4. feb. 2020 kl. 23:46
Fyn
Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix/arkiv

Politikere savner stadig svar efter samråd om Odeon-sagen

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Jane Heitmann (V) er ærgerlig efter det samråd, hun havde indkaldt kulturminsteren til. Hun ville gerne have haft flere svar, men betragter sagen som lukket.

På Christiansborg blev både sagen om dansetruppen Shen Yuns aflyste optræden i Odeon og Kinas indblanding i kulturarrangementer debatteret i et samråd torsdag.

Det var det fynske folketingsmedlem Jane Heitmann (V), der i december indkaldte kulturminister Joy Mogensen (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til samrådet, og hun er ikke helt tilfreds med, hvad hun har fået ud af det.

- Kulturministeren sagde jo ikke noget, som vi ikke vidste i forvejen, og som vi ikke allesammen kunne læse os til. Jeg er oprigtigt ærgerlig over, at vi ikke kunne vriste andre svar ud af kulturministeren. Jeg er især ærgerlig over, at kulturministeren ikke vil tage nogle initiativer for at dæmme op for kinesisk indblanding, siger hun.

Læs også: Shen Yun vil optræde i Odeon næste år
Gå tilbage Del
30. jan. 2020 kl. 13:30
Fyn

Shen Yun vil optræde i Odeon næste år

Arkiv / Alexander Aagaard

Foreningen bag den kinesiske dansetrup Shen Yun vil have dansetruppen til Odeon næste år. Direktør byder dem velkommen.

Sagen om den kinesiske dansetrup Shen Yun har været genstand for både politisk uenighed, en advokatundersøgelse og mistanker om selvcensur, der siden blev aflivet.

Nu ser den ud til at få, hvad der minder om en lykkelig afslutning.

Ifølge foreningen Falun Dafa har man en mundtlig aftale med Odeon om at kunne leje den store scene i kulturhuset næste år, så dansetruppen kan optræde i Odense. Det er Falun Dafa, der står for at arrangere dansetruppens optrædener i Danmark.

- Vi vælger at se fremad og glæder os over, at vi har fået et mundtligt tilsagn om at kunne leje storescenen på Odeon i 2021, skriver foreningen blandt andet i en pressemeddelelse.

En advokatundersøgelse samt en redegørelse fra Odense stadsdirektør Stefan Birkebjerg har vist, at der ikke var tale om politisk pres, da Odeon annullerede en tidligere indgået aftale med Shen Yun om at optræde i april i år.

Sagen kort

21. november kom det frem, at Odeon havde opsagt en optræden med den dansetruppen Shen Yun, der er forbudt i Kina. Ifølge Benny Brix skyldtes aflysningen selvcensur og frygt for kinesiske repressalier og ikke en dobbeltbookning, som Odeon hævdede overfor Shen Yun. 
 

Sagen førte til en advokatundersøgelse, som advokatfirmaet Tyge Trier gennemførte for Odeon. Derudover udarbejdede stadsdirektør Stefan Birkebjerg en redegørelse af sagen. 

 

Stadsdirektøren kom i sin redegørelse frem til, at aflysningen af Shen Yun ikke et resultat af pres fra det kinesiske styre. Det skyldes heller ikke selvcensur. Redegørelsen dokumenterer dog, at Odeon har ændret forklaring i sagen og løjet for Odense Kommune. 

Kina har tidligere lagt pres på teatre for at få dem til at lade være med at booke Shen Yun. Det var tilfældet i 2016, da truppen optrådte i Musikhuset i Aarhus. Her valgte man dog at gennemføre optrædenen. I 2017 lagde den kinesiske ambassade pres på Det Kongelige Teater - ligeledes for at forhindre, at Shen Yun fik lov at optræde.

Derfor var der frygt for, at der igen var tale om politisk pres, men det har man altså konkluderet, at det ikke var. Til gengæld viste undersøgelsen, at Odeon i sin forklaring på aflysningen havde talt usandt.

Foreningen Falun Dafa erklærer sig tilfredse med, hvordan sagen er endt.

- Efter advokatundersøgelsen og Borgmesterforvaltningens redegørelse er vi meget tilfredse med, at der ikke har været tale om ”... selvcensur, diskrimination eller andre uvedkommende hensyn af politisk karakter”, som årsag til at kontrakten med os blev annulleret, skriver den i pressemeddelelsen.

Ifølge foreningen vil man nu tage kontakt til Shen Yun for at finde frem til nogle datoer, hvor truppen kan komme til Odense.

Ninna Stæhr-Petersen har i knap en måned været direktør for Odeon og Hotel H.C. Andersen. Hun kender ikke til en specifik mundtlig aftale, men byder Falun Dafa og Shen Yun velkomne.

- Vi har jo overtaget driften her fra 1. januar, så jeg ved ikke, hvad der konkret har været af mundtlige aftaler. Men de kan selvfølgelig booke sig ind på lige vilkår med alle andre. Det skal de være velkomne til at gøre. Så i den forstand er der jo en aftale, som der er med alle andre, siger hun.

Shen Yun udspringer af Falun Gong-bevægelsen, der siden 2006 har været forbudt i Kina. Til daglig har dansetruppen hjemme i New York.

Der har tidligere været eksempler på kinesisk indblanding i kulturlivet. Senest har den kinesiske ambassade forsøgt at presse Københavns Kommune til at fjerne en skulptur foran Christiansborg.

For nylig har ambassaden også forlangt en undskyldning, efter Jyllands-Posten tegnede et kinesisk flag, hvor man havde byttet stjernene på flaget ud med symboler for coronavirussen.

Begge ministre understregede på samrådet, at man ikke tolererer pres på ytringsfriheden i Danmark.  De to seneste sager giver dog ikke udenrigsministeren indtryk af, at Kina systematisk forsøger at påvirke kulturarrangementer i Danmark.

Anser sagen som lukket

Da dansetruppen Shen Yun sidste år pludseligt fik aflyst en planlagt optræden i Odense skabte det mistanke om, at der havde været kinesisk pres indblandet. Siden har en advokatundersøgelse slået fast, at det ikke var tilfældet.

Men musik- og teaterhuset havde løjet om årsagen til aflysningen, og det mødte kritik fra Odense Byråd.

Kulturminister Joy Mogensen (S) sagde på samrådet, at hun anser sagen som lukket, og det gør hendes fynske folketingskollega også.

- Med de ord, ja, der må vi antage, at sagen er lukket. Men det ændrer jo ikke på, at vi stadigvæk har en udfordring med kinesisk myndighedsindblanding. Der synes jeg, det er vigtigt, at regeringen holder fast i, hvor de røde linjer går, siger Jane Heitmann.

Læs også: Politikere om Odeon-sag: Klodset og beklageligt håndteret
Gå tilbage Del
20. jan. 2020 kl. 15:16

Politikere om Odeon-sag: Klodset og beklageligt håndteret

Ole Holbech

Det er stærkt beklageligt, at Odeon løj over for offentligheden og Odense Kommune om årsagen til aflysningen af den Kina-kritiske trup Shen Yun, mener Venstre-rådmand Jane Jegind.

Det var klodset og stærkt beklageligt, at det delvist kommunalt ejede musik- og teaterhus Odeon løj om årsagen til aflysningen af et show med den systemkritiske kinesiske trup Shen Yun fra New York.

Sådan lyder det mandag fra flere politikere i Odense Byråd.

- Det er selvfølgelig stærkt beklageligt, og det har jeg det da ikke rart med, siger Jane Jegind (V)

Også Enhedslisten, der bragte sagen ind på politikernes bord, er stærkt kritisk over den del af redegørelsen, som politikerne fik søndag.

- Odeon håndterede sagen på en meget uhensigtsmæssig og klodset måde, som skabte tvivl om årsagen til aflysningen af den kinakritiske forestilling.  Det var Odeons håndtering af sagen, som forsynede sagen med brændstof og skabte tvivl om, at der var noget at skjule, skriver Enhedslistens Reza Javid i en udtalelse.

Ingen frygt for selvcensur eller pres fra Kina

I den redegørelse, som Odense Kommuens stadsdirektør, Stefan Birkebjerg, sendte til politikerne søndag, bliver det slået fast, at det ikke var på grund af selvcensur eller af frygt for det kinesiske regime, at Odeon i efteråret pludselig aflyste en aftale med Shen Yun.

Til gengæld får Odeon kritik for at tale usandt over for kommunen.

Redegørelsen bygger blandt andet bygger på et partnerskabsmøde mellem Odeon og Odense Kommune samt opfølgende telefonmøder og en af Odeon fremsendt advokatundersøgelse, som er udarbejdet på vegne af Odeon af advokat Tyge Trier.

Du kan læse historien om undersøgelsen af Odeon-sagen her.

Tilfredshed over, at der ikke er tale om selvcensur

Den del af redegørelsen udtrykker politikerne tilfredshed med.

- Enhedslisten er tilfreds med, at undersøgelsen ikke finder belæg for hverken selvcensur, diskrimination eller eksternt pres, skriver Enhedslistens Reza Javid i en mail til TV 2/Fyn.

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at vi har fået det undersøgt,og vi kan konstatere, at det (selvcensur, red.) er der ikke tale om, fordi det er noget at det, vi skal stå vagt om i vores samfund og slå ring omkring, fordi det er jo hele forudsætningen omkring vores demokrati.

Svært at komme videre, men ...

Enhedslistens Søren Søndergaard mener, det er svært at komme videre med sagen om Odeon, med mindre der dukker nye oplysninger op. Han håber dog på, at der fortsat vil være fokus på, hvordan man stopper udenlandske aktører i at blande sig i dansk kulturliv.

Af de grunde har han også flere spørgsmål, han gerne vil have svar på.

- Jeg vil sørge for, at det bliver taget op i Udenrigspolitisk Nævn, om der har været henvendelser (fra kinesiske myndigheder red.) til udenrigsministeriet i den her sag. Det var jo en af de ting, som udenrigsministeren ikke ville svare på i samrådet, og det må vi jo så spørge om i Udenrigspolitisk Nævn, siger Søren Søndergaard.

Se hele samrådet herunder. 

30. jan. 2020 kl. 13:30
Fyn
Arkiv / Alexander Aagaard

Shen Yun vil optræde i Odeon næste år

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Foreningen bag den kinesiske dansetrup Shen Yun vil have dansetruppen til Odeon næste år. Direktør byder dem velkommen.

Sagen om den kinesiske dansetrup Shen Yun har været genstand for både politisk uenighed, en advokatundersøgelse og mistanker om selvcensur, der siden blev aflivet.

Nu ser den ud til at få, hvad der minder om en lykkelig afslutning.

Læs også: Undersøgelse af Odeon-sagen: Odeon løj over for Odense Kommune
Gå tilbage Del
20. jan. 2020 kl. 9:00

Undersøgelse af Odeon-sagen: Odeon løj over for Odense Kommune

Arkiv / Alexander Aagaard

I en redegørelse kritiserer stadsdirektøren i Odense Kommune, Stefan Birkebjerg, Odeon for dårlig kommunikation omkring aflysningen med Shen Yun, men frifinder Odeon for selvcensur.

Det var ikke på grund af selvcensur eller af frygt for det kinesiske regime, at det delvist kommunalt ejede musik- og teaterhus Odeon i efteråret pludselig aflyste en aftale med det systemkritiske kinesiske show Shen Yun fra New York.

Til gengæld får Odeon kritik for at tale usandt over for kommunen.

Det konkluderer Odense Kommunes stadsdirektør, Stefan Birkebjerg, i en redegørelse, der blandt andet bygger på et partnerskabsmøde mellem Odeon og Odense Kommune samt opfølgende telefonmøder og en af Odeon fremsendt advokatundersøgelse, som er udarbejdet på vegne af Odeon af advokat Tyge Trier.

I redegørelsen, der er stadsdirektørens vurdering af hændelsesforløbet, kritiserer han og kommunen Odeon for at sige direkte til Odense Kommune, at aflysningen mellem Odeon og Shen Yun skyldtes en dobbeltbooking, hvilket senere viste sig ikke at være korrekt.

Stadsdirektøren skriver:

Borgmesterforvaltningen finder det i den forbindelse desuden kritisabelt, at Odeon, på baggrund af en direkte telefonisk forespørgsel fra Odense Kommune som kontraktpart den 21. november 2019, oplyste, at aflysningen af Shen Yun var begrundet i en dobbeltbooking, hvilket nu har vist sig ikke at være korrekt.

Historien om dobbeltbookingen kan du læse mere om her.

