Tina Carlsson risikerer at miste sin sygepleje: Uden den kan hun ikke overleve i eget hjem
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
54-årige Tina Carlsson er dybt afhængig af den kommunale sygepleje. Ikke desto mindre er hun en af dem, som nu er i risiko for at få den frataget.
Tina Carlsson fra Vissenbjerg er 54 år og terminal kræftpatient. Hun kan ikke klare sig i sit eget hjem uden sygeplejerskernes behandling.
- Jeg er dybt afhængig af dem. Fuldstændig. Og jeg er så glad for dem, fortæller Tina Carlsson.
Tre gange i døgnet får hun hjælp til ernæring, medicin og smertebehandling i blodåren. En hjælp som har afgørende betydning for hendes hverdag.
- Det betyder at jeg kan være herhjemme i min lille hule. Mine børn og børnebørn bor her. De kan tage skolebussen. Jeg kan have et rimelig normalt liv i den tid, der er tilbage, siger Tina Carlsson.
100 syge borgere mister pleje:
- Det er en katastrofe
100 syge borgere er i fare for at miste den pleje, de får fra sygeplejen i Assens Kommune. Det er resultatet af den budgetaftale et flertal af politikere i Assens Kommune, er enige om.
100 syge borgere risikerer helt at miste den pleje, som de modtager fra sygeplejen i Assens Kommune. Og alle øvrige patienter vil fremover modtage mindre hjælp på færre plejeminutter.
Omfattende besparelser på den kommunale sygepleje er nemlig et af elementerne i den budgetaftale, som Radikale Venstre, Konservative, SF, Socialdemokratiet og Venstre indgik for knap to uger siden.
En besparelse, som efter alt at dømme kommer til at koste mere end hver fjerde kommunale sygeplejerske jobbet.
En katastrofe
- Det er en katastrofe for de sygeplejersker, der bliver ramt direkte, og det er en katastrofe for de sygeplejersker, der bliver tilbage, siger Mads Dippel Rasmussen, næstformand for Dansk Sygeplejeråd, Kreds Syddanmark.
Budgetaftalen, som politikerne vedtog lige før efterårsferien bygger blandt andet på konsulentfirmaet BDO's vurdering af, at der årligt kan spares 5,6 millioner kroner på den kommunale sygepleje i Assens.
En besparelse, som betyder, at mere end en fjerdedel af lønbudgettet til kommunens sygeplejersker forsvinder.
Borgerne får ikke den hjælp, de skal have
Hos sygeplejerskerne er næstformand Mads Dippel Rasmussen ikke i tvivl om, at besparelserne også kommer til at ramme borgerne hårdt.
- Det kommer til at påvirke det tilbud, den opgaveløsning, som Assens Kommune har forpligtigelse til i forhold til borgerne. De kommer ikke til at få det, de skal have, lyder det fra Mads Dippel Rasmussen, næstformand for Dansk Sygeplejeråd, Kreds Syddanmark.
Flere borgere mister kommunal behandling
Men dét ændrer sig formentlig snart. Tina Carlsson er nemlig en af de patienter i Assens Kommune, som risikerer at miste den kommunale behandling.
- Det giver mig en angst og en uro, siger Tina Carlsson.
Meldingen har chokeret hele familien.
- De kan lige så godt sige, at de ikke har plads til os i Assens, og at vi kan få sprøjten med det samme. Det vil jo være uhyggeligt. Og det er jo ikke kun mig. Vi er jo mange her, siger Tina Carlsson.
Og det er ikke kun Tina Carlsson og hendes pårørende, der er frustrerede. Det samme er de sygeplejersker, som hver dag kommer for at behandle hende.
- Det går direkte ud over vores patienter. Og det er skræmmende. Og det går galt, siger Katrin Johannsdottir, som er sygeplejerske.
Plejen flyttes til sygehuset
Sidste år prøvede Tina Carlsson - efter aftale med sygeplejen - at tage sine væsker selv.
- Det endte med, at jeg tre gange blev indlagt med blodforgiftning og var dødsyg i 14 dage ad gangen. Det kunne jeg simpelthen ikke stå med selv, fortæller Tina Carlsson.
