Svendborg er i høj grad kendt for sin flotte havn fyldt med lystbåde, maritimt liv og den lokale delfin Delle.
Men under overfladen gemmer der sig en verden af skrald og plastik, sådan som det gør sig gældende i de fleste havne.
Derfor hoppede ti frivillige dykkere og endnu flere hjælpere søndag morgen i vandet for at give havmiljøet i Svendborg en hjælpende hånd.
- Normalt, når vi dykker, ser vi jo, hvad der ligger på havbunden, men vi dykker ofte kun med én makker, så det er begrænset, hvad vi kan, forklarer Kim Drikkjær Laursen, der er koordinator og dykkerleder på dagens arrangement.
Skrammeldyk
Det er Svendborgs to dykkerklubber Delfinen og Dråben, der i fællesskab er gået sammen om at rydde op i havnen for fjerde gang.
- Det er sjovt at snorkle herude og hjælpe med at rydde op, siger Henrik Hansen, der dykker for Dråben.
Og mens dykkerne på skift sendte affaldet fra havets dyb op på kajen, fik de selskab af Delle, der så nysgerrigt til, hvad der foregik i hans hjem.
Det er en fantastisk indsats, for det er jo ikke noget, man går og tænker på i dagligdagen. Nu er de snart færdige for i dag, men de er jo ikke færdige med oprydningen endnu
Tusind tak fra Delles Venner til byens to dykkerklubber. Delle var forbi for at sige tak og for at inspicerede, at alt foregik korrekt," skriver formanden for foreningen Delles Venner, Jesper Stig Andersen på Facebook efter dykket.
- Ja, det var hyggeligt at svømme med ham, smiler Henrik Hansen.
Se billeder af de mange fund her:
Chokerede borgere
Det var ikke små mængder skrammel, der fandt vejen til overfladen. Både indkøbsvogne, cykler, gamle dæk og andet skidt fra havet blev smidt i en container.
Og det kom bag på flere af byens borgere.
- Jeg er chokeret over, hvad der får folk til at gøre sådan noget. Det er jo ikke noget, der kommer derned af sig selv, siger Susse West, der så til fra kajen og tilføjer:
- Det er en fantastisk indsats, for det er jo ikke noget, man går og tænker på i dagligdagen. Nu er de snart færdige for i dag, men de er jo ikke færdige med oprydningen endnu.
Efter godt to timers hårdt arbejde for dykkerne, var der ikke mere plads i containeren.
- Jeg havde ikke regnet med, at vi fik så meget. Men det er kun positivt, at vi har fået det op, og det ikke længere ligger i havmiljøet og sviner, påpeger Kim Drikkjær Laursen.