Aflysning skyldtes ikke hensyn til Kina

Stadsdirektøren frifinder samtidig også Odeon for selvcensur, som de har været beskyldt for i forbindelse med sagen, hvor der er blevet stillet spørgsmålstegn ved, hvorvidt aflysningen skyldtes diskrimination eller andre uvedkommende hensyn af politisk karakter.

Konklusionen drager Stefan Birkebjerg på baggrund af den advokatundersøgelse af forløbet, som Odeon selv har fået foretaget.

Odons ledelse har undervejs i forløbet på det kraftigste afvist, at aflysningen skulle skyldes selvcensur eller frygt for at støde det kinesiske regime.

Det samme underbygger advokatrapporten fra Tyge Trier, der formulerer det således:

Vores undersøgelse har tilstræbt at afdække om uvedkommende hensyn, som frygt for negative reaktioner fra Kina eller repræsentanter for Kina, er indgået i Odeons beslutningsproces og beslutning om at afbryde forhandlingerne med repræsentanter for Shen Yun. Det er vores konklusion at varetagelse af sådanne hensyn ikke er indgået – hverken direkte eller indirekte - i beslutningsprocessen. Ifølge vores oplysninger, herunder fra gennemførte interviews, som vi har fundet troværdige, er der slet ingen henvendelser modtaget fra udenforstående aktører, herunder ingen henvendelser fra direkte eller indirekte repræsentanter for Kinas interesser.

Vi konkluderer således, at selvcensur, diskrimination eller andre uvedkommende hensyn af politisk karakter ikke har været inddraget i beslutningen om at afbryde forhandlingerne.

Dårlig kommunikation

I stedet peger advokatundersøgelsen på dårlig kommunikation som årsagen til hele affæren.

Det må samtidig konkluderes, at kommunikationen angående beslutningen om at afbryde forhandlingerne med teatertruppen Shen Yun har været fejlbehæftet fra Odeons side, hvor vores undersøgelse ikke har kunnet påvise dobbeltbookning. Kommunikationen har været uhensigtsmæssig til teatertruppen og eksternt, og vi udtaler kritik af dette.

Derfor konkluderer advokatundersøgelsen, at aflysningen ikke havde noget med Kina at gøre - og at Odeon i det hele taget har overholdt sine kontraktlige forpligtelser over for både kommunen og Shen Yun.

Dette ændrer imidlertid ikke på nogen måde på vores konklusion om, at et hensyn til at tækkes Kina, Kinas interesser eller på anden måde at varetage politiske dagsordener på ingen måde ses at være indgået i Odeons beslutningsproces.

Angående det konkrete forløb med Shen Yun konkluderes, at Odeon har overholdt de kontraktmæssige forpligtelser i forhold til Odense Kommune og andre interessenter.

Odense Kommunes stadsdirektør Stefan Birkebjerg vurderer endeligt, at Odense Kommune ikke bør foretage sig yderligere i sagen.

Det er endvidere Borgmesterforvaltningens vurdering, at Odense Kommune ikke skal foretage sig yderligere i anledning af den rejste problemstilling vedrørende det kinesiske show Shen Yun, skriver stadsdirektøren i sin redegørelse.

Borgmester ærgerlig over for forløbet

Kommunens borgmester, socialdemokraten Peter Rahbæk Juel, tilslutter sig stadsdirektørens konklusioner.

-  For det første, så er jeg glad for, at der bliver skudt en pil igennem, at der skulle have været kinesisk indblanding i den her sag. Det er der endnu en gang ikke fundet skyggen af dokumentation for eller bare en indikation for, at det skulle have været sket, eller at det skulle have været selvcensur, siger Peter Rahbæk Juel til TV 2/Fyn.

Samtidig er borgmesteren dog træt af processen, hvor Odeon undervejs blandt andet har talt usandt over for kommunen omkring årsagen til aflysningen.

- På den anden side er jeg ærgerlig over det rodede forløb, der har været omkring kommunikationen, og også det at der er blevet sagt usandheder i forhold til Odense Kommune i den kommunikation, der har været.

- Det er en kritik, der står meget klart i Tyge Trier-rapporten, og det er også en kritik, som vi lægger op til vil blive påtalt fra Odense Byråds side af, siger Peter Rahbæk Juel.

Sagen skal drøftes i byrådet i Odense Kommune på onsdag, hvor også advokat Tyge Triers undersøgelse skal vurderes.

Ifølge foreningen Falun Dafa har man en mundtlig aftale med Odeon om at kunne leje den store scene i kulturhuset næste år, så dansetruppen kan optræde i Odense. Det er Falun Dafa, der står for at arrangere dansetruppens optrædener i Danmark.

- Vi vælger at se fremad og glæder os over, at vi har fået et mundtligt tilsagn om at kunne leje storescenen på Odeon i 2021, skriver foreningen blandt andet i en pressemeddelelse.

En advokatundersøgelse samt en redegørelse fra Odense stadsdirektør Stefan Birkebjerg har vist, at der ikke var tale om politisk pres, da Odeon annullerede en tidligere indgået aftale med Shen Yun om at optræde i april i år.

Sagen kort

21. november kom det frem, at Odeon havde opsagt en optræden med den dansetruppen Shen Yun, der er forbudt i Kina. Ifølge Benny Brix skyldtes aflysningen selvcensur og frygt for kinesiske repressalier og ikke en dobbeltbookning, som Odeon hævdede overfor Shen Yun. 
 

Sagen førte til en advokatundersøgelse, som advokatfirmaet Tyge Trier gennemførte for Odeon. Derudover udarbejdede stadsdirektør Stefan Birkebjerg en redegørelse af sagen. 

 

Stadsdirektøren kom i sin redegørelse frem til, at aflysningen af Shen Yun ikke et resultat af pres fra det kinesiske styre. Det skyldes heller ikke selvcensur. Redegørelsen dokumenterer dog, at Odeon har ændret forklaring i sagen og løjet for Odense Kommune. 

Kina har tidligere lagt pres på teatre for at få dem til at lade være med at booke Shen Yun. Det var tilfældet i 2016, da truppen optrådte i Musikhuset i Aarhus. Her valgte man dog at gennemføre optrædenen. I 2017 lagde den kinesiske ambassade pres på Det Kongelige Teater - ligeledes for at forhindre, at Shen Yun fik lov at optræde.

Læs også: Borgmester om 'tyndbenet' Odeon-sag:
  • Medierne har bidraget til at lave en storm i et glas vand
Gå tilbage Del
20. jan. 2020 kl. 11:12

Borgmester om 'tyndbenet' Odeon-sag:
  • Medierne har bidraget til at lave en storm i et glas vand

Ole Holbech

Odenses borgmester mener, at medierne har blæst sagen om Odeons aflysning af systemkritisk kinesisk show ud af proportioner.

Odense Kommunes borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), skyder på medierne, som han mener har gjort sagen om Odeons aflysning af en aftale med det systemkritiske kinesiske show Shen Yun fra New York meget større, end den egentlig er.

- Jeg må indrømme, at jeg fra starten har synes, at hele sagen har virket noget tyndbenet, siger borgmesteren til TV 2/Fyn.

“Jeg synes, at flere medier har bidraget til at lave storm i et glas vand”

— Peter Rahbæk Juel, borgmester, Odense

Sagen har i de seneste måneder bredt sig hastigt, og blandt andet har Dansk Folkepartis Pernille Bendixen afkrævet en række svar fra indenrigsminister Astrid Krag (S).

Også flere kinesiske medier har omtalt sagen og de fra Odeons side skiftende forklaringer på aflysningen, som efterfølgende bragte mistanke om, at aflysningen i virkeligheden kunne skyldes frygt for reaktioner fra Kina, som ved flere lejligheder har lagt pres på andre kulturinstitutioner i Danmark.

Peter Rahbæk Juel har svært ved at se, hvorfor hele affæren har vokset sig så stor, og han peger på, at mediernes omtale har blæst sagen helt ud af proportioner.

- Jeg synes, at flere medier har bidraget til at lave en storm i et glas vand. Det fritager ikke Odeon for deres ansvar for kommunikationen, men den oprindelige påstand, at der skulle have været kinesisk indblanding, det hamrer Tyge Trier en pil igennem, og der er stadigvæk ikke en eneste indikation på, at det skulle have været tilfældet. Eller at Odeon skulle have øvet selvcensur. Så jeg synes også, at det kalder på lidt refleksion i medieverdenen, siger borgmesteren.

Odeon talte usandt

Advokat Tyge Trier, som borgmesteren omtaler, har udfærdiget en rapport, som har været en del af grundlaget for, at Odense Kommunes stadsdirektør, Stefan Birkebjerg, i sin redegørelse af sagen mener at kunne fastslå, at det hverken var selvcensur eller af frygt for det kinesiske regime, at Odeon i efteråret pludselig aflyste en aftale med Shen Yun.

Advokatrapporten er bestilt og betalt af Odeon, og det er altså dermed Odeons egen advokat, der har undersøgt den Odeon-kritiske sag.

Alligevel føler borgmesteren sig overbevist om, at man nu er kommet helt til bunds i sagen.

- Jeg har ikke noget, der skulle tyde på, at hver en sten ikke er blevet vendt i den her sag. Der har jeg tillid til Tyge Triers arbejde, fastslår Peter Rahbæk Juel.

I såvel advokatrapporten som i stadsdirektørens undersøgelse af forløbet kritiseres Odeon for at have talt usandt over for kommunen ved først have oplyst, at aflysningen skyldtes en dobbeltbooking. Det viste sig senere ikke at være korrekt.

Borgmesteren håber, at alle involverede parter har lært noget af processen, der kom frem i offentligheden, da TV 2/Fyn 21. november for første gang omtalte aflysningen.

- Der er blevet lavet en rapport, der kommer til bunds, og den er jeg tilfreds med. Vi får vendt alle brikker, og så har jeg en forventning om, at Odeon og alle lærer af det her forløb, der har været i forhold til kommunikationen. For det skal jo være sådan, når man har et partnerskab med hinanden, så kan man forvente, at der bliver sagt sandheden, når der bliver kommunikeret. Og det har ikke helt været tilfældet i alle aspekter af den her sag, og det er simpelthen ikke i orden, fastslår Peter Rahbæk Juel.

Han glæder sig til at se fremad og komme videre med samarbejdet med Odeon.

- Alle har et ønske om at komme videre. Odeon er sat i verden til at drive kulturtilbud, events, konferencer og kongresser, og ikke til at være involveret i den her type diskussioner om, hvorvidt der er en fremmed stat, der har været involveret. Så jeg er sikker på, at Odeon lærer af det her, siger borgmesteren.

Derfor var der frygt for, at der igen var tale om politisk pres, men det har man altså konkluderet, at det ikke var. Til gengæld viste undersøgelsen, at Odeon i sin forklaring på aflysningen havde talt usandt.

Foreningen Falun Dafa erklærer sig tilfredse med, hvordan sagen er endt.

- Efter advokatundersøgelsen og Borgmesterforvaltningens redegørelse er vi meget tilfredse med, at der ikke har været tale om ”... selvcensur, diskrimination eller andre uvedkommende hensyn af politisk karakter”, som årsag til at kontrakten med os blev annulleret, skriver den i pressemeddelelsen.

Ifølge foreningen vil man nu tage kontakt til Shen Yun for at finde frem til nogle datoer, hvor truppen kan komme til Odense.

Ninna Stæhr-Petersen har i knap en måned været direktør for Odeon og Hotel H.C. Andersen. Hun kender ikke til en specifik mundtlig aftale, men byder Falun Dafa og Shen Yun velkomne.

- Vi har jo overtaget driften her fra 1. januar, så jeg ved ikke, hvad der konkret har været af mundtlige aftaler. Men de kan selvfølgelig booke sig ind på lige vilkår med alle andre. Det skal de være velkomne til at gøre. Så i den forstand er der jo en aftale, som der er med alle andre, siger hun.

Shen Yun udspringer af Falun Gong-bevægelsen, der siden 2006 har været forbudt i Kina. Til daglig har dansetruppen hjemme i New York.

Læs også: Søren Windell om borgmester-kritik:
  • Det er forkert at give medierne skylden
Gå tilbage Del
20. jan. 2020 kl. 19:46

Søren Windell om borgmester-kritik:
  • Det er forkert at give medierne skylden

Anders Høgh

Det er ikke i orden, at borgmesteren giver medierne skylden for at have blæst historien om Odeon og aflysningen af et Kina-kritisk show ud af proportioner, mener rådmand Søren Windell.

Medierne har været med til at blæse sagen om det delvist kommunalt ejede musik- og kulturhus Odeon ud af proportioner.

Sådan lød det fra Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), på bagkant af den redegørelse, som stadsdirektør i Odense Kommune Stefan Birkebjerg har lavet.

Men det er ikke i orden at give medierne skylden, mener den konservative rådmand i Odense, Søren Windell.

- Jeg synes ikke, at det der med at stå og give medierne skylden, at det er i orden. Det her er jo en sag, som han selv har bidraget til ved ikke at ville sige noget og ved ikke at ville være med til at undersøge nogen som helst ting, lyder det fra Søren Windell.

Borgmester: Sagen er tyndbenet og en storm i et glas vand

Borgmester Peter Rahbæk Juel har blandt andet kaldt sagen om Odeon-aflysningen for 'tyndbenet'.

- Jeg synes, at flere medier har bidraget til at lave en storm i et glas vand, siger borgmesteren.

Men Søren Windell er langt fra enig i den betragning.

- Der går jo ikke røg af en brand, uden der er ild, og det røgslør, der har været her, skyldes jo så dårlig kommunikation.

Redegørelse: Odeon talte usandt

I redegørelsen fra Stefan Birkebjerg er der kritik af Odeon for at sige direkte til Odense Kommune, at aflysningen mellem Odeon og Shen Yun skyldtes en dobbeltbooking, hvilket senere viste sig ikke at være korrekt.

Du kan læse historien om redegørelsen her.

Men samtidig fritager redegørelsen Odeon for spørgsmålet om selvcensur, som de har været beskyldt for i forbindelse med sagen, hvor der er blevet stillet spørgsmålstegn ved, hvorvidt aflysningen skyldtes diskrimination eller andre uvedkommende hensyn af politisk karakter.

- Men at give medierne skylden, som egentlig bare passer deres arbejde, synes jeg er forkert, lyder det fra Søren Windell.

20. jan. 2020 kl. 21:59
Shen Yun/PR

Shen Yun-talsmand: Odeon-rapport får det til at ligne Tibet-sagen

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Shen Yun-talsmand Benny Brix er langt fra tilfreds med den undersøgelse, som Odense Kommune har fået udarbejdet i Odeon-sagen.

Mandag morgen præsenterede Odense Kommune sin redegørelse af forløbet omkring aflysningen af den Kina-kritiske show Shen Yun, der skulle have optrådt i Odeon.

Ifølge redegørelsen bunder aflysningen ikke i frygt for Kina-kritk.

“Jeg har ikke noget, der skulle tyde på, at hver en sten ikke er blevet vendt i den her sag”

— Peter Rahbæk Juel (S), borgmester, Odense

Den forklaring er ikke god nok, mener Benny Brix, der er har ageret mellemmand, da Odeon skulle booke et show med Shen Yun.

- Man må ikke bøje og kravle så meget, at man sælger ud af egne rettigheder, understreger han.

Læs også: Undersøgelse af Odeon-sagen: Odeon løj over for Odense Kommune
Gå tilbage Del
20. jan. 2020 kl. 9:00

Undersøgelse af Odeon-sagen: Odeon løj over for Odense Kommune

Arkiv / Alexander Aagaard

I en redegørelse kritiserer stadsdirektøren i Odense Kommune, Stefan Birkebjerg, Odeon for dårlig kommunikation omkring aflysningen med Shen Yun, men frifinder Odeon for selvcensur.

Det var ikke på grund af selvcensur eller af frygt for det kinesiske regime, at det delvist kommunalt ejede musik- og teaterhus Odeon i efteråret pludselig aflyste en aftale med det systemkritiske kinesiske show Shen Yun fra New York.

Til gengæld får Odeon kritik for at tale usandt over for kommunen.

Det konkluderer Odense Kommunes stadsdirektør, Stefan Birkebjerg, i en redegørelse, der blandt andet bygger på et partnerskabsmøde mellem Odeon og Odense Kommune samt opfølgende telefonmøder og en af Odeon fremsendt advokatundersøgelse, som er udarbejdet på vegne af Odeon af advokat Tyge Trier.

I redegørelsen, der er stadsdirektørens vurdering af hændelsesforløbet, kritiserer han og kommunen Odeon for at sige direkte til Odense Kommune, at aflysningen mellem Odeon og Shen Yun skyldtes en dobbeltbooking, hvilket senere viste sig ikke at være korrekt.

Stadsdirektøren skriver:

Borgmesterforvaltningen finder det i den forbindelse desuden kritisabelt, at Odeon, på baggrund af en direkte telefonisk forespørgsel fra Odense Kommune som kontraktpart den 21. november 2019, oplyste, at aflysningen af Shen Yun var begrundet i en dobbeltbooking, hvilket nu har vist sig ikke at være korrekt.

Historien om dobbeltbookingen kan du læse mere om her.

Aflysning skyldtes ikke hensyn til Kina

Stadsdirektøren frifinder samtidig også Odeon for selvcensur, som de har været beskyldt for i forbindelse med sagen, hvor der er blevet stillet spørgsmålstegn ved, hvorvidt aflysningen skyldtes diskrimination eller andre uvedkommende hensyn af politisk karakter.

Konklusionen drager Stefan Birkebjerg på baggrund af den advokatundersøgelse af forløbet, som Odeon selv har fået foretaget.

Odons ledelse har undervejs i forløbet på det kraftigste afvist, at aflysningen skulle skyldes selvcensur eller frygt for at støde det kinesiske regime.

Det samme underbygger advokatrapporten fra Tyge Trier, der formulerer det således:

Vores undersøgelse har tilstræbt at afdække om uvedkommende hensyn, som frygt for negative reaktioner fra Kina eller repræsentanter for Kina, er indgået i Odeons beslutningsproces og beslutning om at afbryde forhandlingerne med repræsentanter for Shen Yun. Det er vores konklusion at varetagelse af sådanne hensyn ikke er indgået – hverken direkte eller indirekte - i beslutningsprocessen. Ifølge vores oplysninger, herunder fra gennemførte interviews, som vi har fundet troværdige, er der slet ingen henvendelser modtaget fra udenforstående aktører, herunder ingen henvendelser fra direkte eller indirekte repræsentanter for Kinas interesser.

Vi konkluderer således, at selvcensur, diskrimination eller andre uvedkommende hensyn af politisk karakter ikke har været inddraget i beslutningen om at afbryde forhandlingerne.

Dårlig kommunikation

I stedet peger advokatundersøgelsen på dårlig kommunikation som årsagen til hele affæren.

Det må samtidig konkluderes, at kommunikationen angående beslutningen om at afbryde forhandlingerne med teatertruppen Shen Yun har været fejlbehæftet fra Odeons side, hvor vores undersøgelse ikke har kunnet påvise dobbeltbookning. Kommunikationen har været uhensigtsmæssig til teatertruppen og eksternt, og vi udtaler kritik af dette.

Derfor konkluderer advokatundersøgelsen, at aflysningen ikke havde noget med Kina at gøre - og at Odeon i det hele taget har overholdt sine kontraktlige forpligtelser over for både kommunen og Shen Yun.

Dette ændrer imidlertid ikke på nogen måde på vores konklusion om, at et hensyn til at tækkes Kina, Kinas interesser eller på anden måde at varetage politiske dagsordener på ingen måde ses at være indgået i Odeons beslutningsproces.

Angående det konkrete forløb med Shen Yun konkluderes, at Odeon har overholdt de kontraktmæssige forpligtelser i forhold til Odense Kommune og andre interessenter.

Odense Kommunes stadsdirektør Stefan Birkebjerg vurderer endeligt, at Odense Kommune ikke bør foretage sig yderligere i sagen.

Det er endvidere Borgmesterforvaltningens vurdering, at Odense Kommune ikke skal foretage sig yderligere i anledning af den rejste problemstilling vedrørende det kinesiske show Shen Yun, skriver stadsdirektøren i sin redegørelse.

Borgmester ærgerlig over for forløbet

Kommunens borgmester, socialdemokraten Peter Rahbæk Juel, tilslutter sig stadsdirektørens konklusioner.

-  For det første, så er jeg glad for, at der bliver skudt en pil igennem, at der skulle have været kinesisk indblanding i den her sag. Det er der endnu en gang ikke fundet skyggen af dokumentation for eller bare en indikation for, at det skulle have været sket, eller at det skulle have været selvcensur, siger Peter Rahbæk Juel til TV 2/Fyn.

Samtidig er borgmesteren dog træt af processen, hvor Odeon undervejs blandt andet har talt usandt over for kommunen omkring årsagen til aflysningen.

- På den anden side er jeg ærgerlig over det rodede forløb, der har været omkring kommunikationen, og også det at der er blevet sagt usandheder i forhold til Odense Kommune i den kommunikation, der har været.

- Det er en kritik, der står meget klart i Tyge Trier-rapporten, og det er også en kritik, som vi lægger op til vil blive påtalt fra Odense Byråds side af, siger Peter Rahbæk Juel.

Sagen skal drøftes i byrådet i Odense Kommune på onsdag, hvor også advokat Tyge Triers undersøgelse skal vurderes.

Mandagens redegørelse er baseret på et partnerskabsmøde mellem Odeon og Odense Kommune samt opfølgende telefonmøder og en af Odeon fremsendt advokatundersøgelse, som er udarbejdet på vegne af Odeon af advokat Tyge Trier.

- Jeg blev noget paf over, at Odeon bruger deres egen advokatundersøgelse som argument - og det, at det skulle være en uvildig undersøgelse, det hænger ikke sammen, siger Benny Brix.

Alligevel føler borgmester i Odense Kommune, Peter Rahbæk Juel (S), sig overbevist om, at man nu er kommet helt til bunds i sagen.

- Jeg har ikke noget, der skulle tyde på, at hver en sten ikke er blevet vendt i den her sag. Der har jeg tillid til Tyge Triers arbejde, fastslår Peter Rahbæk Juel.

Benny Brix hæfter sig særligt ved, at han ikke er blevet hørt.

-  Sådan en redegørelse har ikke den store lødighed, når man kun hører den ene part, mener talsmanden.

Det handler Odeon-sagen om

21. november kom det frem, at Odeon havde opsagt en optræden med den Kina-kritiske dansetrup Shen Yun. Ifølge Benny Brix skyldtes aflysningen selvcensur og frygt for kinesiske repressalier og ikke en dobbeltbookning, som Odeon hævdede overfor Shen Yun. 

Da Shen Yun skulle optræde i Aarhus i 2016 forsøgte det kinesiske styre at få musikteatret til at aflyse forestillingen. 

 

Ifølge mandagens rapport er aflysningen af Shen Yun ikke et resultat af pres fra det kinesiske styre. Det skyldes heller ikke selvcensur. Redegørelsen dokumenterer dog, at Odeon har ændret forklaring i sagen og løjet for Odense Kommune. 

Borgmester: Rapporten er kommet til bunds

Peter Rahbæk Juel holder fast i, at redegørelsen er grundig.

- Der er blevet lavet en rapport, der kommer til bunds, og den er jeg tilfreds med, siger borgmesteren.

Men det passer ikke, mener Benny Brix, der sammenligner Odeon-sagen med Tibet-sagen, hvor daværende justitsminister Søren Pape Poulsen i 2016 forsikrede, at hver en sten var blevet vendt.

Senere viste det sig, at Tibet-kommissionen ikke var færdig med sit arbejde. Derfor blev kommissionen gennedsat på baggrund af DR-afsløringer.

- Det er grebet ud af den blå luft, når borgmesteren mener, at sagen er afsluttet, siger Benny Brix, der stadig frygter, at aflysningen af Shen Yun-showet skyldes hensyn til det kinesiske styre.

Læs også: Odeon-sagen om mystisk aflysning spreder sig til kinesiske medier
Gå tilbage Del
20. dec. 2019 kl. 12:46

Odeon-sagen om mystisk aflysning spreder sig til kinesiske medier

Sagen om det aflyste Kina-kritiske show i Odeon er også nået til kinesisk tv-station og avis. 

Nyheden om, at musik- og kulturhuset Odeon i Odense har aflyst et stort kinesisk kultur- og danseshow, har spredt sig fra Fyn og Christiansborg til de kinesiske medier.

Den uafhængige kinesiske tv-station New Tang Dynasty Television, der har base i den amerikanske millionby New York, har sendt et længere tv-indslag om Odeon-sagen.

Også i den kinesisk-amerikanske avis The Epoch Times, der primært fokuserer på Kina og menneskerettigheder, kører historien, hvor den blandt andet citerer TV 2/Fyns dækning af sagen.