Budgettet på plads: Assens Kommune skal spare 37,5 millioner
Assens Kommune undgår besparelser på folkeskoleområdet, dagtilbud og på plejehjem i ny budgetaftale. Til gengæld skal der skæres i udgifter til blandt andet plejefamilier og sygepleje.
Opdatering
Budgettet for Assens Kommune i årene 2020 til 2023 er på plads. Bag budgetaftalen står Venstre, Konservative, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF.
Partierne er blevet enige om en samlet besparelse på 37,5 millioner kroner i forhold til det nuværende budget, og i budgetaftalen lægges ikke skjul på, at det har været en svær og kompleks opgave.
Dog var alle parter enige om at undgå besparelser på folkeskoleområdet, dagtilbud og plejehjem.
- Alle var med på opgavens alvor, og der var en stor konstruktiv tilgang, hvor vi havde et rigtig godt og tillidsfuldt samarbejde med 25 ud af byrådets 29 medlemmer bag aftalen, siger borgmester Søren Steen Andersen (V).
Områder vil blive ramt
Til genglæld har andre områder ikke kunnet undgå sparekniven.
- For eksempel inden for det specialiserede børneområde, inden for plejefamilier og inden for sygeplejen og inden for biblioteksområdet, siger borgmester Søren Steen Andersen.
- Der er nogle steder, den her vil ramme. Udover, at vi har lyttet til nogle BDO-rapporter i forhold til, hvordan man kan tilrettelægge, så vil nogle områder blive ramt. Det skal man ikke snakke sig ud af, for det er sådan, det er, siger borgmesteren.
Han tilføjer, at man på netop de områder, hvor der nu skal spares, indtil videre har haft højere udgifter i forhold til andre sammenlignelige kommuner.
- Det har været en hård øvelse, det er der ingen tvivl om, siger han.
DF udenfor aftale
Udenfor budgetaftalen står Dansk Folkeparti, der mener, at aftalen indebærer for store besparelser på sygepleje, hjemmepleje, for voksne handicappede og for svage børn.
Samtidig kritiserer partiet, at der i budgetttet er fjernet ni millioner kroner fra den såkaldte velfærdsmilliard.
- Vi havde ønsket, at det havde været muligt se mere på strukturen og måden, vi løser opgaverne på i hele kommunen, og at se på muligheden for en mindre skattestigning for at kunne undgå de nævnte besparelser på de svage grupper. Det ønskede flertallet desværre ikke, skriver Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) i en besked til TV 2/Fyn.
Alternativet til den professionelle sygepleje i hjemmet er altså, at hun skal have adresse på sygehuset.
- Det har jeg ikke lyst til. Og det ville koste ufattelig mange penge at have mig liggende der fra nu af, og til jeg ikke er her mere, siger Tina Carlsson.
Farvel til hver fjerde kommunale sygeplejerske
Tina Carlsson er langt fra den eneste, som risikerer helt at miste sygeplejen fra Assens Kommune. Kommunen vil gennemføre besparelsen ved blandt andet at fratage 100 syge borgere den sygepleje, de i dag modtager. Antallet af plejeminutter til alle øvrige patienter vil samtidig blive beskåret.
Omfattende besparelser på den kommunale sygepleje er nemlig et af elementerne i den budgetaftale, som blev indgået for knap to uger siden.
En aftale som borgmester, Søren Steen Andersen, er tilfreds med i den økonomiske situation, som Assens befinder sig i.
- Det er en god aftale - set i det lys, at det er en bred aftale, hvor 25 ud af 29 byrådsmedlemmer er med og, at vi fik det kredset ind til, at vi skulle finde 38 millioner kroner, siger Søren Steen Andersen.
Læs hele budgetaftalen for Assens Kommune her — PDF, 0,51 MB
Budgetaftalen bygger blandt andet på konsulentfirmaet BDO's vurdering af, at der årligt kan spares 5,6 millioner kroner på den kommunale sygepleje i Assens.
En besparelse, som betyder, at mere end en fjerdedel af lønbudgettet til kommunens sygeplejersker forsvinder - og en besparelse, der forventes fuldt indfaset allerede fra næste budgetår.