Kommune slår til mod kolonihavehuse - de er for store, de skal væk
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Kolonihavefolk er nogle friske folk, der er initiativrige, lyder en af forklaringerne på de store kolonihavehuse.
95 kolonihaveejere i Odense har fået et brev fra kommunen om, at deres kolonihavehuse er for store i forhold til, hvad der er lovligt. Derfor skal de enten rives ned eller reduceres i størrelse inden den 1. juli i år.
Odense Kommune skærpede kursen over for de forvoksede kolonihavehuse tilbage i 2015, og nu falder hammeren for dem, der har bygget større, end reglerne tillader.
Nedtælling: Fire måneder til kolonihaver bryder reglerne
1. januar skal alle kolonihavehuse i Odense være maksimum 60 kvadratmeter. Men der er lang vej endnu, selvom kolonihavebestyrelserne har haft halvandet år til at få styr på tingene.
I knap halvandet år har kolonihaveforeningerne i Odense Kommune haft mulighed for at rette ind efter de regler om beboelserne, som byrådet vedtog i foråret 2016. Men der er fortsat bygninger, som ikke er i nærheden af maksimumstørrelsen på 60 kvadratmeter.
- Nu strammer vi kursen. Det har kørt alt for længe. Langt de fleste som bruger kolonihaverne er lovlydige mennesker, men der er desværre nogle brodne kar. De har fået lov at te sig alt for længe. De laver svimmingpools, bygger alt for stort og gemmer sig bag høje hække. Det er helt imod kolonihave-ånden. Det skal der ryddes op i nu.
Det siger næstformanden i Odense Kommunes By- og Kulturudvalgt, Anders W. Bertelsen (S). I foråret 2016 bsatte udvalget en grænse for bebyggelser i kolonihaver på 60 kvadratmeter.
Det skete efter det i januar 2016 kom frem, at omkring 600 kolonihavehuse i 30 kolonihaver, der ejes af Odense Kommune, blev vurderet for store. I nogle kolonihaveforeninger var mere end 40 procent af haverne overbebygget.
At få styr på tingene ligger i hænderne på bestyrelserne i kolonihaver.
- Vi forventer virkelig at bestyrelserne i kolonihaveforeningerne samarbejder, så vi får ryddet op i det, så det er i orden 1. januar, siger Amders W Bertelsen, men ser ikke den store vilje til, at de krævede ændringer sker.
- Når man kommer rundt i kolonihaverne i Odense kan man stadig se, at der er bygninger, der er alt for store. Og det ser ikke ud som om, der er nogen, der er gået i gang med det.
Der er således kun fire hele måneder til at det skal være i orden, og Anders W. Berthelsen vurderer 10-15 procent af kolonihaveejerne bryder reglerne. Det store flertal er utilfredse med tingenes tilstand, siger Anders W. Berthelsen, men han ved ikke, hvad der vil ske 1. januar, hvis ikke reglerne er fulgt når 2017 bliver til 2018.
- Jeg er meget spændt på, at se hvor mange der har fulgt ordren pr. 1. januar. Og hvad vi så skal gøre. Hvad har vi så af bemyndigelse og magtmidler? Det må vi se på til den tid, siger han, og kan ikke svare på om politiet vil blive indblandet eller om det overhovedet vil tage sådan en sag alvorligt.
- Det er meget speget, hvad der sker efter 1. januar, men vi har helt klart meddelt kolonihaverne, at det her SKAL bringes i orden. En kolonihave er ikke et villakvarter. Folk flytter ind og betragter det som helårsbolig, laver to etager og svimmingpool osv., siger Anders W. Berthelsen.
Vi kan se, at cirka en tredjedel af kolonihaveforeningerne i Odense Kommune har udviklet sig fra at være små haver med havebrug og mindre huse til mere parcelhus-lignende områder, hvor man bor hele året, siger Anja Skovslund Henriksen, der er funktionsleder i Odense Kommune, til TV 2.
- De parcelhusområder har vi nok af i kommunen, så vi vil gerne fastholde, at vi har nogle kolonihaveområder, hvor der er plads til natur og rekreativ udfoldelse. Så det er det, der er målet at fastholde.
- Kolonihavefolk er nogle friske folk
Kolonihaveforbundet kender til mange steder i landet, hvor byggeriet overstiger det lovlige.
