Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En sending med 450.000 mundbind til Odense Universitetshospital er forsvundet under rejsen gennem Tyskland. Mandag aften er en ny forsendelse ankommet i Kastrup fra Kina.
Opdatering
Der er knaphed på masker på de danske sygehuse, hvor sundhedspersonalet er rådet til at spare på værnemidlerne i den kommende tid.
I slutningen af sidste uge var et fly ellers på vej til Danmark med 450.000 masker bestilt af Region Syddanmark.
Tatovører på Fyn donerer sprit og handsker til OUH
Manglen på håndsprit og andre værnemidler får mange fynske virksomheder og brancher til at aflevere overskydende udstyr til OUH.
Ubrudte pakker med håndsprit, ansigtsmasker og gummimasker ligger ubrugte hen hos de fynske tatovører. Branchen er omfattet af restriktionerne, der skal bremse udbredelsen af corona, og alle tatovør-forretninger er derfor lukkede.
Det gav formanden for den fynske afdeling af Dansk Tatovørlaug en ide.
- Vi bruger jo både håndsprit og gummihandsker, når vi arbejder, så mange kolleger har dette udstyr liggende. Og når der nu er mangel på værnemidler på sygehusene, så er det jo oplagt, at de overtager vores udstyr, siger Andreas Ludvigsen, der er formand for Dansk Tatovørlaug på Fyn og driver butikken Big Ace Tattoo Custom.
Ifølge Andreas Ludvigsen er omkring 60-70 tatovører på Fyn involveret i indsamlingen af de for tatovørerne lige nu overflødige værnemidler.
- Vi skal naturligvis bakke op om den situation, som landet og sygehusene står i, og derfor vil vi gerne hjælpe med det, vi kan, siger Andreas Ludvigsen til TV 2/Fyn.
Mange henvendelser
Tatovørerne skal selv aflevere håndsprit og deres øvrige udstyr på OUH, hvor der er blevet oprettet en særlig modtagelse til værnemidler fra private og virksomheder.
- Vi får rigtigt mange henvendelser fra forskellige erhvervsfolk, som gerne vil hjælpe os ved at forære os blandt andet deres lagre af mundbind – ikke kun tatovører, men også tandlæger og lignende. Vi er rigtigt glade for, at alle er så progressive, tager initiativ og er klar til at bakke ekstra op om hospitalet og sundhedspersonalet, siger Lars Krause, afdelingschef for Logistikafdelingen på OUH
Udover tatovørerne har tandlæger og mange andre virksomheder også tilbudt at aflevere deres overskydende værnemidler til OUH.
- Vi en dialog med dem, der henvender sig, og så vurderer vi, om vi kan bruge det, der kommer ind. Et af kravene er som udgangspunkt, at det skal være i uåbnet emballage og CE-godkendt. Derudover ser vi så på, om det helt konkret kan bruges på hospitalet – og det håber vi på, at meget kan, siger Lars Krause.
Ifølge Andreas Ludvigsen vil Dansk Tatovørlaug også gå i gang med at indsamle værnemidler fra tatovører i andre dele af landet og få dem afleveret til lokale sygehuse.
På OUH kan tatovører og andre med værnemidler på lager aflevere i tidsrummet fra klokken 7.00 til 17.00, oplyser OUH.
Men i weekenden kunne man konstatere, at maskerne aldrig nåede frem.
- Vores leverandør er samarbejdspartner og leverandør i forvejen. De er lige så overraskede som os over, at leverancen ikke er blevet leveret til os, skriver presserådgiver ved Region Syddanmark Carsten Bruun i en mail til TV 2/Fyn.
- Vi ved ikke, hvor mundbindene er, men de er tilsyneladende solgt til anden side, fortsætter han.
Carsten Bruun oplyser, at Region Syddanmark ikke har betalt for mundbindene.
Mail sendt ud til personalet
Søndag eftermiddag blev en mail sendt ud til personalet på Odense Universitetshospital, hvor de blev orienteret om situationen.
Heri blev det ifølge Politiken slået fast, at manglen på kirurgiske masker på sygehuset i øjeblikket er kritisk.
Donerer gratis til sygehuse: Destilleri starter produktion af håndsprit
Nyborg Destilleri må fra tirsdag begynde at producere håndsprit. De har de seneste uger modtaget flere donationer fra større virksomheder og håber på at kunne levere spritten omkostningsfrit til sygehusene.
Whiskey, gin og rom er foreløbigt sat på hylden hos Nyborg destilleri. Nu skal destilleriet til at producere håndsprit for at hjælpe det danske sundhedsvæsen med at passe på danskerne.
- Der har været et hav af myndigheder, vi har skullet kontakte for at få lov, og de har alle været meget velvillige, fortæller direktør for Nyborg Destilleri, Tørk Eskild Furhauge til TV 2/Fyn og tilføjer:
- Nu er der hul igennem på alt, så nu går vi i gang.
I løbet af mandagen kom de sidste tilladelser i hus, så destilleriet kan producere den meget stærke alkohol til produktionen af håndsprit.
Et hav af dispensationer
Det har ikke været nemt at få lov til at producere håndsprit, forklarer den administrerende direktør.
