Tomme hylder: Fynske grøntsager ligger under vand
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Skifter vejret ikke, vil mange af de fynske grøntsager, der ikke er høstet, rådne og gå tabt.
På de fynske marker ligger der massevis af grøntsager under den våde, sumpede jord. Alligevel er det småt med lokale grøntvarer hos flere butikker.
De store mængder regn, der er kommet det seneste stykke tid, gør det nemlig umuligt for landmændenes maskiner at få grøntsagerne op af jorden, fortæller driftslederen hos Skiftekær Økologi Aps i Svendborg, Jesper Mortensen.
- Det er simpelthen ikke til at håndtere, det er rent plæver, siger han.
- Vi har en jordskokkemark, som vi skal have høstet for at levere til supermarkederne, men vi er udfordrede af vejret. Vi kan ikke køre her, og så vi kan ikke levere. Det er en kæmpe udfordring.
Grøntsagerne rådner
Det våde vejr har gjort den lerede jord klæbrig, og selvom det ville lykkes maskinerne at køre på markerne, kan de ikke skille jordskokker fra jord.
- Vi har selvfølgelig prøvet mellem regnbygerne, men det kan vi simpelthen ikke. Det stopper maskinen, og vi kører fast. Det er umuligt, siger Jesper Mortensen.
Udover jordskokker drejer det sig om rødbeder og hokkaidogræskar, som vil rådne, hvis de ikke kommer op af de sumpede marker.
Drukner i gylle: Landmænd kæmper med regnvandet
Den regnfulde vinter betyder, at vandet samler sig på de fynske marker, hvor landmændene er ude af stand til at gøde jorden.
Flere måneder med lunt og vådt vejr kan nu mærkes hos de fynske landmænd, hvor markerne er mættede og begynder at flyde over.
Det gælder blandt andet hos Martin Boe Madsen, der er landmand og svineavler i Ebberup. Siden september har han og resten af området fået, hvad der typisk svarer til et års nedbør, og flere steder må han se til, mens afgrøderne står under vand.
- Det er træls at stå og se ud over ens hvedemarker og se, at man nærmest skulle have fisk i dem i stedet for korn. Man kan ikke gøre noget som helst, siger han.
De store vandmængder betyder også, at Martin Boe Madsen ikke kan køre ud og sprede gylle på markerne. I stedet bliver den liggende i gylletankene, der efterhånden er ved at være fyldt til randen.
- Der er vi ved at nå grænsen for, hvad vi har plads til. Så vi skal snart til at finde alternativer, siger han.
Må flytte tanke
Ifølge Martin Bo Madsen er der stor forskel på, hvor hurtigt tankene bliver fyldt op fra gård til gård. På gården i Ebberup producerer han selv 100 tons gylle om ugen, og det betyder, at han ofte må flytte gyllen over i andre tanke for at få plads.
- Vi flytter lidt fra den her tank en gang imellem til nogle andre tanke, hvor der er lidt mere plads. Men de begynder også at blive fyldt nu, fortæller han.
Selvom han stadig har gyllen under kontrol, kender han flere landmænd, der har måttet leje ekstra tanke og række hånden ud til naboerne for hjælp.
Fortsætter det våde vejr, frygter han også, at det kan blive dyrt for ham at håndtere.
- Det er klart, at de løsninger, vi skal til at finde, begynder at blive omkostningstunge. Nu er det jo noget med at flytte det længere væk og måske flytte det tilbage igen, siger han.
Ikke udsigt til tørvejr
Årsagen til de store regnmængder skal ifølge TV 2-meterolog Per Christiansen findes i den lune og vandholdige luft, som trækker op over landet sydfra på grund af lavtrykkene.
Foreløbigt er der udsigt til 25 milimeter ekstra nedbør på de fynske marker i den kommende uge.
Om vejret vil fortsætte på den måde, kan han ikke sige med sikkerhed. Han mener dog ikke, at landmændene behøver at tage sorgerne på forskud.
- Der ligger ikke noget i sol, måne og stjerner om, at det vil ændre sig i den kommende tid. Men det kan pludselig ske, siger han.
Martin Boe Madsen tvivler selv på, at han kommer til at køre på markerne igen inden marts måned.
