Lasse og Mathilde: Tinderbox løfter arven fra Midtfyns Festivalen

Mange har savnet den legendariske Midtfyns Festival, som lukkede i 2004. Tinderbox er på mange måder en værdig arvtager, mener musikerparret Mathilde Bondo og Lasse Helner.

Fyn er med årets udgave af Tinderbox for alvor tilbage på det danske festivalmarked, akkurat som Fyn var det med Midtfyns Festival fra 1976 til 2004.

- Det er helt urimeligt at sammenligne Tinderbox med Midtfyns Festivalen, tiden er en anden nu. Men Tinderbox virker som et godt bud på en ny god fynsk festival, der kan løfte arven fra Midtfyn, lyder det fra Mathilde Bondo, da hun besøger TV 2/Fyns festivalstudie på Tinderbox Festivals sidste dag sammen med Lasse Helner.

- Tinderbox er et imponerende set-up, men en festivals rammer er faktisk på en måde underordnet. Det vigtigste er den idé, der ligger bag en festival. Der skal være en indholdsmæssig idé, der sikrer, at festivalens gæster har det godt sammen og får en fælles oplevelse, både musikalsk og menneskeligt, siger Lasse Helner.

Musikerparret Mathilde Bondo og Lasse Helner var i sin tid en del af inderkredsen bag Midtfyns Festival, der var en stor succes og som i en årrække kom til at fungere som et kraftcenter i dansk musikliv. Midtfyns Festival blev etableret i 1976, og som tiden gik, voksede den fynske festival til at være en af Danmarks største med musiknavne som Bob Dylan, BB King, David Bowie, Johnny Cash, James Brown, Lou Reed, Suede, Iron Maiden og Robbie Williams. I 1989 var Midtfyns Festival større en konkurrenten Roskilde Festival.

- Nogle kaldte Midtfyn for en bonderøvsfestival, men både publikum og musikere elskede festivalen, så vi var nærmest stolte over prædikatet, og nu hvor jeg er her på Tinderbox, så rykker det i en gammel cirkushest som mig, siger Lasse Helner.

Det fynske festivalliv har været en stor og vigtig del af livet for Mathilde Bondo og Lasse Helner. De mødte hinanden i 1974 i forbindelse med en pladeindspilning, og da de efterfølgende blev hyret til at spille på Ryslinge Kro, hvor festivallegenderne Peter og Nina Færgemann holdt til, så gik der ikke længe, før Lasse og Mathilde både var kærester og en populær musikalsk duo. Fra 1976 og mange år frem var Fyn derefter centrum for en stor del af det danske musikliv.

Lasse og Mathilde er fortsat aktive med både livekoncerter og nye musikudgivelser, og præsenterede på Tinderbox en helt ny sang, som er skrevet til ære for den gode ven og festivalchef Nina Færgemann, der stod bag Midtfyns Festival igennem 26 år, men som døde i 2014. 

 

Lasse og Mathildes sang til ære for Nina Færgemann

 

Oversigt

    Oversigt