Børn er enhver forælders kæreste eje, og derfor betyder det også noget, at barnet får den nødvendige opmærksomhed i vuggestue og børnehave.
- Jeg synes, at det personale, der er der, gør et godt stykke arbejde, men jeg synes ikke, de rammer, de har at arbejde indenfor, er gode nok, siger Anders Palm, der har sit barn i børnehave i Svendborg Kommune.
I Svendborg Kommune har forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen et ønske om, at politikerne vil bruge den såkaldte 'omsættermodel' til at give et billede af, hvordan normeringerne er i kommunen.
- De beregninger som kommunen har lavet, stemmer ikke overens med det, som pædagoger og forældre oplever, når de kommer ud i daginstitutionerne, siger Nanna Lindegaard, der er tovholder for Forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen i Svendborg.
Hvad er omsættermodellen?
Svendborg Kommunes beregninger viser, at der i gennemsnit er en voksen til 6,4 børn. Ifølge de beregninger, som Forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen har lavet ved hjælp af omsættermodellen, så er der en voksen til 11,5 børn i børnehaven.
Og det stemmer også mere overens med det, Anders Palm oplever, når han kommer i børnehaven.
- Hvis man henter for eksempel omkring middag, så er der selvfølgelig frokostpause, og så står der en pædagog og kigger efter 22 børn. Hvordan hænger den virkelighed så sammen med de de tal kommunen har? Spørger han.
Flere forskellige beregningsmetoder
Når man taler normeringer, så er der flere måder at beregne dem på.
Danmarks Statestik laver en overordnet beregning for landsgennemsnittets normeringer i daginstitutionerne, og ifølge de tal er der en voksen til 5,8 børn.
I Svendborg Kommune har de valgt at lave deres egne beregner for deres kommune, og her når de frem til, at der i gennemsnit er én voksen til 6,4 børn.
Forskellige beregningsmetoder til normeringer
- Enhedslisten tog fat i det for et par år siden. Vi rejste sagen, fordi Danmarks Statistik bare måler, hvor mange ansatte der er i institutionen. Man tæller for eksempel både sygemeldninger og ledere med. Vi bad kommunen tage de ting fra, og så fik vi nogle nye tal, forklarer Jesper Kiel, der er spidskandidat for Enhedslisten.
Men selvom kommunen har trukket blandt andet ledere og sygemeldinger fra i regnestykket, så mener Nanna Lindegaard fra Forældrebevægelsen stadig ikke, at tallene passer.
- Det er vigtigt, at man anerkender de forhold, pædagoger arbejder under, og det gør papirsnormeringerne ikke, siger hun.
Omsættertabellen kigger ikke kun på, hvor mange lønudgifter der er per institution, men ser på, hvor mange børn den enkelte pædagog står med i virkeligheden.
- Der går tid fra til forskelige opgaver, som gør, at man reelt ikke er til stede til at passe børnene. Det er det, forældrene og pædagogerne ser i deres hverdag. Det, synes jeg, er godt at få sat tal på. Der er en oplevelse af, at der er langt mellem tal og virkelighed, siger Jesper Kiel (C).
Socialdemokraterne tror ikke på modellen
Jesper Kiel er ikke den eneste politiker, der ser omsættermodellen som et muligt værktøj.
Den 17. oktober afholdt Forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen et vælgermøde, hvor Jesper Kiel (Ø), Mette Gregersen (B), Rasmus Drabe (F), Mette Kristensen (V), H.C. Wulff (N), Henrik Tørnqvist Lauridsen (D), Kasper Krebs (Å) og Karl Magnus Bidstrup (A) deltog.
Og her krævede forældrebevægelsen svar. Hvem går hundrede procent ind for modellen og vil bruge den, når de kommer i byrådet? lød spørgsmålet.
Alle de fremmødte partier viste deres støtte undtagen socialdemokratiet, som ikke mener, der er behov for en ny model.
- Jeg forstår ikke, hvorfor modellerne hele tiden skal diskuteres. Jeg er ikke optaget af, hvilken model man bruger, men derimod af børnene, siger nuværende borgmester Bo Hansen (S).
- Der er et ønske om flere hænder, og det vil vi gerne arbejde for.
Dog mener forældrebevægelsen ikke, at man kan arbejde med noget, som man ikke har et reelt billede af.
- Det nytter ikke at putte midler ned i et hul, som man ikke ved, hvor dybt er, siger Nanna Lindegaard.
Vil råbe politikerne op til debatmøde
Lørdag afholder Fyns Amts Avis og TV 2 Fyn valgarrangement på Naturama, og her er Nanna Lindegaard klar til at møde politikerne.
- For os handler det om opmærksomhed på området. Der er et ønske om, at vi kan prøve den her model af. Vi vil prøve at stille et spørgsmål, der skal få dem til at sige, at de gerne vil bruge den her model, siger hun.
Udover at deltage i de politiske debatter kan man også få smagsprøver hos lokale fødevareproducenter og synge fællessang med sin yndlingspolitiker.
Du kan se hele programmet her: