8. sep. 2018 kl. 19:24
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
Anders Høgh

Psykisk syge risikerer at miste deres bosted

Artiklen er mere end 30 dage gammel

Del

Flere besparelser i Assens Kommune kan betyde, at et bosted for psykisk syge må lukke. En lukning kan få store konsekvenser for de syge beboere.

På botilbuddet Bryggervangen i Glamsbjerg bor Camilla Lagoni Kulavig og Erik Hogrebe Hansen. Hun er 19 år og lider af paranoid skitzofreni. Han er 52 og lider af svær angst og depression.

Læs også: Højere sygehuspriser: Babyer og ældre koster fynske kommuner millioner

De har begge boet på Bryggevangen i to år, hvor der i alt bor seks personer med psykiske lidelser, men nu risikerer stedet at blive lukke, fordi Assens Kommune skal spare 30 millioner kroner.

- Jeg frygter en voldsom tilbagegang i forhold til medicinnedsættelse og psykotiske symptomer på min skizofreni. Men jeg tænker også på nytilkomne psykisk syge. Det ville være katastrofalt, hvis det lukkede, og der ikke var hjælp at hente her i fremtiden, siger Camilla Lagoni Kulavig.

Bostedet har hjulpet

Både Camilla Lagoni Kulavig og Erik Hogrebe Hansen fortæller, at det har gavnet dem at bo på institutionen.

- Jeg har boet her to et halvt år nu, og jeg har stadig voldsomme angstperioder og depressive perioder, men jeg synes, det langsomt bliver bedre, siger Erik Hogrebe Hansen, der, før han flyttede ind, var indlagt to år i streg på en psykiatrisk afdeling for alvorlig angst, depression og selvmordstanker.

“Jeg får det rigtig skidt af det, og vi har andre beboere her, der har reageret voldsomt på nyheden om, at man muligvis vil lukke”

— Erik Hogrebe Hansen, Beboer

Det er de trygge rammer, støtten fra det velkendte personale og de faste rutiner, der gør det bedre for Erik Hogrebe Hansen. Det samme gælder Camilla Lagoni Kulavig.

- Det har givet mig rigtig meget selvstændighed. Jeg har lært mig selv at kende og fundet ud af, at jeg kan mange ting. Og så har jeg fået meget mere styrke og selvtillid, end før jeg flyttede ind, fortæller hun.

Kommunen ramt af besparelser

Assens Kommune lægger op til at lukke bostedet i deres forslag for budgettet 2019-2022. Kommunen er tvunget til at finde besparelser for 30 millioner kroner, og det kommer endda efter, at kommunen for et par måneder siden måtte finde yderligere 32 millioner i budgettet til besparelser.

Årsagen er, at det bliver dyrere for kommunen end forventet, når kommunen som en del af den nye udligningsmodel skal overtage en række betalinger for ydelser i sundhedsvæsenet, som regionen tidligere stod for.

Læs også: Skadestuepatienter og psykisk syge skal dele venteværelse

Udover bostedet Bryggervangen, er der også lagt op til at lukke det lignende bosted Møller Eriksens Vej, hvor der bor 11 beboere. Hvis de lukker, skal beboerne til andre bosteder eller i egne lejligheder.

Konsekvenser ved lukning

Både Camilla Lagoni Kulavig og Erik Hogrebe Hansen frygter, hvad der skal ske, hvis deres bosted lukker.

- At man i kommunen gerne vil have os ud og bo i vores egne lejligheder er vældig fint, og det ville vi jo også rigtig gerne, hvis vi kunne, men når vi ikke kan, så er det noget rigtig skidt at begynde og snakke om det. Jeg får det rigtig skidt af det, og vi har andre beboere her, der har reageret voldsomt på nyheden om, at man muligvis vil lukke, fortæller Erik Hogrebe Hansen.

“Det bliver dyrere i længden i indlæggelser og på mange områder”

— Jette Lisbjerg, Formand for Bedre Psykiatri i Assens og Faaborgmidtfyns Kommune

- Jeg kan ikke flytte i egen lejlighed nu, fordi det føles som et pres, og jeg er ikke stabil nok. Men jeg tænker godt, at jeg ville kunne på sigt. Bare ikke nu, siger Camilla Lagoni Kulavig.

