23. aug. 2019 kl. 14:48
Opdateret: 23. aug. 2019 kl. 16:38
Ole Holbech

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Assens Kommune har udvalgt i alt syv områder, som skal analyseres nærmere de kommende uger frem mod budgetforhandlingerne i efteråret.


Assens Kommune mangler penge. I to år i træk har kommunen brugt flere penge, end man havde budgetteret med, hvilket har efterladt et kæmpe hul i økonomien. Alene i år tegner merforbruget til at blive på 114 millioner kroner.

I et forsøg på at finde besparelser, er økonomien i kommunen blevet screenet.

Læs også: Alvorlig situation i Assens:
  • Nu skal hver en sten vendes
Gå tilbage Del
7. jun. 2019 kl. 9:16

Alvorlig situation i Assens:
  • Nu skal hver en sten vendes

Ole Holbech

Assens Kommune skal igen til at grave dybt ned i pengepungen. Nu skal der nye øjne på økonomien i kommunen, og hver en sten skal vendes.


- Det er nødvendigt, at vi får vendt hver en sten.

“Situationen er ganske alvorlig. Men den er jo meget mere alvorlig, hvis man ikke tager affære.”

— Søren Steen Andersen, borgmester, Assens Kommune

Sådan lyder det fra borgmesteren i Assens Kommune, Søren Steen Andersen (V).

Det står ikke lige frem let til i Assens Kommune, der har været hårdt ramt på økonomien de seneste år. De har både fået ekstraregninger fra staten og for godt to måneder siden, blev den fynske kommune også ramt af en ekstraordinær udgift på 50 millioner kroner som følge af et forlig i en sag.

Torsdag aften holdt kommunen et ekstraordinært møde i Økonomiudvalget, og der er ikke meget godt at sige efter mødet.

- Situationen er ganske alvorlig. Men den er jo meget mere alvorlig, hvis man ikke tager affære. Det, det handler om, er at tage affære nu, siger borgmesteren til TV 2/Fyn.

Den fynske kommune har alene i år haft et merforbrug på 52 millioner kroner, mens de sidste år havde et på 62 millioner kroner. Det giver en merudgift på 114 millioner kroner lige nu - og vi er kun halvvejs i 2019.

Det kommer til at ramme asseneserne.

- Der er ingen tvivl om, at vi står foran så store reduktioner, at det kommer til at gøre ondt og kunne mærkes ude blandt vores borgere, ligesom vi kommer til at afskedige medarbejdere, siger borgmester Søren Steen Andersen.

For mange "dyre" borgere

Der er mange grunde til, at Assens Kommune lige nu står med merudgifter, der næsten slet ikke er til at overskue.

- Der er en pludselig stigning i nogle grupper af borgere, der skal have hjælp. For eksempel inden for arbejdsmarkedsområdets mange forskellige ydelsesområder, handicapområdet og i øvrigt også inden for børn, der har specielle behov. Det er nogle ting, som fylder rigtig meget hver især, og som vi ikke altid har mulighed for at se dem komme, før de er kommet, fortæller Søren Steen Andersen.

Kommunen har blandt andet skulle bruge for mange penge på sårbare børn og unge, der for eksempel er blevet tvangsanbragt eller er blevet tilbudt dyre specialtilbud. Også handicap- og psykiatriområdet i kommunen er skyld i den pressede økonomi.

“Det er derfor nødvendigt, at vi får vendt hver en sten og kigget på, om der er andre måder at gøre tingene billigere og mere effektivt.”

— Søren Steen Andersen, borgmester, Assens Kommune

Sten skal vendes

Efter mødet torsdag eftermiddag er økonomiudvalget blevet enige om, at der skal hentes hjælp udefra. Der skal nye øjne på de mange penge.

- Det er derfor nødvendigt, at vi får vendt hver en sten og kigget på, om der er andre måder at gøre tingene billigere og mere effektivt, siger borgmesteren.

Det kommer til at blive et eksternt konsulentfirma, som skal komme med deres input til, om kommunens opgaver kan løses på andre måder og med færre ressourcer.

En af løsningerne på pengeproblemet i Assens er ifølge borgmesteren en ny udligningsreform.

- Alene i år mister Assens Kommune 167 millioner kroner i udligning fra staten. En mere retfærdig udligningsreform, vil kunne styrke og sikre en bedre økonomi, siger Søren Steen Andersen.

Den screening er nu afsluttet. Og den viser, at Assens Kommune på en række velfærdsområder bruger flere penge end nabokommuner på Fyn, og at forbruget er højere end gennemsnittet i regionen og i hele landet.

- Formålet med screeningen er, at vi får nye øjne til at se på vores økonomitunge og/eller borgertunge områder. Måske er der opgaver, der kan løses på andre måder eller med færre ressourcer, fortæller borgmester Søren Steen Andersen (V) i en pressemeddelelse.

Hør borgmester Søren Steen Andersens kommentar

Millionerne skal findes

Ifølge pressemeddelelsen skal analysen vise, om man kan enten omprioritere, effektivisere eller reducere inden for områderne.

- De manglende millioner skal findes, det er uden diskussion, men det er samtidig vigtigt at påpege, at det også handler om, hvordan vi vil prioritere midlerne politisk i Assens Kommune. Vi kan godt vælge at ligge væsentligt højere på nogle serviceydelser sammenlignet med andre kommuner, hvis vi som politikere mener, at det lige præcis er her og her, vi vil prioritere et højere serviceniveau for vores borgere, siger Søren Steen Andersen.

På baggrund af screeningen har kommunen udvalgt syv områder, som de vil analysere nærmere forud for efterårets budgetforhandlinger. De områder, der står overfor en bredere analyse, er folkeskole- og specialområdet, det specialiserede børneområde og ældreområdet.

Læs også: Nyt chok i Assens: Kæmperegning på 50 millioner kroner på vej
Gå tilbage Del
6. mar. 2019 kl. 16:13
Opdateret: 6. mar. 2019 kl. 16:12

Nyt chok i Assens: Kæmperegning på 50 millioner kroner på vej

Mads Nissen / Ritzau Scanpix

Assens Kommune står til at modtage en ekstraregning på 50 millioner kroner. - Helt uhørt, siger borgmester Søren Steen Andersen (V).


Assens Kommune, som i forvejen er hårdt ramt på økonomien på grund uforklarlige ekstraregninger fra staten, forbereder sig nu på et nyt økonomisk chok.

Denne gang  drejer det sig om en ekstraordinær udgift på 50 millioner kroner som følge af et forlig i en sag, som kommunen ikke selv er part i.

Skattemyndighederne og Dan-Foam i Aarup har i en årrække ligget i strid med hinanden i Landsskatteretten. Men nu er sagen tæt på en afslutning, og de to parter er blevet enige om, at virksomheden skal have refunderet et stort millionbeløb på grund af for meget indbetalt selskabsskat siden 2001.

- Det betyder, at vi i Assens Kommune nu får en ekstraregning på 50 millioner kroner, selv om Assens Kommune ikke har haft mulighed for at påvirke sagsforløbet, siger Søren Steen Andersen.

“Det er helt uhørt. Vi har skrevet til både skatteminister Karsten Lauritzen og indenrigsminister Simon Ammitzbøll-Bille.”

— Søren Steen Andersen, borgmester, Assens

-  Det er helt uhørt. Normalt er den absolutte forældelsesfrist 10 år. Vi har skrevet til både skatteminister Karsten Lauritzen og til indenrigs- og økonomiminister Simon Ammitzbøll-Bille og udbedt os svar.

I brevet til ministrene fremhæver Assens Kommune de overraskelser, som kommunen allerede er blevet påført i 2017 og 2018.

"Vi har været omfattet af kriteriet med faldende befolkningstal. Som følge af en tilgang på otte borgere fra 2017 til 2018, faldt vi ud af kriteriet og det kostede Assens Kommune 43 mio. kr. i budgettet for 2018. Aktivitetsbaseret medfinansiering har i 2018 kostet Assens Kommune 16,4 mio. kr. ekstra", skriver kommunen.

Se brevet til ministeren her

- Disse tocifrede overraskelser gør det meget svært at budgetlægge i kommunerne, og vi vil derfor gerne mødes med økonomi-og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll Bille til en drøftelse af en mulig løsning, der sikrer at Assens Kommune kompenseres uden om de almindelige kendte tildelinger og puljer, siger Søren Steen Andersen.

De to ministre har endnu ikke svaret på henvendelsen, som blev afsendt den 18. februar.

I alt syv områder analyseres

I samarbejde med Assens Kommune laver BDO i de kommende uger bredere analyser af folkeskole- og specialområdet, det specialiserede børneområde og ældreområdet. Derudover vil man lave punktanalyser på fire specifikke områder.

Kommunaldirektør Finn G. Johansen har med mandat fra Økonomiudvalget udpeget de områder, der nu analyseres nærmere.

De er udvalgt, fordi det enten store økonomiske poster for i kommunen, at området har oplevet stigende udgifter over tid, eller at området har høje udgifter sammenlignet med andre fynske kommuner og/eller lands- og regionsgennemsnittet, hedder det i pressemeddelelsen.

    DE UDVALGTE FAGOMRÅDER

     

    Her foretages der brede analyser

    • Folkeskole- og specialområdet
    • Det specialiserede børneområde
    • Ældreområdet – hjemmeplejen, sygeplejen og plejecentre

     

    Her foretages der punktanalyser

    • Det specialiserede voksenområde: Kommunens udgiftsniveau til § 85-bostøtte for borgere i egen bolig er højt sammenlignet med andre fynske kommuner såvel som lands- og regionsgennemsnittet.
    • Folkeoplysningsområdet: Kommunens udgifter til folkeoplysning og fritidsaktiviteter er blandt de højeste sammenlignet med andre fynske kommuner samt højere end både lands- og regionsgennemsnittet.
    • Kulturområdet: Udgifter til kulturinstitutioner, teatre m.v. er blandt de højeste sammenlignet med fynske kommuner. Desuden giver kommunen tilskud til kommunale såvel som selvejende institutioner, hvor der er muligheder for at justere på institutionernes udbud af servicetilbud. 
    • Kollektiv trafik: Stigende udgifter til for eksempel flextransport i form af taxakørsel med videre skal analyseres nærmere.

     

    Kilde: Assens Kommune

    For 2 timer siden
    Tophistorie
    Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

    Selvom Nyborg Kommune var klar over, at en mand var død, lå han i sit hjem i næsten en måned.

    Kommunen fik ikke kontaktet mandens læge efter dødsfaldet, og derfor blev det påkrævede ligsyn ikke foretaget, ligesom der heller ikke blev lavet en dødsattest.

    Ved en tilfældighed opdagede en aftenvagt, at et vindue til mandens lejlighed stod åbent. Aftenvagten undrede sig, fordi hun vidste, at manden var død og burde være blevet afhentet og begravet.

    Da hun kiggede ind af ind ad vinduet, lå manden i sin seng. Han lå død i sit hjem i fire uger.

    Sundheds- og ældrechef i kommunen, Solveig Christiansen, undskylder og siger til DR, at sagen er “en menneskelig fejl” og "en voldsom og uværdig hændelse".

    For 11 minutter siden
    Tophistorie
    Privatfoto

    Roliganbussen var på de flestes læber, da den kørte Tyskland tyndt under fodbold-EM i sommer, hvor den nærmest blev et nationalsymbol.

    Blandt andet kunne TV 2 Fyn beskrive, hvordan en hel fanmarch knælede foran bussen, der er ejet af fem venner fra Assens.

    Nu tyder noget dog på, at vejrsituationen ikke er optimal for den berømte bus, for på Facebook har ejerne nu lagt en usædvanlig forespørgsel op.

    - Hvis man har forbindelser i Odense og tæt omegn, søger vi stadig et sted, hvor vi kan få den i tørvejr, og hvor der også er lidt strøm, skriver ejerne i et opslag.

    Siden EM har bussen været på en landskampstur yderligere. Næste eventyr for den berømte bus er ishockey-VM til foråret.

    Læs også: Her bryder EM-bus sammen på tysk motorvej: - Jeg synes, her lugter brændt
    Gå tilbage Del
    1. jul. 2024 kl. 6:00
    Fyn

    Her bryder EM-bus sammen på tysk motorvej: - Jeg synes, her lugter brændt

    Peter Salomon

    En fynsk EM-bus med fem voksne mænd jagtede danske sejre, fællesskab og gode fester til EM i fodbold i Tyskland. Vi var med på op- og nedture, og allerede i starten af turen gik det skævt for bussen.


    Den er klædt i rødt og hvidt på dæk til top – indvendigt og udvendigt og har kørt 1,3 millioner kilometer i alt. Man er ikke i tvivl. Det er en ægte roliganbus med en stor passion for fodbold, det danske landshold og det fællesskab, der følges med, når man trækker den røde landsholdstrøje over hovedet.

    - Vi synes bare, det er sjovt at være med på sådan en tur her, siger Kim Barløse fra Assens.

    Udvendigt er den 31 år gamle børnehavebus malet i et stort dannebrog. Indvendigt er bussens gamle sæder beklædt i landsholdstrøjer, loftet er tapetseret med danske flag og det gamle varmeskab til børnehavebørnenes våde tøj er lavet om til et fadølsanlæg.

    TV 2 Fyn har fulgt den utrolige fodboldrejse med bussen til EM i Tyskland på godt og ondt. Det sker i programmet "EM-bussen".

    Danmark forlod lørdag slutrunden efter et nederlag til Tyskland på 2-0, og slutrunden bød på både op- og nedture for landsholdet, og det samme kan man sige om EM-bussen, som man kan se allerede i første afsnit.

    TV 2 FYN PLAY | SERIER

    EM-bussen

    - Det havde været 10 gange billigere for at os at tage en luksusrejse inklusiv billetter hver især. Men det er jo ikke sjovt, det er jo for nemt, siger en anden af bussens fem idémagere Jan Leth fra Assens.

    Peter Salomon

    Uheldet er ude

    Og netop dét, at bussen har et par år på bagen og mere end 1,3 millioner kilometer i hjulene, skal vise sig at gå hen og blive en udfordring ret hurtigt på turen mod Danmarks første kamp i slutrunden. Kampen mod Slovenien i Stuttgart.

    For selvom bussen har været testet af i flere sammenhænge, blandt andet til en landskamp i Parken mod Sverige, er der ting, man ikke altid kan forberede sig på.

    - Vi er lige lidt syd for Hamborg, og vi har lige et lille uheld med en rem, der er gået under tanken, siger Kim Barløse fra førersædet langt ud på natten i det tyske.

    Alle fem mand måtte i arbejde på en rasteplads for at lave en nødløsning, så bussen hurtigst muligt kunne komme videre på den tyske autobahn. Og problemet blev løst med en spændestrop, der fik det hele til at sidde fast igen. For en tid.

    Røg i bussen 

    Nogle timer senere er den nemlig gal igen. Denne gang ved højlys dag, men midt på motorvejen mod Tyskland.

    - Jeg synes, her lugter brændt, siger Jan Leth, inden han svinger bussen ind til siden.

    Ganske rigtigt står der røg ud af et af bagagerummene under sæderne.

    Peter Salomon

    Det er bremserne, den er gal med.

    - Det er absolut ikke planlagt, at bussen skulle gå i stykker. Det er helt åndsvagt, og jeg frygter da stadig, når vi kører afsted, siger Jan Leth, der dog kan glæde sig ved, at bussen for en tid igen er fikset.

    Al uheldet på vejen vender dog i det sekund, bussen triller ind i Stuttgart, hvor det hele kulminerer. Folk vinker til bussen, tager billeder af bussen og byder den velkommen til byen, som var det en hjemvendt søn. 

    Peter Salomon
    I dag kl. 9:20
    Tophistorie
    Anton Kranf

    Retssagen mod Amira Smajic fortsætter.

    Det forventes, at der både bliver afsagt skyldskendelse og eventuel dom onsdag eftermiddag. I så fald vil retssagen have varet i alt to dage, hvor der er afhørt vidner og taget stilling til i alt ti tiltaleforhold.

    Amira Smajic er tiltalt efter flere paragraffer, der kan give op til otte års fængsel.

    TV 2 Fyn liveblogger fra retssagen.

    Læs også: Erkendte alvorlige forhold: Få alt fra første dag i sagen mod Amira Smajic
    Gå tilbage Del
    15. jan. 2025 kl. 9:17
    Fyn

    Erkendte alvorlige forhold: Få alt fra første dag i sagen mod Amira Smajic

    Alex Syrik

    Onsdag var TV 2's muldvarp fra tv-dokumentaren ’Den sorte svane’, Amira Smajic, på anklagebænken i Retten i Odense. Sagen kan sende hende flere år i fængsel.


    Amira Smajic er tiltalt for ti forskellige lovovertrædelser fra 2016 til 2021, blandt andet underslæb, dokumentfalsk og bedrageri af særlig grov beskaffenhed.


    TV 2 Fyn var til stede og livedækkede retsmødet. Du kan nu læse alt der skete i kronologisk rækkefølge.


    Amira Smajic i retten

    Følg opdateringerne herunder

    Derfor nævner vi navn

    TV 2 Fyn bringer normalt ikke navn på en tiltalt, før en dom er afsagt, og dommen mindst lyder på mindst to års ubetinget fængsel.

    Når TV 2 Fyn gør en undtagelse i denne sag, så skyldes det flere forhold. Amira Smajic har været en af landets mest omtalte personer og selv offentligt i TV 2-dokumentaren 'Den sorte svane' erkendt at have medvirket til at begå økonomisk kriminalitet.

    Desuden har hun tidligere har erkendt sig skyldig i flere af forholdene i forbindelse med den verserende sag.

    Amira Smajic i retten - dag 2

    Følg opdateringerne herunder

    For 1 time siden
    TV 2

    Skal Amira Smajic afsone tre måneders fængsel med fodlænke i hjemmet?


    Det kunne hverken forsvarer eller anklager svare på, da de i dag fik spørgsmålet efter dommen, der gav Amira Smajic halvandet års fængsel - kun de tre måneder skal dog afsones.


    Spørgsmålet er indlysende af den grund, at Amira Smajic ikke kunne møde i retten, fordi hendes sikkerhed kommer i første række.


    Forsvarer og anklager tilfreds

    Det stiller det åbenlyse spørgsmål, om hun så kan afsone i et fængsel - åbent eller lukket.

    Thomas Brædder, Amiras forsvarsadvokat, gjorde efter dommen opmærksom på, at både Amira og han er glad for, at anklagemyndighedens krav om halvandet års ubetinget fængsel ikke blev fulgt.

    Men hverken forsvarer eller anklager vil på nuværende tidspunkt oplyse, om de vil anke sagen. Også anklager Karina Winther Juhlin lød dog tilfreds med dommens udfald.

    - Domsmændene fulgte mit krav om halvandet års fængsel. Når kun de tre måneder skal afsones, er det fordi retten lægger vægt på den lange tid, sagen har været undervejs og Amiras gode personlige forhold, siger hun.

    De ældste anklagepunkter er næsten 10 år gamle, men corona, sygdom, omberammelse af møder, tilføjelser til anklageskriftet og skift af forsvarer har trukket sagen i langdrag.

    Læs også: Amira Smajic skal i fængsel
    Gå tilbage Del
    For 4 timer siden
    Fyn

    Amira Smajic skal i fængsel

    TV 2

    Erhvervsjuristen Amira Smajic idømmes tre måneders ubetinget og 15 måneders betinget fængsel ved Retten i Odense for blandt andet dokumentfalsk og bedrageri.


    Det oplyser retsformand Rasmus Damm onsdag eftermiddag.


    Desuden frakendes Smajic retten til at yde juridisk rådgivning indtil videre.


    Amira Smajic, der blev landskendt som muldvarp i TV 2-dokumentaren "Den sorte svane", var tiltalt for i alt ti forhold - herunder bedrageri, groft bedrageri og forsøg på bedrageri for samlet lige under 1,8 millioner kroner.


    Hun blev kendt skyldig i alle forhold undtagen dele af to af anklagepunkterne. Disse forhold handlede om, at Amira Smajic ulovligt har hævdet, at hun er advokat ved at bruge den engelske titel "lawyer".


    Erkendte tre forhold

    Smajic er uddannet jurist, men har ikke advokatbeskikkelse. Hun argumenterede tidligere i sagen for, at "lawyer" på engelsk kan betyde "jurist" og ikke nødvendigvis betyder "advokat".

    Anklager Karina Winther Juhlin argumenterede for, at sagen skulle koste Amira Smajic halvandet års fængsel.

