Fuglezoo genåbner:
- Corona værre end både fugleinfluenza, sne og oversvømmelser
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Mandag genåbner Danmarks Fuglezoo for anden gang. Under tvangslukningen har den lille zoologiske have modtaget støtte og donationer fra hele landet.
Først måtte haven genåbne. Så dukkede politiet op med afspærringstape og lukkede hele stedet ned. Og mandag genåbnede Danmarks Fugle Zoo igen.
- Det har været et ganske forfærdeligt forår. Jeg har været her i 30 år og har aldrig nogensinde oplevet noget lignende. Vi har haft oversvømmelser, sne når vi har åbnet, fugleinfluenza, jeg har prøvet så mange ting. Men det her, det er godt nok det værste, siger direktør for Danmarks Fugle Zoo Hans Åge Hjeresen.
Derfor er direktøren lykkelig for, at han igen kan åbne portene og hive afspærringstapen af mandag formiddag. Denne gang forhåbentlig mere end et par timer.
- Jeg glæder mig som et lille barn til, at jeg skal over og hejse Dannebrog lige om lidt. Og klippe den snor over, hvor der står politi på, fortæller Hans Åge Hjeresen til TV 2/Fyn.
Det var at gå til kanten
Danmarks Fugle Zoo nåede at være genåbnet i et par timer den 5. maj, inden de blev tvangslukket igen af Fyns Politi.
Hans Åge Hjeresen troede han måtte åbne, fordi han ikke var bevidst om regeringens notat, der blev sendt ud sent dagen forinden og forbød zoologiske haver at åbne.
- Vi vil ikke gøre noget ulovligt og har aldrig villet det, siger Hans Åge Hjeresen.
Fuglezoo ked af tvangslukning:
- Der mangler plads til mangfoldighed
Det er forkert at slå alle zoologiske haver over en kam, mener direktør for Danmarks Fugle Zoo. Han mener, at hans fuglezoo sagtens kan holde åbent, selvom andre zoologiske haver ikke må.
Der mangler forståelse for mangfoldighed i forhold til, hvad der må åbne hvornår. Det mener direktøren for Danmarks Fugle Zoo i Tommerup.
- Man burde ikke slå alle zoologiske haver over en kam og sige, at på grund af tre bogstaver er alle ens. Z – O – O betyder det samme i folks forståelse, men der er mange forskellige måder at opbygge en zoo på, skriver han i en pressemeddelelse, der er udsendt tirsdag.
Danmarks Fugle Zoo var nemlig klar – efter en coronaforsinkelse valgte de at genåbne fugleparken den 5. maj. Genåbningsglæden var dog kort, for blot en uge efter måtte den tvangslukke igen.
Ifølge Fyns Politi er parkeni kategori med landets øvrige zoologiske haver, og de må først åbne fra den 8. juni, i genåbningens tredje fase. Det ærgrer direktøren for fuglezoo.
- Jeg savner i den grad faglig forståelse for tingene i stedet for jura og ordkløveri, skriver han i pressemeddelelsen.
Indsamling
Ifølge pressemeddelelsen får fuglezoo dagligt besøg af Fyns Politi, der vil kontrollere, hvorvidt parken holder lukket som aftalt. Ifølge direktøren kan andet dog ikke komme på tale, så længe alternativet er ulovligt.
- Selvfølgelig er vi da lovlydige borgere her i fuglezoo, og min egen straffeattest skal ikke plettes, skriver direktøren i pressemeddelelsen.
På grund af lukningen er der ifølge pressemeddelelsen flere personer, der ville starte en indsamling til Danmarks Fugle Zoo.
- Det blev jeg rørt over, og derfor skulle vi have alle tingene vendt en ekstra gang. Ligeledes var der også et møde med nye investorer, der måske kunne være interesseret i et samarbejde, skriver direktøren i pressemeddelelsen.
Indtil videre regner Hans Åge Hjeresen med at holde lukket indtil 8. juni sammen med de andre zoologiske haver, medmindre der kommer anden besked fra regeringen.
Direktøren kan dog ikke forstå, hvorfor alle zoologiske haver bliver skåret over en kam.