Formand for Bedre Psykiatri i Assens og Faaborgmidtfyns Kommune, Jette Lisbjerg, mener, at en lukning kan få alvorlige konsekvenser for beboerne.

- Det kan være katastrofalt at få de sociale relationer til personalet brudt. Bliver de flyttet, bliver de ikke bare sat to-tre år tilbage i tiden, de kommer 50 procent yderligere tilbage, fordi de igen mister tiltroen til andre mennesker, og det tager ekstra lang tid at bygge tilliden op for hver gang, de bliver skuffede, siger hun.

Læs også: Bosted for sindslidende og hjerneskadede kræves lukket

Hun mener, at store bosteder vil få dem til at isolere sig på værelserne, og hvis de kommer i egne lejligheder, vil de ikke komme udenfor og møde andre mennesker, og de pårørende vil ende med at passe dem.

Men virker det ikke som det oplagte sted at spare, når det 'kun' rammer seks mennesker?

Jo, det ville være det oplagte sted at spare for andre, som ikke ved, hvad det går ud på. Men det bliver dyrere i længden at spare et sted som det her væk. For sender man seks personer ud i egen lejlighed, så skal de godt nok ikke døgnopmandes, men de skal have massiv støtte i eget hjem. Det bliver dyrere i længden i indlæggelser og på mange områder, siger hun.

Vi har tænkt det igennem

Rie Nielsen (V), sidder i byrådets Social og Sundhedsudvalg, og hun mener, at kommunen er nødt til at spare på området.

- Vi står ved den opgave, vi har fået løst. Jeg vil sige, at da vi gik hjem torsdag aften og havde taget de her beslutninger, så havde man det rigtig dårligt. Så det er ikke noget, vi ikke har tænkt igennem. Vi har besøgt botilbuddene og talt med borgerne for nylig, siger hun.

“De kommer måske ikke sammen med de samme seks personer, men de får nok ikke et ringere tilbud på sigt”

— Rie Nielse (V), Social og Sundhedsudvalget, Assens Kommune

Hun fortæller, at alle beboerne får en individuel vejledning, hvis bostedet skal lukkes ned.

Er den her besparelse ikke lidt ligesom at tisse i bukserne?

- Jo, det er det. Du kan sige, at små ændringer for de personer her, kan have store udsving, men jeg tror alligevel på, at vi ikke giver dem et helt andet tilbud. De kommer måske ikke sammen med de samme seks personer, men de får nok ikke et ringere tilbud på sigt, siger Rie Nielsen.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
Se det fulde interview med Rie Nielsen. 
9. jan. 2025 kl. 18:44
Tophistorie
0 seconds of 43 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:43
00:43
 

Nemt at købe ulovligt fyrværkeri på Facebook - dybt forkasteligt, siger politiet

LYT
Del

Det er nemt at skaffe ulovligt og livsfarligt fyrværkeri. Det kan TV 2 Fyn dokumentere.

På under en time blev TV 2 Fyn via en falsk profil tilbudt 20 krysantemumbomber fra én sælger på en facebookside.

Fyns Politi er udmærket klar over, at der foregår ulovligt salg af fyrværkeri på sociale medier.

- Det er dybt forkasteligt. Det tager politiet meget alvorligt. Vi efterforsker imod de personkredse, som vælger at stille denne ydelse til rådighed, siger vicepolitiinspektør hos Fyns Politi Søren Frederiksen.

- Vi har et tæt samarbejde med Politiets Online Patrulje, som monitorerer området og laver samme søgninger og efterforsker mod siderne, forsikrer han.

9. jan. 2025 kl. 21:34
Tophistorie
Fyn

Speedwaykongen nægter at bøje sig for alderen - så længe drømmer han om at blive ved

LYT
Del

For mange atleter er sporten ikke bare en karriere – den bliver en livsstil, en identitet og en drivkraft.

Men hvad sker der, når alderen presser på, og kroppen siger fra?

For den 47-årige speedwaylegende Nicki Pedersen, der har brækket over 30 knogler, er svaret klart: Han fortsætter. Fordi han kan, og fordi speedway er en del af ham.

