Fynsk lægepar i stor svindelsag: Forening kræver nu nyt system

Efter svindlen for næsten to millioner vil Patientforeningen have ændret den måde, patienterne registrerer sig, når de er hos lægen.

Et fynsk lægepar er hovedpersonerne i en historisk stor sag om svindel for op mod 1,8 millioner kroner, kunne TV 2 Fyn afsløre søndag. 

Og det får nu Patientforeningen til at efterlyse et nyt system.

- Meget af sundhedsvæsenet bygges på tillid, men når vi kommer til at afregne for ydelser, og man kan se, at man kan snyde for millionbeløb i en enkelt klinik, kalder det på et andet system, siger formand Niels Jørgen Langkilde.

Foreningen foreslår, at man i stedet for at køre sit sygesikringsbevis gennem en scanner inden besøget, gør det efter.

- Så ser man lige, hvad man bliver bonnet for. Og så ser man også, hvad har vi kostet samfundet og fælleskassen her. Det er et meget bedre system, siger formanden.

Svindelsag påvirker alle læger

Fra flere kilder, som TV 2 Fyn har talt med, lyder det, at der er fundet eksempler på, at telefonkonsultationer er blevet faktureret som fysiske eller som videokonsultationer, hvor taksten er højere.

Derudover skulle lægerne også have taget sig betalt for fiktive ydelser på patienters pårørendes cpr-numre.

Sagen ærgrer Henrik Dibbern, der har været praktiserende læge på Nordfyn i 30 år. 

- Jeg bliver meget ked af det, for selvom det bare er en enkelt praksis i en hel region, der har foretaget sig noget, den ikke skulle, så smitter det på en eller anden måde af på os alle sammen, siger han.

Den praktiserende læge bakker derfor op om forslaget fra Patientforeningen.

Konsekvensen er alvorlig

Hos regionen erkender man, at det i dag ikke er muligt at fange alle uregelmæssigheder.

- Vi kan ikke kontrollere hver enkelt regning. Systemet er baseret på, at de enkelte læger er samvittighedsfulde mennesker, men det er også baseret på, at når vi finder noget, der er decideret svindel, så er konsekvensen ganske alvorlig. Man kan blive udelukket fra at praktisere for sygesikringen, hvilket vil sige, at man mister sit levebrød, siger Bo Libergren (V), der er formand for Udvalget for det nære sundhedsvæsen.

Derfor mener han ikke, at systemet skal laves om. Bo Libergren peger også på, at patienterne i forvejen har mulighed for at kontrollere lægerne på sundhed.dk. Her kan man se, hvilke ydelser man har modtaget.

Men det er ikke godt nok, mener formanden for Patientforeningen. 

- Jeg har rigtig mange læger, og 99,99 procent er givetvis ærlige. Men når de sidste kan svindle for så store beløb, så må vi lave den lille administrative ændring, siger han.

I slutningen af april vil Regionsrådet tage stilling til, om det lægeparret skal politianmeldes.

- Men vi kan ikke kontrollere hver enkelt regning, siger den ansvarlige politiker.

Oversigt

    Oversigt