Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Morten Helveg fra Radikale Venstre går nu direkte efter struben på Karsten Hønge. Den nyvalgte radikale EU-parlamentariker mener, at Hønge er respektløs og burde trække sig fra Folketinget.
"Jeg troede ærlig talt, at politikerforagten for demokratiet havde nået det ultimative lavpunkt, da partilederen Pernille Vermund meddelte, at hun ikke ville stemme til EP-valget og at hun i øvrigt ikke mente, at valget var demokratisk. Men jeg tog desværre fejl."
Sådan indleder Morten Helveg sit facebookopslag.
- KARSTEN HØNGE BURDE TRÆKKE SIG FRA FOLKETINGSVALGET, sådan skriver Morten Helveg med caps lock på Facebook.
- Karsten Hønge burde have format til erkende sin brøde og trække sig fra Folketingsvalget - og hvis ikke han gør det selv, så bør Pia Olsen Dyhr flå ham af plakaten og sige et stort undskyld til os alle sammen, skriver Morten Helveg, som er blevet genvalgt til Europa-Parlamentet for de næste fem år.
Han er fra Radikale Venstre og fik 97.667 personlige stemmer ved det netop overståede valg.
Hønge afgav løfte:
- Hvis jeg bliver valgt til EU, forlader jeg Folketinget
- juli 2018 sagde Karsten Hønge til TV 2/Fyn, at han var klar til at forlade Folketinget, hvis han skulle blive valgt til Europa-Parlamentet. Onsdag overlod han sin plads til en 21-årig kandidat.
For ti måneder siden fortalte Karsten Hønge (SF) til TV 2/Fyn, at han var klar til at forlade Folketinget til fordel for Europa-Parlamentet, hvis han blev valgt.
Det løfte blev dog ikke overholdt, da han mandag offentliggjorde, at han nu hellere ville i Folketinget. Det er på trods af, at Karsten Hønge fik 19.687 personlige stemmer.
- Hvis jeg skulle blive valgt, får fynboerne en direkte forbindelse ind i Europa-Parlamentet - jeg forlader selvfølgelig Folketinget for at overtage mandatet i Europa-Parlamentet, sagde Karsten Hønge til TV 2/Fyn 30. juli 2018.
Samme melding afgav Karsten Hønge til både TV2 og Politiken.
Det løfte blev som bekendt ikke overholdt. Og det skuffer særligt Kenneth Møller Jensen, som stemte personligt på Karsten Hønge fra SF.
- Det er ikke med min gode vilje, at min stemme åbenbart er gået videre til Kira Marie Peter-Hansen. Det er en form for bondefangeri. Jeg føler mig faktisk pisset på. Det eneste jeg kan sige i et demokrati, det er at stemme, og jeg har stemt på Karsten Hønge, og den er sådan lidt ugyldig nu, siger Kenneth Møller Jensen, som industritekniker i Odense.
Leger med demokratiet
Kenneth Møller Jensen er normalt ikke en SF-vælger, men på grund af Karsten Hønge og hans overbevisninger i forhold til EU, så valgte han at stemme på ham. Det kommer ikke til at ske igen, forsikrer industriteknikeren.
- Han skal altså tænke sig lidt om. Jeg synes lidt, han leger lidt med demokratiet. Det eneste jeg kan sige i demokratiet er jo virkelig at stemme - men den er jo gået af fløjten nu - og det er ikke i orden.
Kenneth Møller Jensen opfordrer også til, at man ikke stemmer på Karsten Hønge til folketingsvalget.
- Måske man skulle give Karsten Hønge en lærestreg? Han omgås virkelig demokratiet, og jeg synes ikke, at det er i orden at lege med folks stemmer på den måde. Jeg har også opfordret folk på Facebook om, at der ikke skal stemmes på ham til Folketinget, siger Kenneth Møller Jensen til TV 2/Fyn.
Ved valget til Europa-Parlamentet fik Karsten Hønge knap 20.000 stemmer. Mandag begrundede han beslutning om at trække sig fra Europa-Parlamentet således:
- Vi har haft en god og lang dialog i ledelsen, hvor vi har endevendt alle sten. Med udsigten til en periode i Folketinget, som mildest talt vil blive meget usikker, og hvor der vil blive meget omskiftelighed, mener jeg, vi har brug for, at vi trækker på de kræfter, der har en erfaring i at være der og sørge for, at SF stadig sejler støt og godt, som partiet har gjort de seneste par år.
Raseri på Facebook
Sagen kan vise sig at få konsekvenser. Karsten Hønge er kendt som en bramfri politiker, og hans valgslogan har været "Ikke mere pis - tid til klar tale", og det er ikke gået ubemærket hen.
Flere brugere går i rette med beslutningen på Karsten Hønges facebookside.
- Jeg er rasende. Jeg stemte på dig. Og så var du ikke kandidat alligevel. Det skulle du kraftedeme have sagt, da du stillede op, skriver en og henviser til valgsloganet.
En anden bruger kæder det sammen med, dengang SF trådte ud af regeringen i 2014 i forbindelse med salget af dele af Dong.