9. jan. 2025 kl. 22:12
Tua Holmboe

Fyns Politi kimet ned i december - så mange fyrværkerisager fik de

LYT
Del

2024 var året, hvor en ny fyrværkerilov skulle stå sin prøve. Tilladelsen til at affyre fyrværkeri galt nemlig kun fra 31. December til og med 1. Januar klokken 24.

Men noget kunne tyde på, at det ikke var helt let at overholde loven for alle.

Med forbehold for at der kan være sager, som ikke omhandler affyring af fyrværkeri, så har Fyns Politi i perioden 1. - 30 december 2024 for nu registreret 196 sager om fyrværkeri.

Det svarer til 6,5 henvendelser om dagen i den periode.

Politiet oplyser til TV 2 Fyn, at der blandt registreringerne kan være flere, som relaterer sig til samme episode. Det skyldes, at en anmeldelse ikke nødvendigvis er rettet mod en person eller en adresse, men et område.

9. jan. 2025 kl. 20:35
0 seconds of 34 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:34
00:34
 

Fagforening afvist af politiet - ingen sag på giftgrund

LYT
Del

Det var en stor sag, da medarbejdere på den såkaldte Lynfrosten-grund i Nyborg blev syge af at arbejde på den tidligere giftgrund.

Kvalme, hovedpine og ondt i maven var blot nogle af symptomerne.

Sagen havnede hos beskæftigtigelsesministeren, der opfordrede Arbejdstilsynet om at være på dupperne.

Men der er ikke grundlag for at rejse en straffesag mod projektfirmaet Innovater eller det rådgivende ingeniørfirma Arne Elkjær, har Fyns Politi afgjort.

9. jan. 2025 kl. 19:47
0 seconds of 35 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:35
00:35
 

Populær attraktion slår rekord igen, igen

LYT
Del

For tredje år i træk kan en af Fyns mest populære attraktioner fejre en rekord.

Odense Zoo har slået besøgsrekord. I 2024 var over 554.000 gæster forbi dyrene i Dalum. Og det er altså ikke set højere i havens 95 år lange historie. Denne gang blev rekorden slået med 28.500 gæster.

En rekord der selvfølgelig glæder havens direktør, Bjarne Klausen.

- Det føles fuldstændig fantastisk. Vi havde håbet på det, men ikke regnet med det, siger

9. jan. 2025 kl. 17:55

Stemmesluger stopper i politik - glæder sig til at slippe for trusler og chikane

LYT
Del

I politik kan bølgerne af og til gå højt.

Mens diskussioner til udvalgsmøder, byrådsmøder og vælgermøder hører sig til som en del af det politiske arbejde, så følger der også noget andet med, som det formentlig er de færreste politikere, der synes om.

Trusler og chikane. Og netop de to ting er en af årsagerne til, at Cæcilie Crawley (S) melder sig ud af politik, når de igangværende kommunalvalgsperiode udløber.

-Det er ikke, fordi det fylder i hverdagen, men det er en lettelse, at det forsvinder, det ville være løgn at sige noget andet.

9. jan. 2025 kl. 16:54

OB vil være færre men stærkere: - Vi er klar til at investere

LYT
Del

Selvom der ikke spilles turneringsfodbold for OB i disse uger, er der rigeligt at lave i Ådalen. Foruden forberedelserne på træningsbanen er der travlt på transferkontoret hos sportsdirektør Troels Bech.

Frem til og med den såkaldte "deadline day" 3. februar kan OB købe spillere i det danske transfervindue, og som alle andre klubber ønsker OB at øge kvaliteten i truppen.

- Med den nødvendige respekt vi skal have for økonomien, og jeg gentager gerne, at det er dyrt at være i 1. division, vil vi selvfølgelig gøre den størst mulige indsats for at forstærke holdet. Kan det gøres gratis? Det kan det sgu nok ikke, siger Troels Bech til TV 2 Fyn.

9. jan. 2025 kl. 15:57
Presse-fotos.dk

Brud på gasledning fik politiet til at spærre landevej

LYT
Del

Opdateret klokken 18.38: Vejen er åbnet igen.

Skal man mod Nørre Aaby skal man være opmærksom på, at Assensvej torsdag eftermiddag er spærret i begge retninger mellem til/afkørsel 57 på motorvejen

Det skyldes, at politiet har spærret vejen som følge af et brud på en gasledning. Det fortæller vagtchef hos Fyns Politi Henrik Strauss til TV 2 Fyn.

