15. jan. 2020 kl. 16:54

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

For allerførste gang afholdes Det Fynske Bogtræf i Tinghuset i Svendborg. Nu kan du booke din gratis billet.


Nu sker det: Alle fynboer med kærlighed til litteratur  - både forfattere og læsere - kan mødes om deres fælles passion og dyrke den en hel dag igennem.

Det Fynske Bogtræf vil byde på en lang række oplevelser med litteraturen som opdrejningspunkt.

Publikum kan møde forlag, forfattere, tegnere, lokale kulturaktører og andre fynboer, der lever og ånder for litteraturen. Det hele sker sker lørdag 8. februar mellem klokken 10 og 17 i Tinghuset i Svendborg.

Læs også: Program for Det Fynske Bogtræf
Gå tilbage Del
24. jan. 2020 kl. 13:32

Program for Det Fynske Bogtræf

Nu kan du dykke ind i dagsprogrammet for Det Fynske Bogtræf. Tinghuset i Svendborg er rammen for en række interviews, overraskelser, workshops, præsentation af forlag og bogsalg. Forbehold for ændringer.


Bogtræffet finder sted lørdag den 8. februar fra klokken 10 - 17

10-17: Velkomststand Badges, programoversigt, oversigtskort med videre. (Foyeren)

10-17: Mikroforlag og Litteraturhusets boghandel (Lokale: Markedspladsen)

10-17: Svendborg Biblioteks hovedstand Fokus på skønlitteratur og litterær rådgivning. (Foyeren)

10-17: Bibliotekets kloge stand. Eksponering af faglitteratur og Bibliotekets faglige arrangementer samt salg af Tænkepauser. (Lokale: Herman Bang)

10-17: Betalæser-datingcentral. Her kan betalæsere og og forfattere finde hinanden. (Lokale: Herman Bang)

10-17: e-reolens selvbetjente lyttelounge. (Lokale: Suzanne Brøgger)

10-17: Bogbyttecentral Stil en bog, som du er færdig med at læse, i reolen og tag din næste, gratis læseoplevelse med hjem. (Lokale: Suzanne Brøgger)

10-17: Arbejdende værksted. Kig ind og se en tegneserie blive skabt. Illustratorerne Nicolai Hvidberg og Nadia Staldgaard fortæller om og viser, hvordan de arbejder med tegneserier, graphic novels og bog-illustrationer.   (Lokale: Asterix)

10-14: MagiLaboratoriet ved Trine Juhl. Litteraturformidling i nye klæder. På MagiLaboratoriets stand på Det Fynske Bogtræf kan du se et udvalg af dukker fra serien "Kvinder i Litteraturen". Det vil være muligt at købe udvalgte originaldukker - for første gang nogensinde. Du finder også andre magiske opfindelser med litterære referencer på standen." (Lokale: Asterix)

10.10-11.25: Workshop for forfatterspirer ved Forlaget Historia. Læs mere her. Gratis tilmelding her (Lokale: Thit Jensen)

10.15: Morgensang ved Svendborg Bibliotek. (Lokale: H.C. Andersen salen)

10:30-10.50: Talk med Mads Peder Nordbo. Mads Peder er vaskeægte fynbo. Han er født og opvokset i Tommerup, hvor han efter en årrække i Grønland nu bor igen med sin familie, kun et minuts gang fra sin mor. Fra den trygge base rækker han med stor succes ud i resten af verden. Hans krimier er udgivet i hele 38 lande, så arctic noir-krimiserien om den sorgfulde journalist Matthew Cave i Grønland har gjort Mads Peder Nordbo til en af Danmarks mest berømte krimiforfattere ude i den store verden. Interviewer: Signe Ryge, TV 2/ Fyn. (Lokale: H.C. Andersen salen)

10.30-10.50: Snigpremiere på Simon Kabels kommende bog. Simon fortæller og læser op fra bogen , Aprosalypse, som udkommer i løbet af foråret på forlaget Baggaardsbaroner. (Lokale: Karen Blixen)

10.55-11.15: Talk med Simone Mørch Stjer. Simone er født i Svendborg og debuterede i januar med romanen S. Romanen er delvist inspireret af hendes eget liv, men også af erfaringerne fra hendes arbejde på Vesterbro med stofmisbrugere og hjemløse. I romanen følger vi Helene, der i miljøet omkring Istedgade møder bandemedlemmet Sammi. Mens vennerne fra gymnasietiden forsvinder ind i normaliteten, bruger de to sammen dagene på at skaffe stoffer og tage dem, hvor de kan. Interviewer: Anna Holmgaard, Litteraturhuset Svendborg. (Lokale: H.C. Andersen salen)

11.00: Meet & greet forfatter Mads Peder Nordbo. (Lokale: Johannes V. Jensen)

11-13: Åben litteraturscene. Drop ind og få en helt ny, litterær oplevelse. Fynske forfattere læser op af deres værker. (OBS: alle pladser er booket). (Lokale: Karen Blixen)

11.15: Overraskelse (Lokale: Johannes V. Jensen)

11.30-11.50: Talk med Michael Larsen. Michael er dansk forfatter, journalist, foredragsholder, debattør og akvarelkunstner. Han brød for alvor igennem, både nationalt og internationalt, i 1994 med krimien Uden Sikker Viden. Siden har han skrevet blandt andet krimierne Slangen i Sidney og Femte Sol Brænder. Bøgernes succes har gjort ham til en af de mest oversatte, danske forfattere. Michael  har en ny bog på bedding til april. Han har også skrevet filmmanuskripter, bl.a. til Operation Cobra. Siden 2006 har Michael Larsen boet på Ærø. Interviewer: Signe Ryge, TV 2/ Fyn. (Lokale: H.C. Andersen salen)

11.50: Overraskelse (Lokale: H.C. Andersen salen)

12.00-12.30: Bibliotekets rullende bogcafé (Lokale: Thit Jensen)

12.00: Meet & greet Michael Larsen (Lokale: Johannes V. Jensen)

12.15-12.45: Mikkel Baaring Andersen, Skrivemaskinen i samtale med Christel Sunesen, Mikrofest Om litteraturscenen i Danmark lige nu, hvor de små flag betyder mere og mere for at nære og udvikle nye talenter. Hvad skal der til for at skabe det spiremiljø, der er nødvendigt for at udvikle litteratur - og hvilke tilbud er der reelt i Danmark? Mikkel Baaring Andersen er projektleder på Skrivemaskinen i Odense, planlagt lillesøster til Forfatterskolen i København, mens Christel Sunesen står bag Mikrofest, der samler alle de danske mikroforlag. (Lokale: Thit Jensen)

12.30-12.50: Talk med Sara Maria Glanowski. Sara er opvokset i Odense, men bor i New York, hvor hun har skrevet sin anmelderroste debutbog Skyggebokser - fortællinger fra kanten af New York. Da Sara blev spurgt om, hun ville komme til bogtræf i Svendborg, tøvede hun ikke et sekund. Hun købte straks en billet til Danmark, så hun kan møde sine fynske læsere og fortælle om, hvordan hun fik adgang til et ellers lukket miljø i en af verdens ældste bokseklubber i New York. Bogen beskriver de voldsomme konflikter om race, køn og ulighed der i disse år brager afsted i U.S.A.  Interviewer: Signe Ryge, TV 2/ Fyn. (Lokale: H.C. Andersen salen)

12.55-13.20: Talk med Amalie Langballe. Amalie Langballe er fra Stenstrup og debuterede i 2019 med romanen Forsvindingsnumre, der vakte opsigt med sin hudløse, knugende stærke beskrivelse af sorgen over tabet af en mor til kræft. Romanens mange spor viser, hvordan Agnes forsøger at finde sin vej mellem lammende sorg og overlevelse. Med vild sex, på rejser, i destruktive affærer, med afvæbnende humor, i desperation. Romanen modtog i november Bogforums Debutantpris. Interviewer: Anna Holmgaard, Litteraturhuset Svendborg. (Lokale: H.C. Andersen salen)

13.00: Meet & greet Sara Maria Glanowski. (Lokale: Johannes V. Jensen)

13.00-14.00: Lydbog live. Oplev den professionelle lydbogsoplæser Peter Bøttger læse op.(Lokale: Thit Jensen)

13.10-16.05: Maratonoplæsning. I anledning af det litterære tidsskrift Udkants 20-års fødselsdag udkommer et særnummer kun med sydfynske forfattere. Særnummeret rummer 15 ud af de godt 20 forfattere, der er på Sydfyn. Det er en hyldest til litteraturen og til forfattere på Sydfyn. Den udkommer den 8. februar, og i den anledning bliver der oplæsning i hele tre timer af de mange forfattere. (Lokale: Karen Blixen)

13.30-13.55: Talk med Mich Vraa og Jesper Bugge Kold. Mich Vraa fra Odense er formodentlig Danmarks flittigste oversætter og forfatter. Han har over 1000 titler bag sig og har blandt andet oversat Jonathan Franzen, Ernest Hemingway og Dan Brown. Mich Vraa har selv et omfattende forfatterskab bag sig, som båder læsere og anmeldere har taget imod med stor begejstring. Hans seneste og prisbelønnede romantrilogi om Dansk Vestindien bragte ham for alvor ud til et stort publikum.

