Kan slå fynsk storfavorit – 21-årig er i chok
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Margrete Auken er ifølge en prognose 'meget sikker' på at blive SF's kandidat til Europa-Parlamentet. Hvem der får partiets anden plads, er usikkert.
21-årige Kira Marie Peter-Hansen fra SF er et ubeskrevet blad i dansk politik.
Det kan der dog blive ændret på i løbet af mandag. Ifølge en prognose fra Megafon er der nemlig tæt på dødt løb mellem hende og den mere garvede SF’er Karsten Hønge om en plads i Europa-Parlamentet.
Samme prognose fortæller, at Margrete Auken, der allerede sidder i Europa-Parlamentet, får en periode mere.
Er i chok
Kira Marie Peter-Hansen glæder sig over, at SF har opnået et mandat mere end ved seneste valg, hvor de fik et enkelt.
Hønge i dilemma efter valgsejr:
- Jeg kan da godt tale udenlandsk
Karsten Hønge bedyrer, at han er klar til at bo i et andet land, og godt kan tale udenlandsk. Hvis han som ventet er valgt til Europa-Parlamentet, er det op til SFs ledelse at beslutte om han skal til Bruxelles.
- Ikke et enkelt opretstående menneske kunne for få uger siden forestille sig, at SF fik to mandater, så jeg har ikke haft mulighed for at vænne mig mentalt til tanken, lyder det fra Karsten Hønge, der holdt valgaften i SFs lokaler i Dronningensgade i Odense.
Men valgresultatet viser, at SF får to mandater i Europa-Parlamentet. Spidskandidat Margrete Auken er stensikker på at få det første mandat, og selvom meget tyder på, at fynboen Karsten Hønge også er valgt, vil han se de personlige stemmer, før han jubler.
- Der er ikke en kat, der kan vide, om jeg er valgt. Det er set før, at nummer tre har slået nummer to, så nu må vi se, hvad de personlige stemmer viser, siger Karsten Hønge, og forklarer endnu en gang, at hvis han er valgt, så er det op til SFs ledelse at beslutte, om han skal til Bruxelles eller i Folketinget.
Men de seneste dages meningsmålinger, der flere gange har spået, at SF får to mandater, har dog alligevel gjort indtryk på det fynske folketingsmedlem.
- Jeg kan ikke skjule, at det er en overraskelse og et dilemma. Men det er da et positivt dilemma og en positiv overraskelse. Vi er taknemmelige og glade, men nu skal vi lige vende situationen og se hvad vi gør, siger Hønge.
Og selvom Hønge beskedent nægter at forholde sig til et sandsynligt valg til Europa-Parlamentet, så har både meningsmålinger og det endelige valgresultat sat tanker i gang.
- Jeg skal nok finde ud af at bo i et andet land, og jeg kan da godt tale udenlandsk. Men nu skal vi altså lige have det endelig resultat i morgen, siger Karsten Hønge.
SF står til at få 13,2 procent af stemmerne og partiet bliver dermed det tredjestørste danske parti i Europaparlamentet.
- Det er vildt dejligt, er stadig i chok. Det er rigtig rart at se et rødt dansk flertal til Europa-Parlamentet, siger hun.
Hun fortæller, at hun især har fokuseret på de unge i sin valgkamp, hvor det i høj grad er klimaet, som har været den helt store mærkesag.
- Jeg tror, jeg har haft held med at få fat i mange af de unge. Både ved at være en af de eneste unge kandidater på venstrefløjen, men også ved at have et klart fokus på klima og en solidarisk verden.
Hønge er opstillet to steder
Det er ikke kun flere personlige stemmer end den 60-årige fynbo Karsten Hønge, der kan bane vejen for en plads i Europa-Parlamentet for Kira Marie Peter-Hansen.
Karsten Hønge er nemlig både opstillet til Europa-Parlamentsvalget og det kommende folketingsvalg for SF. Men han kan kun blive valgt et af stederne. Det åbner for en plads til Kira Marie Peter-Hansen, hvis Karsten Hønge ender med at få flere stemmer end hende, men vælger at blive i Folketinget.
- Jeg synes, det er helt vildt, hvis man kunne komme i nærheden af Karsten Hønge. Han er en rigtig god politiker, så det ville være en ære at komme i nærheden af hans resultat, men det er underordnet, om det bliver mig eller Karsten, der får pladsen, siger hun.
Hønge til Bruxelles kan sende Line Mørk i Folketinget
Hvis Karsten Hønge snupper SF’s andet mandat i Europa-Parlamentet, kan det bane vej for fynske Line Mørk i Folketinget.
SF fik søndag et flot valg til Europa-Parlamentet, da partiet med 13,2 procent af stemmerne fordoblede mandatantallet til to.
Det første SF-mandat går til Margrethe Auken, og det er endnu usikkert, om det andet går til Karsten Hønge.
Men ender han i Bruxelles og ikke i Folketinget, hvor han sidder nu, kan det sende Hønges fynske partifælle Line Mørk meget tæt på en af de 179 pladser i Folketinget efter valget den 5. juni, fordi hun så bliver partiets fynske spidskandidat.