- Vi har blandt andet skullet søge dispensation ved skattemyndighederne, Beredskabsstyrelsen, fødevaremyndighederne, Miljøstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen for at få lov til det her, uddyber han.
Han forstår godt, at myndighederne gør det besværligt at producere den stærke alkohol.
- Det er et potent middel, og man skal sikre sig, at det ikke lander i de forkerte hænder, siger han.
Det har dog ikke været noget problem for Nyborg-virksomheden at få lov til at hjælpe i den her situation.
- Myndighederne har været gode til at reagere hurtigt i den her krisesituation, fortæller Tørk Eskild Furhauge.
Profitfrit samarbejde
Nu hvor tilladelserne er i hus, skal destilleriet i gang med at producere de desinficerende dråber. Dråber, de ikke kommer til at tjene en krone på.
- Tanken er at give det til sygehusene uden beregning. Hvis vi skal sælge det til nogen, der skal sælge det videre, så vil vi tage betaling. Pengene vil i så fald gå til en fond til fordel for coronasmittede, forklarer direktøren og tilføjer:
- Vi donerer arbejdskraft og produktionsanlæg, men råvarerne er der nogle andre, der gerne må donere. Vi kæmper også en kamp for overlevelse, og derfor kan vi ikke donere det hele, forklarer han.
Der er dog allerede flere, der har meldt sig på banen. Både Carlsberg, Albani, Nordic Sugar og Kiiltoclean i Assens samarbejder med destilleriet. Også destilleriets bryggeri, Ørbæk Bryggeri, giver en hånd med i kampen mod coronavirus.
- Vi mangler at få finansieret energi og vand, men det er mere økonomisk. Hvis vi fik det finansieret det sidste, kunne det være en ren donation fra alle os, der samarbejder til sygehusvæsenet, siger direktøren.
Og der går formentligt ikke længe, før de er klar til at levere.
- Vi regner med snart at have lavet den første portion, som vi kan sende til sygehusene, fortæller han.
Overlæge ved Odense Universitetshospital Joachim Hoffmann-Petersen bliver også kontaktet af flere læger, der er bange for at blive smittet og dermed komme til at bringe smitten videre til kollegaer og patienter.
- Hvis vi selv smitter de svage patientgrupper, så skaber vi nye patienter for os selv. Dermed skabes en situation, hvor der kommer flere patienter, men færre sundhedspersoner på arbejde, fordi de skal holde sig hjemme i en til to uger i tilfælde af smitte, siger han til Politiken.
Ny sending ankommet
I øjeblikket er der nye leverancer på vej til de danske sygehuse, og flere virksomheder er også i gang med at omlægge deres produktion, så de kan bidrage med værnemidler.
- Vi oplever blandt andet, at de ordrer, der er på vej, blier annulleret og solgt til anden side, skriver presserådgiver Carsten Bruun.
- Vores indkøbsteam følger derfor ligenu alle ordrer tæt hele vejen fra vores leverandører i udlandet, til de lander på vores lager i Syddanmark.
Sygeplejeformand om manglende coronatest:
- Det er dybt bekymrende
Det skaber stor bekymring blandt sygeplejerskerne, at Region Syddanmark ikke længere har de fornødne reagenser til at teste personalet for corona, siger kredsformand i Dansk Sygeplejeråd.
Opdatering:
Lørdag formiddag meddelte Region Syddanmark, at sundhedspersonale i regionen ikke længere kan blive testet for corona.
Det skyldes mangel på reagenser til at teste for virusset. Det bekymrer sygeplejerskerne i regionen, siger John Christiansen, der er kredsformand for Dansk Sygeplejeråd i Syddanmark.
- Det er dybt bekymrende. Der er ikke særlig meget positivt at sige, andet end det er godt, at regionen melder ærligt ud, siger John Christiansen.
Manglende test presser bemandingen
At sundhedspersonalet ikke kan testes for corona, før der kommer nye forsyninger hjem til at foretage testene med, kan skabe store udfordringer for bemandingen på sygehuse og plejehjem.
- Det betyder konkret, at hvis man som sygeplejerske ikke kan testes og frikendes for smitte, skal man blive hjemme i 14 dage. Det vil udfordre personalesituationen i den nærmeste fremtid, forklarer kredsformanden.
Stigende bekymring blandt sygeplejersker
John Christiansen forklarer, at han oplever en stigende bekymring blandt sygeplejerskerne i Region Syddanmark, som lige nu forsøger at forberede sig bedst muligt på det forventede indtog af coronapatienter på sygehusene.
- Det er en bekymrende situation. Vi er sandsynligvis et godt stykke fra at toppe smittespredningen, og når vi allerede er løbet tør for testmidler på nuværende tidspunkt, og at der går fortællinger om, at der er knaphed på værnemidler rundt omkring på sygehusene, så er det stærkt bekymrende, siger kredsformanden.
Ifølge en opgørelse fra Sundhedsstyrelsen er der lørdag indlagt 26 personer på sygehus i Region Syddanmark - heraf er seks personer indlagt på en intensiv afdeling. Alle seks personer er lagt i respirator.
Siden forsendelsen med masker til Odense Universitetshospital forsvandt i Tyskland, er et andet fly landet i Kastrup med 500.000 nye masker, testudstyr og beskyttelsesdragter ombord.