    Advokat Thomas Brædder mente, at hun højst skulle idømmes et års fængsel, hvis hun blev kendt skyldig i alle forhold, og otte måneders fængsel, hvis hun kun blev dømt for de erkendte forhold.

    Amira Smajic nægtede sig skyldig i syv ud af sagens ti anklagepunkter og erkendte sig skyldig i tre forhold.

    Det ene af de tre forhold vedrørte bedrageri i forbindelse med en sag i Pressenævnet, hvor en klient - den kendte pornoskuespiller Denice Klarskov - betalte Smajic for at føre en sag, som Smajic tog penge for, men aldrig førte.

    Begrunder dom

    De to andre erkendte forhold handlede om forfalskning af et brev fra Socialstyrelsen og bedrageri begået mod en bosnisk forening i Danmark.

    Forholdet om den bosniske forening var det beløbsmæssigt mest alvorlige i sagen. Her var Amira Smajic tiltalt for bedrageri for 1,2 millioner kroner.

    Pengene skulle være overført til foreningen via to klientkonti, men de endte hos Amira Smajic.

    Retsformand Rasmus Damm begrunder dommen med, at Amira Smajic på den ene side har begået alvorlig kriminalitet i form af bedrageri for store beløb, men også at sagen har været længe undervejs i retssystemet.

    De forhold, som erhvervsjuristen er blevet dømt for onsdag eftermiddag, blev begået i perioden 2016 til 2021.

    Sagens hovedperson var ikke selv til stede i Retten i Odense onsdag, og det er derfor uvist, om hun vil anke eller modtage dommen.

    Hun deltog på et tidligere retsmøde via et videolink fra et lokale hos politiet.

    Seks måneders ubetinget er grænsen

    Skal Amira Smajic afsone med fodlænke, er reglerne ret enkle. Hun skal søge om det.

    Personer idømt fængselsstraf i indtil seks måneder har mulighed for søge om afsoning med fodlænke. Udgangspunktet er, at dette gælder alle uanset hvilken kriminalitet, den pågældende er dømt for.

    Det gælder også for kombinationsdomme, så længe den ubetingede del af straffen ikke overstiger seks måneder. Det er desuden et krav, at den dømte er på fri fod og ikke er varetægtsfængslet.

    Fodlænkeordningen gælder dog ikke dømte, som har fået fængselsstraf på op til 14 dage for overtrædelse af lovgivningen om våben og eksplosivstoffer.

    Herudover er det afgørende, at den dømte inden dom ikke har erklæret sig uvillig til at udføre samfundstjeneste, da der så som udgangspunkt ikke kan gives tilladelse til afsoning i fodlænke.

    Læs også: Genlæs liveblog: Få alle detaljer fra dagens retsmøde med Amira Smajic
    Gå tilbage Del

    Genlæs liveblog: Få alle detaljer fra dagens retsmøde med Amira Smajic

    Anton Kranf

    Retssagen mod Amira Smajic fortsætter.

    Det forventes, at der både bliver afsagt skyldskendelse og eventuel dom onsdag eftermiddag. I så fald vil retssagen have varet i alt to dage, hvor der er afhørt vidner og taget stilling til i alt ti tiltaleforhold.

    Amira Smajic er tiltalt efter flere paragraffer, der kan give op til otte års fængsel.

    TV 2 Fyn liveblogger fra retssagen.

    Amira Smajic i retten - dag 2

    Følg opdateringerne herunder

    For 3 timer siden
    Anton Kranf

    Der venter en fire uger lang varetægtsfængsling for den mand, der ifølge politiet tirsdag formiddag i Svendborg stak en taxachauffør flere gange med en kniv.


    Det blev slået fast i et grundlovsforhør onsdag eftermiddag. Et grundlovsforhør, som endte med at blive holdt for lukkede døre. Men inden pressen og den sigtedes familie blev bedt om at forlade retslokale to ved retten i Svendborg, læste anklageren sigtelsen højt.


    Her kom det frem, at manden er sigtet for både legemsangreb af særlig grov eller farlig karakter under skærpende omstændigheder og for ulovlig besiddelse af kniv.


    Han nægtede sig skyldig.


    Flere knivstik

    I sigtelsens kom det også frem, at manden, som er fra lokalområdet, klokken 9.46 tirsdag formiddag lige overfor stationen i Svendborg overfaldt en taxachauffør med flere knivstik.

    En pulsåre i den forurettedes arm blev skåret over, lungen blev klappet sammen, og han blev snittet flere steder på kroppen, blandt andet i hovedet.

    Godt fem timer senere blev den nu sigtede mand anholdt. Hvor det skete, og hvad der førte til overfaldet, kom ikke frem under højtlæsningen af sigtelsen, inden de tilhørende måtte forlade retslokalet.

    Læs også: Efter menneskejagt - mand anholdt for knivstik mod taxachauffør
    Gå tilbage Del

    Efter menneskejagt - mand anholdt for knivstik mod taxachauffør

    Anton Kranf

    Fyns Politi har anholdt en mand i midten af 30'erne fra Svendborg Kommune, der er mistænkt for tirsdag at have stukket en taxachauffør med en kniv på Klosterpladsen i Svendborg.

    Overfaldet på chaufføren skete tirsdag formiddag klokken 09.45 på Klosterplads i det centrale Svendborg. Først på eftermiddagen kunne politiet oplyse, at taxachaufføren var tilskadekommen, men ikke i livsfare.