DF til kinesisk tv: - Det er forfærdeligt

I tv-indslaget bliver blandt andre Søren Espersen (DF) interviewet om sagen i København. Også vikarierende folketingsmedlem Pernille Bendixen (DF) fra Fyn er blevet interviewet af den kinesiske tv-station.

Både den kinesiske tv-station og den kinesiske avis fortæller, hvordan Odeon kom med skiftende forklaringer på, hvorfor kulturhuset lige pludselig aflyste en underskrevet kontrakt med det Kina-kritiske danseshow Shen Yun, der er bandlyst i Kina.

Odeon afviser dog, at aflysningen er sket på grund af officielt kinesisk pres.

Rasende odenseanere er kendt for H.C. Andersen

I tv-indslaget, der blandt andet nævner, at Odense er kendt for H.C. Andersen, bliver det fortalt, at odenseanerne er rasende over, at Odeon aflyste showet.

- Det er forfærdeligt det, der foregår, siger Søren Espersen på engelsk i tv-indslaget, der også findes i en engelsksproget udgave.

Det fynskvalgte folketingsmedlem Jane Heitmann (V) har kaldt udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og kulturminister Rasmus Prehn (S) i samråd om den mystiske aflysning af sagen.

Ifølge Peter Rahbæk Juel er det mediernes skyld, at Odeon-sagen har rundet gangene på Christiansborg og til sidste landede på indenrigsminister Astrid Krags (S) bord.

- Jeg synes, at flere medier har bidraget til at lave en storm i et glas vand, fastslår Odense-borgmesteren.

Den holdning deler Benny Brix ikke.

- At man så vover, at sige at det er en storm i et glas vand - jeg har slet ikke ord for det, siger talsmanden.

Sagen skal drøftes i byrådet i Odense Kommune på onsdag, hvor også advokat Tyge Triers undersøgelse skal vurderes.

20. jan. 2020 kl. 19:46
Anders Høgh

Søren Windell om borgmester-kritik:
  • Det er forkert at give medierne skylden

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Det er ikke i orden, at borgmesteren giver medierne skylden for at have blæst historien om Odeon og aflysningen af et Kina-kritisk show ud af proportioner, mener rådmand Søren Windell.

Medierne har været med til at blæse sagen om det delvist kommunalt ejede musik- og kulturhus Odeon ud af proportioner.

Sådan lød det fra Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), på bagkant af den redegørelse, som stadsdirektør i Odense Kommune Stefan Birkebjerg har lavet.

Læs også: Borgmester om 'tyndbenet' Odeon-sag:
  • Medierne har bidraget til at lave en storm i et glas vand
Gå tilbage Del
20. jan. 2020 kl. 11:12

Borgmester om 'tyndbenet' Odeon-sag:
  • Medierne har bidraget til at lave en storm i et glas vand

Ole Holbech

Odenses borgmester mener, at medierne har blæst sagen om Odeons aflysning af systemkritisk kinesisk show ud af proportioner.

Odense Kommunes borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), skyder på medierne, som han mener har gjort sagen om Odeons aflysning af en aftale med det systemkritiske kinesiske show Shen Yun fra New York meget større, end den egentlig er.

- Jeg må indrømme, at jeg fra starten har synes, at hele sagen har virket noget tyndbenet, siger borgmesteren til TV 2/Fyn.

“Jeg synes, at flere medier har bidraget til at lave storm i et glas vand”

— Peter Rahbæk Juel, borgmester, Odense

Sagen har i de seneste måneder bredt sig hastigt, og blandt andet har Dansk Folkepartis Pernille Bendixen afkrævet en række svar fra indenrigsminister Astrid Krag (S).

Også flere kinesiske medier har omtalt sagen og de fra Odeons side skiftende forklaringer på aflysningen, som efterfølgende bragte mistanke om, at aflysningen i virkeligheden kunne skyldes frygt for reaktioner fra Kina, som ved flere lejligheder har lagt pres på andre kulturinstitutioner i Danmark.

Peter Rahbæk Juel har svært ved at se, hvorfor hele affæren har vokset sig så stor, og han peger på, at mediernes omtale har blæst sagen helt ud af proportioner.

- Jeg synes, at flere medier har bidraget til at lave en storm i et glas vand. Det fritager ikke Odeon for deres ansvar for kommunikationen, men den oprindelige påstand, at der skulle have været kinesisk indblanding, det hamrer Tyge Trier en pil igennem, og der er stadigvæk ikke en eneste indikation på, at det skulle have været tilfældet. Eller at Odeon skulle have øvet selvcensur. Så jeg synes også, at det kalder på lidt refleksion i medieverdenen, siger borgmesteren.

Odeon talte usandt

Advokat Tyge Trier, som borgmesteren omtaler, har udfærdiget en rapport, som har været en del af grundlaget for, at Odense Kommunes stadsdirektør, Stefan Birkebjerg, i sin redegørelse af sagen mener at kunne fastslå, at det hverken var selvcensur eller af frygt for det kinesiske regime, at Odeon i efteråret pludselig aflyste en aftale med Shen Yun.

Advokatrapporten er bestilt og betalt af Odeon, og det er altså dermed Odeons egen advokat, der har undersøgt den Odeon-kritiske sag.

Alligevel føler borgmesteren sig overbevist om, at man nu er kommet helt til bunds i sagen.

- Jeg har ikke noget, der skulle tyde på, at hver en sten ikke er blevet vendt i den her sag. Der har jeg tillid til Tyge Triers arbejde, fastslår Peter Rahbæk Juel.

I såvel advokatrapporten som i stadsdirektørens undersøgelse af forløbet kritiseres Odeon for at have talt usandt over for kommunen ved først have oplyst, at aflysningen skyldtes en dobbeltbooking. Det viste sig senere ikke at være korrekt.

Borgmesteren håber, at alle involverede parter har lært noget af processen, der kom frem i offentligheden, da TV 2/Fyn 21. november for første gang omtalte aflysningen.

- Der er blevet lavet en rapport, der kommer til bunds, og den er jeg tilfreds med. Vi får vendt alle brikker, og så har jeg en forventning om, at Odeon og alle lærer af det her forløb, der har været i forhold til kommunikationen. For det skal jo være sådan, når man har et partnerskab med hinanden, så kan man forvente, at der bliver sagt sandheden, når der bliver kommunikeret. Og det har ikke helt været tilfældet i alle aspekter af den her sag, og det er simpelthen ikke i orden, fastslår Peter Rahbæk Juel.

Han glæder sig til at se fremad og komme videre med samarbejdet med Odeon.

- Alle har et ønske om at komme videre. Odeon er sat i verden til at drive kulturtilbud, events, konferencer og kongresser, og ikke til at være involveret i den her type diskussioner om, hvorvidt der er en fremmed stat, der har været involveret. Så jeg er sikker på, at Odeon lærer af det her, siger borgmesteren.

Men det er ikke i orden at give medierne skylden, mener den konservative rådmand i Odense, Søren Windell.

- Jeg synes ikke, at det der med at stå og give medierne skylden, at det er i orden. Det her er jo en sag, som han selv har bidraget til ved ikke at ville sige noget og ved ikke at ville være med til at undersøge nogen som helst ting, lyder det fra Søren Windell.

Borgmester: Sagen er tyndbenet og en storm i et glas vand

Borgmester Peter Rahbæk Juel har blandt andet kaldt sagen om Odeon-aflysningen for 'tyndbenet'.

- Jeg synes, at flere medier har bidraget til at lave en storm i et glas vand, siger borgmesteren.

Men Søren Windell er langt fra enig i den betragning.

- Der går jo ikke røg af en brand, uden der er ild, og det røgslør, der har været her, skyldes jo så dårlig kommunikation.

Redegørelse: Odeon talte usandt

I redegørelsen fra Stefan Birkebjerg er der kritik af Odeon for at sige direkte til Odense Kommune, at aflysningen mellem Odeon og Shen Yun skyldtes en dobbeltbooking, hvilket senere viste sig ikke at være korrekt.

Du kan læse historien om redegørelsen her.

Men samtidig fritager redegørelsen Odeon for spørgsmålet om selvcensur, som de har været beskyldt for i forbindelse med sagen, hvor der er blevet stillet spørgsmålstegn ved, hvorvidt aflysningen skyldtes diskrimination eller andre uvedkommende hensyn af politisk karakter.

Læs også: Politikere om Odeon-sag: Klodset og beklageligt håndteret
Gå tilbage Del
20. jan. 2020 kl. 15:16

Politikere om Odeon-sag: Klodset og beklageligt håndteret

Ole Holbech

Det er stærkt beklageligt, at Odeon løj over for offentligheden og Odense Kommune om årsagen til aflysningen af den Kina-kritiske trup Shen Yun, mener Venstre-rådmand Jane Jegind.

Det var klodset og stærkt beklageligt, at det delvist kommunalt ejede musik- og teaterhus Odeon løj om årsagen til aflysningen af et show med den systemkritiske kinesiske trup Shen Yun fra New York.

Sådan lyder det mandag fra flere politikere i Odense Byråd.

- Det er selvfølgelig stærkt beklageligt, og det har jeg det da ikke rart med, siger Jane Jegind (V)

Også Enhedslisten, der bragte sagen ind på politikernes bord, er stærkt kritisk over den del af redegørelsen, som politikerne fik søndag.

- Odeon håndterede sagen på en meget uhensigtsmæssig og klodset måde, som skabte tvivl om årsagen til aflysningen af den kinakritiske forestilling.  Det var Odeons håndtering af sagen, som forsynede sagen med brændstof og skabte tvivl om, at der var noget at skjule, skriver Enhedslistens Reza Javid i en udtalelse.

Ingen frygt for selvcensur eller pres fra Kina

I den redegørelse, som Odense Kommuens stadsdirektør, Stefan Birkebjerg, sendte til politikerne søndag, bliver det slået fast, at det ikke var på grund af selvcensur eller af frygt for det kinesiske regime, at Odeon i efteråret pludselig aflyste en aftale med Shen Yun.

Til gengæld får Odeon kritik for at tale usandt over for kommunen.

Redegørelsen bygger blandt andet bygger på et partnerskabsmøde mellem Odeon og Odense Kommune samt opfølgende telefonmøder og en af Odeon fremsendt advokatundersøgelse, som er udarbejdet på vegne af Odeon af advokat Tyge Trier.

Du kan læse historien om undersøgelsen af Odeon-sagen her.

Tilfredshed over, at der ikke er tale om selvcensur

Den del af redegørelsen udtrykker politikerne tilfredshed med.

- Enhedslisten er tilfreds med, at undersøgelsen ikke finder belæg for hverken selvcensur, diskrimination eller eksternt pres, skriver Enhedslistens Reza Javid i en mail til TV 2/Fyn.

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at vi har fået det undersøgt,og vi kan konstatere, at det (selvcensur, red.) er der ikke tale om, fordi det er noget at det, vi skal stå vagt om i vores samfund og slå ring omkring, fordi det er jo hele forudsætningen omkring vores demokrati.

- Men at give medierne skylden, som egentlig bare passer deres arbejde, synes jeg er forkert, lyder det fra Søren Windell.

20. jan. 2020 kl. 15:16
Ole Holbech

Politikere om Odeon-sag: Klodset og beklageligt håndteret

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Det er stærkt beklageligt, at Odeon løj over for offentligheden og Odense Kommune om årsagen til aflysningen af den Kina-kritiske trup Shen Yun, mener Venstre-rådmand Jane Jegind.

Det var klodset og stærkt beklageligt, at det delvist kommunalt ejede musik- og teaterhus Odeon løj om årsagen til aflysningen af et show med den systemkritiske kinesiske trup Shen Yun fra New York.

Sådan lyder det mandag fra flere politikere i Odense Byråd.

- Det er selvfølgelig stærkt beklageligt, og det har jeg det da ikke rart med, siger Jane Jegind (V)

Også Enhedslisten, der bragte sagen ind på politikernes bord, er stærkt kritisk over den del af redegørelsen, som politikerne fik søndag.

- Det er meget kedeligt, at det er sket og vi synes, at Odeon skylder offentligheden og Odense Kommune en undskyldning. 
Video: Ole Holbech

- Odeon håndterede sagen på en meget uhensigtsmæssig og klodset måde, som skabte tvivl om årsagen til aflysningen af den kinakritiske forestilling.  Det var Odeons håndtering af sagen, som forsynede sagen med brændstof og skabte tvivl om, at der var noget at skjule, skriver Enhedslistens Reza Javid i en udtalelse.

