Guf for cykeltyve: Flere dyre ladcykler stjålet på kort tid
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
På lidt over en uge har Fyns Politi modtaget tre anmeldelser om stjålne elladcykler. Hos en lokal cykelhandler mærker man også, at interessen for de dyre cykler er steget.
Det er ikke kun blandt de fynske børnefamilier, at ladcykler hitter. Også tyveknægtene har fået øjnene op for det praktiske transportmiddel.
De seneste ti dage har Fyns Politi modtaget tre anmeldelser om tyveri af eldrevne ladcykler. En af dem kom fra psykologistuderende Karoline Dyrløv fra Odense, der en morgen vågnede op til, at cyklen pludselig ikke længere stod i indkørslen.
- Det var lidt skræmmende, for bilen holdt foran, så man ikke kunne se noget fra vejen. Så vi tænker, at nogen må have gået og holdt øje, siger hun.
Ros fra politiet: Borgere tilbageholdt cykeltyv på banegård
Et par vågne fynboer så en mand klippe cykellåse over ved Odense Banegård Center. De tilbageholdt manden, indtil politiet ankom.
En 37-årig mand fra Rumænien skal tirsdag fremstilles ved grundlovsforhør, efter han tidligere på dagen blev anholdt for cykeltyveri ved Odense Banegård Center.
Årvågne borgere greb kort før kl. 10 ind foran OBC og tilbageholdt en 37-årig rumænsk mand, der forsøgte at klippe cykellåse over med en boltsaks. Rumæneren i forvejen dømt for cykeltyverier og har 6 års indrejseforbud i DK = klar til grundlovsforhør. Godt gået af borgerne 🙌🌞
— Fyns Politi (@FynsPoliti) May 21, 2019
At han overhovedet blev anholdt, kan Fyns Politi takke et par vågne borgere for. De så nemlig den 37-årige mand være i færd med at klippe cykellåse over med en boltsaks.
Fyns Politi skriver på det sociale medie Twitter, at de årvågne borgere greb ind og tilbageholdt den 37-årige rumænske mand, indtil politiet ankom til Odense Banegård Center, hvor de så efterfølgende kunne anholde cykeltyven.
Ifølge politiet er manden tidligere straffet for samme forbrydelse, og derfor er han tidligere blevet udvist af Danmark med indrejseforbud i seks år.
På den baggrund skal den 37-årige rumænske cykeltyv senere på tirsdagen fremstilles i grundlovsforhør ved Retten i Odense, skriver politiet.
- Godt gået af borgerne, skriver Fyns Politi på Twitter efterfulgt af en high five-emoji.
Dyre og populære
Prisen for en klassisk ladcykel ligger typisk og svinger mellem 10.000 og 25.000 kroner. Ønsker man i stedet en med elmotor, kan prisen hurtigt snige sig op over 35.000 kroner.
Derfor er det heller ikke underligt, at det lige præcis er denne type cykler, som tyvene går efter, mener Stefan Vibæk, der er butikschef hos Design Cykler i Odense.
- Der er jo en god gensalgsværdi i de her cykler, og det gør det attraktivt for tyvene, siger han.
I hans egen forretning afspejler den stigende interesse for cyklerne sig direkte i udvalget. Hvor han tidligere kun havde en enkelt ladcykel i butikken, spænder sortimentet nu over fire forskellige slags.
- Vi sælger jo flere og flere ladcykler. Og det er en samfundsmæssig tendens, at flere af de cykler, der bliver solgt, er elcykler, siger han.
Tyveri blev til røveri: Kunder fangede tyv, der stjal ure til 11.000 kroner
To kunder tænkte hurtigt og fik stoppet en tyv, der forsøgte at stjæle ure for 11.000 kroner fra Skovgaard Guldsmed & Urmager i Rosengårdcentret
Opdatering:
Da en tyv blev taget på fersk gerning, handlede to kunder i Rosengårdcentret hurtigt og fik stoppet ham, inden han stak af med ure til en værdi af 11.000 kroner.
Kort før klokken fire lørdag eftermiddag havde en 43-årig mand held til ved hjælp af en skruetrækker at bryde en udstillingsmontre med ure op i butikken Skovgaard Guldsmed & Urmager.
Med sig fik han flere ure til en samlet værdi af 11.000 kroner.
Der var dog to kunder, der opdagede ugerningen og satte i løb efter den 43-årige.
Da de indhentede manden, opstod der tumult, og den ene af de to kunder fik et knytnæveslag, dog uden at komme nævneværdigt til skade.