- Nu må vi se. Vi ved jo reelt set stadigvæk ikke, om det er Karsten Hønge, der faktisk får det andet mandat, vi står til. Så indtil vi ved det, så er der grænser for, hvor meget jeg kommer til at stå med armene over hovedet over andet, end at vi har et helt fantastisk valg, siger Line Mørk.
Ved valget til Europa-Parlamentet i 2014 fik SF 10,9 procent af stemmerne. Ved søndagens valg fik de 13,2 procent. Fremgangen fordobler antallet af SF-mandater.
Hønge: Et dilemma
En prognose fra TV 2 tidligt mandag morgen viser, at det sidste mandat formentlig går til Kira Marie Peter-Hansen eller Karsten Hønge.
Karsten Hønge stiller både op til Europa-Parlamentet og det kommende folketingsvalg - men kan kun komme ind et af stederne ifølge reglerne. Hvis han får det andet mandag, er det op til partiets ledelse at beslutte, om Karsten Hønge skal til Bruxelles eller om han skal i Folketinget – hvis han opnår genvalg 5. juni.
Selv ved han endnu ikke, hvad han faktisk vil foretrække.
- Jeg kan ikke skjule, at det er en overraskelse og et dilemma. Men det er da et positivt dilemma og en positiv overraskelse. Vi er taknemmelige og glade, men nu skal vi lige vende situationen og se hvad vi gør, siger Karsten Hønge.
Også Line Mørk tager stadig store forbehold, men hun lægger ikke skjul på ambitionen om et kontor på Christiansborg.
- Jeg vil jo altid gerne i Folketinget. Det er det, jeg kæmper for, og det er det, jeg gerne vil. Men i forhold til at sætte mig ned og tænke, at nu er min chance relativt større, det venter jeg lige med at gøre, til jeg rent faktisk ved, hvordan vi står, siger Line Mørk.
Kandidaterne må vente på den endelige optælling af personlige stemmer, før de kender deres skæbne.
Søndag aften kunne man se Kira Marie Peter-Hansen i selskab med SF-formand Pia Olsen Dyhr og Margrete Auken på vej til valgfest. Her sad hun bag styret på den cykel, som selskabet ankom til festen i.
Hendes ambition før valget var først og fremmest at hjælpe Margrete Auken med at genvinde sit mandat i Europa, og så ville hun være tilfreds med en rolle som første eller anden suppleant.
Bland de yngste
Med sine 21 år vil hun nemlig ligge sig blandt de yngste i Europa-Parlamentet – og den yngste af de danske mandater. Den unge SF'er fortæller, at hun har et økonomistudie, der skal sættes på pause, hvis hun skulle komme ind.
Kira Marie Peter-Hansen var opstillet som nummer fire på SF's liste til Europa-Parlamentet. Nummer tre var Peter Westermann, der ikke ser ud til at komme ind.
Schaldemose under fintælling:
- Jeg er rystende nervøs
Fynske Christel Schaldemose frygter for personlig tilbagegang ved EP-valget og kan trods en placering som nummer to på den socialdemokratiske liste ikke føle sig sikker på genvalg.
Selvom Christel Schaldemose fra Faaborg har siddet i Europa-Parlamentet siden 2006, føler hun sig langt fra sikker på genvalg, på trods af at hendes parti fik en lille fremgang ved EP-valget søndag.
- Jeg er rystende nervøs. Helt vildt. Jeg tror, at jeg går pænt tilbage denne her gang. Det er en fornemmelse, jeg har. Det har været svært at trænge igennem, siger Christel Schaldemose.
Socialdemokratiet fik ved valget søndag 21,5 procent af stemmerne mod 19,1 ved valget for fem år siden. Men partiet går ikke mandatmæssigt frem og har fortsat tre pladser i Europa-Parlamentet.
- Jeg har hele tiden kun forventet, at vi fik tre. Jeg havde håbet på procentvis fremgang, og det fik vi. Men jeg har hele tiden sagt tre mandater, for det er et stort spring fra tre til fire mandater, siger Schaldemose.
For Schaldemose venter der en nervepirrende mandag med optælling af de personlige stemmer. For selvom hun er nummer to på den socialdemokratiske liste, så føler hun sig langt fra sikker på at genvinde sit EP-mandat.
- Jeg prøver at lade være med at tjekke stemmetal før klokken 13 eller 14. På det tidspunkt er der formentligt kommet så mange resultater, at man har en indikation af, om jeg er valgt, siger hun.
Ved valget i 2014 blev hun genvalgt med 64.495 personlige stemmer.
Ifølge en prognose fra Megafon er følgende 11 kandidater 'meget sikre' på at blive valgt:
Jeppe Kofod, Christel Schaldemose (Socialdemokratiet), Morten Helveg Petersen, Karen Melchior (Radikale), Pernille Weiss (Konservative), Margrete Auken (SF), Peter Kofod (DF), Søren Gade, Morten Løkkegaard, Linea Søgaard-Lidell (Venstre) og Nikolaj Villumsen (Enhedslisten).
De tre sidste pladser er usikre og falder først på plads, når de personlige stemmetal kommer. Det er en af de pladser, som Kira Marie Peter-Hansen kan få. I overblikket her kan du se, hvem der er i spil.