Ingen frygt for selvcensur eller pres fra Kina

I den redegørelse, som Odense Kommuens stadsdirektør, Stefan Birkebjerg, sendte til politikerne søndag, bliver det slået fast, at det ikke var på grund af selvcensur eller af frygt for det kinesiske regime, at Odeon i efteråret pludselig aflyste en aftale med Shen Yun.

Til gengæld får Odeon kritik for at tale usandt over for kommunen.

Redegørelsen bygger blandt andet bygger på et partnerskabsmøde mellem Odeon og Odense Kommune samt opfølgende telefonmøder og en af Odeon fremsendt advokatundersøgelse, som er udarbejdet på vegne af Odeon af advokat Tyge Trier.

- Nu er vi startet på en frisk, siger Jane Jegind (V)

Du kan læse historien om undersøgelsen af Odeon-sagen her.

Tilfredshed over, at der ikke er tale om selvcensur

Den del af redegørelsen udtrykker politikerne tilfredshed med.

- Enhedslisten er tilfreds med, at undersøgelsen ikke finder belæg for hverken selvcensur, diskrimination eller eksternt pres, skriver Enhedslistens Reza Javid i en mail til TV 2/Fyn.

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at vi har fået det undersøgt,og vi kan konstatere, at det (selvcensur, red.) er der ikke tale om, fordi det er noget at det, vi skal stå vagt om i vores samfund og slå ring omkring, fordi det er jo hele forudsætningen omkring vores demokrati.

Se hele interviewet med Odense-rådmand Jane Jegind. Video: Ole Holbech
20. jan. 2020 kl. 11:12
Ole Holbech

Borgmester om 'tyndbenet' Odeon-sag:
  • Medierne har bidraget til at lave en storm i et glas vand

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Odenses borgmester mener, at medierne har blæst sagen om Odeons aflysning af systemkritisk kinesisk show ud af proportioner.

Odense Kommunes borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), skyder på medierne, som han mener har gjort sagen om Odeons aflysning af en aftale med det systemkritiske kinesiske show Shen Yun fra New York meget større, end den egentlig er.

- Jeg må indrømme, at jeg fra starten har synes, at hele sagen har virket noget tyndbenet, siger borgmesteren til TV 2/Fyn.

“Jeg synes, at flere medier har bidraget til at lave storm i et glas vand”

— Peter Rahbæk Juel, borgmester, Odense

Sagen har i de seneste måneder bredt sig hastigt, og blandt andet har Dansk Folkepartis Pernille Bendixen afkrævet en række svar fra indenrigsminister Astrid Krag (S).

Også flere kinesiske medier har omtalt sagen og de fra Odeons side skiftende forklaringer på aflysningen, som efterfølgende bragte mistanke om, at aflysningen i virkeligheden kunne skyldes frygt for reaktioner fra Kina, som ved flere lejligheder har lagt pres på andre kulturinstitutioner i Danmark.

Peter Rahbæk Juel har svært ved at se, hvorfor hele affæren har vokset sig så stor, og han peger på, at mediernes omtale har blæst sagen helt ud af proportioner.

Læs også: Undersøgelse af Odeon-sagen: Odeon løj over for Odense Kommune
Gå tilbage Del
20. jan. 2020 kl. 9:00

Undersøgelse af Odeon-sagen: Odeon løj over for Odense Kommune

Arkiv / Alexander Aagaard

I en redegørelse kritiserer stadsdirektøren i Odense Kommune, Stefan Birkebjerg, Odeon for dårlig kommunikation omkring aflysningen med Shen Yun, men frifinder Odeon for selvcensur.

Det var ikke på grund af selvcensur eller af frygt for det kinesiske regime, at det delvist kommunalt ejede musik- og teaterhus Odeon i efteråret pludselig aflyste en aftale med det systemkritiske kinesiske show Shen Yun fra New York.

Til gengæld får Odeon kritik for at tale usandt over for kommunen.

Det konkluderer Odense Kommunes stadsdirektør, Stefan Birkebjerg, i en redegørelse, der blandt andet bygger på et partnerskabsmøde mellem Odeon og Odense Kommune samt opfølgende telefonmøder og en af Odeon fremsendt advokatundersøgelse, som er udarbejdet på vegne af Odeon af advokat Tyge Trier.

I redegørelsen, der er stadsdirektørens vurdering af hændelsesforløbet, kritiserer han og kommunen Odeon for at sige direkte til Odense Kommune, at aflysningen mellem Odeon og Shen Yun skyldtes en dobbeltbooking, hvilket senere viste sig ikke at være korrekt.

Stadsdirektøren skriver:

Borgmesterforvaltningen finder det i den forbindelse desuden kritisabelt, at Odeon, på baggrund af en direkte telefonisk forespørgsel fra Odense Kommune som kontraktpart den 21. november 2019, oplyste, at aflysningen af Shen Yun var begrundet i en dobbeltbooking, hvilket nu har vist sig ikke at være korrekt.

Historien om dobbeltbookingen kan du læse mere om her.

Aflysning skyldtes ikke hensyn til Kina

Stadsdirektøren frifinder samtidig også Odeon for selvcensur, som de har været beskyldt for i forbindelse med sagen, hvor der er blevet stillet spørgsmålstegn ved, hvorvidt aflysningen skyldtes diskrimination eller andre uvedkommende hensyn af politisk karakter.

Konklusionen drager Stefan Birkebjerg på baggrund af den advokatundersøgelse af forløbet, som Odeon selv har fået foretaget.

Odons ledelse har undervejs i forløbet på det kraftigste afvist, at aflysningen skulle skyldes selvcensur eller frygt for at støde det kinesiske regime.

Det samme underbygger advokatrapporten fra Tyge Trier, der formulerer det således:

Vores undersøgelse har tilstræbt at afdække om uvedkommende hensyn, som frygt for negative reaktioner fra Kina eller repræsentanter for Kina, er indgået i Odeons beslutningsproces og beslutning om at afbryde forhandlingerne med repræsentanter for Shen Yun. Det er vores konklusion at varetagelse af sådanne hensyn ikke er indgået – hverken direkte eller indirekte - i beslutningsprocessen. Ifølge vores oplysninger, herunder fra gennemførte interviews, som vi har fundet troværdige, er der slet ingen henvendelser modtaget fra udenforstående aktører, herunder ingen henvendelser fra direkte eller indirekte repræsentanter for Kinas interesser.

Vi konkluderer således, at selvcensur, diskrimination eller andre uvedkommende hensyn af politisk karakter ikke har været inddraget i beslutningen om at afbryde forhandlingerne.

Dårlig kommunikation

I stedet peger advokatundersøgelsen på dårlig kommunikation som årsagen til hele affæren.

Det må samtidig konkluderes, at kommunikationen angående beslutningen om at afbryde forhandlingerne med teatertruppen Shen Yun har været fejlbehæftet fra Odeons side, hvor vores undersøgelse ikke har kunnet påvise dobbeltbookning. Kommunikationen har været uhensigtsmæssig til teatertruppen og eksternt, og vi udtaler kritik af dette.

Derfor konkluderer advokatundersøgelsen, at aflysningen ikke havde noget med Kina at gøre - og at Odeon i det hele taget har overholdt sine kontraktlige forpligtelser over for både kommunen og Shen Yun.

Dette ændrer imidlertid ikke på nogen måde på vores konklusion om, at et hensyn til at tækkes Kina, Kinas interesser eller på anden måde at varetage politiske dagsordener på ingen måde ses at være indgået i Odeons beslutningsproces.

Angående det konkrete forløb med Shen Yun konkluderes, at Odeon har overholdt de kontraktmæssige forpligtelser i forhold til Odense Kommune og andre interessenter.

Odense Kommunes stadsdirektør Stefan Birkebjerg vurderer endeligt, at Odense Kommune ikke bør foretage sig yderligere i sagen.

Det er endvidere Borgmesterforvaltningens vurdering, at Odense Kommune ikke skal foretage sig yderligere i anledning af den rejste problemstilling vedrørende det kinesiske show Shen Yun, skriver stadsdirektøren i sin redegørelse.

Borgmester ærgerlig over for forløbet

Kommunens borgmester, socialdemokraten Peter Rahbæk Juel, tilslutter sig stadsdirektørens konklusioner.

-  For det første, så er jeg glad for, at der bliver skudt en pil igennem, at der skulle have været kinesisk indblanding i den her sag. Det er der endnu en gang ikke fundet skyggen af dokumentation for eller bare en indikation for, at det skulle have været sket, eller at det skulle have været selvcensur, siger Peter Rahbæk Juel til TV 2/Fyn.

Samtidig er borgmesteren dog træt af processen, hvor Odeon undervejs blandt andet har talt usandt over for kommunen omkring årsagen til aflysningen.

- På den anden side er jeg ærgerlig over det rodede forløb, der har været omkring kommunikationen, og også det at der er blevet sagt usandheder i forhold til Odense Kommune i den kommunikation, der har været.

- Det er en kritik, der står meget klart i Tyge Trier-rapporten, og det er også en kritik, som vi lægger op til vil blive påtalt fra Odense Byråds side af, siger Peter Rahbæk Juel.

Sagen skal drøftes i byrådet i Odense Kommune på onsdag, hvor også advokat Tyge Triers undersøgelse skal vurderes.

- Jeg synes, at flere medier har bidraget til at lave en storm i et glas vand. Det fritager ikke Odeon for deres ansvar for kommunikationen, men den oprindelige påstand, at der skulle have været kinesisk indblanding, det hamrer Tyge Trier en pil igennem, og der er stadigvæk ikke en eneste indikation på, at det skulle have været tilfældet. Eller at Odeon skulle have øvet selvcensur. Så jeg synes også, at det kalder på lidt refleksion i medieverdenen, siger borgmesteren.

Odeon talte usandt

Advokat Tyge Trier, som borgmesteren omtaler, har udfærdiget en rapport, som har været en del af grundlaget for, at Odense Kommunes stadsdirektør, Stefan Birkebjerg, i sin redegørelse af sagen mener at kunne fastslå, at det hverken var selvcensur eller af frygt for det kinesiske regime, at Odeon i efteråret pludselig aflyste en aftale med Shen Yun.

Advokatrapporten er bestilt og betalt af Odeon, og det er altså dermed Odeons egen advokat, der har undersøgt den Odeon-kritiske sag.

Alligevel føler borgmesteren sig overbevist om, at man nu er kommet helt til bunds i sagen.

- Jeg har ikke noget, der skulle tyde på, at hver en sten ikke er blevet vendt i den her sag. Der har jeg tillid til Tyge Triers arbejde, fastslår Peter Rahbæk Juel.

Se kort interview med Peter Rahbæk Juel.
Video: Ole Holbech

I såvel advokatrapporten som i stadsdirektørens undersøgelse af forløbet kritiseres Odeon for at have talt usandt over for kommunen ved først have oplyst, at aflysningen skyldtes en dobbeltbooking. Det viste sig senere ikke at være korrekt.

Borgmesteren håber, at alle involverede parter har lært noget af processen, der kom frem i offentligheden, da TV 2/Fyn 21. november for første gang omtalte aflysningen.

- Der er blevet lavet en rapport, der kommer til bunds, og den er jeg tilfreds med. Vi får vendt alle brikker, og så har jeg en forventning om, at Odeon og alle lærer af det her forløb, der har været i forhold til kommunikationen. For det skal jo være sådan, når man har et partnerskab med hinanden, så kan man forvente, at der bliver sagt sandheden, når der bliver kommunikeret. Og det har ikke helt været tilfældet i alle aspekter af den her sag, og det er simpelthen ikke i orden, fastslår Peter Rahbæk Juel.

Han glæder sig til at se fremad og komme videre med samarbejdet med Odeon.

- Alle har et ønske om at komme videre. Odeon er sat i verden til at drive kulturtilbud, events, konferencer og kongresser, og ikke til at være involveret i den her type diskussioner om, hvorvidt der er en fremmed stat, der har været involveret. Så jeg er sikker på, at Odeon lærer af det her, siger borgmesteren.

Se hele interviewet med Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel.
Video: Ole Holbech
20. jan. 2020 kl. 9:00
Arkiv / Alexander Aagaard

Undersøgelse af Odeon-sagen: Odeon løj over for Odense Kommune

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

I en redegørelse kritiserer stadsdirektøren i Odense Kommune, Stefan Birkebjerg, Odeon for dårlig kommunikation omkring aflysningen med Shen Yun, men frifinder Odeon for selvcensur.