- Det er et problem, når man går ud og bygger mere, end man må. Det er set rigtig, rigtig mange steder. Men en del af det, der er bygget for stort, er jo blevet lovliggjort igennem de ændringer, der har været i byggekvoterne rundt omkring, hvor man har fået lov til at bygge noget mere, siger Kolonihaveforbundets formand, Preben Jacobsen.
- Så det havde set værre ud i Odense, hvis man ikke havde lavet en lokalplan, hvor man ændrede byggekvoten fra 10 til 15. Da gjorde man de ulovlige 20 kvadratmeter lovlige.
Hvorfor sker det her?
- Kolonihavefolk er nogle friske folk, der er initiativrige. Så kan det godt være, at de engang imellem går over stregen, siger Preben Jacobsen.
Kommunen har retten på sin side
Han understreger, at kommunen – i det her tilfælde Odense – er i sin gode ret til at slå ned på de store kolonihavehuse.
Med sol kommer haveskader: Sådan undgår du ulykkerne
Forårstid er havetid, men vær forsigtig. Mange kommer til skade under arbejdet i haven. Men overlæger fra OUH kommer her med nogle råd til at undgå haveskaderne.
Efter vinter kommer vår.
Sådan lyder det i sangen, og vi mærker det hvert forår. Så snart solen viser sig, strømmer havefolket ud på plæner og i bede. Men mange af dem kommer rigtig hurtigt ind igen.
For når en weekend som denne med sol og høje forårstemperaturer rammer fynboerne, så kaster mange sig over haveredskaberne, og det er ikke alle, der slipper uskadt fra det.
Seneste tal fra Odense Universitetshospital viser, at der alene i 2016 blev registreret hele 424 skader på OUH's skadestue i forbindelse med havearbejde.
- Nogle siger, at det er farligt at tage hånden op af lommen, siger overlæge og leder af Ulykkes Analysegruppen, Jens Lauritsen, og fortsætter:
- Det er rigtig godt at være aktiv og nyde sin have og passe den, men man skal sørge for at være forberedt og bruge det rigtige værktøj og tænke sig om.
Livstruende haveskader
Overlægen fortæller, at det især er to slags skader, at havemenneskerne komme ud for, når de arbejder med ukrudtet eller andet grønt i haven.
- Det ene er skader på hænder og arme, for det er jo dem, der er i nærheden af det risikofyldte, og så er det ansigtet og hovedet, fortæller Jens Lauritsen.
Og det er ikke bare småskader som rifter og ondt i ledene, der får fynboerne til at søge indendørs igen. Ifølge Ulykkes Analysegruppens data er der også en del, der kommer mere alvorligt til skade i haverne,
- Du kan komme livstruende og -varrigt til skade, fortæller overlægen.
Der er for eksempel mange, der ikke tænker sig grundigt om inden de fælder træer i haven. Det kan ifølge Jens Lauritzen ende med, at træet vælter ned over én.
- Vi har gjort, hvad vi kunne for at bløde op og forhandle nogle aftaler på plads. Noget er også faldet på plads undervejs, men nu står vi med det sidste, og det er så det, at kommunen her går ud med et påbud om, at der skal gøres noget. Det er ikke hele huse, der skal rives ned. Det er måske et halvtag, et udhus eller en terrasse, der på forunderlig vis er vokset frem, lyder det fra Kolonihaveforbundets formand.
Bestyrelsen i den enkelte haveforening har ret til at opsige en haveejer, der ikke følger reglerne, men det er ikke altid, det sker, da det kræver, at de frivillige bestyrelsesmedlemmer skal tage kampen med deres egne naboer.
Hvis bestyrelserne i haveforeningerne ikke kan, tør eller vil smide folk ud, er der overordnet set to muligheder. Det siger Anja Skovslund Henriksen til Fyens Stiftstidende:
- Den ene mulighed er, at Odense Havelodsselskab anlægger en retssag, hvis nogen af de pågældende haveejere nægter at følge kravet om lovliggørelse. Det er undersøgt, om vi som kommune kan gå ind og bistå havelodsselskabet økonomisk med at føre et antal prøvesager ved retten, og vurderingen er, at det kan vi godt. Så det er vi klar til, hvis det bliver nødvendigt. Men det er selvfølgelig en besværlig og langstrakt proces, som kan vare år.
