Formanden for Folketingets sundhedsudvalg, fynskvalgte Jane Heitmann (V), trækker nu sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ind i sagen om to fynske lægers millionfusk med regninger.
Jane Heitmann vil have sundhedsministeren til at forklare, om regionernes IT-systemer er gode nok til at afsløre, hvis praktiserende læger snyder regionen og skriver flere regninger ud, end de er berettigede til.
- Det er helt afgørende at finde ud af, om IT-systemerne i regionerne er sat op til at fange de her statistikker, når statistikkerne stikker af i den ene eller den anden retning. Det bliver vi nødt til at blive lidt klogere på, , siger Jane Heitmann.
Hun har derfor bedt sundhedsministeren om at tilkendegive, om der er basis for et nationalt IT-system og også spurgt ind til, om det er de samme IT-systemer, man har i alle fem regioner.
Tre spørgsmål til sundhedsministeren
- Og når vi har et overblik over det, så tror jeg, at det vil være klogt, hvis sundhedsministeren melder sig på banen og lægger et par løsningsforslag frem, så vi kan undgå dette i fremtiden. For det går jo ikke, at det kan stå på. År efter år efter år, siger Jane Heitmann.
I sagen fra Svendborg har de to læger, Jette Aaen og Ole Bjørn Rasmussen, igennem flere år sendt regninger til Region Syddanmark for fiktive behandlinger og konsultationer, som ikke har fundet sted.
- Det er jo grænseoverskridende, at et lægeægtepar tilsyneladende i årevis har misbrugt systemet, og det skal vi have dæmmet op for. Det skal ikke kunne lade sig gøre.
Behandles også i regionen
I Region Syddanmark vil regionsrådsmedlem Bo Libergren (Venstre) vil ikke forholde sig til den konkrete sag. Men han ønsker selv en drøftelse af initiativer, der kan styrke kontrollen, når regionens udvalg for den nære sundhed mødes i næste uge.
Når der er brodne kar, så er det vigtigt, at vi kan få fulgt op på sagerne
- Jeg mener grundlæggende, at vi har et fornuftigt, tillidsbaseret system. Men når der er brodne kar, så er det vigtigt, at vi kan få fulgt op på sagerne, og at det kan foregå lidt hurtigere, end vi har været i stand til indtil nu, siger Bo Libergren.
Han nævner for eksempel muligheden for at lave stikprøver, hvor man sammenligner patienters journaler med de ydelser, som regionen har betalt lægen eller fysioterapeuten for.
Forlig
Efter at svindlen blev opdaget har lægerne indgået et forlig med regionen om, at de tilbagebetaler 1,1 millioner kroner.
Desuden har Region Syddanmark valgt at tage ydernummeret fra de to læger, så de ikke længere kan drive lægepraksis og i sidste uge valgte regionen også at politianmelde de to læger.
I sidste uge var flere af folketingets sundhedsordførere på banen med ønsket om tiltag, der forhindrer lignende sager i at opstå.
Vi har forsøgt at få en kommentar fra lægerne Jette Aaen og Ole Bjørn Rasmussen, men de er ikke vendt tilbage på TV 2 Fyns henvendelse. Heller ikke deres advokat, Jørn Bonnesen, er vendt tilbage på vores henvendelse.