Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
I løbet af tre uger får omkring 800 sygeplejersker i Region Syddanmark en uges uddannelse, så de kan arbejde på en intensivafdeling. Uddannelsen tager ellers to år.
Den største udfordring på intensivafdelinger i Region Syddanmark er at skaffe hænder nok, og derfor er regionen i gang med over de næste tre uger at uddanne og opgradere hundredvis af sygeplejersker til at kunne arbejde på en intensivafdeling.
Det siger Kurt Espersen, der er koncerndirektør i Region Syddanmark.
Første corona-dødsfald på Fyn
For første gang er en person smittet med coronavirus død på OUH.
En patient smittet med coronavirus er død i Region Syddanmark. Det fortæller koncerndirektøren i Region Syddanmark, Kurt Espersen, til TV 2/Fyn.
Ifølge BT er der tale om en 88-årig mand, som døde på OUH i Odense.
Dermed er en ud af de nationalt 24 patienter, som er døde med coronavirus, død i Region Syddanmark.
Men selvom dødstallet i Danmark stiger, så stiger det på nuværende tidspunkt i en sådan grad, at koncerndirektøren mener, at regionen kan følge med.
- Vi kigger selvfølgelig spændt på tallene hver eneste dag for at se, hvordan udviklingen skrider frem. Hvis vi har de optimistiske briller på, så kan vi se at den stigning vi ser, den er forholdsvis langsom. Vi kan sagtens håndtere den, sådan som situationen er nu, siger Kurt Espersen.
Ligesom resten af landets sygehusvæsen er Region Syddanmark presset på mængden af værnemidler, coronatests og personale til at håndtere stigningen i antallet af patienter.
Men som det ser ud nu, kan regionen godt følge med, fordi stigningen indtil videre sker forholdsvist langsomt.
Ikke helt det samme gør sig gældende i forhold til at få testet flere personer for coronavirus, hvilket regeringen endnu engang understregede vigtigheden af på mandagens pressemøde fra Statsministeriet.
- Vi er i stand til at få testet vores syge borgere, og vi er i stand til at åbne en lille smule op for at få testet personale med kritiske funktioner, som er uundværlige og som skal hurtigst muligt tilbage på arbejde. Men vi har ikke kapacitet til at åbne totalt op, siger Kurt Espersen.
Fuld sikkerhed til patienter
Også værnemidler, der skal sikre både patienter og ansatte, er en udfordring. Specielt mundbind og ansigtsbeskyttelse.
- Vi håber ikke på, at vi kommer til at skulle gå på kompromis med sikkerheden for vores personale. Og for patienterne er der fuld sikkerhed for, at de bliver behandlet på den rigtige måde, siger Kurt Espersen.
Han fortæller, at de bruger standard værnemidler i stedet for luksusudgaverne, så midlerne kan række længst muligt. For leverancen af værnemidler afhænger af verdenssituationen.
- Det er svært at sige, hvornår vi har leverancer nok. Det afhænger jo af verdenssituationen og om vi kan finde firmaer, der kan levere reagenser og tests til os, siger Kurt Espersen.
Langsom stigning i antallet af intensivpatienter
På nuværende tidspunkt har Region Syddanmark en kapacitet på 100-110 respiratorer og intensiv pladser. Skulle der blive behov for det, kan de udvide op til 240 respiratorer og pladser.
Den allerstørste udfording, hvis der kommer mange intensiv-patienter, vil komme på personalefronten.
- Der, hvor vi får en udfordring, det er på personale. Det er derfor, at vi i høj grad i øjeblikket prøver på at uddanne sygeplejersker og læger, så vi er forberedt på de mange intensiv-patienter, der måske kommer, siger Kurt Espersen.
- På nuværende tidspunkt har vi fået uddannet et par hundrede sygeplejersker. De næste uger ser vi frem til at få uddannet op til 800 sygeplejersker, der får titlen assisterende intensivsygeplejerske, siger Kurt Espersen til TV 2/Fyn.