    Manden blev anholdt cirka klokken 15, efter at han var blevet identificeret af det lokale politi. Det oplyser Fyns Politi i en pressemeddelelse.

    Anholdelsen sker efter det, Fyns Politi tidligere på dagen ledte “intensivt” efter manden.

    Manden bliver fremstillet i grundlovsforhør onsdag ved Retten i Svendborg.

    Dørene blev lukket

    Der var ellers ikke lagt op til, at grundlovsforhøret skulle holdes for lukkede døre. Men da den sigtedes familie mødte op, ville anklageren have, at to personer blev ført ud af retssalen, fordi de havde kørt manden til stationen og var blevet afhørt af politiet.

    Anklagerens argument var således, at det ikke kunne udelukkes, at de skulle vidne i en eventuel kommende retssag.

    Forsvareren var uenig. Blandet andet fordi det var vigtigt for hans klient at have familie tæt på i den her situation.

    Det lykkedes ikke for anklageren at få de to familiemedlemmer ført ud, og dernæst mente hun så, at grundlovsforhøret skulle holdes for lukkede døre af den grund, at der stadig manglede noget efterforskning, og fordi nogle vidner stadig manglede at blive afhørt.

    Dermed blev dørene lukket.

    For 4 timer siden
    Fyn
    TV 2

    Erhvervsjuristen Amira Smajic idømmes tre måneders ubetinget og 15 måneders betinget fængsel ved Retten i Odense for blandt andet dokumentfalsk og bedrageri.


    Det oplyser retsformand Rasmus Damm onsdag eftermiddag.


    Desuden frakendes Smajic retten til at yde juridisk rådgivning indtil videre.


    Amira Smajic, der blev landskendt som muldvarp i TV 2-dokumentaren "Den sorte svane", var tiltalt for i alt ti forhold - herunder bedrageri, groft bedrageri og forsøg på bedrageri for samlet lige under 1,8 millioner kroner.


    Hun blev kendt skyldig i alle forhold undtagen dele af to af anklagepunkterne. Disse forhold handlede om, at Amira Smajic ulovligt har hævdet, at hun er advokat ved at bruge den engelske titel "lawyer".


    Erkendte tre forhold

    Smajic er uddannet jurist, men har ikke advokatbeskikkelse. Hun argumenterede tidligere i sagen for, at "lawyer" på engelsk kan betyde "jurist" og ikke nødvendigvis betyder "advokat".

    Anklager Karina Winther Juhlin argumenterede for, at sagen skulle koste Amira Smajic halvandet års fængsel.

    Advokat Thomas Brædder mente, at hun højst skulle idømmes et års fængsel, hvis hun blev kendt skyldig i alle forhold, og otte måneders fængsel, hvis hun kun blev dømt for de erkendte forhold.

    Amira Smajic nægtede sig skyldig i syv ud af sagens ti anklagepunkter og erkendte sig skyldig i tre forhold.

    Det ene af de tre forhold vedrørte bedrageri i forbindelse med en sag i Pressenævnet, hvor en klient - den kendte pornoskuespiller Denice Klarskov - betalte Smajic for at føre en sag, som Smajic tog penge for, men aldrig førte.

    Begrunder dom

    De to andre erkendte forhold handlede om forfalskning af et brev fra Socialstyrelsen og bedrageri begået mod en bosnisk forening i Danmark.

    Forholdet om den bosniske forening var det beløbsmæssigt mest alvorlige i sagen. Her var Amira Smajic tiltalt for bedrageri for 1,2 millioner kroner.

    Pengene skulle være overført til foreningen via to klientkonti, men de endte hos Amira Smajic.

    Retsformand Rasmus Damm begrunder dommen med, at Amira Smajic på den ene side har begået alvorlig kriminalitet i form af bedrageri for store beløb, men også at sagen har været længe undervejs i retssystemet.

    De forhold, som erhvervsjuristen er blevet dømt for onsdag eftermiddag, blev begået i perioden 2016 til 2021.

    Sagens hovedperson var ikke selv til stede i Retten i Odense onsdag, og det er derfor uvist, om hun vil anke eller modtage dommen.

    Hun deltog på et tidligere retsmøde via et videolink fra et lokale hos politiet.

    For 5 timer siden
    Michal Cizek Charly Triballeau/AFP/Ritzau Scanpix

    Hvis et salg af Grønland bliver gennemført, vil hver enkelt fynbo kunne indkassere 1,8 millioner kroner.

    Det skriver Ekstra Bladet med afsæt i en samlet pris for omdiskuterede ø på svimlende 10.806 milliarder danske kroner. Det svarer til 1,8 millioner kroner til hver dansker.

    En vært på Fox News nævnte den astronomiske pris, hvortil kongresmedlem hos Republikanerne i Repræsentanternes Hus Andy Ogles svarede:

    - Præcis. Det er ligesom, når man taler om straftold. Det er et værktøj, så man kan få folk tilbage til forhandlingsbordet.

    Landsstyreformand Múte B. Egede og statsminister Mette Frederiksen har dog flere gange sagt, at Grønland altså ikke er til salg.

    I dag kl. 14:00
    Morten Albek

    Det var meningen, at det hele skulle blive meget nemmere, men faktisk bliver det hele tæt på umuligt.