- Hvis man kommer fra vest mod øst, kan man stadig komme af, men man kan ikke køre mod Nørre Aaby.

Henrik Strauss kan ikke fortælle, hvor længe det forventes, at der er spærret, da indsatslederen kun lige er kommet til stedet.

Motorvejen kan tilgås og forlades via Hovedvejen fra nord og Nørre Aaby sydfra via Assensvej fra syd eller via Margaardvej.

9. jan. 2025 kl. 15:35
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Rema 1000 i knibe - leverandører kan ikke levere eftertragtet tilbudsvare

LYT
Del

Skal du ud og handle hakket oksekød, så kan du risikere, at det er udsolgt i din lokale Rema 1000.

I hvert fald oplever supermarkedskæden, at de ikke får “alt det hakkede oksekød”, som de har bestilt. Det fremgår af en informationsseddel, som er opsat i flere Rema 1000-butikker - heriblandt tre tilfældige i Odense, som TV 2 Fyn torsdag eftermiddag var forbi.

Privatfoto

- Vi klarer den, men du må gerne hilse Danish Crown og sige, at de bare skal gi' den gas og sende kød i vores retning, siger kommunikationschef i Rema 1000, Jonas Schrøder til B.T.

Danish Crown fortæller til selvsamme medie, at de forventer, at der igen er masser af kød i kølediskene senest i næste uge.

9. jan. 2025 kl. 14:53
0 seconds of 37 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:37
00:37
 

Efterskoleelever tog på plejehjem for at lære om fremtidens teknologi

LYT
Del

En gruppe efterskoleelever lagde onsdag vejen forbi Svanehøj Plejehjem i Kerteminde for at blive klogere på velfærdsteknologi i praksis.

- Det handler om at få sat deres viden i spil, så det ikke bare bliver noget, der foregår i en bog, siger efterskolelærer Michael Larsen.

Eleverne fra Kerteminde Efterskoles teknologilinje lærte blandt andet om brugen af robotdukker, der anvendes til borgere med demens.

- Jeg er glad for at komme ud af huset og se, hvordan teknologien er aktuelt, og hvordan den kan bruges hos den ældre befolkning og ikke kun de yngre, siger efterskoleelev Nanna Fredslund Breinholt.

9. jan. 2025 kl. 13:43
Fyn
0 seconds of 17 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:17
00:17
 
Privatoptagelse

Video viser, hvor hurtigt krysantemumbomber springer - lunten er livsfarlig

LYT
Del

Nytårsnat døde en 24-årig mand efter en krysantemumbombe gik af og kostede ham livet. Ifølge Fyns Politi var der tale om en meget kraftig, ulovligt anskaffet bombe.

Og mens mange har et eller andet kendskab til, at fyrværkeri skal tændes med en lunte af en art, så bliver krysantemumbombens lunte i særdeleshed et livsfarligt redskab, hvis den antændes forkert.

Det samme gør sig faktisk gældende med det professionelle fyrværkeri krysantemumbombe. Der er dog den fuldstændigt afgørende forskel på sådan en og almindeligt fyrværkeri, at en del af lunten er ekstremt hurtigt.

9. jan. 2025 kl. 12:39
Fyn
borger.dk

Hjælper undertrykte kvinder - nu får de millionbeløb

LYT
Del

"Søstre mod vold og kontrol" får forlænget deres tilskud fra staten på 1,7 millioner kroner om året til og med 2028, har regeringen besluttet torsdag. Tilskuddet udløb oprindeligt ved udgangen af 2024.

Organisationen kæmper for ikke-vestlige kvinders ret til at leve et frit og selvstændigt liv uden negativ social kontrol og vold.

At organisationens fremtid nu er sikret glæder folketingsmedlem og retsordfører for Socialdemokratiet, Bjørn Brandenborg (S).

- Jeg har selv mødtes med "Søstre mod vold og kontrol" flere gange, og jeg er rigtig glad for, at vi nu sikrer, at de kan fortsætte deres vigtige arbejde med at hjælpe unge kvinder med ikke-vestlige baggrund, der er udsat for negativ social kontrol, siger han til TV 2 Fyn.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere