Folketingets formand: Hønge burde ikke frasige sig EU-mandat
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Det bidrager til politikerleden, at Karsten Hønge afgiver sit mandat efter blot et døgn, mener Pia Kjærsgaard.
Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), er meget imod, at Karsten Hønge (SF) nedlægger sit mandat under et døgn efter at være blevet valgt til EU-Parlamentet.
Det bør politikere ikke gøre ifølge folketingsformanden.
- Opstiller man, er det for at blive valgt. Vi taler tit om politikerlede, og det her bryder folk sig ikke om. De tænker, at "kan man slet ikke stole på dem derinde", siger hun.
Partiet har sagt, at Karsten Hønge stillede op som "hjælperytter" for spidskandidat Margrete Auken (SF), der dog endte med at få knap 200.000 stemmer, og dermed trak hun Karsten Hønge med ind.
Det mandat gav han videre til den 21-årige økonomistuderende Kira Marie Peter-Hansen (SF), der nu bliver en af de yngste i parlamentet.
Selv om partiet kalder ham hjælperytter, er han i flere medier citeret for at love, at han ville drage mod Bruxelles, hvis han blev valgt.
Hønge afgav løfte:
- Hvis jeg bliver valgt til EU, forlader jeg Folketinget
30. juli 2018 sagde Karsten Hønge til TV 2/Fyn, at han var klar til at forlade Folketinget, hvis han skulle blive valgt til Europa-Parlamentet. Onsdag overlod han sin plads til en 21-årig kandidat.
For ti måneder siden fortalte Karsten Hønge (SF) til TV 2/Fyn, at han var klar til at forlade Folketinget til fordel for Europa-Parlamentet, hvis han blev valgt.
Det løfte blev dog ikke overholdt, da han mandag offentliggjorde, at han nu hellere ville i Folketinget. Det er på trods af, at Karsten Hønge fik 19.687 personlige stemmer.
- Hvis jeg skulle blive valgt, får fynboerne en direkte forbindelse ind i Europa-Parlamentet - jeg forlader selvfølgelig Folketinget for at overtage mandatet i Europa-Parlamentet, sagde Karsten Hønge til TV 2/Fyn 30. juli 2018.
Samme melding afgav Karsten Hønge til både TV2 og Politiken.
Det løfte blev som bekendt ikke overholdt. Og det skuffer særligt Kenneth Møller Jensen, som stemte personligt på Karsten Hønge fra SF.
- Det er ikke med min gode vilje, at min stemme åbenbart er gået videre til Kira Marie Peter-Hansen. Det er en form for bondefangeri. Jeg føler mig faktisk pisset på. Det eneste jeg kan sige i et demokrati, det er at stemme, og jeg har stemt på Karsten Hønge, og den er sådan lidt ugyldig nu, siger Kenneth Møller Jensen, som industritekniker i Odense.
Leger med demokratiet
Kenneth Møller Jensen er normalt ikke en SF-vælger, men på grund af Karsten Hønge og hans overbevisninger i forhold til EU, så valgte han at stemme på ham. Det kommer ikke til at ske igen, forsikrer industriteknikeren.
- Han skal altså tænke sig lidt om. Jeg synes lidt, han leger lidt med demokratiet. Det eneste jeg kan sige i demokratiet er jo virkelig at stemme - men den er jo gået af fløjten nu - og det er ikke i orden.
Kenneth Møller Jensen opfordrer også til, at man ikke stemmer på Karsten Hønge til folketingsvalget.
- Måske man skulle give Karsten Hønge en lærestreg? Han omgås virkelig demokratiet, og jeg synes ikke, at det er i orden at lege med folks stemmer på den måde. Jeg har også opfordret folk på Facebook om, at der ikke skal stemmes på ham til Folketinget, siger Kenneth Møller Jensen til TV 2/Fyn.
Ved valget til Europa-Parlamentet fik Karsten Hønge knap 20.000 stemmer. Mandag begrundede han beslutning om at trække sig fra Europa-Parlamentet således:
- Vi har haft en god og lang dialog i ledelsen, hvor vi har endevendt alle sten. Med udsigten til en periode i Folketinget, som mildest talt vil blive meget usikker, og hvor der vil blive meget omskiftelighed, mener jeg, vi har brug for, at vi trækker på de kræfter, der har en erfaring i at være der og sørge for, at SF stadig sejler støt og godt, som partiet har gjort de seneste par år.
Raseri på Facebook
Sagen kan vise sig at få konsekvenser. Karsten Hønge er kendt som en bramfri politiker, og hans valgslogan har været "Ikke mere pis - tid til klar tale", og det er ikke gået ubemærket hen.