Det var ikke på grund af selvcensur eller af frygt for det kinesiske regime, at det delvist kommunalt ejede musik- og teaterhus Odeon i efteråret pludselig aflyste en aftale med det systemkritiske kinesiske show Shen Yun fra New York.

Til gengæld får Odeon kritik for at tale usandt over for kommunen.

Det konkluderer Odense Kommunes stadsdirektør, Stefan Birkebjerg, i en redegørelse, der blandt andet bygger på et partnerskabsmøde mellem Odeon og Odense Kommune samt opfølgende telefonmøder og en af Odeon fremsendt advokatundersøgelse, som er udarbejdet på vegne af Odeon af advokat Tyge Trier.

Læs også: Borgmester om 'tyndbenet' Odeon-sag:
  • Medierne har bidraget til at lave en storm i et glas vand
Gå tilbage Del
20. jan. 2020 kl. 11:12

Borgmester om 'tyndbenet' Odeon-sag:
  • Medierne har bidraget til at lave en storm i et glas vand

Ole Holbech

Odenses borgmester mener, at medierne har blæst sagen om Odeons aflysning af systemkritisk kinesisk show ud af proportioner.

Odense Kommunes borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), skyder på medierne, som han mener har gjort sagen om Odeons aflysning af en aftale med det systemkritiske kinesiske show Shen Yun fra New York meget større, end den egentlig er.

- Jeg må indrømme, at jeg fra starten har synes, at hele sagen har virket noget tyndbenet, siger borgmesteren til TV 2/Fyn.

“Jeg synes, at flere medier har bidraget til at lave storm i et glas vand”

— Peter Rahbæk Juel, borgmester, Odense

Sagen har i de seneste måneder bredt sig hastigt, og blandt andet har Dansk Folkepartis Pernille Bendixen afkrævet en række svar fra indenrigsminister Astrid Krag (S).

Også flere kinesiske medier har omtalt sagen og de fra Odeons side skiftende forklaringer på aflysningen, som efterfølgende bragte mistanke om, at aflysningen i virkeligheden kunne skyldes frygt for reaktioner fra Kina, som ved flere lejligheder har lagt pres på andre kulturinstitutioner i Danmark.

Peter Rahbæk Juel har svært ved at se, hvorfor hele affæren har vokset sig så stor, og han peger på, at mediernes omtale har blæst sagen helt ud af proportioner.

- Jeg synes, at flere medier har bidraget til at lave en storm i et glas vand. Det fritager ikke Odeon for deres ansvar for kommunikationen, men den oprindelige påstand, at der skulle have været kinesisk indblanding, det hamrer Tyge Trier en pil igennem, og der er stadigvæk ikke en eneste indikation på, at det skulle have været tilfældet. Eller at Odeon skulle have øvet selvcensur. Så jeg synes også, at det kalder på lidt refleksion i medieverdenen, siger borgmesteren.

Odeon talte usandt

Advokat Tyge Trier, som borgmesteren omtaler, har udfærdiget en rapport, som har været en del af grundlaget for, at Odense Kommunes stadsdirektør, Stefan Birkebjerg, i sin redegørelse af sagen mener at kunne fastslå, at det hverken var selvcensur eller af frygt for det kinesiske regime, at Odeon i efteråret pludselig aflyste en aftale med Shen Yun.

Advokatrapporten er bestilt og betalt af Odeon, og det er altså dermed Odeons egen advokat, der har undersøgt den Odeon-kritiske sag.

Alligevel føler borgmesteren sig overbevist om, at man nu er kommet helt til bunds i sagen.

- Jeg har ikke noget, der skulle tyde på, at hver en sten ikke er blevet vendt i den her sag. Der har jeg tillid til Tyge Triers arbejde, fastslår Peter Rahbæk Juel.

I såvel advokatrapporten som i stadsdirektørens undersøgelse af forløbet kritiseres Odeon for at have talt usandt over for kommunen ved først have oplyst, at aflysningen skyldtes en dobbeltbooking. Det viste sig senere ikke at være korrekt.

Borgmesteren håber, at alle involverede parter har lært noget af processen, der kom frem i offentligheden, da TV 2/Fyn 21. november for første gang omtalte aflysningen.

- Der er blevet lavet en rapport, der kommer til bunds, og den er jeg tilfreds med. Vi får vendt alle brikker, og så har jeg en forventning om, at Odeon og alle lærer af det her forløb, der har været i forhold til kommunikationen. For det skal jo være sådan, når man har et partnerskab med hinanden, så kan man forvente, at der bliver sagt sandheden, når der bliver kommunikeret. Og det har ikke helt været tilfældet i alle aspekter af den her sag, og det er simpelthen ikke i orden, fastslår Peter Rahbæk Juel.

Han glæder sig til at se fremad og komme videre med samarbejdet med Odeon.

- Alle har et ønske om at komme videre. Odeon er sat i verden til at drive kulturtilbud, events, konferencer og kongresser, og ikke til at være involveret i den her type diskussioner om, hvorvidt der er en fremmed stat, der har været involveret. Så jeg er sikker på, at Odeon lærer af det her, siger borgmesteren.

I redegørelsen, der er stadsdirektørens vurdering af hændelsesforløbet, kritiserer han og kommunen Odeon for at sige direkte til Odense Kommune, at aflysningen mellem Odeon og Shen Yun skyldtes en dobbeltbooking, hvilket senere viste sig ikke at være korrekt.

Stadsdirektøren skriver:

Borgmesterforvaltningen finder det i den forbindelse desuden kritisabelt, at Odeon, på baggrund af en direkte telefonisk forespørgsel fra Odense Kommune som kontraktpart den 21. november 2019, oplyste, at aflysningen af Shen Yun var begrundet i en dobbeltbooking, hvilket nu har vist sig ikke at være korrekt.

Historien om dobbeltbookingen kan du læse mere om her.

Aflysning skyldtes ikke hensyn til Kina

Stadsdirektøren frifinder samtidig også Odeon for selvcensur, som de har været beskyldt for i forbindelse med sagen, hvor der er blevet stillet spørgsmålstegn ved, hvorvidt aflysningen skyldtes diskrimination eller andre uvedkommende hensyn af politisk karakter.

Konklusionen drager Stefan Birkebjerg på baggrund af den advokatundersøgelse af forløbet, som Odeon selv har fået foretaget.

Odons ledelse har undervejs i forløbet på det kraftigste afvist, at aflysningen skulle skyldes selvcensur eller frygt for at støde det kinesiske regime.

Det samme underbygger advokatrapporten fra Tyge Trier, der formulerer det således:

Vores undersøgelse har tilstræbt at afdække om uvedkommende hensyn, som frygt for negative reaktioner fra Kina eller repræsentanter for Kina, er indgået i Odeons beslutningsproces og beslutning om at afbryde forhandlingerne med repræsentanter for Shen Yun. Det er vores konklusion at varetagelse af sådanne hensyn ikke er indgået – hverken direkte eller indirekte - i beslutningsprocessen. Ifølge vores oplysninger, herunder fra gennemførte interviews, som vi har fundet troværdige, er der slet ingen henvendelser modtaget fra udenforstående aktører, herunder ingen henvendelser fra direkte eller indirekte repræsentanter for Kinas interesser.

Vi konkluderer således, at selvcensur, diskrimination eller andre uvedkommende hensyn af politisk karakter ikke har været inddraget i beslutningen om at afbryde forhandlingerne.

Dårlig kommunikation

I stedet peger advokatundersøgelsen på dårlig kommunikation som årsagen til hele affæren.

Det må samtidig konkluderes, at kommunikationen angående beslutningen om at afbryde forhandlingerne med teatertruppen Shen Yun har været fejlbehæftet fra Odeons side, hvor vores undersøgelse ikke har kunnet påvise dobbeltbookning. Kommunikationen har været uhensigtsmæssig til teatertruppen og eksternt, og vi udtaler kritik af dette.

Læs også: Odeon-sagen om mystisk aflysning spreder sig til kinesiske medier
Gå tilbage Del
20. dec. 2019 kl. 12:46

Odeon-sagen om mystisk aflysning spreder sig til kinesiske medier

Sagen om det aflyste Kina-kritiske show i Odeon er også nået til kinesisk tv-station og avis. 

Nyheden om, at musik- og kulturhuset Odeon i Odense har aflyst et stort kinesisk kultur- og danseshow, har spredt sig fra Fyn og Christiansborg til de kinesiske medier.

Den uafhængige kinesiske tv-station New Tang Dynasty Television, der har base i den amerikanske millionby New York, har sendt et længere tv-indslag om Odeon-sagen.

Også i den kinesisk-amerikanske avis The Epoch Times, der primært fokuserer på Kina og menneskerettigheder, kører historien, hvor den blandt andet citerer TV 2/Fyns dækning af sagen.

DF til kinesisk tv: - Det er forfærdeligt

I tv-indslaget bliver blandt andre Søren Espersen (DF) interviewet om sagen i København. Også vikarierende folketingsmedlem Pernille Bendixen (DF) fra Fyn er blevet interviewet af den kinesiske tv-station.

Både den kinesiske tv-station og den kinesiske avis fortæller, hvordan Odeon kom med skiftende forklaringer på, hvorfor kulturhuset lige pludselig aflyste en underskrevet kontrakt med det Kina-kritiske danseshow Shen Yun, der er bandlyst i Kina.

Odeon afviser dog, at aflysningen er sket på grund af officielt kinesisk pres.

Rasende odenseanere er kendt for H.C. Andersen

I tv-indslaget, der blandt andet nævner, at Odense er kendt for H.C. Andersen, bliver det fortalt, at odenseanerne er rasende over, at Odeon aflyste showet.

- Det er forfærdeligt det, der foregår, siger Søren Espersen på engelsk i tv-indslaget, der også findes i en engelsksproget udgave.

Det fynskvalgte folketingsmedlem Jane Heitmann (V) har kaldt udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og kulturminister Rasmus Prehn (S) i samråd om den mystiske aflysning af sagen.

Derfor konkluderer advokatundersøgelsen, at aflysningen ikke havde noget med Kina at gøre - og at Odeon i det hele taget har overholdt sine kontraktlige forpligtelser over for både kommunen og Shen Yun.

Dette ændrer imidlertid ikke på nogen måde på vores konklusion om, at et hensyn til at tækkes Kina, Kinas interesser eller på anden måde at varetage politiske dagsordener på ingen måde ses at være indgået i Odeons beslutningsproces.

Angående det konkrete forløb med Shen Yun konkluderes, at Odeon har overholdt de kontraktmæssige forpligtelser i forhold til Odense Kommune og andre interessenter.

Odense Kommunes stadsdirektør Stefan Birkebjerg vurderer endeligt, at Odense Kommune ikke bør foretage sig yderligere i sagen.

Det er endvidere Borgmesterforvaltningens vurdering, at Odense Kommune ikke skal foretage sig yderligere i anledning af den rejste problemstilling vedrørende det kinesiske show Shen Yun, skriver stadsdirektøren i sin redegørelse.

Borgmester ærgerlig over for forløbet

Kommunens borgmester, socialdemokraten Peter Rahbæk Juel, tilslutter sig stadsdirektørens konklusioner.

-  For det første, så er jeg glad for, at der bliver skudt en pil igennem, at der skulle have været kinesisk indblanding i den her sag. Det er der endnu en gang ikke fundet skyggen af dokumentation for eller bare en indikation for, at det skulle have været sket, eller at det skulle have været selvcensur, siger Peter Rahbæk Juel til TV 2/Fyn.

Se kort interview med borgmester Peter Rahbæk Juel.
Video: Ole Holbech

Samtidig er borgmesteren dog træt af processen, hvor Odeon undervejs blandt andet har talt usandt over for kommunen omkring årsagen til aflysningen.

- På den anden side er jeg ærgerlig over det rodede forløb, der har været omkring kommunikationen, og også det at der er blevet sagt usandheder i forhold til Odense Kommune i den kommunikation, der har været.

- Det er en kritik, der står meget klart i Tyge Trier-rapporten, og det er også en kritik, som vi lægger op til vil blive påtalt fra Odense Byråds side af, siger Peter Rahbæk Juel.

Sagen skal drøftes i byrådet i Odense Kommune på onsdag, hvor også advokat Tyge Triers undersøgelse skal vurderes.

2. jan. 2020 kl. 16:17

Minister efter Odeon-sag: Kommune har pligt til at undersøge ved mistanke om ulovligheder

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

En kommune kan ikke løbe fra sine forpligtelser med den begrundelse, at opgaven udføres af et privat firma, siger indenrigsminister Astrid Krag (S).