- Jeg tror ikke, at vi har set det sidste endnu. Jeg tror faktisk, vi kan risikere, at det bliver meget værre, hvis der kommer alt det vand her, siger han.
Indtil videre vurderer han, at omkring ti hektar skal sås om. Derfor ser han nu bare frem til, at pronogserne igen lover tørt.
- Vejret skal jo nok blive godt, vi kan bare håbe, at det bliver snart, siger han.
Som driftsleder er det Jesper Mortensens ansvar at få høstet afgrøderne på marken, og situationen medfører mange bekymringer, fortæller han.
- Det er en kæmpe frustration, og man kan ligge søvnløs om natten over det. For det betyder rigtig meget - også for virksomheden - at vi kan få høstet vores afgrøder, siger han.
Problem for butikkerne
Især i Byens Gårdbutik i Svendborg, hvor butikschefen Anne Hjortenberg udelukkende handler lokale varer, har man været mærket af tomme hylder.
- Jeg kan mærke, at sæsonerne for de grøntsager, jeg plejer at få, er blevet meget kortere i år, og så er der også nogle ting, der slet ikke har været tilgængelige på Fyn i år, siger hun.
Måtte løftes med kran: Heste reddet op af dybt mudder
To heste var lørdag eftermiddag sunket ned i dybt mudder ved en gylletank. Den ene hest var i fare for at dø, men blev reddet op i sidste øjeblik.
To heste var lørdag løbet ud af deres fold ved Heden på Midtfyn og sunket ned i dybt mudder, så de ikke kunne flytte sig ud af stedet.
I flere timer var begge heste fanget i det kolde mudder, mens de blev forsøgt reddet fri. Det dybe og kviksandslignende mudder gjorde redningsaktionen besværlig, og det var nødvendigt at lægge plader ud ved siden af hestene.
Ejernes første forsøg på at hjælpe hestene afslørede, hvor svært det ville blive.
- Vi er rystede. Vi gik ud for at hjælpe dem op, men jeg i med det samme i til knæene og måtte kravle op, sagde Sille Thomsen, mens hestene stadig var fanget i mudderet.
Men heldigvis lykkedes den ene hest, en niårig Frieser-vallak ved navn Jaitse, at komme op efter flere timer i mudderet. Den anden, en 20-årig hoppe, var i fare for at dø, men blev reddet op i sidste øjeblik.
- Det føles fantastisk, fordi dyret lever, siger Rasmus Olsen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Tæt på aflivning
Han vurderer, at det var blevet nødvendigt at aflive hoppen, hvis der var gået længere tid.
- Det var også på et hængende hår. Var hun ikke kommet fri inden for det næste kvarter, skulle hun have været aflivet. Hun havde ikke flere kræfter, siger han.
Både dyrlæger og beredskab var på stedet under den dramatiske redningsaktion. Men det var med god hjælp fra et vognmandsfirma med en kran, der gjorde udslaget.
- Vi fik fat i Erik Jørgensen, som altid er der for os, siger Rasmus Olsen.
Ved redningsaktionen var også indsatsleder Jan Didriksen til stede. Han var klar til at bistå redningen med lys eller andre nødvendigheder, selvom levende dyr ikke er hans felt.
- Der er to heste, der er gået i noget, der minder om kviksand, sagde indsatslederen ved Beredskab Fyn inden redningen lørdag eftermiddag.
Hvordan det lykkedes hestene at slippe ud fra deres indhegning og ind til naboen, vides ikke.
Butikschefen har derfor ofte frustrerede landmænd i røret, når hun skal bestille varer, og for hende er det også et stort problem kun at kunne tilbyde et begrænset udvalg til kunderne, der gerne vil have lokale varer.
Alt håb er ikke ude
Alt håb er dog ikke ude endnu. Hvis regnen stopper, og der ikke kommer hårdt frost, er der en chance for, at der igen kan komme lokale grøntsager på hylderne.
Men det vil ikke løse alle problemerne, da driftslederen stadig er usikker på, om markerne kan bruges til næste sæsons grøntsager.
- Det er en stor udfordring, når marken bliver så ødelagt, og vi ved ikke, om den overhovedet kan blive til en mark igen, siger han.
For nu bliver der dog krydset fingre for, at maskinerne snart kan komme ud og køre igen.