Coronavirus: Sådan lukker Faaborg-Midtfyn ned
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Faaborg-Midtfyn Kommune lukkes ned fra og med fredag den 13. marts.
I tråd med regeringens tiltag lukker store dele af Faaborg-Midtfyn Kommune ned. Planen bliver løbende opdateret og kan følges her.
Her er en oversigt, opdateret fredag klokken 18.00:
Skoler og daginstitutioner
Alle skoler og daginstitutioner holder lukket fra mandag den 16. marts, men der bliver oprettet nødpasning på alle matrikler.
Hvem kan gøre brug af nødpasning?
1) 0-9-årige børn hvis forældre varetager kritiske funktioner i det offentlige. Forældrene skal have afsøgt andre pasningsmuligheder.
2) 0-9-årige børn hvis forældre er ansat i en privat virksomhed, der ikke har hjemsendt medarbejderne. Forældrene skal have afsøgt andre pasningsmuligheder.
3) Børn og unge, der har særlige sociale, pædagogiske eller behandlingsmæssige behov, herunder tilfælde hvor forholdene i barnets eller den unges hjem begrunder et nødpasningstilbud.
Hvis du har brug for nødpasning?
Hvis du har brug for nødpasning og lever op til ovenstående, skal du kontakte lederen i din institution for at drøfte situationen og aftale nærmere.
Undervisningspligt
Mens skolerne er lukkede skal der foregå fjernundervisning, da der er undervisningspligt. Forældre og børn skal løbende holde øje med Aula og meddelelser fra deres børn.
Nødpasning i dagpleje vil i det omfang, det overhovedet er muligt, foregå hos den faste dagplejer. Ellers vil der blive tilbudt gæstedagpleje i området.
Kontakt
Opvækst og Læring kan kontaktes på hovednummer 72 53 30 00.
Plejehjem
Vi fraråder på det kraftigste alle besøg på kommunens plejehjem, medmindre det er kritisk nødvendigt, da beboerne er en særlig udsat målgruppe for coronavirus.
Pårørende opfordres til at holde kontakt på anden vis, f.eks. via telefon.
Oversigt over kommunens plejehjem
Hjemmepleje
Alle ældre, der får hjemmepleje, vil også få hjælp i de kommende uger. For at begrænse personkontakten mest muligt vil nogle dog kunne opleve en ændret hjemmepleje. F.eks. vil DigiRehab (træning i eget hjem) og klippekortordningen være lukket midlertidigt ned, ligesom nogle i de 14 dage vil kunne opleve kortere besøg og derfor mindre tid til rengøring.
Kontakt til den kommunale hjemmepleje
Madservice til borgere i eget hjem kører som normalt.
Jobcenter
Jobcenter Faaborg-Midtfyn er lukket fra fredag den 13. marts, men vil køre med et nødberedskab, så det får ikke konsekvenser for udbetaling af ydelser.
Ansøgning om ydelser skal foregå digitalt via www.fmk.dk eller www.borger.dk.
Planlagte samtaler og møder i perioden frem til 27. marts vil blive ombooket til telefon. De berørte vil blive kontaktet telefonisk.
Kontakt
Hvis du har spørgsmål, kan du ringe på 72 53 05 30.
Borgerservice
Borgerservice i Ringe og Faaborg er lukket fra den 13. marts og i de kommende uger.
Kontakt
Hvis du har spørgsmål, kan du ringe på 72 53 05 30.
Sygepleje og sundhedsklinikker
Sundhedsklinikkerne på Åløkkeparken og Tingager Plejehjem holder lukket i perioden. Borgere, der normalt kommer i de to klinikker, vil fortsat kunne modtage hjælp. De berørte borgere er blevet kontaktet.
Klinikken på Prices Have Centeret holder fortsat åben, da borgerne kan komme til klinikken uden at gå gennem plejehjemmet.
Myndighed i Sundhed og Omsorg
Rådgivning og visitation holder telefoner og postkasser åbne, selvom mange medarbejdere arbejder hjemmefra.
Du kan ringe på 72 53 60 00, hvis du har brug for hjemmehjælp eller hjælpemidler, har spørgsmål vedrørende ældre- og plejeboliger eller ønsker kontakt til en socialfaglig medarbejder.
Der planlægges og koordineres som vanligt hjælp i hjemmet efter hospitalsudskrivelse eller rehabiliterende forløb på rehabiliteringscenter Bakkegården.
Du vil som udgangspunkt ikke få besøg af en terapeut i visitationen, hvis du har et rehabiliteringsforløb. Det er kun hjemmeplejens personale du vil møde for på denne måde at minimere eventuel smitte med coronavirus.
Ældrekonsulenterne kommer heller ikke ud på hjemmebesøg de kommende to uger.