En kommune har pligt til at undersøge en sag, hvis der er mistanke om ulovligheder blandt kommunens samarbejdspartnere.

Så klar er meldingen fra indenrigsminister Astrid Krag (S), som nu har besvaret en række spørgsmål stillet af MF Pernille Bendixen (DF). Spørgsmålene blev rejst i kølvandet på sagen om en aflysning af et stort kinesisk show i Odense.

- Jeg er glad for, at ministeren så tydeligt giver udtryk for, at en kommune ikke bare kan løbe fra sit ansvar ved at henvise til, at opgaven varetages af et privat firma, siger Pernille Bendixen til TV 2/Fyn.

Læs også: Ekspert: Borgmester på tynd is i Odeon-sagen
Gå tilbage Del
2. dec. 2019 kl. 19:00

Ekspert: Borgmester på tynd is i Odeon-sagen

Anders Høgh

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er ude på tynd is i sin begrundelse for ikke at undersøge mystisk aflysning i Odeon, vurderer kommunaleksperten Roger Buch. Radikal rådmand bakker op om undersøgelse.

Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er på alvorlig tynd is i sin begrundelse for ikke at gå ind i sagen om et stort aflyst kinesisk show i Odeon.

Det mener forskningschef og kommunalekspert Roger Buch, som kalder borgmesterens begrundelse "absurd".

I TV 2/Fyn fredag sagde borgmesteren, at han ikke finder noget grundlag for at gå ind og undersøge sagen, fordi der ikke er beviser eller en rygende pistol.

- Hvis man tænker det argument logisk igennem, ville det betyde, at politiet heller ikke skal undersøge sager med mindre, der findes beviser. Det giver absolut ingen mening, siger Roger Buch efter at have set interviewet med borgmesteren.

Sagen i byrådet

Borgmesteren valgte fredag at kommentere den mystiske aflysning i Odeon, fordi Enhedslisten på det kommende byrådsmøde 11. december vil have byrådet til at indlede en undersøgelse.

“Det kan jo meget vel være, at der er en banal og simpel forklaring på den her aflysning. Hvis det er tilfældet, må det jo være meget let for driftsledelsen i Odeon at fremlægge dokumentation, og så vil den her diskussion stoppe med det samme”

— Roger Buch, forskningschef og kommunalekspert, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Enhedslisten vil have klartlagt, om der var tale om selvcensur eller diskrimination, da ledelsen i Odeon i oktober valgte at aflyse en forestilling med en begrundelse, som efterfølgende har vist sig at være fyldt med huller.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) sagde i interviewet fredag, at mistanken om at showet blev aflyst af Odeon på grund af selvcensur og potentielt eksternt pres kun er "spekulationer", og at han ikke kan se noget grundlag for at gå ind og opklare sagen.

Men det er netop spekulationer og indicier, som bør få borgmesteren til at reagere, lyder vurderingen fra Roger Buch.

- Odeons ledelse har ikke prøvet at dokumentere og vise offentligheden, at man har givet en troværdig begrundelse, og derfor er der jo meget forståeligt opstået en mistanke om, at der er noget uldent ved det hele, siger han og fortsætter:

- Det er sådan, at hvis man som kommunalpolitiker får mistanke om, at der måske foregår noget ulovligt i kommunen eller de virksomheder, som kommunen samarbejder med, så har man pligt til at undersøge forholdene.

- Havde det været på en skole eller et plejehjem, ville der slet ikke være nogen tvivl. Nu er det så en virksomhed, som er tæt tilknyttet kommunen (i en samarbejdsaftale, red.), og juridisk er det min vurdering, at man i tilfældet her har den samme undersøgelsespligt, siger Roger Buch.

Opbakning fra DF

Dansk Folkeparti og Alternativet bakker på forhånd op om forslaget fra Enhedslisten, som netop understreger, at det ikke er en hvilken som helst privat virksomhed, som står bag driften af Odeon.

- Det handler om en virksomhed, som har underskrevet en partnerskabsaftale med kommunen, og som dermed har forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, kulturelle værdier og visioner for Odeon, oplyser Enhedslisten som en del af begrundelsen for at undersøge sagen.

Den radikale rådmand Susanne Crawley vil også gerne have sagen undersøgt.

-  Det er ærgerligt, at der er skabt tvivl, om Odeon, der er en vigtig kulturinstitution for Odense, har udøvet selvcensur. Jeg mener derfor, at det må undersøges, hvad der er op og ned i sagen, for der skal ikke herske tvivl om, at jeg og Radikale Venstre står på mål for retten til at udtrykke sig kritisk gennem kunst, oplyser Susanne Crawley til TV 2/Fyn.

Venstre og Konservative vil afvente ordlyden af forslaget fra Enhedslisten, inden de tager stilling til, om de vil bakke forslaget op.

Sagen kan nemt lukkes

Kommunalforsker Roger Buch er ikke overrasket over, at sagen rent politisk vækker opsigt, men det undrer ham, at borgmesteren mener,  at det skulle være specielt kontroversielt at indlede en undersøgelse mod en privat virksomhed, som kommunen samarbejder med.

- Det kan jo meget vel være, at der er en banal og simpel forklaring på den her aflysning. Hvis det er tilfældet, må det jo være meget let for driftsledelsen i Odeon at fremlægge dokumentation, og så vil den her diskussion stoppe med det samme, siger Roger Buch.

Sagen om den mystiske aflysning kom frem i november sidste år, da kulturhuset Odeon pludselig aflyste et stort kinesisk danseshow og undskyldte sig med, at der var tale om en dobbeltbooking. Det stod dog hurtigt klart for de fleste, at der var tale om en falsk begrundelse.

Derfor opstod der mistanke om, at aflysningen i virkeligheden kunne skyldes frygt for reaktioner fra Kina, som ved flere lejligheder har lagt pres på andre kulturinstitutioner i Danmark.

I første omgang ønskede borgmester Peter Rahbæk Juel (S) ikke at gå ind i sagen.

- Driften af Odeon varetages af et privat selskab, og så skal kommunen ikke blande sig, sagde borgmesteren, som kaldte mistanken om kinesisk pres for "spekulationer".

DF rejser sagen

Pernille Bendixen var dog utryg ved situationen, og det fik hende til at spørge indenrigsministeren, om "...Odense Byråd lever op til sine forpligtelser, hvis borgmesteren nægter at få undersøgt sagen".

Ministeren skriver, at hun ikke kan kommentere den konkrete sag, men fastslår samtidig, at en kommune på det generelle plan ikke kan løbe fra sit ansvar, hvis der er mistanke om ulovligheder hos en samarbejdspartner.

- De forpligtelser, som en kommune har efter lovgivningen, herunder efter offentligretlige retsgrundsætninger, kan kommunen ikke fraskrive sig ved aftaler om at overlade udførelsen af opgaver til andre. Hvis den aktør, som kommunen har indgået aftale med om at udføre en opgave for kommunen, ikke lever op til de krav, som følger af lovgivningen, så er det kommunalbestyrelsen, som er ansvarlig for at sikre, at kravene alligevel bliver overholdt.

- Hvis kommunalbestyrelsen måtte blive bekendt med, at en aktør, som kommunen har overladt en opgave til, muligvis ikke lever op til sine forpligtelser, (.....) vil kommunalbestyrelsen afhængig af de konkrete omstændigheder kunne være forpligtet til at søge forholdet afdækket med henblik på at sikre, at en eventuel ulovlighed bringes til ophør, skriver indenrigsministeren.

Læs også: Nu går der landspolitik i mystisk Odeon-aflysning
Gå tilbage Del
4. dec. 2019 kl. 14:56

Nu går der landspolitik i mystisk Odeon-aflysning

Pernille Bendixen (DF) vil have indenrigsminister Astrid Kragh (S) til at svare på spørgsmål i sagen om aflysning af stort kinesisk show i Odense

Pernille Bendixen (DF), som i øjeblikket er indkaldt som suppleant for partiets kulturordfører Alex Ahrendtsen, vil have indenrigsminister Astrid Kragh (S) til svare på en række spørgsmål i forlængelse af en mystisk aflysning af et stort kinesisk show i det kommunalt ejede kultur- og teaterhus Odeon.

Pernille Bendixen er stærkt utilfreds med, at Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) ikke vil være med til at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen efter, at Odeon aflyste showet med en begrundelse, der senere er rejst stærk tvivl om.

- Nu må vi have ministeren til at forholde sig til, hvilke muligheder man har for at undersøge den slags sager, siger Pernille Bendixen.

Baggrunden for aflysning

Showet skulle være opført 2 og 3. april næste år, men efter mange måneders forhandlinger annullerede Odeon i oktober pludselig det endelige kontraktudkast, netop som det var klar til underskrivelse.

“Det kan jo være, at der bare er tale om en simpel misforståelse, men så længe vi ikke har fået en ordenlig forklaring, kan man få den mistanke, at Odeon ikke vil genere det kinesiske diktatur eller måske ligger under for selvcensur af frygt for eksternt pres af en eller anden art”

— Pernille Bendixen 

Aflysningen blev begrundet med, at der ved en fejl allerede var foretaget en booking til anden side. Men den aktør, som ifølge Odeon havde krav på lokalerne, afviser overfor TV 2/Fyn at have foretaget en booking de nævnte dage.

Siden har Odeons ledelse ikke ønsket at forklare sig i sagen.

Sagen kan være banal

- Det kan jo være, at der bare er tale om en simpel misforståelse, men så længe vi ikke har fået en ordenlig forklaring, kan man få den mistanke, at Odeon ikke vil genere det kinesiske diktatur eller måske ligger under for selvcensur af frygt for eksternt pres af en eller anden art, siger Pernille Bendixen.

Ministeren skal derfor svare på, om Odense Byråd lever op til sin forpligtelse, hvis et flertal i byrådet nægter at undersøge, om der er hold i den konkrete mistanke om, at aflysningen kan være sket i strid med grundlæggende demokratiske rettigheder.

Desuden skal indenrigsministeren svare på, hvilke konsekvenser det kan have, hvis et flertal i byrådet nægter at undersøge sagen, og det så senere viser sig, at der dukker konkrete beviser frem, som bekræfter mistanken om, at aflysningen skete af frygt for ekstern pression.

-  Endelig vil jeg have ministeren til at svare på, hvilke handlemuligheder man har som byrådsmedlem, hvis et flertal i byrådet fastholder, at der ikke er grundlag for at indlede en undersøgelse, siger Pernille Bendixen.

Enhedslisten vil have sagen på byrådets dagsorden den 11. december.

Pernille Bendixen er tilfreds med svaret.

- Jeg rejste jo netop sagen, fordi borgmesteren ikke ville gå ind i sagen, men heldigvis er han efterfølgende kommet på andre tanker, siger Pernille Bendixen.

Pres på borgmester

Peter Rahbæk Juel gik først ind i sagen, da den havde kørt i pressen i flere uger, og det politiske pres var begyndt at vokse.

Enhedslisten krævede en undersøgelse, og på et byrådsmøde den 11. december besluttede et enigt byråd at søge sagen belyst via et eller flere partnerskabsmøder med Odeons ledelse.

Chefforsker i samfundsvidenskab ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch, som i begyndelsen af december kritiserede borgmesteren for ikke at gå ind i sagen, er ikke overrasket over svaret fra indenrigsministeren.

- Det er simpel kommunaljura, som ingen kan være i tvivl om. Det gør det også helt uforståeligt, at borgmesteren har været så uvillig til at undersøge sagen. Men han ændrede dog heldigvis syn på det undervejs. Så enten er borgmesteren blevet dårligt vejledt, eller også er han gået imod embedsmændenes anbefalinger i starten af sagen, siger Roger Buch.

Resultatet af den igangværende undersøgelse skal forelægges byrådet, når den er færdig. Byrådet vil herefter tage stilling til, om der skal foretages yderligere i sagen.

Læs hele ministerens svar her (PDF).

20. dec. 2019 kl. 12:46

Odeon-sagen om mystisk aflysning spreder sig til kinesiske medier

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Sagen om det aflyste Kina-kritiske show i Odeon er også nået til kinesisk tv-station og avis. 

Nyheden om, at musik- og kulturhuset Odeon i Odense har aflyst et stort kinesisk kultur- og danseshow, har spredt sig fra Fyn og Christiansborg til de kinesiske medier.

Læs også: Odeon-sagen: Fynsk V-profil kalder to ministre i samråd
Gå tilbage Del
12. dec. 2019 kl. 20:15

Odeon-sagen: Fynsk V-profil kalder to ministre i samråd

Pernille Gram

Udenrigsminister Jeppe Koefoed og kulturminister Rasmus Prehn skal svare på, hvilke overvejelser regeringen gør sig for at undgå kinesisk indblanding i danske kulturbegivenheder.