    Sådan lyder det fra flere sider i Odense Byråd, efter at Transportministeriet har sendt et lovforslag i høring, der skal gøre det lettere at ensrette og lukke veje ude i kommunerne.



    • Det er et meget stort indgreb, og det er totalt ødelæggende for det, vi vil med den grønne mobilitetsplan, forklarer Tim Vermund (S), der er miljø- og klimarådmand.


    Flere projekter risikerer at ryge

    Tirsdag lød det i et notat fra By- og Kulturforvaltningen og Klima- og Miljøforvaltningen, at hvis loven bliver vedtaget uden ændringer, bliver det tæt på umuligt for Odense Kommune at gennemfører den meget omtalte grønne mobilitetsplan, der skal gøre kommunen klimaneutral i 2030.

    - Jeg har svært ved at nævne nogle tiltag, som kan gennemføres, fordi loven vil lægge et loft på, hvilke veje vi som kommune har indflydelse på. Det gør, at der hvor 90 procent af vores trafik er, kan vi ikke gøre noget.

    Det skyldes, at for at tiltag som ensretning af Jernbanegade og trafikøer i Skibhuskvarteret kan lade sig gøre, må årsdøgntrafikken ikke overstige 1.000.

    Heller ikke byrådets ønske om at sænke hastigheden flere steder i byen til 20, 30, og 40 kilometer i timen kommer til at lade sig gøre, da årsdøgnstrafikken her ikke må overstige 4.000.

    - Vi er frustrerede fordi vi har brugt rigtig meget tid på mange konkrete projekter, men problemet er dybest set, at hele vores byudvikling bliver sat i stå, siger Tim Vermund og uddyber:

    - Det er en stor hindring for at blive klimaneutral, fordi en tredjedel af vores CO2-udledning kommer fra transport.

    Lille håb i mørket

    Alt er dog ikke afgjort, fortæller rådmanden, der sætter sin lid til partikollegaerne på Christiansborg.

    Tim Vermund fortæller, at man er i gang med at hviske socialdemokraterne på Christiansborg i ørerne om, hvorvidt det her nu også er den rigtige løsning.

    - Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at Socialdemokratiet på Christiansborg kan bakke op om det her, når vi får forklaret dem, hvor stort et indgreb det her er på det kommunale selvstyre, siger han.

    Det har den odenseanske rådmand fuldstændig ret i.

    Næstformanden for Socialdemokratiets folketingsgruppe, Trine Bramsen, kalder Tim Vermunds kritik for fair. Hun undrer sig over, at transportministeriet ikke har været opmærksom på uhensigtsmæssighederne i lovforslaget.

    - Jeg håber, og det er det, jeg arbejder for, at lovforslaget bliver ændret som følge af de kommentarer, der er kommet fra kommunerne, siger hun til TV 2 Fyn.

    Hun understreger dog, at høringsfasen netop er til for at samle input fra de relevante aktører, så lovforslaget kan tilpasses, hvis det ministeriet ønsker det.

    TV 2 Fyn har foreholdt transportministeren, Thomas Danielsen (V), kritikken, der i et skriftligt svar skriver:

    - Det har altid været en statslig opgave at fastsætte hastighedsgrænserne. Det gælder også betingelserne for, hvornår kommunerne kan afvige de generelle hastighedsgrænser. Med det her forslag fjerner vi en masse bureaukrati, og kommunerne får lov til selv at bestemme på en meget stor del af vejnettet.

    - Forslaget omfatter desuden ikke anlægsprojekter, hvor kommunerne ved anlæg for eksempel fjerner en vej, fritlægger en å eller lignende. Forslaget er i offentlig høring for at få input fra kommunerne, og jeg ser frem til at læse høringssvarene..

    Lovforslaget forventes fremsat for Folketinget til marts.

    Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

    Opdatering klokken 13.11: Fyns Politi skriver på X, at det har fundet frem til kvindens identitet og takker for hjælpen. TV 2 Fyn har slettet billedet af kvinden.

    Fyns Politi beder om hjælp til at identificere en kvinde, der er samlet op af en patrulje i Middelfart tidligt onsdag eftermiddag.

    Det skriver politiet på X.

    - Vi har brug for lidt hjælp, til at finde ud af hvem hun er. Hun blev fundet ved T. Hansen i Middelfart, og er iført sort heldragt. Hun kan ikke selv huske sit navn eller bopæl. Kan du hjælpe, så ring til Fyns Politi.

    Nummeret til politiet er 114.

    I dag kl. 12:33
    Anton Kranf

    Amira Smajic er onsdag for retten i Odense, hvor hun er tiltalt efter flere paragraffer, der kan give op til otte års fængsel.


    Forud er gået en retsdag sidste onsdag, og det forventes, at der bliver afsagt skyldskendelse og eventuel dom senere onsdag eftermiddag.


    Senioranklager ved Fyns Politis anklagemyndighed Karina Winther Juhlin har nu haft mulighed for at argumentere for, hvilken straf Amira Smajic bør have på baggrund af det fremlagte bevismateriale og de afhørte vidner.


    Og det er ikke småting, som Amira Smajic skal dømmes for, hvis det står til anklageren, der argumenterer for straf for bedrageri, underslæb, brugstyveri og dokumentfalsk.