Myndighedsområdet Børn og Familie
Myndighedsområdet Børn og Familie, der blandt andet arbejder med underretninger og støtte til udsatte børn og deres familier, fortsætter arbejdet på normal vis.
Kontakt
Opvækst og Læring kan kontaktes på hovednummer 72 53 30 00.
Botilbud
På kommunens botilbud fortsætter driften på normal vis.
Ligesom på plejehjemmene fraråder vi dog på det kraftigste alle besøg, medmindre det er kritisk nødvendigt, da beboerne på botilbuddene kan være særligt udsatte for coronavirus.
Socialområdet
Lundens Aflastningstilbud er lukket fra fredag den 13. marts.
Alle aktivitets- og samværstilbud på det specialiserede socialområde holder lukket.
Kontakt
Sundhed og Omsorg kan kontaktes på hovednummer 72 53 60 00.
Hjælpemidler
I de næste uger har hjælpemiddeldepotet kun åbent for dem, der har akut brug for et hjælpemiddel eller reparation af hjælpemiddel.
Du kan ikke møde op på hjælpemiddeldepotet, uden at det er aftalt med en sagsbehandlende terapeut, som du kan kontakte på 72 53 60 00.
Der er oprettet et område, hvor hjælpemidler kan afleveres til rengøring, inden det kommer ind på værkstedet.
Brugte hjælpemidler hentes gerne retur, da der er brug for rene senge m.m.
Forebyggelse, Træning og Rehabilitering
Der er lukket for al genoptræning, der ikke er akut. Vi udfører kun genoptræning i de tilfælde, hvor der er risiko for varige men. Terapeuterne vurderer alle nye sager kontinuerligt.
Borgere, der er henvist til afdelingen, men hvor behovet ikke er akut, laver aftale med deres ansvarshavende terapeut.
Frit valg på genoptræning og ventetidsgaranti på syv dage er sat på pause i denne periode.
Kontaktinfo:
Demenskoordinatorer: 72 53 50 62 / 72 53 50 61
Hjerneskadekoordinator: 72 53 63 34
Det mobile sundhedscenter: 72 53 63 74
Neuropædagogisk team: 72 53 63 51
Sundhedsplejen
Sundhedsplejen har et nødberedskab, der ved hjemmebesøg sikrer trivslen for nyfødte og børn med særlige behov. Derudover kan man kontakte egen sundhedsplejerske telefonisk
Ved brug for akut sundhedsfaglig hjælp kontaktes egen læge eller lægevagten.
Tandplejen
Tandplejen står til rådighed ved akutte situationer.
Renovation og genbrugspladser
Dagrenovationsindsamling kommer til at foregå som sædvanligt.
Fra mandag d. 16. marts lukker alle genbrugsstationer med undtagelse af genbrugsstationen i Ringe (Korsvangen 7). Her vil der dagligt være åbent fra kl. 7 til 10. Det vil kun være erhvervsdrivende, der kan benytte pladsen.
Park og Vej
Park og Vej opretholder et beredskab i tilfælde af vintervejr, væltede træer osv.
Du kan kontakte os på app’en ”Giv et praj”. Ved akut behov ring til Fyns Politi på 114.
Færger
Færgen til Lyø og Avernakø og færgen til Bjørnø sejler som normalt, men for at minimere risikoen for smittespredning af coronavirus gælder følgende forholdsregler:
Passagerer i bil skal så vidt muligt forblive i bilen under overfarten.
Gående passagerer kan benytte færgens salon, men vi opfordrer til, at man sætter sig spredt og med god afstand til medpassagerer.
Alle opfordres til at købe billet online eller i automaten i Faaborg, så der billetteres mindst muligt ombord.
Alle anbefalinger omkring kontakt og hygiejne bør overholdes. Der vil være håndsprit ombord i den udstrækning, det vi kan få det leveret.
Er du blevet syg med influenzalignende symptomer og skal til læge, skal du kontakte færgen på telefon 24 83 50 99 tidligst muligt før afgang, så vi kan iværksætte de bedst mulige foranstaltninger.
Færgekontoret er indtil videre lukket for personlig betjening, men telefonerne er åbne som normalt, i tiden 10 til 12 på hverdage.
Biblioteker
Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne er lukket fra torsdag den 12. marts frem til søndag d. 29. marts. Alle arrangementer i perioden er aflyst.
Har du bøger derhjemme, som har afleveringsfrist i lukningsperioden, vil du ikke modtage bøder. Har du reserveringer, vil de ikke blive fjernet.
Region Syddanmark:
- Vi har et solidt og fleksibelt setup
Der er respiratorer, personale og pladser nok for nu, og de første mange alvorligt syge af coronavirus skal sendes til OUH. Sådan lød meldingen torsdag eftermiddag på et pressemøde i Region Syddanmark.
