Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fodboldfans kommer ikke til at tørste, hvis de afgørende EM-kamp senere i turneringen går i forlænget spilletid. Kammerateriet er klar til at sælge fadøl til midnat.
Både storskærm og fadølsanlæg står til at løfte stemningen, når den første EM-kamp mellem Italien og Tyrkiet fredag bliver vist på Frederiksø i Svendborg.
Lige så klar er vennerne Theis Nikolajsen og Nicolai Dyrvig Lindensparre, der glæder sig til at kunne se foldbold og drikke fadøl uden at tænke på, om baren lukker, inden kampen slutter.
Fra fredag kan barer, restauranter og værtshuse lange øl over disken indtil midnat som en del af en ny genåbningsplan.
Ny bådejer havde sejlet i 14 minutter - så blev han stoppet af politiet
Fartovertrædelser blev torsdag målt i knob, da Fyns Politi torsdag patruljerede på Svendborgsund.
- Fandens også.
Sådan sagde bådejer Alexander Winther Russo, da han bare 14 minutter inde i jomfrusejladsen med sin nyerhvervede motorbåd blev stoppet af politiet torsdag eftermiddag.
Årsagen var, at han sejlede hurtigere end tilladt.
I Svendborgsund er hastighedsgrænsen fem knob, og blandt andet hastigheden var på Fyns Politis tjekliste under årets første patruljering til søs, efter sommervejret har fået trængslen i sundet til at eksplodere.
Derfor fik Alexander Winther Russo en påtale og et par røde ører.
- Jeg troede, motoren var så lille, at vi ikke kunne komme i karambolage med loven, siger han.
Så blev dagens maritime kontrol på Svendborgsund indstillet. Mere end 20 fartøjer blev kontrolleret. Dette gav 7 bøder for hastighedsovertrædelse - 3 speedbåde og 4 jetski. Lad nu være med at sejle for stærkt. Hilsen vagtchefen #politidk
— Fyns Politi (@FynsPoliti) June 10, 2021
Søkontrol med smil og solskin
Ud over hastigheden tjekkede politiet speedbådbeviser og forsikringer under torsdagens kontrolsejlads, som foregik sammen med hjemmeværnet. Selvom flere blev sigtet, var stemningen generelt imødekommende, fortæller politikommissær Henrik Strauss.
- Vi møder en masse glade mennesker, og langt de fleste vil rigtig gerne have styr på det hele, siger han.
Det gælder også Alexander Winther Russo, der nu kender hastighedsgrænsen i Svendborgsund.
- Vi er 100 procent rookies og så begejstrede for endelig at komme ud og opleve vandet, at vi ikke tænkte på, hvor hurtigt vi sejlede, siger han.
Han er dog langt fra den eneste nybegynder på havet, og mange har under det seneste års coronanedlukninger kastet deres kærlighed på sejlsport og anskaffet sig en kajak, en båd eller et paddleboard.
- Vi møder mange, der ikke er vant til at sejle og måske ikke har sat sig så meget ind i de lokale bestemmelser, men når det ikke er mere grelt end det, vi har set, hjælper vi på vej, siger Henrik Strauss.
Drone spotter fartsyndere
For at få øje på havets fartsyndere uden at fange fartsyndernes opmærksomhed brugte Fyns Politi en drone under torsdagens kontrolsejlads.
På den måde kan fartsynderne stoppes, så bløde trafikanter som kajakroerne Henrik og Lis Betzer kan føle sig sikre på havet.
- Vi er jo den svageste trafikant, så vi er nødt til at tage hensyn, siger Henrik Betzer.
Parret mener dog, at sejlerne generelt er gode til at tage hensyn og sagtne farten for at undgå store bølger.
- De er gode til at tage forholdsregler. Helt klart. Jeg synes da også, at når vi kommer i kajak, er de gode til at tage hensyn til os, siger Lis Betzer.
- Det er bare fedt, at man kan se hele kampen, uanset om den går i forlænget eller ej, og at man kan have det sjovt med at drikke øl sammen, siger Theis Nikolajsen.
Nicolai Dyrvig Lindensparre supplerer:
- Tidligere har det været noget med, at man lidt har frygtet, hvad der skulle ske, hvis kampen gik i forlænget spilletid, hvis vi kom længere hen i turneringen. Så skulle man skynde sig hjem for at se resten af kampen færdig.
Sidste store bump er af vejen
De lempede coronarestriktioner, der gør det muligt for Kammerateriet at afholde et EM-arrangementet for 400 mennesker på Frederiksø, er en glædelig nyhed. Det mener Kammerateriets medindehaver Lasse Bekker.
- Det er en fantastisk god dag, for vi skulle have stået her for et år siden og afholdt det her EM, og så har hele det seneste år været bump på bump, siger han.
Men med den seneste udmelding er det sidste store bump på vejen fjernet for sommerens EM-arrangementer.
- Det, at vi kan sælge øl i anden halvleg, synes jeg er væsentligt, siger han.
Alle i ordblindeklasse fik 12 i dansk
I en klasse for ordblinde på Rågelund Efterskole fik samtlige elever topkarakter i dansk.
For nylig prøvede Victor Oscar Jönsson og Alberte Bahne Jul, der begge går i 10. c på Rågelund Efterskole noget, de aldrig havde prøvet før.
De fik 12 i dansk.
Det samme gjorde resten af klassen, og selvom det i sig selv er bemærkelsesværdigt, er der en detalje, der gør det særligt imponerende. Alle elever i klassen er ordblinde.
- Det var helt fantastisk. Jeg har aldrig prøvet at få 12 før, men jeg kan også mærke det på den måde, vi bliver undervist på. Vi går i en ordblindeklasse, så vi har de samme udfordringer, så derfor bliver det også nemmere at være her, siger Alberte Bahne Jul.
Klassen for ordblinde består af ni elever, og det flotte resultat til afgangsprøven var både en oplevelse for eleverne og deres lærer Karin Elisabeth Ravn, som sammen med en censor langede 12-tallerne over eksamensbordet.
- Det er jo fantastisk for det første at få lov til at give dem de her gode karakterer, men det er jo, fordi de er fortjente, siger Karin Elisabeth Ravn og fortsætter:
- De har arbejdet med deres synopse og deres selvvalgte prøve her den seneste måneds tid og har virkelig arbejdet koncentreret, fokuseret og målrettet på, at de rigtig gerne vil gøre det her godt.
Havde sat "realistisk" mål
Inden selve den mundtlige prøve havde eleverne trukket et emne, som de skulle forberede. Victor Oscar Jönsson trak emnet ondskab, som han blandt andet belyste ved hjælp af true crime podcasten Worms Skat.
- Jeg havde faktisk heller ikke regnet med at få 12. Jeg havde været mere realistisk og troet på, jeg ville få 4 eller 7, så det var så fantastisk at få nyheden om at få 12, siger han.
Ifølge begge elever skal man som ordblind gøre det samme som alle andre til eksamen: sit bedste.
- Jeg er typen, der ikke kan lide at sige noget mundtligt, fordi jeg er bange for, hvad alle andre tænker om det, siger Alberte Bahne Jul.
Derfor er hun særligt glad for sit nyerhvervede 12-tal. Victor Oscar Jönsson håber på at kunne bruge det fremover.
- Nu ved jeg, hvad det kræver for at gå op og lave et 12-tal, siger han.