På den måde håber Kurt Espersen, at sygehusene i Region Syddanmark kan bemande alle intensivpladser, hvis antallet af indlagte på intensivafdelingerne stiger under coronavirusudbruddet.
To års uddannelse på en uge
Indlagte syddanske patienter, der er smittet med coronavirus, bliver primært placeret på Odense Universitetshospital, OUH.
En uddannelse til intensivsygeplejerske tager to år oven i den almindelige sygeplejerskeuddannelse, og derfor er det ikke fuldt uddannet personale, der bliver sat ind på sygehusene for at håndtere coronaudbruddet.
450.000 mundbind til OUH forsvundet i Tyskland
En sending med 450.000 mundbind til Odense Universitetshospital er forsvundet under rejsen gennem Tyskland. Mandag aften er en ny forsendelse ankommet i Kastrup fra Kina.
Opdatering
Der er knaphed på masker på de danske sygehuse, hvor sundhedspersonalet er rådet til at spare på værnemidlerne i den kommende tid.
I slutningen af sidste uge var et fly ellers på vej til Danmark med 450.000 masker bestilt af Region Syddanmark.
Men i weekenden kunne man konstatere, at maskerne aldrig nåede frem.
- Vores leverandør er samarbejdspartner og leverandør i forvejen. De er lige så overraskede som os over, at leverancen ikke er blevet leveret til os, skriver presserådgiver ved Region Syddanmark Carsten Bruun i en mail til TV 2/Fyn.
- Vi ved ikke, hvor mundbindene er, men de er tilsyneladende solgt til anden side, fortsætter han.
Carsten Bruun oplyser, at Region Syddanmark ikke har betalt for mundbindene.
Mail sendt ud til personalet
Søndag eftermiddag blev en mail sendt ud til personalet på Odense Universitetshospital, hvor de blev orienteret om situationen.
Heri blev det ifølge Politiken slået fast, at manglen på kirurgiske masker på sygehuset i øjeblikket er kritisk.
Overlæge ved Odense Universitetshospital Joachim Hoffmann-Petersen bliver også kontaktet af flere læger, der er bange for at blive smittet og dermed komme til at bringe smitten videre til kollegaer og patienter.
- Hvis vi selv smitter de svage patientgrupper, så skaber vi nye patienter for os selv. Dermed skabes en situation, hvor der kommer flere patienter, men færre sundhedspersoner på arbejde, fordi de skal holde sig hjemme i en til to uger i tilfælde af smitte, siger han til Politiken.
Ny sending ankommet
I øjeblikket er der nye leverancer på vej til de danske sygehuse, og flere virksomheder er også i gang med at omlægge deres produktion, så de kan bidrage med værnemidler.
- Vi oplever blandt andet, at de ordrer, der er på vej, blier annulleret og solgt til anden side, skriver presserådgiver Carsten Bruun.
- Vores indkøbsteam følger derfor ligenu alle ordrer tæt hele vejen fra vores leverandører i udlandet, til de lander på vores lager i Syddanmark.
Siden forsendelsen med masker til Odense Universitetshospital forsvandt i Tyskland, er et andet fly landet i Kastrup med 500.000 nye masker, testudstyr og beskyttelsesdragter ombord.
- Forskellen er, at en intensivsygeplejerske har en toårig uddannelse. Sygeplejerskerne, vi omskoler og opgraderer nu, får cirka en uges ekstra teoretisk og praktisk viden og må være på en intensivafdeling, forklarer Kurt Espersen.
Bliver deres arbejdsopgaver forskellige?
- Ja, de bliver forskellige. De rigtige uddannede intensivsygeplejersker vil være som supervisorer for de her sygeplejersker, så vi kan få bemandet alle de senge, vi skal stille til rådighed, siger Kurt Espersen.
Fald i kvalitet
De assisterende intensivsygeplejersker vil som udgangspunkt altid være superviseret af en uddannet intensivsygeplejerske. Kurt Espersen vil dog ikke garantere, at det på grund af sygdom eller andre omstændigheder altid vil være tilfældet i praksis.
