Økonomiske problemer: Coronapandemi kan tage livet af Tinderbox
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Coronapandemien har skabt alvorlige økonomiske problemer for selskabet bag festivalen Tinderbox. Det fremgår af regnskabet ifølge Finans.
Den verdensomspændende coronapandemi kan blive dødsstødet for både Tinderbox Festival i Odense samt Northside Festival i Århus.
Nyt Tinderbox-minus i 2019
Trods flot sommervejr og et pænt antal besøgende i 2019 gav Odense-festivalen 2,6 millioner kroner i underskud.
Selv om Tinderbox har været afholdt i fem år, er det endnu kun lykkedes at tjene penge i 2016 og 2018.
Festivalen sidste år gav et underskud på 2,6 millioner kroner til trods for forventninger om det modsatte i 2018-regnskabet.
Det fremgår af det 2019-regnskab, som Tinderbox Entertainment netop har offentligjort.
Selskabet har fortsat en negativ egenkapital på 30 millioner kroner, der primært blev grundlagt under de første festivaler, hvor arrangørerne satte 41 millioner kroner til.
Under hele forløbet har Odense Kommune givet et tilskud på 23 millioner kroner til gengæld for en forpligtelse, der indebærer, at man skal arrangere festival i Odense hvert år frem til 2024.
Regner med festival i 2021
2020-udgaven af Tinderbox blev aflyst på grund af forsamlingsforbuddet under Covid19. Ifølge det netop offentliggjorte regnskab er Tinderbox berettiget til at modtage kompensation fra staten.
- Det reducerer, sammen med andelen af festivalbilletter, der ikke er blevet refunderet, men ombyttet til festivalen i 2021, de likviditetsmæssige konsekvenser af COVID-19, hedder det i ledelsesbretningen i regnskabet.
Tinderbox har lagt nye budgetter, der gælder under forudsætning af, at der kan afvikles festival i 2021, at selskabet modtager en del af kompensationspakkerne, og at et fremtidigt billetsalg på niveau med tidligere regnskabsår.
Ud fra de forudsætninger vil selskabet kunne fortsætte driften, hedder det.
Ny ejer
I løbet af 2019 er ejerskabet i øvrigt blevet flyttet til London.
Selskabet Superstruct Entertainment Limited ejer nu 100 procent det danske holdingselskab Superstruct Denmark Holding, der igen ejer DTD Holding, der med Brian Nielsen som direktør igen ejer selskaber, der bl.a. driver North Side, Haven og Tinderbox.
Superstruct Entertainment Limited har Sinisa Krinic med bopæl i London på direktørposten. Han har også bestemmende indflydelse i selskabet.
Selskabet, der står bag festivalerne, er nemlig i alvorlige økonomiske problemer.
Det skriver mediet Finans på baggrund af årsregnskabet for 2019 fra DTD Holding.
- Såfremt krisen udvikler sig væsentligt anderledes end forventet af ledelsen, kan der opstå væsentlig usikkerhed, der kan rejse betydelig tvivl om koncernens fortsatte drift, fremgår det af regnskabet ifølge Finans.
Brian Nielsen, der er direktør i DTD Holding, har ikke ønsket at kommentere historien fra Finans.
Underskud to år i træk
De to seneste regnskabsår er endt med et underskud for DTD Holding, der i 2019 blev opkøbt af det amerikanske festival- og koncertselskab Superstruct Entertainment.
I 2018 lød underskuddet på 11 millioner kroner, og i 2019 lød det på minus 12 millioner kroner. Ved udgangen af 2019 var selskabets egenkapital på 30 millioner kroner.
Netop den relativt store egenkapital i forhold til underskuddet er positivt for selskabet.
Ekspert vurderer: Aflysning kan blive en fordel for Tinderbox
Tinderbox er aflyst grundet coronavirus, men aflysningen kan få en uventet positiv effekt for den fynske festival, spår ekspert.
Der er stille i Tusindårsskoven i Odense torsdag aften. Oprindeligt skulle tusindvis af mennesker have hygget og festet i den lune sommeraften, men det fik coronavirus sat en stopper for.
For den 7. april meddelte arrangørerne, at årets Tinderbox er aflyst. Den beslutning blev truffet på baggrund af det forsamlingsforbud, der blev indført for at dæmme op for coronavirus.
Festivalen, der skulle have fyldt Odense med masser af tilrejsende gæster, er i stedet skubbet til næste sommer.
Foreninger mister indtægter
Det kan få konsekvenser for de lokale foreninger og erhvervsdrivende, der nu går glip af den ekstra indtægt, som de mange festivalgæster normalt genererer.
Det vurderer Ronnie Hansen, der er direktør for Sport, Kultur og Underholdning hos kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese.
- Den største konsekvens for Odense er økonomisk. Det vil sige alle de penge, gæsterne ville have brugt, der ikke længere kommer til byen og de lokale foreninger og erhvervsdrivende.
Ifølge Ronnie Hansen, der tidligere har været udviklingschef i Odense Kommune og i den forbindelse var med til at trække Tinderbox til Odense, er det et tocifret millionbeløb, festivalen bringer til Odense.
Det er ikke et uoverkommeligt økonomisk tab for Odense Kommune, som har investeret i Tinderbox. Men det kan få større konsekvenser for de lokale foreninger og erhvervsdrivende, vurderer Ronnie Hansen.
- Det er noget, man vil overkomme. Større er tabet ikke. Det er mere for den enkelte forening og den enkelte leverandør, at det vil være ret omfattende, siger han til TV 2/Fyn.
Aflysning kan booste festival
Mens aflysningen af årets Tinderbox vil kunne mærkes hos lokale foreninger og erhvervsdrivende, kan aflysningen omvendt ende med at få en positiv effekt for selve festivalen.
Det vurderer Ronnie Hansen.
- Hvis det var andet eller tredje år for Tinderbox i år, havde det måske været en katastrofe for Odense og for Tinderbox. Så havde det været svært at bygge videre på den kultur, man har skabt.
- Men fordi festivalen har klaret sig så godt, kan det faktisk have den modsatte effekt. Så kan det faktisk minde folk om, hvor glade de er for Tinderbox, og hvor meget de savner det, spår Ronnie Hansen.
Næste års Tinderbox løber af stablen fra den 24. til den 26. juni. Det vil være sjette udgave af festivalen, der blev afholdt første gang i 2015.
Det forklarer Thomas Kraft Jørgensen, fagchef i FSR - danske revisorer, til Finans.
- Økonomien i selskabet per 31. december viser en stor egenkapital i forhold til aktivernes størrelse, hvilket er positivt. Så selv om man laver et stort underskud i 2019, er der altså kapital til rådighed til at betale gælden.
- Hvis selskabet i 2020 forventer et underskud på 10 millioner kroner, hvor egenkapitalen så ville være nede på 20 millioner kroner ved årsskiftet, kan covid-19 jo resultere i, trods hjælpepakker fra staten, så stort et underskud, at hele egenkapitalen forsvinder, hvorefter ejerne måske tvinges til at skyde mere kapital ind i selskabet, forklarer han.
Forventer at afholde festivaler i 2021
I regnskabet fremhæver DTD Holding, at der i de nye budgetter arbejdes ud fra, at det i 2021 er muligt at afvikle både Northside, Tinderbox og andre arrangementer. Derudover er der indregnet økonomiske hjælpepakker samt et billetsalg på niveau med tidligere år.
- Ud fra nye budgetter er det ledelsens vurdering, at der er tilstrækkelig likviditet til at fortsætte driften. Moderselskabet har samtidig underskrevet en støtteerklæring med henblik på at yde økonomisk støtte i det omfang, det er nødvendigt for at understøtte selskabets drift, står der i regnskabet.
Både Tinderbox Festival og Northside Festival måtte aflyses i 2020 på grund af coronapandemien. Det er endnu uvist, om der kan afvikles festivaler og lignende arrangementer i 2021.