Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Se indslag om, hvilken opgave sygeplejerskerne i Assens Kommune løser.
- Det er komplekst det vi laver. Vi kan ikke undværes herude.
Sådan siger Heidi Fokdal. Hun er sygeplejerske i Assens Kommune, og TV 2/Fyn fik lov til, at følge hende de første timer på en arbejdsdag.
Reportagen blev lavet inden politikerne i Assens Kommune fredag eftermiddag - få dage før vedtagelsen af en varslet besparelse på 5,6 millioner kroner årligt i den kommunale sygepleje i Assens til dels blev aflyst.
I reportagen tager Heidi Fokdal os med for at vise, hvilken opgave hun og kollegaerne løser.
Se indslaget herunder:
Klik på linket herunder og læs mere om besparelserne på sygeplejen i Assens Kommune:
I ellevte time: Dele af besparelser på sygepleje trækkes tilbage
Efter flere ugers kritik af planlagte besparelser på sygeplejen i Assens Kommune, har politikerne i ellevte time trukket dele af besparelserne tilbage.
Opdatering
For tre uger siden indgik politikerne i Assens Kommune en aftale om budgettet for næste år. En aftale, der officielt skal vedtages på mandag og som indeholder besparelser for omkring 35 millioner kroner.
Den kommunale sygepleje er ét af de områder, hvor der skal spares. Til stor frustration for sygeplejersker og patienter i kommunen.
Budgetaftalen bygger blandt andet på konsulentfirmaet BDO's vurdering af, at der årligt kan spares 5,6 millioner kroner på den kommunale sygepleje i Assens. Men fredag eftermiddag - få dage før, at besparelserne skal vedtages i byrådssalen - har politikerne trukket dele af besparelserne tilbage.
I stedet for 5,6 millioner kroner friholdes sygeplejen fra at skulle spare tre millioner kroner årligt fra 2020.
Det betyder, at sygeplejen istedet skal reducere med 1,65 millioner kroner i 2020 og 2,6 millioner kroner de efterfølgende år.
Hertil kommer sygeplejens andel af de bortfaldne centrale puljemidler, som blev besluttet ved sidste års budget på 1,76 millioner kroner.
Tillidsrepræsentant er chokeret
At der skal ikke spares så meget skaber langt fra glæde og begejstring hos Katrin Johannsdottir, som er tillidsrepræsentant for sygeplejerskerne i Assens Kommune.
- Det er selvfølgelig bedre end udgangspunktet, men vi er langt fra i mål. Det rejser stadig spørgsmål om, hvad det er, vi ikke skal lave, for vi kan ikke bare effektivisere os ud af det, siger hun og tilføjer, at selvom det er lidt nærmere målet, er man langt fra at være i mål.
Artiklen fortsætter under videoen ...
- Det er stadig alt for meget, der skal spares, siger hun og giver samtidig udtryk for, at hun er yderst overrasket over grunden til, at dele af besparelserne trækkes tilbage.
- Jeg er i chok. Det viser sig jo, at det var en regnefejl. Jeg tænker ØV og jeg bliver en lille smule frustreret.
- Hvorfor lytter de ikke til medarbejderne, når vi siger, det ikke kan lade sig gøre? Vi burde jo være deres øjne og ører derude i virkeligheden, siger en frustreret Katrin Johannsdottir.
"Forkerte forudsætninger"
I en pressemeddelese skriver Assens Kommune netop, at baggrunden for forligspartiernes beslutning er, "at det viser sig, at der har været flere forkerte forudsætninger i forbindelse med de beregninger, der er blevet foretaget i forhold til reduktioner på sygeplejen".
Blandt andet er der ikke i tilstrækkeligt omfang korrigeret for projektmidler, puljemidler og tidligere besluttede besparelser under Social- og Sundhedsudvalget.
Artiklen fortsætter under videoen ...
Kommunaldirektør Finn G. Johansen oplyser samtidig, at en række medarbejdere og ledere inden for sygeplejen de seneste uger har gjort opmærksom på, at de mente beregningsgrundlaget ikke var korrekt.
De tre millioner kroner årligt, som sygeplejen alligevel ikke skal reducere med, finansieres af en merindtægt på området for mellemkommunale betalinger inden for folkeskoleområdet. Merindtægten skulle være gået i kommunekassen.