- Vi vil ikke længere teste syddanskere, der har symptomer på en virusinfektion, der måske kan være corona, med mindre de har nedsat immunforsvar eller er svækkede på anden vis.
Sådan lød meldingen fra koncerndirektør for Region Syddanmark Kurt Espersen på pressemødet torsdag eftermiddag.
Ifølge ham, regionsrådsformand Stephanie Lose (V) og præhospital chef Gitte Jørgensen, bør syddanskerne ikke bekymre sig.
-Der er kapacitet i det syddanske sundhedsvæsen til at tage de syge ind med de rette tiltag undervejs, fortalte regionsrådsformanden, og opfordrede til at folk kun tog til lægen, hvis de oplevede alvorlige symptomer.
- Er I syge derhjemme, så bliv hjemme. Beskyt jeres omgivelser, og sørg for ikke at smitte hinanden, sagde hun på pressemødet.
De første mange skal til Odense
Koncerndirektøren kunne fortælle, at der i den nærmeste fremtid vil blive oprettet fire akutenheder i Region Syddanmark.
Enhederne vil blive oprettet i Odense, Kolding, Esbjerg og Aabenraa, og vil blive brugt til at vurdere hvor syg en patient er af corona.
Er den smittede alvorligt syg af virussen, vil vedkommende i første omgang blive indlagt i Odense. Det fortalte koncerndirektør, Kurt Espersen.
- Vi vil først fokusere på at få de smittede ind til OUH, når kapaciteterne er opbrugt, så begynder vi at fylde op på de øvrige sygehuse.
Ikke-akutte operationer udskydes
Koncerndirektør, Kurt Espersen fortalte, at alle der havde planlagt ikke-akutte operationer i den nærmeste fremtid, godt kan se frem til længere ventetid.
-Vi har ikke sat gang i en systematisk aflysning af operationer og kontroller. Det vil komme til at ske, så vi kan frigive kapacitet til at uddanne personale og til at have plads til flere patienter på alle sygehusene, fortalte Stephanie Lose.
Det er dog ikke helt håbløst, hvis man skal have nyt knæ eller ny hofte.
-Det er vigtigt for mig at sige, at ingen får aflyst deres operationer, de bliver udskudt og afviklet på et senere tidspunkt, sagde Kurt Espersen.
Hvis man har en aftale på sygehuset, skal man fortsat møde op, medmindre man bliver kontaktet af sygehuset.
En hjælpende hånd
Selvom Regionen føler sig forberedt, er de klar over, at der kan blive brug for ekstra hænder.
-Vi kan ikke sige endnu, hvornår behovet for hjælp udefra vil være der. Vi må også vente til sundhedsstyrelsen har fået nogle indikationer af, om de nye tiltag afbøder situationen, fortalte Stephanie Lose.
Det er dog ikke kun hænder, der kan komme til at mangle. Ifølge Regionsrådsformanden bliver økonomi dog ikke et problem.
-Jeg har tolket regeringens udmeldinger sådan, at det ikke er sådan, at en merudgift til at håndtere en situation som denne, skal finansieres inde for sundhedsvæsenets normale rammer, fortalte regionsrådsformanden.
Ifølge koncerndirektøren, kan syddanskerne tage det ganske roligt.
- Vi skal nok finde plads og behandlingsmuligheder til alle, uanset hvilken sygdom de skulle dukke op med, fortalte Kurt Espersen på pressemødet.
Faaborg-Midtfyn Musikskole
Musikskolen er lukket til og med 29. marts og alle arrangementer i perioden er aflyst.
Kommunale haller
Idrætscenter Midtfyn og Forum Faaborg lukker fra 12. marts. Det forventes, at de øvrige selvejende idrætshaller i kommunen også lukker i de næste uger.
Madservice
Madservice til borgere i eget hjem kører som normalt.
Chaufførerne har ekstra fokus på at holde afstand til borgerne og på at sikre god håndhygiejne mellem besøgene.
Borgerrådgiver
Faaborg-Midtfyn Kommunes borgerrådgiver kan i de kommende uger fortsat kontaktes via telefon og mail, men det vil ikke være muligt at aftale fysiske møder.
FynBus og Flextrafik
FynBus kører stadig. Dog er mange uddannelsesruter aflyst.
I de busser, der kører, tages der visse forholdsregler.
Blandt andet tager busserne højst det antal passagerer med, som der er siddepladser til, og passagerer bedes benytte bagdørene for at mindske chaufførernes risiko for smitte.
Fyn lukker ned: Det samme gør flere restaurantsteder
Forsamlinger på mere end 100 personer frarådes. Sådan lød opfordringen fra statsminister Mette Frederiksen onsdag aften.
Flere restauranter har nu taget konsekvenserne af statsministerens udmelding onsdsag aften. Danmark lukker ned, og det samme gør flere restaurantsteder på Fyn.