- Den anden mulighed er, hvis det viser sig nødvendigt, at Odense Kommune opsiger lejeaftalen med Odense Havelodselskab og finder en helt anden konstruktion for udlejning af kolonihaver i Odense. Det kunne for eksempel være, at havelodderne fremover blev lejet direkte hos Odense Kommune, men det er ikke en mulighed, vi har kigget nærmere på endnu. Hvad end der fremadrettet vil ske, vil den lokale forankring i en forening være et vigtigt element, som der skal værnes om.
600 kolonihavehuse i Odense skal lovliggøres
Omkring 600 kolonihavehuse i 30 kolonihaver, der ejes af Odense Kommune, er for store og nogle af dem bruges ulovligt som helårsbeboelse. Det vil kommunen nu lave om på.
Reglerne for kolonihaver udlejet af Odense Kommune sætter en grænse for, hvor stor en del af haveloddet, der må bebygges.
Alligevel vurderer by- og kulturforvaltningen udfra luftfotos at kolonihavehuse på omkring 600 af i alt 3400 haver, udlejet af kommunen, er større end det tilladte. Nogle af dem har nærmest karakter af villaer.
I tre haveforeninger er mere end 40% af haverne overbebygget. Det gælder Grønløkken, Løkkegaards Haver og Martins Minde.
Det vil kommunen have lavet om på og vil derfor pålægge Odense Havelodselskab at registrere de huse, der er for store og at få gang i at lovliggøre dem.
Det ventes at ske på udvalgsmødet tirsdag.
Odense Havelodselskab er ikke begejstret
Odense Havelodselskab står overordnet som lejer af alle kolonihaverne, som de så lejer ud til de enkelte haveforeninger, og kommunen mener altså, at Havelodselskabet har ansvaret for at reglerne overholdes.
Spørgsmålet er, om der snart er noget tilbage af Odense Havelodselskab
- Det betyder, at vi skal have revet en masse kolonihavehuse ned. Medlemmerne vil forsvinde. Bestyrelserne i de enkelte foreninger vil ikke mere. Spørgsmålet er, om der snart er noget tilbage af Odense Havelodselskab, siger Hans-Erik Olsen, der er kredsformand i Odense Havelodselskab.
Han mener også, det vil medføre retssager, som Havelodselskabet ikke har råd til.
- Det ville være bedre at trække en streg med tilbagevirkende kraft, og så sørge for at reglerne overholdes på nybyggerier og hvis der sker større renoveringer på eksisterende huse, siger han.
Hans-Erik Olsen siger, at Havelodselskabet har forsøgt at påtale tilfælde af overbebyggelse, men at det bare er sket alligevel.
- Det er svært at hamle op med, siger han.
By- og Kulturrådmand Jane Jegind er uenig:
Det er ikke i orden bare at have gjort det uden at spørge. Det bliver det hverken bedre eller mere lovligt af
- Det er ikke i orden bare at have gjort det uden at spørge. Det bliver det hverken bedre eller mere lovligt af. Derfor skal vi have bragt orden i sagerne, siger hun.
Odense Kommune er dog parat til at støtte op om Odense Havelodselskabet i den kommende proces, der sikkert vil medføre konflikter.
Støtten kan være juridisk bistand og også økonomisk bistand til sagsførelse.
Ulovlig helårsbeboelse
Kommunen er bekendt med adskillige tilfælde, hvor havelejere i strid med loven bruger kolonihavehuset til helårsbeboelse uden at have adresse andre steder i byen.
Problemet med det er, at det er svært at dokumentere, og i de tilfælde, hvor haveforeninger har forsøgt at ekskludere et medlem på grund af helårsbeboelse, har de aldrig fået medhold.
Vand og kloakering
To haveforeninger har vand hele året og en har en enkelt hane til fælles brug vinteren over, selvom by- og kulturudvalget helst ser, at der lukkes for vandet fra 1. 11. til 31.3. som de sker i alle de andre haver.
Det er dog umiddelbart ikke muligt at stille krav om det, da der ikke står noget om det i lejekontrakterne.
Derfor overvejer udvalget at ændre lejekontrakterne fremadrettet.