forventet for en juleaften, siger Bjarne Tykgaard, der er vagtchef hos Fyns Politi, til B.T.

Tallet kan nå at stige endnu i takt med, at fynboerne vender hjem fra jul

25. dec. 2024 kl. 7:00

På dødslejet lovpriste Jim Lyngvilds svigerfar deres kærlighed: - Morten og jeg er hinandens åndedrag

LYT
Del
Link
kopieret!

Dette er historien om en stille jyde fra Holstebro, og en vildbasse fra Albertslund, der gik i spagat på første date for at imponere.

Til det allerførste møde var Jim pænt nysgerrig, for han havde altid forestillet sig, at han skulle være sammen med en stor, lys viking.

Og ham der den søde Morten med den gode stemme i telefonen havde ikke noget billede på sin profil.

Da Jim så Morten, fik han noget af en overraskelse.

Første date

Det er præcist 24 år siden i disse dage. Jim og Morten havde mødt hinanden på dating.dk og haft mange, lange og gode telefonsamtaler. Og nu skulle det ske - de skulle mødes for første gang.

- Han så ikke ud, som jeg havde troet. Og det var enormt svært i starten, for jeg havde den her forestilling om en blond viking, og der stod Morten, som var mørk. Så i begyndelsen måtte jeg lukke øjnene og bare lytte til hans stemme for at finde roen fra telefonsamtalerne. Men i dag er jeg enormt glad for, at jeg ikke bare faldt for udseendet, men for hele mennesket, fortæller Jim.

På den første aften satte Jim - efter den første overraskelse - alle sejl til for at gøre indtryk på den stilfærdige købmand fra Holstebro: Han lavede både steg med sovs og gik i spagat for at imponere.

Missionen lykkedes, for parret har været sammen lige siden. I alle 24 år. Fra deres vikingeborg på Sydfyn lever og arbejder de sammen side om side. Det fungerer nærmest overdrevent godt, for deres forskelligheder er en gave.

Foto: Privatfoto

Dig og mig

I serien Dig og mig fortæller fynske par deres kærlighedshistorie. Hvordan de mødte hinanden, hvad de faldt for, hvad de bliver mest irriterede over og om, hvordan de bare ikke kan undvære hinanden.

Afsnit 1: Jim Lyngvild og Morten Paulsen. "Vi er hinandens åndedrag"

Jim Lyngvild og Morten Paulsen fandt hinanden på dating.dk for 24 år siden. Første date bød på både store overraskelser om Mortens udseende og på spagat fra Jim. Parret har været sammen lige siden.

Afsnit 2: Lasse Helner og Mathilde Bondo. "Mathilde kan være røvirriterende"

Fyn er fin. Den sang har Lasse og Mathilde sunget i evigheder. Deres kærlighed er ligeså fin, den har holdt i 49 år. Selvom de begge kan være vanvittigt irriterende.

Afsnit 3: Rasmus Lyberth og Annette Bogø Lyberth. "Jeg har haft lyst til at slå ham ihjel, men har aldrig overvejet at forlade ham."

Det var kærlighed ved første blik, da den grønlandske sanger og kunstner Rasmus Lyberth i 1991 fik øje på en smuk kvinde og straks inviterede hende ud. Danske Annette Bogø, som hun hed, sagde ja til at gå i byen med ham samme aften, og de har været sammen lige siden.

Vilde Jim og rolige Morten

Det kræver ikke mange sekunder i selskab med Jim og Morten at afkode rollefordelingen mellem de to. Jim taler højt, gestikulerer i vildskab og får konstant nye idéer, mens Morten smiler blidt og taler lavmælt med få ord.

Netop den dynamik er afgørende for, at parret har så stærkt et ægteskab:

- Morten giver mig en tryghed, som jeg ikke kan undvære, siger Jim, som suppleres af Morten: Jeg er den rolige og tålmodige, og jeg har brug for Jims vildskab og energi.

Ved hinandens hjælp løber de langt. For Da Jim engang sagde til Morten, at han havde oplevelsen af at løbe en maraton med deres projekter, svarede Morten roligt: Husk på at jeg løber den ved siden af dig, og samler alt det op, som du taber.