Derudover kan patienter også opleve en lavere kvalitet, hvis de kommer på sygehuset under coronakrisen.
Tatovører på Fyn donerer sprit og handsker til OUH
Manglen på håndsprit og andre værnemidler får mange fynske virksomheder og brancher til at aflevere overskydende udstyr til OUH.
Ubrudte pakker med håndsprit, ansigtsmasker og gummimasker ligger ubrugte hen hos de fynske tatovører. Branchen er omfattet af restriktionerne, der skal bremse udbredelsen af corona, og alle tatovør-forretninger er derfor lukkede.
Det gav formanden for den fynske afdeling af Dansk Tatovørlaug en ide.
- Vi bruger jo både håndsprit og gummihandsker, når vi arbejder, så mange kolleger har dette udstyr liggende. Og når der nu er mangel på værnemidler på sygehusene, så er det jo oplagt, at de overtager vores udstyr, siger Andreas Ludvigsen, der er formand for Dansk Tatovørlaug på Fyn og driver butikken Big Ace Tattoo Custom.
Ifølge Andreas Ludvigsen er omkring 60-70 tatovører på Fyn involveret i indsamlingen af de for tatovørerne lige nu overflødige værnemidler.
- Vi skal naturligvis bakke op om den situation, som landet og sygehusene står i, og derfor vil vi gerne hjælpe med det, vi kan, siger Andreas Ludvigsen til TV 2/Fyn.
Mange henvendelser
Tatovørerne skal selv aflevere håndsprit og deres øvrige udstyr på OUH, hvor der er blevet oprettet en særlig modtagelse til værnemidler fra private og virksomheder.
- Vi får rigtigt mange henvendelser fra forskellige erhvervsfolk, som gerne vil hjælpe os ved at forære os blandt andet deres lagre af mundbind – ikke kun tatovører, men også tandlæger og lignende. Vi er rigtigt glade for, at alle er så progressive, tager initiativ og er klar til at bakke ekstra op om hospitalet og sundhedspersonalet, siger Lars Krause, afdelingschef for Logistikafdelingen på OUH
Udover tatovørerne har tandlæger og mange andre virksomheder også tilbudt at aflevere deres overskydende værnemidler til OUH.
- Vi en dialog med dem, der henvender sig, og så vurderer vi, om vi kan bruge det, der kommer ind. Et af kravene er som udgangspunkt, at det skal være i uåbnet emballage og CE-godkendt. Derudover ser vi så på, om det helt konkret kan bruges på hospitalet – og det håber vi på, at meget kan, siger Lars Krause.
Ifølge Andreas Ludvigsen vil Dansk Tatovørlaug også gå i gang med at indsamle værnemidler fra tatovører i andre dele af landet og få dem afleveret til lokale sygehuse.
På OUH kan tatovører og andre med værnemidler på lager aflevere i tidsrummet fra klokken 7.00 til 17.00, oplyser OUH.
- Vi kan ikke garantere, at der i nogle situationer vil være en kvalitetsmæssig nedgang, i og med det er en assisterende intensivsygeplejerske, der står i forreste linje, men som har en rigtig intensivsygeplejerske i baghånden. Man kan ikke forvente samme kvalitet 100 procent, måske 99 procent, forklarer Kurt Espersen.
Dygtigt personale
Når det er sagt, vurderer koncerndirektøren, at det er dygtigt personale, der bliver sat ind på intensivafdelingerne.
- Det er ikke de samme kompetencer, de har, men det er dygtige sygeplejersker, vi sætter ind, som ofte også har en anden toårig uddannelse bag sig, siger Kurt Espersen, der dog understreger, at de assisterende intensivsygeplejersker ikke får samme ansvar som deres længereuddannede kollegaer.
Flere end 30 danskere smittet med coronavirus har mistet livet, heraf en ældre mand på OUH. Antallet af indlagte er fortsat med at stige dag for dag.