- Det kan jeg ikke rigtig forstå, har aldrig kunnet forstå det, og kommer nok aldrig til at forstå det. Men det er politik, siger han.
Hans Åge Hjeresen synes, det var at gå til kanten, da uniformerede betjente troppede op og afspærrede området.
- Det var sådan, at hårene rejste sig lidt, siger direktøren.
Enorm opbakning
Dengang Danmarks Fugle Zoo åbnede for 30 år siden, var det med stor opbakning fra lokale og frivillige.
Under nedlukningen har opbakningen fået fornyet luft under vingerne. 400 mennesker har doneret omkring 40.000 kroner.
- Det slog benene fuldstændig væk under mig, siger han og forklarer, at uden donationerne ville fuglezoo ikke være åbnet igen.
Én million doneret til fynske bisoner:
- Jeg har nevet mig i armen flere gange
Det er væltet ind med donationer til Niels Henrik Ove og hans bisoner på Ditlevsdal Bisonfarm, efter TV 2/Fyns omtale af problemer med økonomien.
351.225 kroner. Så mange penge var onsdag aften doneret til Niels Henrik Ove og hans cirka 200 bisoner på Ditlevsdal Bisonfarm på Nordfyn.
Tidligere onsdag fortalte TV 2/Fyn historien om, at Niels Henrik Ove risikerede at slå adskillige af sine tonstunge bisoner ned, fordi bisonfarmen er tvangslukket på grund af coronavirussen covid-19.
Det fik donationerne til at rulle ind, og et sort hul i kassen er nu forvandlet til håb på Tokkerodvej 24.
- De sidste par døgn har været den værste rutsjetur, jeg nogensinde har været ude for. Den opbakning, alle de mails og alle de tilkendegivelser, der er kommet siden i eftermiddags, det er så overvældende, siger Niels Henrik Ove til TV 2/Fyn.
- Det kan ikke beskrives, hvor taknemmelig jeg er for den...Det er helt vildt. Jeg ved slet ikke, hvordan det skal beskrives, siger en tydeligt rørt Niels Henrik Ove, mens bisonerne grynter tilfreds.
Han fortæller, at han har nevet sig selv i armen og været bange for, at det hele bare var en drøm.
- Det resulterer jo i, at vi faktisk er en tredjedel i mål i forhold til det store tab på godt og vel en million.
- Og der er stadig chance for, at der vil komme en del flere penge ind.
- Det er helt fantastisk .. Jeg kan ikke beskrive, hvordan det er ... det kan redde alle mine dyr. Det er ubeskriveligt, forsøger en overvældet Niels Henrik Ove igen.
Hvad betyder det i forhold til, at det kunne ende med aflivninger af dyrene?
- Det betyder, at vi kan trække den rigtigt meget længere, og hvis der kommer mere ind, ender det måske med, at vi ikke kommer ud i det scenarie, siger han og fortsætter:
- Men en rigtig stor del kan vi redde nu med de penge, der er kommet ind.
- Vi kan jo stadig håbe, at Erhvervsministeriet også går ind og bakker op på noget af det. Så ender vi måske med at komme i mål med skindet på næsen, siger Niels Henrik Ove og tilføjer:
- Jeg har ikke problemer med at knokle røven ud af bukserne hele året igennem og komme ud med et nul, hvis jeg kan redde alle mine dyr.
Hvis Erhvervsministeriet ikke træder til med hjælp, skal der komme i nærheden af en million kroner ind i donationer, for at coronakrisen ikke giver bisonfarmen underskud i 2020.
- Men så store tal havde jeg aldrig turde drømme om. Det tal, vi er oppe på nu, er helt vildt.
Bisonfarmen og dens restaurant er tvangslukket, mens den normale rundvisning på farmen ikke på nogen måde er rentabel.
Hvis pengene ikke var kommet, havde Hans Åge Hjeresen ikke haft råd til at købe foder eller betale lønninger.
- Det betyder alt, siger han.
Dog er Danmarks Fugle Zoo ikke helt i mål. De er stadig 60.000 i minus. Hans Åge Hjeresen sætter sin lid til frivillige, da han ikke oplever støtte andre steder.
- Det har været svært. Bankerne sidder også på deres pengekasse, det skal jeg hilse at sige.