Jim Lyngvild og Morten Paulsen har været sammen i 24 år. De er ikke bare i et parforhold. De er hinandens åndedrag.

Kærlighedsforbillede

Da Mortens mor var syg, passede Mortens far hende til det sidste med stor ømhed og omsorg. Derfor er det Morten far, der står som det lysende forbillede for både Jim og Morten.

- Få dage inden han døde, sagde han noget af det smukkeste til os. Vi sad i køkkenet hos ham og snakkede, og han kom ud i sin slåbrok, kunne næsten ikke gå, og sagde: Jeg bliver så lykkelig, når jeg hører jer to være så glade sammen. Nu kan jeg lukke mine øjne med ro. Det var det største, vi kunne give ham og det største, han kunne give os.

25. dec. 2024 kl. 6:00
Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Mildt vejr giver gode forhold til en gåtur

LYT
Del
Link
kopieret!

Ligger julemaden tungt i maven i dag, og har du lyst til en tur på gåben? Så er vejret heldigvis ikke imod dig i dag.

Juledag byder på tørvejr men et gråt skydække dagen igennem. Temperaturerne vil ligge mellem fem og ti grader på hele øen.

I morgentimerne vil der flere steder være tåget, men allerede tidligt på formiddagen vil den være lettet.

Ifølge DMI tyder det på, at vi kommer til at gå gennem december måned uden en eneste dag med snedække.

24. dec. 2024 kl. 17:47
Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Julens alkoholvaner frygtes af hver fjerde

LYT
Del
Link
kopieret!

Snaps, øl, vin er fast inventar på manges juleborde til sæsonens festligheder. Men alkoholen kommer med en bagside for mange. Faktisk frygter mere end hver fjerde at alkoholen kommer til at ødelægge stemningen.

Samtidig svarer seks procent, at de har oplevet at sige nej til at holde juleaften med et familiemedlem eller ven på grund af vedkommendes alkoholforbrug. Tre procent af de adspurgte har været nervøse for, at deres eget forbrug kunne ødelægge stemningen, skriver TV 2 på baggrund af Alkohol & Samfund.

Hos Alkolinjen modtager rådgivere opkald alle årets dage fra personer, der selv har problemer med alkohol, eller deres pårørende. Juleaften er ingen undtagelse.

24. dec. 2024 kl. 16:37
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Vilde tal for konsultationer - Læge forklarer det med psykisk ustabile unge

LYT
Del
Link
kopieret!

I ni måneder har Region Syddanmark undersøgt 107 lægeklinikker for et unormalt højt antal konsultationer.

På baggrund af en aktindsigt til TV 2 Fyn afslører regionen nu de første resultater.

Regionen er nået til bunds i seks navngivne lægeklinikker af de 107 sager, og afvigelserne er til at tage og føle på. En af klinikkerne er beliggende i Odense.

Tre af klinikkerne har på nogle diagnoser foretaget så mange konsultationer, at de ligger på et niveau, der er henholdsvis 1357 procent, 1538 procent og 1985 procent højere end gennemsnittet af deres kollegaer.

I den lave ende er forskellen 116 procent, 144 procent og 402 procent.

Odense-læger får unge med mistrivsel

De seks sager er færdigbehandlet, fordi lægeklinikkerne har afgivet høringssvar, der overbeviser regionen om, at der er en god forklaring på afvigelserne.

En klinik i Odense havde sidste år 402 procent flere patienter til til udredning, behandling og opfølgning på psykiske lidelser end gennemsnittet af deres kollegaer. Klinikken har behandlet 1340 patienter. Honoraret pr. 1. oktober 2023 var på 233 kroner pr. psykometrisk test.

I høringssvaret forklarede lægerne, at de har mange patienter på 20-29 år, der i udpræget grad rammes af mistrivsel. Desuden er de plejehjemslæger, hvor ydelsen kædes sammen med udredning for demens og medicinudskrivning.

Regionen lægger dog ikke skjul på, at der er en forventning om, at klinikken nærmer sig en tilstand, der ligner gennemsnittet.

Mange sygebesøg på bosteder

En læge i Sydjylland har i 2023 haft 1985 procent flere sundhedstjek på et botilbud end regionsgennemsnittet.