Folketingsmedlem Jane Heitmann (V) indkalder nu udenrigsminister Jeppe Koefoed (S) og fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S) i åbent samråd efter en mystisk aflysning af et stort Kina-kritisk danseshow i Odense.

Jane Heitmann er bekymret over, at de kinesiske myndigheder flere gange har blandet sig i kulturelle begivenheder i Danmark. Det er tidligere sket i Aarhus og i København, og i Odense er et stort kinesisk kultur- og danseshow for nylig blevet aflyst i musik- og kulturhuset Odeon.

Odeon afviser dog, at aflysningen er sket på grund af officielt kinesisk pres, men Jane Heitmann er ikke overbevist om, at hele sandheden er kommet frem.

- Det undrer mig, at vi fra Odeon har fået skiftende forklaringer på aflysningen, og når der så er andre eksempler på, at Kina trykker danske kulturinstitutioner på maven for at få dem til at aflyse, er der behov for at komme til bunds i sagen.

- Jeg er nysgerrig efter at vide, hvilke overvejelser regeringen gør sig i forhold til det stigende kinesiske pres i Danmark. Det vil jeg gerne have dem til at redegøre for i et åbent samråd, siger Jane Heitmann.

Sagen er allerede landet på indenrigsminister Astrid Krags (S) bord, da byrådsmedlem og vikarierende MF Pernille Bendixen fra Dansk Folkeparti mener, at den er af principiel karakter.

Hun vil blandt andet have ministeren til at svare på, hvilke muligheder Odense Kommune har for at undersøge omstændighederne omkring den mystiske aflysning i Odense.

Odense Byråd besluttede onsdag, at indkalde til et ekstraordinært møde med Odeons ledelse i håb om, at det kan kaste nyt lys over omstændighederne.

Den uafhængige kinesiske tv-station New Tang Dynasty Television, der har base i den amerikanske millionby New York, har sendt et længere tv-indslag om Odeon-sagen.

Også i den kinesisk-amerikanske avis The Epoch Times, der primært fokuserer på Kina og menneskerettigheder, kører historien, hvor den blandt andet citerer TV 2/Fyns dækning af sagen.

DF til kinesisk tv: - Det er forfærdeligt

I tv-indslaget bliver blandt andre Søren Espersen (DF) interviewet om sagen i København. Også vikarierende folketingsmedlem Pernille Bendixen (DF) fra Fyn er blevet interviewet af den kinesiske tv-station.

Både den kinesiske tv-station og den kinesiske avis fortæller, hvordan Odeon kom med skiftende forklaringer på, hvorfor kulturhuset lige pludselig aflyste en underskrevet kontrakt med det Kina-kritiske danseshow Shen Yun, der er bandlyst i Kina.

Odeon afviser dog, at aflysningen er sket på grund af officielt kinesisk pres.

Rasende odenseanere er kendt for H.C. Andersen

I tv-indslaget, der blandt andet nævner, at Odense er kendt for H.C. Andersen, bliver det fortalt, at odenseanerne er rasende over, at Odeon aflyste showet.

- Det er forfærdeligt det, der foregår, siger Søren Espersen på engelsk i tv-indslaget, der også findes i en engelsksproget udgave.

Det fynskvalgte folketingsmedlem Jane Heitmann (V) har kaldt udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og kulturminister Rasmus Prehn (S) i samråd om den mystiske aflysning af sagen.

Jane Heitmann er bekymret over, at de kinesiske myndigheder flere gange har blandet sig i kulturelle begivenheder i Danmark. Det er tidligere sket i Aarhus og i København. 
Video: Pernille Gram
12. dec. 2019 kl. 20:15
Pernille Gram

Odeon-sagen: Fynsk V-profil kalder to ministre i samråd

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Udenrigsminister Jeppe Koefoed og kulturminister Rasmus Prehn skal svare på, hvilke overvejelser regeringen gør sig for at undgå kinesisk indblanding i danske kulturbegivenheder.

Folketingsmedlem Jane Heitmann (V) indkalder nu udenrigsminister Jeppe Koefoed (S) og fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S) i åbent samråd efter en mystisk aflysning af et stort Kina-kritisk danseshow i Odense.

Jane Heitmann er bekymret over, at de kinesiske myndigheder flere gange har blandet sig i kulturelle begivenheder i Danmark. Det er tidligere sket i Aarhus og i København, og i Odense er et stort kinesisk kultur- og danseshow for nylig blevet aflyst i musik- og kulturhuset Odeon.

Læs også: Mail afslører: Odeon løj om dobbeltbooking
Gå tilbage Del
5. dec. 2019 kl. 17:58

Mail afslører: Odeon løj om dobbeltbooking

Alexander Aagaard

Odeon opfandt en løgn, som begrundelse for aflysningen af et stort show med en eksil-kinesisk dansetrup. Det viser en e-mail, som TV 2/Fyn er kommet i besiddelse af.

Det var direkte usandt, da Odeon 15. oktober begrundede en pludselig aflysning af det regime-kritiske danseemsemble Shen Yun med, at de datoer, som Shen Yun var blevet lovet i begyndelsen af april til næste år, allerede var reserveret til anden side.

"Vi har desværre lige opdaget, at der på 2. april samt 3. april 2020 (...) allerede ligger en underskrevet kontrakt på en stor konference. Datoerne er således ikke længere ledige. Jeg kan derfor rent juridisk ikke gøre noget", skrev en ansat på Odeon til Shen Yuns danske mellemmand 15. oktober.

Her er e-mailen, hvor Odeon forklarer, at aflysningen skyldes en dobbeltbookning. 

Nu afslører en mail sendt fra Odeon til en lokal kulturarrangør 22. oktober - altså en uge efter aflysningen af Shen Yun - at Odeon alligevel ikke var booket i begyndelsen af april.

I mailen, som TV 2/Fyn er i besiddelse af, skriver den medarbejder i Odeon, som ugen forinden havde aflyst Shen Yun, at 3. april 2020 skam er ledig. Mailen er sendt til en odenseansk kulturarrangør, som ikke ønsker at få sit navn frem, fordi arrangøren ikke ønsker at blive stillet i forbindelse med sagen om aflysningen af Shen Yun.

At forklaringen endnu engang ændrer sig vækker undren hos Benny Brix, der varetog kommunikationen med Odeon på vegne af Shen Yun.

- Der kan jo ikke være tre beskrivelser af det samme hændelsesforløb. Det viser også bare behovet for, at man virkelig får undersøgt det her til bunds, siger han til TV 2/Fyn.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her er e-mailen, hvor Odeon tilbyder den lokale aktør at booke Odeon en af de dage, som egentlig var lovet ud til Shen Yun.

Aflysningen, som TV 2/Fyn første gang omtalte for to uger siden, har efterfølgende ført til beskyldninger om, at Odeon og Odense Kommune har ladet sig presse af det kinesiske regime, som ikke bryder sig om Shen Yun.

Tidligere er det kommet frem, at den kinesiske ambassade i Danmark har forsøgt at presse Det Kongelige Teater og Musikhuset i Aarhus til at aflyse arrangementer med netop Shen Yun.

Den teori afviste Odeons admintrerende direktør, Jens Pedersen, fredag 22. november, da han udtalte til TV2/Fyn, at aflysningen af Shen Yun alene skyldtes en intern fejl i musikhusets bookingsystem.

- For os var det en dobbeltbookning, der går galt. Længere var den sådan set ikke, lød det fra Jens Pedersen den 22. november.

Ny forklaring fra Odeon

Onsdag i denne uge ændrede Odeon så pludselig forklaring efter to ugers total tavshed.

Nu er årsagen til aflysningen ikke længere en dobbeltbooking, men en ændret strategi i musikhuset med færre koncerter og shows og flere konferencer.

Politikere kalder forvirringen total

Samtlige rådmænd i Odense Kommune er ved at miste tålmodigheden med Odeon, som Odense Kommune har delvist ejerskab til og et tæt samarbejde med.

Rådmændene undrer sig over, at Odeon kommer med to vidt forskellige forklaringer.

- Det rokker ved Odeons troværdighed i det her. At de kommer først med den ene forklaring, så den anden forklaring. Tilliden til dem kan godt være lidt tyndslidt en gang imellem, siger den konservative rådmand Søren Windell.

Den radikale rådmand Susanne Crawley mener, at Odeons forklaringer skader Odense Kommune.

- Det har jeg det rigtig dårligt med, fordi vi netop er i et partnerskab med Odeon sådan, at det, som de siger, på en eller anden måde også smitter af på politikerne og på Odense Kommune, siger Susanne Crawley.

Nu skal sagen undersøges til bunds, lyder det fra Venstre.

- Der er et behov for, at vi kommer til bunds i sagen. Jeg håber, at vi kan behandle Enhedslistens forslag på onsdag nede i byrådssalen, fordi det er i alles interesser, at der kommer en afklaring på det her. Vi kan jo ikke leve med den her usikkerhed og det her mærkelige forløb, lyder det fra Venstre-rådmand Jane Jegind.

Trods flere forsøg er det ikke lykkedes TV 2/Fyn at få en kommentar fra Odeons ledelse.

Odeon afviser dog, at aflysningen er sket på grund af officielt kinesisk pres, men Jane Heitmann er ikke overbevist om, at hele sandheden er kommet frem.

- Det undrer mig, at vi fra Odeon har fået skiftende forklaringer på aflysningen, og når der så er andre eksempler på, at Kina trykker danske kulturinstitutioner på maven for at få dem til at aflyse, er der behov for at komme til bunds i sagen.

- Jeg er nysgerrig efter at vide, hvilke overvejelser regeringen gør sig i forhold til det stigende kinesiske pres i Danmark. Det vil jeg gerne have dem til at redegøre for i et åbent samråd, siger Jane Heitmann.

Sagen er allerede landet på indenrigsminister Astrid Krags (S) bord, da byrådsmedlem og vikarierende MF Pernille Bendixen fra Dansk Folkeparti mener, at den er af principiel karakter.

Hun vil blandt andet have ministeren til at svare på, hvilke muligheder Odense Kommune har for at undersøge omstændighederne omkring den mystiske aflysning i Odense.

Odense Byråd besluttede onsdag, at indkalde til et ekstraordinært møde med Odeons ledelse i håb om, at det kan kaste nyt lys over omstændighederne.

Læs også: Aktion mod terror: Søgning på computer førte til fynsk ransagning
Gå tilbage Del
12. dec. 2019 kl. 19:35
Fyn

Aktion mod terror: Søgning på computer førte til fynsk ransagning

Peter Bergman

Ifølge TV 2/Fyns oplysninger skete ransagningen af en gård på det østlige Fyn på baggrund af søgninger på internettet.

Det var søgninger på internettet fra en 29-årig mands computer, der førte til ransagningen af en gård ved Munkebo onsdag eftermiddag. Det oplyser et familiemedlem til den nu varetægtsfængslede mand.

- Ifølge mine oplysninger handler det om en IP-adresse, som kan knyttes til den her mands computer, og det var det, som førte til den store ransagning af en gård på det østlige Fyn, som altså varede i mange timer, siger TV 2/Fyns reporter Frederik Roland.

Omkring 25 betjente var onsdag involveret i ransagningen, som skete i forbindelse med en landsdækkende politiaktion mod terror. Aktionen var igangsat og ledet af PET og Københavns Politi.

På tværs af landet førte aktionen til 22 anholdelser på 20 adresser, og anklager ved Fyns Politi Klaus Lauridsen bekræfter, at der er "sammenfald" mellem sagen på Fyn og de øvrige grundlovsforhør i terrorsagen.

Har kæret rettens afgørelse

Manden med bopæl på det østlige Fyn blev torsdag fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Odense, hvor det blev besluttet. at han skal varetægtsfængsles i fire uger.

Afgørelsen er blevet kæret til Østre Landsret af den 29-årige, da han ikke er enig i rettens beslutning.

- Manden var meget forundret over den her anholdelse og mener altså ikke, at han har gjort noget galt, siger Frederik Roland.

Der er dobbelt lukkede døre i sagen. Det sker på anklagerens opfordring af hensyn til sagens efterforskning. Derfor er det også begrænset, hvilke oplysninger der kan bringes i sagen.

- Via den IP-adresse skulle der angiveligt være søgt på "noget", som det bliver fortalt af de kilder, jeg har, siger Frederik Roland.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her