    Tiltalepunkterne mod Amira Smajic

    1. Hun er tiltalt for at have vildledt en unavngiven person til at overføre 200.000 kroner til sin private konto. Det skete ifølge anklageskriftet under påskud af, at pengene ville gå til oprettelse af et aktieselskab. Amira Smajic nægter sig skyldig.

    2. Hun er tiltalt for forsøg på bedrageri ved at have forsøgt at franarre et firma 225.000 kroner for advokatarbejde, der angiveligt ikke var udført. Hun nægter sig skyldig.

    3. Hun er tiltalt for dokumentfalsk ved at have fremstillet et falsk brev fra Socialstyrelsen, som påstod, at styrelsen havde bevilliget et stort milliontilskud til et projekt. Hun har tidligere erkendt, at brevet var falsk.

    4. Hun er tiltalt for bedrageri og dokumentfalsk ved at have ladet som om, at hun var advokat og repræsenteret en unavngiven person i pressenævnet. Hun fakturerede efterfølgende 56.000 kroner for arbejdet, der altså aldrig blev udført. Hun har tidligere erkendt sig skyldig.

    5. Hun er tiltalt for bedrageri i forbindelse med at have fået en klient til at betale de fulde omkostninger for en sag hos Skattestyrelsen, hvorefter hun søgte omkostningsgodtgørelse og beholdte den del selv. Hun nægter sig skyldig.

    6. Hun er ligeledes tiltalt for bedrageri i en anden sag om omkostningsgodtgørelse. Igen beholdte hun pengene selv frem for at sende dem videre til sin klient, fremgår det af anklageskriftet. Hun nægter sig skyldig.

    7. Hun er tiltalt for bedrageri af særlig grov beskaffenhed, idet hun ifølge tiltalen skulle have snydt en forening for lidt over 1,2 millioner kroner. Hun har tidligere erkendt sig skyldig og forklaret sig med, at hun stjal pengene, fordi hun var presset af en rockergæld.

    8. Hun er tiltalt for tyveri af tre biblioteksbøger til en værdi af 2400 kroner. Hun nægter sig skyldig og har tidligere forklaret, at det ikke var hendes hensigt at beholde bøgerne, og at hun ikke ved, hvor de er blevet af.

    9. Hun er tiltalt for dokumentfalsk i forbindelse med en lejekontrakt. Hun har tidligere nægtet sig skyldig og hævdet, at hun ikke har lavet en falsk underskrift.

    10. Hun er tiltalt for brugstyveri af en Audi A5. Hun har tidligere nægtet sig skyldig og fortalt, at hun havde lejet bilen lovligt.

    Summen af det hele får anklageren til at kræve en straf på ikke under et år og seks måneders, lyder det i hendes procedure.

    Med andre ord, så går anklageren efter, at Amira Smajic skal i fængsel i halvandet år, hvis dommeren er enig i anklagerens udlægning.

    Anklageren mener, at det samlede bedrageribeløbs størrelse på 1,8 millioner kroner - og den kendsgerning, at Amira har misbrugt andres tillid ved at kalde sig advokat - er skærpende.

    Derudover mener anklageren også, at Amira Smajic bør frakendes retten til virke som erhvervsjurist, da der ifølge anklageren er stor risiko for, at hun vil fortsætte med at begå kriminalitet.

    Odense Håndbold henter den norske fløjspiller Tina Abdulla til Danmark.

    Den 27-årige spiller kommer til Odense til sommer på en treårig aftale, skriver Odense i en pressemeddelelse.

    Tina Abdulla spiller i dag i den norske klub Storhamar Håndbal, hvor hun har været siden 2022.

    Den danske klub fremhæver, at fløjspilleren har været med til at bringe Storhamar frem til gruppespillet i Champions League to gange.

    For det norske hold har hun også været med til at vinde klubbens første pokaltitel. Forinden var hun i tyske Borussia Dortmund.

    Naboerne til en 52-årig kvinde på Sandkæret i Odense S havde fået nok af hendes høje musik og vidtåbne døre. To gange samme dag blev der ringet til politiet.

    Da politiet ankom, kunne betjentene med egne ører konstatere problemet, der i døgnrapporten er beskrevet som at være “af væsentlig ulempe for de omkringboende eller forbipasserende”.

    Politiet konfiskerede derfor to forstærkere fra kvinden. I samme omgang blev der fundet euforiserende stoffer i lejligheden.

    Kim Bech

    En patruljebil fra Fyns Politi er kørt sammen med letbanen. Det bekræfter vagtchef Christoffer Jacobsen over for TV 2 Fyn.

    - Der er sket et sammenstød. Jeg kan ikke sige, hvordan det er sket. Der er sendt kolleger fra en anden afdeling ud for at undersøge det, fortæller han.

    Der er ikke sket personskade, dog har politibilen fået mindre skader.

    Letbanen kører ikke mellem Odense Banegård og Odense Idrætspark på grund af uheldet.

    Der indsættes ikke erstatningsbusser, da letbanen forventes at køre igen inden for en time. Odense Letbane skriver, at der vil være forsinkelser i flere timer herefter.

    Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

    Dit digitale aftryk

    Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

    Du kan altid ændre dine præferencer senere

    Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

    Se flere detaljer om vores cookies her