Det drejer sig om 20 patienter - halvdelen af bostedets beboere. Ydelsestaksten var på 1500 kroner pr. patient pr. 1. oktober 2023, men dertil kommer tidsforbrugstillæg og evt. kørselsgodtgørelse.

Bostedets beboere er autister, og det er personalet, der har bedt lægen om at komme.

Regionen mener, at antallet af konsultationer er for højt, men har accepteret forklaringen.

En lægeklinik i Trekantområdet i har 120 udviklingshæmmede på to bosteder som patienter. Konsultationsraten 1538 procent over regionsgennemsnittet. Taksten er den samme som i sagen fra Trekantområdet.

Også i den sag forventer regionen, at antallet af konsultationer nedbringes.

For langt til skadestuen

En lægeklinik i det sønderjydske har haft mange konsultationer, der handler om mindre førstegangsbrud og ledskred. I alt drejer det sig om 50 patienter sidste år.

Det er 1357 procent mere end gennemsnittet i regionen. Taksten var sidste år på 214 kroner

Lægerne forklaring er, at der er 62 kilometer til nærmeste skadestue, og mange borgere derfor vælger at køre til lægen.

Den forklaring har regionen accepteret, men også bedt lægerne om at gøre noget ved det.

Vandladning og prostata

En klinik i det sydllige Jylland udfylder lægehuset 144 procent flere skemaer end gennemsnittet for prostata og vandladning til brug hos sygehusets urologer.

Foklaringen er, at lægerne har mange mandlige patienter over 50 år, men også her forventer regionen at se et fald i ydelsen.

Det samme gør sig gældende i en klinik i Vestjylland, hvor et stigende antal ældre patienter har fået brugen af kliniske skemaer til urologiske lidelser til at stige med 116 procent

Regionen forventer først at være færdig med undersøgelsen af de resterende lægeklinikker i det nye år.

Ydelsestaksten var på 156 kroner.

Læs også: 107 læger skal forklare unormale ydelser efter tv-afsløring
Gå tilbage Del
29. jun. 2024 kl. 6:00

107 læger skal forklare unormale ydelser efter tv-afsløring

William Lorentzen

40 borgere reagerede på indhold om uregelmæssig afregning i Alles Lægehus. Nu skal 107 lægeklinikker i Region Syddanmark redegøre for deres ydelsesmønster.

107 lægeklinikker i Region Syddanmark skal redegøre for et unormalt ydelsesmønster.

Det sker som led i en undersøgelse, som Region Syddanmark har sat i søen efter DR-programmet Kontant om Alles Lægehus i februar måned. Her reagerede 40 borgere med tip og spørgsmål om uregelmæssigheder.

På den baggrund iværksatte Region Syddanmark en undersøgelse af alle lægeklinikker i regionen.

107 af disse klinikker er blevet bedt om at redegøre for et ydelsesforbrug i 2023, der blandt andet adskiller sig fra gennemsnittet i regionen. Klinikkerne skal redegøre for en eller flere ydelser, der er faldet regionen i øjnene.

Undersøgelsen er endnu ikke afsluttet, og det er derfor for tidligt at spå om, hvor mange sager, der vil gå videre til behandling i det samarbejdsudvalg, som lægerne i almen praksis har nedsat sammen med regionen og ankeinstansen Landssamarbejdsudvalget.

Tre sager om efterbetaling

Af de 40 sager, som borgerne henvendte sig med, har kun tre sager ført til efterbetaling hos de pågældende læger, og beløbet er så beskedent som 564 kroner.

Sagerne drejer sig om afregning for konsultation, telefonkonsultation og psykometrisk test.

Af de 40 sager var 12 sager vedrørende klinikker, der samarbejder med Alles Lægehus, viser en aktindsigt, som TV 2 Fyn har fået hos Region Syddanmark.

Regionen har lukket 14 af de 40 sager, fordi borgerne ikke vendte tilbage med yderligere oplysninger til regionens undersøgelse.

I 10 sager konkluderede regionen, at der var afregnet retmæssigt, i ni sager drejede henvendelserne sig om generelle spørgsmål. To sager fra unavngivne borgere er ikke afsluttet, og to andre sager er fortsat verserende.