- Dette er det første valg, hvor jeg har stemt på SF igen efter regeringsfadæsen, hvor min stemme ikke just blev brugt på den lovede politik, og nu bliver min stemme ikke brugt på den kandidat, som jeg og mange andre har stemt personligt på, skriver vælgeren.
Raseriet fra Morten Helveg kommer oven på den palaver, der har været vedrørende Karsten Hønges Europa-parlamentsvalg. Her fik Hønge 19.687 personlige stemmer. Det var dog Margrethe Aukens 199.522 stemmer, som resulterede i, at SF fik et ekstra mandat.
Hønge takkede dog “nej tak” til mandatet og pladsen i Europa-Parlamentet, og overdragede den i stedet til den tredje kandidat på listen fra SF, som er den 21-årige Kira Marie Peter-Hansen.
- Det er simpelthen så respektløst. Ikke bare overfor de vælgere, der har stemt på ham og han har trukket til SF's partiliste. Det løber mig koldt ned af nakken. I år og dag har vi hørt høre på moraliseren fra Hønge og SF. Han er gået til valg på ikke at ville høre mere pis og har lovet klar tale. Mage til dobbeltmoral skal man lede længe efter. Mage til bedrag, skriver Morten Helveg på Facebook.
Vælgerne føler sig pisset på
Det er ikke kun Morten Helveg, som er sur og forarget over Hønges valg - også vælgerne er utilfredse med måden, det hele er blevet gjort på.
- Han skal altså tænke sig lidt om. Jeg synes, han leger lidt med demokratiet. Det eneste jeg kan sige i demokratiet er jo virkelig at stemme - men den er jo gået fløjten nu - og det er ikke i orden, siger Kenneth Møller Jensen, som er industritekniker i Odense.
- Det er frem og tilbage hele tiden. I fjernsynet i går der lød det som om, at han fremlagde det sådan, at han havde gjort sine vælgere en tjeneste. Det synes jeg virkelig ikke er i orden - man skal spille åbne kort, og det har han ikke gjort. Det er altså lidt lumpent, siger Elizabeth Lord, som er pensionist og SF’er.
Folketingets formand: Hønge burde ikke frasige sig EU-mandat
Det bidrager til politikerleden, at Karsten Hønge afgiver sit mandat efter blot et døgn, mener Pia Kjærsgaard.
Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), er meget imod, at Karsten Hønge (SF) nedlægger sit mandat under et døgn efter at være blevet valgt til EU-Parlamentet.
Det bør politikere ikke gøre ifølge folketingsformanden.
- Opstiller man, er det for at blive valgt. Vi taler tit om politikerlede, og det her bryder folk sig ikke om. De tænker, at "kan man slet ikke stole på dem derinde", siger hun.
Partiet har sagt, at Karsten Hønge stillede op som "hjælperytter" for spidskandidat Margrete Auken (SF), der dog endte med at få knap 200.000 stemmer, og dermed trak hun Karsten Hønge med ind.
Det mandat gav han videre til den 21-årige økonomistuderende Kira Marie Peter-Hansen (SF), der nu bliver en af de yngste i parlamentet.
Selv om partiet kalder ham hjælperytter, er han i flere medier citeret for at love, at han ville drage mod Bruxelles, hvis han blev valgt.
Pia Kjærsgaard giver ikke meget for forklaringen om at være "hjælperytter".
- Så kan vi alle sammen optræde som hjælperyttere for vores respektive partier. Selvfølgelig vil man gerne hjælpe til, men bordet fanger, og der må man have gjort sig det klart, at når man opstiller, kan man betragte det som en risiko eller chance, siger hun.
Hun håber, at det ikke bliver en tendens.
- Jeg håber, at polemikken om Karsten Hønge betyder, at folk ikke vil begive sig ud i det. Det er jo flot at blive valgt.
- Vi havde bestemt ikke et godt valg i Dansk Folkeparti, men når man står på valgaftenen, er det en fantastisk fornemmelse, og jeg kan ikke forestille mig, at man tænker "nej, nej, nej", siger hun.
Hun mener, at der er tale om en usaglig taktik.
- Det er det, og det siger de også lige ud i Socialistisk Folkeparti. Han skulle bare trække nogle stemmer, og så havde de kun regnet med at få ét mandat, siger Pia Kjærsgaard.
Det radikale parlamentsmedlem er også efter formanden for SF, Pia Olsen-Dyhr.
- Hvad sker der Pia Olsen Dyhr? Det er altså fuldstændig planlagt. Det har hele tiden været meningen, at Hønge skulle trække sig. Det er en helt igennem kynisk strategisk kalkule. Er det dit syn på demokratiet Pia, skriver han og fortsætter:
- Jeg er opdraget med, at demokratiet er det dyrebareste, vi har. Det har jeg givet videre til mine egne børn. I Hønges optik er det bare noget vi leger. Og det er de åbenbart helt enige i hos SF's ledelse. Det går simpelthen over min forstand, slutter han med i et Facebookopslag.