Fynbo får konservativt mandat i Europaparlamentet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Konservative beholder et mandat i Europaparlamentet. Dermed skal fynske Pernille Weiss formentligt pakke kufferten til Bruxelles.
Den Konservative spidskandidat, Pernille Weiss, blev modtaget med klapsalver, da hun ankom til partiets valgfest på Christiansborg.
I festlokalet blev hun blandt andet modtaget af sine forældre, som hun omfavnede mens hun blev hyldet af forsamlingen.
Pernille Weiss afløser en anden fynbo som spidskandidat for Konservative, da Bendt Bendtsen valgte ikke at genopstille til Europaparlamentet.
Hønge i dilemma efter valgsejr:
- Jeg kan da godt tale udenlandsk
Karsten Hønge bedyrer, at han er klar til at bo i et andet land, og godt kan tale udenlandsk. Hvis han som ventet er valgt til Europa-Parlamentet, er det op til SFs ledelse at beslutte om han skal til Bruxelles.
- Ikke et enkelt opretstående menneske kunne for få uger siden forestille sig, at SF fik to mandater, så jeg har ikke haft mulighed for at vænne mig mentalt til tanken, lyder det fra Karsten Hønge, der holdt valgaften i SFs lokaler i Dronningensgade i Odense.
Men valgresultatet viser, at SF får to mandater i Europa-Parlamentet. Spidskandidat Margrete Auken er stensikker på at få det første mandat, og selvom meget tyder på, at fynboen Karsten Hønge også er valgt, vil han se de personlige stemmer, før han jubler.
- Der er ikke en kat, der kan vide, om jeg er valgt. Det er set før, at nummer tre har slået nummer to, så nu må vi se, hvad de personlige stemmer viser, siger Karsten Hønge, og forklarer endnu en gang, at hvis han er valgt, så er det op til SFs ledelse at beslutte, om han skal til Bruxelles eller i Folketinget.
Men de seneste dages meningsmålinger, der flere gange har spået, at SF får to mandater, har dog alligevel gjort indtryk på det fynske folketingsmedlem.
- Jeg kan ikke skjule, at det er en overraskelse og et dilemma. Men det er da et positivt dilemma og en positiv overraskelse. Vi er taknemmelige og glade, men nu skal vi lige vende situationen og se hvad vi gør, siger Hønge.
Og selvom Hønge beskedent nægter at forholde sig til et sandsynligt valg til Europa-Parlamentet, så har både meningsmålinger og det endelige valgresultat sat tanker i gang.
- Jeg skal nok finde ud af at bo i et andet land, og jeg kan da godt tale udenlandsk. Men nu skal vi altså lige have det endelig resultat i morgen, siger Karsten Hønge.
SF står til at få 13,2 procent af stemmerne og partiet bliver dermed det tredjestørste danske parti i Europaparlamentet.
- Det er flot for det danske demokrati, at man ikke skal være superkendt for at blive valgt til Europaparlamentet, sagde en tydelig rørt og glad Pernille Weiss.
De personlige stemmer er endnu ikke optalt, men da Pernille Weiss er spidskandidat for partiet er hendes plads i Europaparlamentet, så godt som sikker.
Gennem valgkampen har Konservative skiftevis været dømt inde og ude, men på trods af en tilbagegang i antallet af stemmer, har partiet altså sikret sig en plads i Europarlamentet, og det takker det konservative medlem af Europaparlamentet for.
- Kæmpe tak fra min side, sagde Pernille Weiss, da hun gik ind til den konservative valgfest, mens hun erkendte, at det havde været en hård valgkamp.
- Jeg tror, at min krop er lettet, den har været på overarbejde, forklarede Pernille Weiss.
Også den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen, glæder sig over, at det lykkedes at få valgt en konservativ til Europaparlamentet, selvom stemmeslugeren, Bendt Bendtsen ikke valgte at genopstille.
- Vi vidste godt, at når Bendt Bendtsen stoppede, var det en kæmpe udfordring. Jeg er så glad og taknemlig, siger Søren Pape Poulsen.
Pernille Weiss bliver som konservativt medlem af Europaparlamentet en del af den gruppe der hedder EPP, som er den kristendemokratiske gruppe i parlamentet. Og det er vigtigt for både Konservative og for Danmark, at der er valgt et konservativt medlem, mener Søren Pape Poulsen.
- Jeg er glad for at budskabet om, at hvis vi ikke var blevet valgt, så havde vi ikke haft et medlem af den største gruppe i Europaparlamentet. Det er vigtigt for partiet og for Danmark.
Solid valgdeltagelse: Så mange fynboer stemte i de fynske valgkredse
I samtlige fynske kommuner var der solid fremgang i valgdeltagelsen ved EP-valget. Flest stemte i Odense Sydkredsen.
Flere fynboer har fundet vej til stemmeurnerne ved søndagens valg til Europarlamentet. Ligesom på landsplan har der været massiv fremgang i valgdeltagelsen i en række fynske kommuner. Herunder kan du se tallene for valgdeltagelsen i de fynske kommuner.
I Nyborg blev valgdeltagelsen ved EP-valget i 2019 på 65,4. I 2014 var stemmeprocenten på 57.
I Nordfyns Kommune blev valgdeltagelsen ved EP-valget i 2019 på 65,5. I 2014 var stemmeprocenten på 58,27.
I Langeland Kommune blev valgdeltagelsen ved EP-valget i 2019 på 59,1. I 2014 var stemmeprocenten på 53,54.
I Assens Kommune blev valgdeltagelsen ved EP-valget i 2019 på 66,4. I 2014 var stemmeprocenten på 58.
I Odense Vest blev valgdeltagelsen ved EP-valget i 2019 på 65,09. I 2014 var stemmeprocenten på 57.93
I Odense Øst blev valgdeltagelsen i 2019 på 61,57. I 2014 var stemmeprocenten på 51.64
I Odense Syd blev valgdeltagelsen i 2019 på 70,02. I 2014 var stemmeprocenten på 60.56
I Svendborg Kommune blev valgdeltagelsen ved EP-valget i 2019 på 66,07. I 2014 var stemmeprocenten på 57,1
I Middelfart Kommune blev valgdeltagelsen ved EP-valget i 2019 på 67,6. I 2014 var stemmeprocenten på 58,32.
I Kerteminde blev valgdeltagelsen ved EP-valget i 2019 på 66,4. I 2014 var stemmeprocenten på 60,48.
I Faaborg-Midtfyn Kommune blev valgdeltagelsen ved EP-valget i 2019 på 66,73. I 2014 var stemmeprocenten på 59,23.
I Ærø Kommune blev valgdeltagelsen ved EP-valget i 2019 på 65,63. I 2014 var stemmeprocenten på 54,91.
Pernille Weiss fik en hård start på valgkampen til Europaparlamentet, da hun i Berlingske Tidende gav et interview, hvor hun sagde, at EU skal styrke samarbejdet med Afrika, så europæiske virksomheder kan tiltrække den fornødne arbejdskraft. I den forbindelse sagde hun, at "ti millioner migranter var ikke noget, der skræmte hende". Den melding blev med det samme skudt ned af både partiformand Søren Pape Poulsen og politisk ordfører Mette Abildgaard.
Fra 1996 til 2004 sad Pernille Weiss i Fyns Amtsråd.