Den samlede påvirkning af driften er derfor udgiftsneutral, hvorfor ændringerne ikke påvirker de finansielle nøgletal samtidig med, at serviceudgifterne forbliver uændrede, skriver Assens Kommune i pressemeddelelsen.
- Vi skal nu bruge den kommende tid på at dykke ned i hvorfor og hvordan, fejlen i beregningerne kunne opstå. Det skal vi meget mere i dialog med BDO om, ligesom vi naturligvis også internt skal ha’ undersøgt en række ting nærmere, siger borgmester Søren Steen Andersen (V).
Sygeplejerske om spareplan:
- Vi vil ikke kunne overholde loven
Sygeplejerske Katrin Johannsdottir kan ikke genkende beskrivelsen af sin arbejdsplads i en rapport, der vurderer, at der årligt kan spares 5,6 millioner kroner på den kommunale sygepleje i Assens.
Sygeplejerske Katrin Johannsdottir kan slet ikke genkende sin arbejdsplads i en rapport, hvor det beskrives, at den kommunale sygepleje i Assens kan reduceres med 5,6 millioner kroner om året.
- Det var så langt ved siden af virkeligheden. Det er det, der er skræmmende, siger hun om rapporten, der er udarbajdet af konsulentfirmaet BDO og danner grundlag for den budgetaftale, som et flertal indgik for knap to uger siden.
Hun undrer sig over, at man vurderer, at der kan spares yderligere på området.
- Vi har været igennem mange besparelser. Vi er gået fra tre natsygeplejersker til én akutsygeplejerske i hele kommunen om natten, siger hun.
Frygter flere fejl
Besparelsen på 5,6 millioner svarer til, at mere end en fjerdedel af lønbudgettet til kommunens sygeplejersker forsvinder allerede næste år.
- Den her besparelse går direkte ud over vores patienter, og det er skræmmende. Og det går galt, siger Katrin Johannsdottir.
Hun mener, besparelsen er fuldstændig urimeligt, når man tager antallet af plejekrævende borgere og komplekse opgaver taget i betragtning.
- Det er at slagte en hel sygeplejegruppe. Vi kan jo ikke dække hele døgnet med sygepleje og akutsygepleje - det kan ikke lade sig gøre, siger Katrin Johannsdottir.
Det er patienternes ve og vel og livskvalitet, hun fryter nye besparelser vil koste. Men også kollegaer kan komme til at bryde loven, når de går på arbejde, mener Katrin Johannsdottir:
- Der er ikke nogen af os, der kan overholde dokumentationspligten eller autorisationsloven eller sundhedslovgivningen eller arbejdsmiljølovgivningen eller loven om akutsygepleje. Der er så mange ting, vi er forpligtet til, og sygeplejersker hæfter altid for egne handlinger.
Kommunens besparelser vil betyde, at 100 syge borgere den sygepleje, de modtager i dag. Antallet af plejeminutter til alle øvrige patienter vil samtidig blive beskåret.
Tina Carlsson risikerer at miste sin sygepleje: Uden den kan hun ikke overleve i eget hjem
54-årige Tina Carlsson er dybt afhængig af den kommunale sygepleje. Ikke desto mindre er hun en af dem, som nu er i risiko for at få den frataget.
Tina Carlsson fra Vissenbjerg er 54 år og terminal kræftpatient. Hun kan ikke klare sig i sit eget hjem uden sygeplejerskernes behandling.
- Jeg er dybt afhængig af dem. Fuldstændig. Og jeg er så glad for dem, fortæller Tina Carlsson.
Tre gange i døgnet får hun hjælp til ernæring, medicin og smertebehandling i blodåren. En hjælp som har afgørende betydning for hendes hverdag.
- Det betyder at jeg kan være herhjemme i min lille hule. Mine børn og børnebørn bor her. De kan tage skolebussen. Jeg kan have et rimelig normalt liv i den tid, der er tilbage, siger Tina Carlsson.
Flere borgere mister kommunal behandling
Men dét ændrer sig formentlig snart. Tina Carlsson er nemlig en af de patienter i Assens Kommune, som risikerer at miste den kommunale behandling.
- Det giver mig en angst og en uro, siger Tina Carlsson.
Meldingen har chokeret hele familien.
- De kan lige så godt sige, at de ikke har plads til os i Assens, og at vi kan få sprøjten med det samme. Det vil jo være uhyggeligt. Og det er jo ikke kun mig. Vi er jo mange her, siger Tina Carlsson.
