SF's Karsten Hønge langer ud efter Erling Bonnesen (V) og Carsten Bach (LA), der mener at klimaafgifter begrænser mobilitet.
Skal plastikposer forbydes, skal der være kødfriedage i institutioner, og hvad med klimaafgifter på flyrejser?
Søndag er fem fynske folketingskandidater samlet til debat om klima på Storms Pakhus til TV 2/Fyns tvivlercafé.
Her krydser Karsten Hønge fra SF klinger med Erling Bonnesen (V) og Carsten Bach (LA) over spørgsmålet om klimaafgifter på flyrejser.
- Det er fupargumenter, lyder det fra SF's kandidat, der henvender sig direkte til de to folketingskandidater.
Erling Bonnesen er modstander af klimaafgifter på eksempelvis flyrejser.
- Vi skal ikke til at begrænse aktiviteten i vores samfund. Vi skal udvikle os selv med klimavenligt brændstof, lyder det fra venstremanden.
Han bliver bakket op ad Carsten Bach, der også er modstander af klimaafgifter:
- Vi skal ikke begrænse folks mobilitet. Det kommer der ikke noget godt ud af, forklarer Liberal Alliances fynske spidskandidat og tilføjer:
- Se bare de gule veste i Paris. Der er ingen vej frem i at begrænse mobilitet.
De gule veste er en fransk bevægelse, der blandt andet demonstrerer mod højere afgifter på brændstof.
Ros for kritik
De var de to udmeldinger, der fik Karsten Hønge til at lange ud efter folketingskandidaterne.
- I (Carsten Bach og Erling Bonnesen, red.) siger, at det begrænser folks mobilitet at lægge 150 kroner oveni en flybillet. Men I er ikke bekymrede over, at det koster halv formue at tage toget til København. Det begrænser folks mobiltet, mener Karsten Hønge, der modtager klapsalver for den sammenligning.
Erling Bonnesen frygter, at klimaafgifter vil ramme dansk erhversliv.
Politi og klima: Se debatten fra Nordfyn på to minutter
Skal staten blande sig i vindmøller ved Helnæs? Og hvad med nærpoliti? Det og mange andre spørgsmål diskuterede 13 folketingskandidater tirsdag i Søndersø.
Tirsdag aften gæstede 13 fynske folketingskandidater gymnasiet i Søndersø til tre debatfylde runder.
I runde 1 skulle Dan Jørgensen fra Socialdemokratiet diskutere udligningsreform med Lars Christian Lilleholt fra Venstre, Anne Skau Styrishave fra Radikale Venstre og Jens Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti.
De fire folketingskandidater var alle enige om, at udligningssystemet skal ændres. Det er udligningssystemet, der fordeler penge mellem fattige og rige kommuner.
- Problemet med den kommunale udligning er, at det er et nulsumsspil. Det løser ikke de udfordringer, som nye demografiske træk giver, argumenterede Anne Skau Sturishave for.
- Vi har råbt det til jer (regeringen, red.) i fire år, forklarede Dan Jørgensen.
Runde 2 stod mellem Dan Jørgensen og Lars Christian Lilleholt, der nu havde fået selskab af Tine Busk fra Alternativet, Ken Balle Nørregaard fra Liberal Alliance og Gert Dyrn fra partiet Klaus Riskær Pedersen.
Her skulle de fem folketingskandidater diskutere vindmøller med udgangspunkt i en kommende vindmøllepark ved Helnæs. Projektet er planlagt af Sønderborg Kommune.
- Jeg har som minister sendt et meget klart budskab til Sønderborg Kommune om at finde en anden placering, forklarede Lars Christian Lilleholt.
Alternativets Tine Busk mener, at danskerne skal ændre holdning.
- Vi har vænnet os til at kigge på nogle ting, og så skal vi vænne os til at kigge på nogle andre ting, understregede hun og henviste til blandt andet kraftværker.
- Nu skal vi kigge på havvindmøller, mens vi kan nedlægge noget af det andet, sagde hun.
Den tredje og sidste runde omhandlede politi og nærpoliti.
Her krydsede SF's Anders Funch Engelstad klinger med Reza Javid fra Enhedslisten, Kristian Guldfeldt fra Konservative og Jens Ole Madsen fra Kristendemokraterne.
Alle folketingskandidater ønsker mere nærpoliti.