Flere brugere går i rette med beslutningen på Karsten Hønges facebookside.
- Jeg er rasende. Jeg stemte på dig. Og så var du ikke kandidat alligevel. Det skulle du kraftedeme have sagt, da du stillede op, skriver en og henviser til valgsloganet.
En anden bruger kæder det sammen med, dengang SF trådte ud af regeringen i 2014 i forbindelse med salget af dele af Dong.
- Dette er det første valg, hvor jeg har stemt på SF igen efter regeringsfadæsen, hvor min stemme ikke just blev brugt på den lovede politik, og nu bliver min stemme ikke brugt på den kandidat, som jeg og mange andre har stemt personligt på, skriver vælgeren.
Pia Kjærsgaard giver ikke meget for forklaringen om at være "hjælperytter".
- Så kan vi alle sammen optræde som hjælperyttere for vores respektive partier. Selvfølgelig vil man gerne hjælpe til, men bordet fanger, og der må man have gjort sig det klart, at når man opstiller, kan man betragte det som en risiko eller chance, siger hun.
Hun håber, at det ikke bliver en tendens.
- Jeg håber, at polemikken om Karsten Hønge betyder, at folk ikke vil begive sig ud i det. Det er jo flot at blive valgt.
- Vi havde bestemt ikke et godt valg i Dansk Folkeparti, men når man står på valgaftenen, er det en fantastisk fornemmelse, og jeg kan ikke forestille mig, at man tænker "nej, nej, nej", siger hun.
Hun mener, at der er tale om en usaglig taktik.
Hønge blæser på 19.500 vælgere og satser på Christiansborg
Fynske Karsten Hønge er valgt ind i Europa-Parlamentet for SF, men han takker nej til pladsen, som i stedet går til SF's Kira Marie Peter-Hansen.
Karsten Hønge skulle egentlig bare have hjulpet Margrete Auken, SF’s spidskandidat til Europa-Parlamentet, til at opnå et godt valg. Men søndag fik SF så stor opbakning fra vælgerne, at partiet nu får to mandater i Europa-Parlamentet.
SF’s spidskandidat, Margrete Auken, blev den helt store stemmesluger for SF. Den 74-årige politiker, der har siddet i Europa-Parlamentet siden 2004, fik 199.522 stemmer. Det er tredjeflest af alle kandidater - kun overgået af Morten Løkkegaard og Søren Gade fra Venstre.
Langt mere spændende har det været, hvem der skulle følge Margrete Auken til Bruxelles. Mandagens optælling af de personlige stemmer viste hurtigt, at det andet SF-mandat ville gå til enten Karsten Hønge eller Kira Marie Peter-Hansen.
Takker nej til Europa-Parlamentet
Efter optællingen står det dog klart, at Karsten Hønge vandt den duel, da han har fået 19.687 personlige stemmer. Kira Marie Peter-Hansen fik 15.765 personlige stemmer.
Derfor stod Karsten Hønge og SF i et dilemma, da Hønge også stiller op til folketingsvalget den 5. juni. Siden europaparlamentsvalget i 2004 har det nemlig ikke været tilladt for medlemmer af Europa-Parlamentet samtidig at være medlemmer af et nationalt parlament, og derfor har Hønge og SF måtte træffe en beslutning om fynboens politiske fremtid.
Derfor har Karsten Hønge mandag aften besluttet at takke nej til pladsen i Europa-Parlamentet, som i stedet går til partikollegaen Kira Marie Peter-Hansen.
Karsten Hønge siger til TV 2/Fyn, at det ikke var en nem beslutning at træffe, og derfor forstår han godt, hvis nogle af vælgerne er skuffede over beslutningen.
- Jeg kan faktisk godt forstå, hvis nogen knurrer af det og siger: "Det der, det får du sgu ikke topkarakter for, Hønge. Det skulle du have gjort på en anden måde." Det kan jeg faktisk sagtens forstå, siger Karsten Hønge.
Beslutningen betyder samtidig, at Karsten Hønge stadig er SF's spidskandidat på Fyn til folketingsvalget den 5. juni. Hvis han havde takket ja til pladsen i Bruxelles, havde Line Mørk overtaget pladsen som SF's spidskandidat på Fyn.
- Det er det, og det siger de også lige ud i Socialistisk Folkeparti. Han skulle bare trække nogle stemmer, og så havde de kun regnet med at få ét mandat, siger Pia Kjærsgaard.