TV 2 Fyn kunne for nyligt afsløre, at læge Jette Aaen til september skal i retten i en tilståelsessag omkring svindel for 4,2 millioner kroner i sit eget lægehus i Svendborg, der lukkede i 2022. 

Hun er i dag ansat i Alles Lægehus. 

24. dec. 2024 kl. 15:36

Teenager fragtede bombe for rockersøn

LYT
Del
Link
kopieret!

En 16-årig dreng blev tidligere på måneden anholdt, da han var ved at fragte en rørbombe fra Køge til Slagelse.

Ifølge Ekstrabladet, som har set sigtelserne, kom bomben fra Odense.

Den skiftede hænder flere gange undervejs, og var blandt andet omkring en 20-årig søn til en tidligere Hells Angels-rocker. Han arrangerede overdragelsen til teenageren.

Bomben skulle angiveligt have været bragt til sprængning ved en unavngiven butik i København.

24. dec. 2024 kl. 14:13
Fyn

Social dumping - det er farligt at hedde Piotr eller Jarosław på fynske byggepladser

LYT
Del
Link
kopieret!

For tredje år i træk kan Arbejdstilsynet konstatere, at danske arbejdsgivere får flere påtaler, advarsler og påbud end firmaer fra Polen, Rumænien og andre østlande, der hjælper til på danske byggepladser.

Det viser en aktindsigt, som TV 2 Fyn har fået. Aktindsigten omfatter 357 danske og udenlandske firmaer. 72 procent inden for bygge- og anlægsbranchen.

Flest danske dumper

Selv om det samlede antal af advarsler, påbud og henstillinger er faldet de seneste år, bliver der grebet ind mod 33 procent af de danske firmaer for social dumping, mens det kun sker i 18 procent af de udenlandske firmaer, der kontrolleres.

De kontrollerede danske firmaer har ansat udenlandsk arbejdskraft i større eller mindre omfang.

Arbejdstilsynet kontrollerer, om firmaerne overholder arbejdsmiljøloven og sikkerheden for de ansatte.

Aktindsigten indeholder også en oversigt over de razziaer, der er udført på fynske byggearbejdspladser mod social dumping i årets løb i et fælles samarbejde mellem Arbejdstilsynet, politi og skat.

Banko hver anden gang på Fyn

På Fyn har der været noget at komme efter i halvdelen af aktionerne i år, oplyser Arbejdstilsynet.

Alle tilfælde inden for byggebranchen.

I langt de fleste tilfælde er der tale om manglende sikkerhed på stilladser, der ikke er skærmet ordentligt af med gelænder eller står på usikker grund.

Strakspåbud på tidligere politistation

Det har bl.a. været årsag til strakspåbud i forbindelse med ombygningen af den tidligere politistation i Assens.

Det danske firma med polske ansatte, der stod for ombygningen, er nu under konkurs.

Andre steder, hvor Arbejdstilsynet har grebet ind med strakspåbud, var mod et lettisk firma under byggeriet af et privatejet dansk luksussommerhus i Hasmark ved Bogense, et dansk ejet firmas etablering af loft-ventilationsrør i et forenings-mødested i Odense med blandt andet polske ansatte og et stort udlejningsbyggeri Agedrup med lettiske ansatte.

Bag byggeriet stod et københavnsk projektfirma.

Af de 500 firmaer, der er kontrolleret i år, er der 20 firmaer, der ikke er registreret med arbejdstilladelse i RUT-registret.

24. dec. 2024 kl. 13:07
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Hver fjerde bryder med gammel juletradition

LYT
Del
Link
kopieret!

Mere end hver fjerde regner ikke med at tage en dans om juletræet juleaften, viser en rundspørge foretaget af Epinion for DR. Kun to procent af de adspurgte fejrer slet ikke jul.

- Vores juletraditioner har forandret sig. Det er blevet meget mere fleksibelt. Familier er anderledes – det er dine og mine – og nogle gange er det kun voksenjul, og nogle gange tager vi på skiferie, og skulle vi ikke også prøve at holde jul i New York, siger Kirstine Helboe Johansen, forsker i ritualer ved Aarhus Universitet, til DR.

Dansen om juletræet er ellers, ifølge DR, næsten lige så gammel som selve traditionen med at tage et grantræ indendørs juleaften.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her