Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Flygtningenævnet har foreløbig omgjort inddragelsen af opholdstilladelser for 59 ud af 214 somaliere i regeringens 'Somalia Projekt'. En af dem, der kan være glade, er en 30-årig familiefar fra Fyn.
På Fyn bor en somalisk familie, der har grund til at glæde sig. For i modsætning til, hvad Udlændingestyrelsen besluttede i februar 2018, får familien ikke inddraget sin opholdstilladelse. Det har Flygtningenævnet afgjort.
Den 30-årige familiefar siger til Information, at man er meget glade for beslutningen.
Forklaringen på nævnets afgørelse i faderens sag er sikkerhedssituationen, der beskrives som ustabil og urolig. Flygtningenævnet lægger til, at da familiefaderen har en konflikt med al-Shabaab, er betingelserne for inddragelse af hans opholdstilladelse ikke opfyldt.
Nyt håb for somalisk familie: - Det var trist, men nu er vi glade derhjemme, siger datter på 17 år
17-årige Roweyda glæder sig over, at hun og hendes familie har fået opholdstilladelsen tilbage, så hun kan komme til eksamen i dansk, hvor hendes søster mandag fik 12 i dansk.
Der er glæde hos somaliske Roweyda Abdisalan Hussein på 17 år, der har fået besked om, at Nyborg Kommune genoptager forsørgelsen af hendes ellers udviste somaliske familie, da hendes familie har fået opholdstilladelsen tilbage.
- Jeg er megaglad. Jeg synes, det gik lidt trist, men nu går det godt. Vi er glade derhjemme, siger Roweyda Abdisalan Hussein til TV 2/Fyn.
Familien har i et halvt år levet af lokale indsamlinger. Havde det ikke været for indsamlingen af hundredtusindvis af kroner, havde familien ikke haft mulighed for at blive boende i Nyborg.
- Jeg er taknemmelig for Nyborgs borgere og rektoren (på Nyborg Gymnasium, der har hjulpet familien, red.). De er rigtig søde mennesker. Havde det ikke været for dem, ville vi ende på et center, siger Roweyda Abdisalan Hussein, der gerne vil takke alle, der har hjulpet familien.
Nyborg Kommune genoptager forsørgelsen af familien og lader blandt andet familiens to mindste børn komme i børnehave og vuggestue hurtigst muligt.
Sagen genoptaget
Familien Abdisalan Hussein, der består af otte børn og to voksne, mistede i oktober 2018 sin opholdstilladelse efter at have været i Danmark i tre år.
Udlændingestyrelsen begrundede afgørelsen med, at der nu var mindsket risiko for familien ved at vende tilbage til Somalia. Som følge heraf stoppede Nyborg Kommune med at udbetale integrationsydelse til familien, og børnene blev meldt ud af skoler, børnehave og vuggestue. Forældrene måtte heller ikke længere arbejde i Danmark.
Flygtningenævnet har dog genoptaget sagen.
12-tal i danskeksamen
Roweyda Abdisalan Hussein går i tiende klasse og skal til eksamen tirsdag. Hendes søster Roda på 16 år har mandag været til eksamen i dansk, hvor hun har fået et 12-tal.
Hvad går du efter?
- Jeg går også efter et 12-tal, forsikrer Roweyda Abdisalan Hussein.
Forsvarsadvokat: Nu kan familien sove om natten
Niels Erik Hansen, der er forsvarsadvokat for familien Abdisalan Hussein, glæder sig ligeledes over, at familien ikke længere skal bekymre sig om, hvor deres næste måltid skal komme fra.
- Det er vi rigtig glade for. Det giver en tryghed for familien. Umiddelbart får de ro på og kan sove om natten. De er ikke afhængige af, at folk samler penge til ind, så kan de få noget at spise, siger Niels Erik Hansen til TV 2/Fyn.
Familiens forsvarsadvokat kritiserer hele familiens forløb, der af rektor på Nyborg Gymnasium Henrik Vestergaard Stokholm blev beskrevet som “seks måneders mareridt”.
- Det er grotesk. Det er et udtryk for, at der er gang i et udvisningsprogram for somaliske familier, siger Niels Erik Hansen og henviser til, at andre somaliske familier i Danmark står i en lignende situation.