- Der er mange ressourcer, som bliver brugt på nogle opgaver, som er symbolpolitik og som ikke giver mening, forklarede Reza Javid.
Konservative vil uddanne flere betjente.
- Vi går til valg på at levere 600 yderligere betjente, forklarede Kristian Guldfeldt.
- Vi skal ikke lægge låg på og trykke aktivitetsniveauet i samfundet ned. Vi skal understøtte det og udvikle mere miljøvenlig brændstof, mener Erling Bonnesen.
Liberal Alliance vil sænke nogle afgifter for at gøre det mere attraktivt at være miljø- og klimabevidst.
- Vi skal sænke afgiften på grøn strøm, så vi bruger mere grøn strøm. Vi skal ikke begrænse hinanden, understreger Carsten Bach.
Afgifter på mere end fly
Karsten Hønge er ikke den eneste fynske folketingskandidat, der ønsker at indføre klimaafgifter på rejser. Også Alternativets Stine Bardeleben Helles er tilhænger af afgiften.
- Vi skal pålægge afgifter på alt, hvad der sviner med CO2, mener hun og understreger:
- Det vil også påvirke flyrejser og mange andre produkter. Nogle ting vil omvendt blive billigere, fordi de ikke sviner så meget.
Bogense har bygget omfartsvej for bæk for at undgå klimaproblemer
En gammel bæk ligger, så vandet løber ned i husene, når den går over sine bredder.
Når man ligger så lavt som den nordfynske kystby Bogense, giver tanken om stigende vandstand og øget nedbør god grund til dybe panderynker. Borgerne har tidligere været plaget af oversvømmelser, men en særlig del af nødden har byens ingeniører nu knækket. En stor del af oversvømmelserne kom fra en bæk ført igennem byen, og den har nu fået sin helt egen omfartsvej.
Bybækken er oprindeligt ført ind i Bogense for at give adgang til rent vand, og hvor en bæk normalt vil opstå det laveste sted, er denne bæk lagt kunstigt højt oppe.
Det betyder, at den løber ud til siden og ned ad bakke, når den løber over, forklarer skov- og landskabsingeniør Niklas Henning Jensen fra Nordfyn Kommune. Han var projektleder i opstartsfasen af Klimaprojekt Bogense Bybæk, der åbnede sidste år.
Vandet føres væk, når det løber over
For at holde vandet væk er der blevet bygget en overløbskant, så vandet løber udenom byen i stedet for ned i folks huse.
- Det er lidt som overløbshullet i en håndvask. Når vandet i håndvasken stiger, løber det ind i hullet i stedet for at løbe over og ud på gulvet, fortæller Niklas Henning Jensen.
Omfartsvejen har været i brug
Byen har allerede haft glæde af den nye omfartsvej for vand på afveje, og der har været ført overskudsvand i ud den nye kanal.
- Det er vand, man har forhindret i at løbe ind gennem bækken, hvor det ellers tidligere kunne skabe oversvømmelser, siger Niklas Henning Jensen.
Lavtliggende områder trues af vandstandstigninger
Bogense og en stor del af det øvrige Østfyn ligger relativt lavt i forhold til vandet. Nogle af de inddæmmede områder ligger endda under havets overflade. Derfor er klimaprojektet her også kun en del af løsningen af en meget større udfordring.
- Det er første etape af nogle problemer, vi har løst med bybækken. Men der er flere etaper i og med, at vi får værre klima med højere vandstand og øget nedbør, siger Niklas Henning Jensen.
Den nye omfartsvej for bækken skal kunne klare en såkaldt hundredårshændelse. Altså stigning i vandstanden, der teoretisk kun kommer en gang hvert 100. år. Og det er beregnet ud fra det forventede klima i 2050 og ikke i dag. Det er simpelthen vejr, som Bogense endnu ikke har oplevet.
Partiet har ikke lagt sig fast på, hvor stor afgiften for flyrejser skal være.
Forslaget møder kritik fra Gert Dyrn, der er folketingskandidat for partiet Klaus Riskær Pedersen.
- En afgift på 150 kroner er latterligt. Det er en hån mod miljøet. En flyafgift, der virker skal tredoble billetprisen, mener han.
Han henviser til, at flyafgifter kun virker, hvis de betyder, at der er færre, der flyver.