På spisestedet Arkaden i Odense var der torsdag morgen indkaldt til møde med alle bodejere. Kort tid efter meddelte de, at Arkaden lukker fra torsdag og to uger frem.
- Vi har valgt at lukke ned på grund af regeringens anbefalinger. Vi holder rigtig meget af vores gæsters sikkerhed, så før det bliver forbudt, vil vi gerne tage skridtet videre. Så vi lukker Arkaden ned, siger Nadia Chaudhary, direktør i Arkaden.
Kunderne vil dog stadig kunne få mad leveret fra Arkaden.
- Vi har takeaway for at give madboderne mulighed for stadig at arbejde. Vi tror, at folk vil blive glade for Arkadens mad, selvom vi er i en kriseperiode, siger Nadia Chaudhary.
Direktøren synes, at det er en god ide at lukke ned, da det vil sænke spredningen af virussen.
Storms følger trop
Lidt senere torsdag formiddag tog spisestedet Storms Pakhus i Odense samme beslutning. I en pressemeddelelse skriver de, at Pakhuset fra dags dato lukkes ned i fjorten dage for at forebygge udbredelse af coronasmitte.
- Det handler om at tage ansvar og følge regeringens anbefalinger. Derfor har vi brugt dagen på at briefe administrationen, stadeholdere og medarbejdere, før vi nu kan melde ud, at Pakhuset lukker, siger direktør for Storms Pakhus, Martin Bødker i pressemeddelelsen.
Pakhuset er ikke kun et samlingssted for spisende gæster. De afholder også flere gange om måneden forskellige arrangementer. De næste fjorten dage er det også slut med banko og quiz. Arrangementerne er aflyst eller udskudt, står der i pressemeddelelsen.
Mærkes på pengepungen
I Arkaden er direktør Nadia Chaudhary helt bevidst om, at lukningen vil kunne mærkes på økonomien.
- Vi tager ansvaret på vores skuldre. Vi har sagt til madboderne, at vi trækker fra deres almindelige husleje, de dage, hvor vi har lukket. Men det kommer til at koste uanset hvad, siger hun og fortsætter:
- Lukningen kommer til at betyde et kundetab for alle madboderne, og også omsætningsmæssigt kommer der til at være et tab.
Men Nadia Chaudhary vil bruge ventetiden til at gøre stedet helt klar til igen at åbne dørene for spisende gæster.
Natklubber og værtshuse opfordres også til lukke
Mette Frederiksen opfordrede også natklubber og værtshuse til at lukke ned. Men det er ikke alle, der følger dette råd.
John Kjærsgaard Sørensen, daglig leder på værtshuset Westend i Odense, har en anden opfattelse.
- Jeg lukker ikke af den simple grund, at jeg ikke synes, at der er kommet et regeringsindgreb endnu, siger John Kjærsgaard Sørensen.
Han følger retningslinjer om, at forsamlinger ikke må overstige 100 personer. Men det er ikke aktuelt hos Westend.
- Vi tager coronavirussen meget alvorligt, men vi er måske 20 til 25 mennesker i løbet af en dag. Så længe at regeringen ikke giver os et påbud, så lukker vi ikke, siger han.
Men John Kjærsgaard Sørensen holder øje med statsministerens udmeldinger.
- Hvis Mette Frederiksen kommer frem og siger, at nu er det alvor. Så stopper vi selvfølgelig med det samme, siger han.
Det lille værtshus i Odense er afhængig af sine kunder, og en lukning vil få stor betydning.
- Vi har også eksistensgrundlag. Vi er fire ansat her, som er på lønningslisten, og det er vores liv og vores erhverv, siger han
Indtil der kommer noget konkret fra regeringen holder Westend åbent for gæster.
Men i løbet af de sidste timer, er der kommet forskellige udmeldinger fra barer og natklubber i Odense. Blandt andet har diskoteket Boogies meldt ud, at de lukker for nattefesten de næste to uger.
Læs mere på https://www.fynbus.dk/coronavirus
Flextrafik
Der er stadig flexkørsel til de institutioner, der holder åbent (f.eks. lægehuse), ligesom flex- og plustur samt handicapkørsel stadig kører.
https://www.fynbus.dk/flextrafik
Kommunens medarbejdere
Alle medarbejdere, der ikke varetager kritiske opgaver, er sendt hjem og arbejder som udgangspunkt hjemmefra. De kommunale administrationsbygninger lukkes ned. Alle medarbejdere får løn i perioden.
Politiske møder
De politiske udvalgsmøder afholdes som fysiske møder som planlagt - dog med forkortede dagsordener og i byrådssalene, hvor der er god plads. Kun direktionen og chefen for fagområdet/stabschefen vil deltage fra embedsværket.