- Det gør jo, at det udvikler sig fra et tyveri til et røveri, fortæller vagtchef ved Fyns Politi, Lars Thede.
Sikkerhedspersonale fra Rosengårdcentret kunne tilbageholde manden, indtil politiet kom til stedet for at anholde ham.
Manden blev søndag fremstillet i grundlovsforhør, og er nu fængslet indtil 17. december.
Ifølge Lars Thede er politiet taknemmeligt for, at de to kunder skred hurtigt til handling.
- Det er jo selvfølgelig altid borgeren, der skal bedømme, hvad man har mod og evner til, men når det går godt, så er vi selvfølgelig meget taknemmelige, siger han.
Den tyv, der i går stjal ure til en værdi af ca. 11.000 kr. i Rosengårdscentret - og samtidig gjorde sig til røver ved at forsøge at slå sig fri - er i dag fremstillet i grundlovsforhør og fængslet til den 17. december.
— Fyns Politi (@FynsPoliti) December 1, 2019
Skal sikres godt
Selvom ladcyklerne ikke bare er til at tage under armen, mener Stefan Vibæk alligevel, at kunderne bør være ekstra opmærksomme, når de investerer i en af de dyre cykler.
- Mange er ikke opmærksomme nok på at sikre dem. Ofte er det et let valg for en cykeltyv at nappe sådan en, siger han.
Han vurderer, at omkring en ud af 20 kunder genbesøger butikken for at købe en ny cykel, efter at den gamle et blevet stjålet. I en del af tilfædene er der tale om ladcykler, og for at undgå at stå i den situation, har han især et bestemt råd.
Stort fynsk cykelløb flytter by
Cykelløbet har været nødsaget til at finde nye græsgange på grund af det omfattende Letbane-byggeri i Odense.
Når startskuddet endnu en gang lyder til Danmarks ældste cykelløb, Fyen Rundt, i maj, bliver det med ny vej under hjulene.
For første gang, siden løbet havde sin debut i 1894, bliver start- og målområdet nemlig sat op i Middelfart frem for Odense.
De nye rammer skyldes blandt andet det letbanebyggeri, der præger bybilledet i Odense.
- Letbanen gør det ikke nemt at finde egnede ruter som afslutning i Odense. Derfor har vi haft følerne ude i Middelfart, som har budt os hjerteligt velkommen, skriver Fyens Rundt i en pressemeddelelse.
Får plads på havnen
Cykelløbet kommer til at foregå 8. maj, og det nye start- og målsted bliver placeret på Havnegade ved Middelfart Sparekasse.
Her vil der være aktiviteter for de fremmødte. Og byens borgmester håber da også, at mange cykelentusiaster og deres familier vil se årets ændringer som en mulighed for at komme til Middelfart.
- Vi glæder os rigtig meget til at være værter for Fyen Rundt, som vi vil være med til at gøre til en folkefest for både cyklister og borgere i Middelfart Kommune, siger Johannes Lundsfryd Jensen (S).
Udfordring til rytterne
Med ny start og et nyt mål kommer der også automatisk nye ruter.
Dog lover Fyen Rundt, at der alligevel bliver udfordring nok til rytterne, der på den lange rute kommer ned i Svanninge Bakker og til Vissenbjerg.
I alt har løbet tre forskellige ruter. Den længste på 170 kilometer, der køres af eliten og motionsryttere, samt to kortere motionsruter på henholdsvis 117 og 66 kilometer.
- Den nemmeste og billigste måde er selvfølgelig at forsøge at parkere i nogle områder, der ikke er så udsatte. Alternativt man kan også forsøge sig med en god kraftig kædelås, siger han.
Han råder til, at man ikke låser cyklen i forhjulet, da det er let for tyven at afmontere. I stedet foreslår han, at man låser cyklen ved stellet og binder det til en kraftig genstand, som er svær for tyven at ødelægge.
- Det er i hvert fald med til at forebygge de her tyverier. Så kan det være, at cykeltyvene i stedet vælger en anden cykel, som ikke er låst fast til noget, siger han.
Cyklisten har et ansvar
For Karoline Dyrløv endte historien godt, da en person kontaktede hende på Facebook otte dage efter tyveriet og fortalte, at hendes ladcykel var fundet.
Siden da har hun helgarderet sig og både aflåst cyklen med kædelås og en almindelig cykellås.
- Det er aldrig rigtigt at stjæle, men jeg synes da, at man har et ansvar, siger hun.