Sådan er fremtidsudsigterne
Fremtiden er dog fortsat uvis for den somaliske familie, der trods opholdstilladelsen ikke er sikret at kunne blive i landet.
Forsvarsadvokaten forsikrer, at familien ikke forsøger at trække sagen i unødvendigt langdrag.
- Vi tror, familien er berettiget til at blive, siger Niels Erik Hansen.
Han forventer, at der vil falde en afgørelse om et halvt til et helt år.
Ændrede forhold til det bedre i dele af Somalia var ellers årsagen til, at Udlændingestyrelsen i september 2016 gik i gang med at gennemgå 1.200 somaliersager. Hensigten med det såkaldte ’Somalia Projekt’ var at se, om Udlændingestyrelsen kunne inddrage somaliernes opholdstilladelser eller nægte at forlænge dem.
155 har fået dato for udvisning
Frem til årsskiftet 2018-19 har Udlændingestyrelsen således inddraget eller afvist at forlænge omkring 500 opholdstilladelser for somaliske flygtninge og omkring 400 for familiesammenførte somaliere. Flygtningenævnets sekretariatschef, Stig Torp Henriksen, oplyser til Information, at nævnet siden 2016 har behandlet sager om 214 somaliere, hvoraf 59 personer – svarende til knap 28 procent – har fået omgjort inddragelsen.
Det betyder omvendt, at 155 personer har fået stadfæstet afgørelsen om inddragelse af opholdstilladelsen og dermed har fået en dato for udvisning af Danmark.
Facebook bliver hurtigere for fynboerne
Første bygning på Facebook-center i Odense er nu taget i brug, og selskabet er begyndt at tjene penge, oplyser selskabet i sit regnskab.
Fynboerne kan forvente hurtigere svartider på Facebook, Messenger, Instagram og andre medlemmer af Facebook-familien, når Facebook er helt færdige med byggeriet i Odense.
- Når datacenteret bliver sat i drift, vil de titusindvis af servere understøtte hele Facebooks familie af apps og tjenester. Det vil være muligt at måle forbedrede netværksventetider for folk i regionen, når de bruger vores tjenester, oplyser Facebooks nordiske informationschef Peter Münster til TV 2/Fyn.
Og Facebook er godt på vej med at færdiggøre byggeriet.
For selskabet bag byggeriet i Odense, Cassin Networks, har netop meddelt i sit 2018-regnskab, at den første af to datacenter-bygninger er taget i brug. Desuden er selskabet begyndt at tjene penge ved at levere ydelser til andre Facebook-selskaber, fremgår det af regnskabet.
Stadig meget arbejde
Peter Münster oplyser dog, at ordlyden alene dækker over, at bygningen er i brug som arbejdssted for Facebooks medarbejdere.
I regnskabet for 2018 er der udbetalt lønninger på 38 millioner kroner.
- Der er dog stadig meget arbejde, der skal gøres inden vi er klar til at indvie vores nye data center i Odense, og vi har ikke justeret vores tidligere udmeldte mål om at være klar i 2020, siger Peter Münster.
Det fremgår af Cassin Networks regnskab, at Facebook-centret har en værdi på nuværende tidspunkt på 7,1 milliarder kroner.
En milliard
Og ifølge Peter Münster er det ikke usævanligt.
- Som et meget generelt og helt overordet tal er én milliard amerikanske dollar ikke noget urimeligt overslag for den investering som et datacenter af denne størrelse repræsenterer, hedder det i svaret til TV 2/Fyn.
Grund og bygninger er værdisat til 53 millioner kroner - det er altså den mindste del af investeringen.
Facebook har i årets løb indbetalt 98 millioner kroner i kapitalforhøjelse til Cassin Networks.
Advokat Niels-Erik Hansen, som har ført den 30-årige somaliers sag, kalder Flygtningenævnets foreløbige omgørelsesprocent i somaliersagerne på knap 28 for "meget høj".
- Det har spillet en rolle i somaliersagerne, at man også skal tage hensyn til, om de er velintegrerede og har været selvforsørgende i længere tid. Men de hensyn er blevet afskaffet med det såkaldte paradigmeskift, så når vi kommer til inddragelsen af opholdstilladelser til syrere, der har fået midlertidig beskyttelse, vil man sikkert ikke komme op på så høj en omgørelsesprocent, forudser Niels-Erik Hansen.