Og det er ikke kun Tina Carlsson og hendes pårørende, der er frustrerede. Det samme er de sygeplejersker, som hver dag kommer for at behandle hende.
- Det går direkte ud over vores patienter. Og det er skræmmende. Og det går galt, siger Katrin Johannsdottir, som er sygeplejerske.
Plejen flyttes til sygehuset
Sidste år prøvede Tina Carlsson - efter aftale med sygeplejen - at tage sine væsker selv.
- Det endte med, at jeg tre gange blev indlagt med blodforgiftning og var dødsyg i 14 dage ad gangen. Det kunne jeg simpelthen ikke stå med selv, fortæller Tina Carlsson.
Alternativet til den professionelle sygepleje i hjemmet er altså, at hun skal have adresse på sygehuset.
- Det har jeg ikke lyst til. Og det ville koste ufattelig mange penge at have mig liggende der fra nu af, og til jeg ikke er her mere, siger Tina Carlsson.
Farvel til hver fjerde kommunale sygeplejerske
Tina Carlsson er langt fra den eneste, som risikerer helt at miste sygeplejen fra Assens Kommune. Kommunen vil gennemføre besparelsen ved blandt andet at fratage 100 syge borgere den sygepleje, de i dag modtager. Antallet af plejeminutter til alle øvrige patienter vil samtidig blive beskåret.
Omfattende besparelser på den kommunale sygepleje er nemlig et af elementerne i den budgetaftale, som blev indgået for knap to uger siden.
En aftale som borgmester, Søren Steen Andersen, er tilfreds med i den økonomiske situation, som Assens befinder sig i.
- Det er en god aftale - set i det lys, at det er en bred aftale, hvor 25 ud af 29 byrådsmedlemmer er med og, at vi fik det kredset ind til, at vi skulle finde 38 millioner kroner, siger Søren Steen Andersen.
Læs hele budgetaftalen for Assens Kommune her — PDF, 0,51 MB
Budgetaftalen bygger blandt andet på konsulentfirmaet BDO's vurdering af, at der årligt kan spares 5,6 millioner kroner på den kommunale sygepleje i Assens.
En besparelse, som betyder, at mere end en fjerdedel af lønbudgettet til kommunens sygeplejersker forsvinder - og en besparelse, der forventes fuldt indfaset allerede fra næste budgetår.
100 syge borgere mister pleje:
- Det er en katastrofe
100 syge borgere er i fare for at miste den pleje, de får fra sygeplejen i Assens Kommune. Det er resultatet af den budgetaftale et flertal af politikere i Assens Kommune, er enige om.
100 syge borgere risikerer helt at miste den pleje, som de modtager fra sygeplejen i Assens Kommune. Og alle øvrige patienter vil fremover modtage mindre hjælp på færre plejeminutter.
Omfattende besparelser på den kommunale sygepleje er nemlig et af elementerne i den budgetaftale, som Radikale Venstre, Konservative, SF, Socialdemokratiet og Venstre indgik for knap to uger siden.
En besparelse, som efter alt at dømme kommer til at koste mere end hver fjerde kommunale sygeplejerske jobbet.
En katastrofe
- Det er en katastrofe for de sygeplejersker, der bliver ramt direkte, og det er en katastrofe for de sygeplejersker, der bliver tilbage, siger Mads Dippel Rasmussen, næstformand for Dansk Sygeplejeråd, Kreds Syddanmark.
Budgetaftalen, som politikerne vedtog lige før efterårsferien bygger blandt andet på konsulentfirmaet BDO's vurdering af, at der årligt kan spares 5,6 millioner kroner på den kommunale sygepleje i Assens.
En besparelse, som betyder, at mere end en fjerdedel af lønbudgettet til kommunens sygeplejersker forsvinder.
Borgerne får ikke den hjælp, de skal have
Hos sygeplejerskerne er næstformand Mads Dippel Rasmussen ikke i tvivl om, at besparelserne også kommer til at ramme borgerne hårdt.
- Det kommer til at påvirke det tilbud, den opgaveløsning, som Assens Kommune har forpligtigelse til i forhold til borgerne. De kommer ikke til at få det, de skal have, lyder det fra Mads Dippel Rasmussen, næstformand for Dansk Sygeplejeråd, Kreds Syddanmark.