Jesper Bugge Kold debuterede i 2014 med romanen Vintermænd, som handler om to tyske brødre under 2. Verdenskrig. Den blev flot modtaget og lå endda på bestsellerlisten i Tyskland. Siden er yderligere en håndfuld bøger kommet til, og Jesper har et stort publikum, som ser frem til hver en ny udgivelse fra den skrivende bibliotikar fra Sydfyn. Interviewer: Signe Ryge, TV 2/Fyn. (Lokale: H.C. Andersen salen)

14.00: Meet & greet Jesper Bugge Kold og Mich Vraa. (Lokale: Johannes V. Jensen)

14.05-14.25: Talk med Mikkel Mosen. Han debuterede med et brag i september 2019 med den anmelderroste nøgleroman Ud af Slumreland. Hovedpersonen flytter med familien til Ærø for at leve et mere enkelt liv, noget forfatteren selv gjorde for fire år siden. I 19 år havde Mikkel drømt om at skrive, men først efter at have lagt tilværelsen om, har han kunnet realisere drømmen. Interviewer: Signe Ryge, TV 2/Fyn. (Lokale: H.C. Andersen salen)

14.30-16.00: Workshop: Lav dit eget kreative bogmærke ved MagiLaboratoriet. Trine Juhl er uddannet inden for Litteraturvidenskab og driver i dag MagiLaboratoriet - en sammensmeltning af hendes akademiske baggrund, feministiske overbevisning og et ønske om at være selvstændig. På workshoppen kan du lave bogmærker med din yndlingsforfatter på - så tænk over, hvem det er, mens du bevæger dig rundt på Det Store Bogtræf og forhåbentlig bliver præsenteret for en masse nye forfattterstemmer. Formålet er ikke at lære en masse fine nye broderisting, snarere vil fokus være på litteraturen og det at skabe noget ud fra den inspiration, som den bringer. Meget begrænset antal pladser. Tilmelding her (Lokale: Thit Jensen)

14.30: Meet and greet med Mikkel Mosen. (Lokale: Johannes V. Jensen)

14.35-14.55: Talk med Morten Møller. Den prisbelønnede historiker, forfatter og underviser på Skolerne i Oure har fem store faglitterære værker bag sig. De har alle høstet store roser hos anmelderne. Senest har han skrevet Den Røde Underverden om kurerer, spioner og militante kommunister i mellemkrigstidens Skandinavien. Interviewer: Signe Ryge, TV 2/ Fyn. (Lokale: H.C. Andersen salen)

14.45: Overraskelse. (Lokale: Johannes V. Jensen)

15.00-15.20: Talk med Mads Peder Nordbo og bogblogger Maria Johansen. Hvordan kan forfattere og bogbloggere bruge hinanden? Mød en af Danmarks mest populære bogbloggere, Maria Johansen, som er kvinden bag bloggen Book Me Up Scotty, i en samtale med forfattere Mads Peder Nordbo, der gerne samarbejder med bloggere om at formidle sit forfatterskab. Interviewer: Marie Louise Florival, TV 2/Fyn. (Lokale: H.C. Andersen salen)

15.00-15.30: Svendborg Biblioteks rullende bogcafé. (Lokale: caféen)

15.00: Meet & greet Morten Møller. (Lokale: Johannes V. Jensen)

15.30-15.50: Talk med Morten Ramsland. Den prisbelønnede forfatter fra Næsby brød igennem i 2005 med romanen Hundehoved, som han indkasserede adskillige priser for, blandt andre De Gyldne Laurbær. Senere kom romanerne Sumobrødre og Æg, som også er blevet flot modtaget af læsere og anmeldere. Seneste har Ramsland udgivet romanen Lyskabinettet, som han selv siger, er bogen, han gerne ville have læst, da han var en ung mand. Interviewer: Pernille Redder, TV 2/Fyn. (Lokale: H.C. Andersen salen)

16.00-16.20: Bogblogger Maria Johansen, Odense, anbefaler de bedste, fynske bøger. Interviewer: Signe Ryge (Lokale: H.C. Andersen)

16.15-16.35: Talk med Mikael Josephsen. Mikael Josephsen fra Svendborg har gennem en lang årrække skrevet romaner og lyrik om livet på bunden af samfundet, herunder Svendborgs notorisk hårde stofmiljø. Med en præcis stemme, ærlighed om livet med misbrug og overlevelse har han formået at beskrive de helt anderledes liv med empati og ærlighed, så alle kan lære og ikke mindst lytte.  Interviewer: Anna Holmgaard, Litteraturhuset Svendborg. (Lokale: Karen Blixen)

16.45: Tak for i år! Arrangørerne lukker scenen i H.C. Andersen Salen ned. Men fortsæt gerne med at snuse rundt på Det Fynske Bogtræf indtil dørene lukker klokken 17.

 

Fynske sværvægtere

Man kan godt kalde Det Fynske Bogtræf for en lillesøster til mastodonten Bogforum i København.

Men Det Fynske Bogtræf er fynsk hele vejen igennem. Vi har nemlig rigeligt med forfattere af høj kvalitet på Fyn til at skabe vores helt egen platform, hvor vi fejrer litteraturen med et ordentligt brag.

Dagen igennem vil der være interviews med en række af Fyns forfattere.

Øen er måske lille, men ud af den fynske muld er vokset mange forfattere. Nogle er stadig i deres vorden, andre har høstet adskillige priser og er nået langt ud i den store verden med deres bestsellere.

Til Det Fynske Bogtræf kan publikum møde både store og prisbelønnede forfattere som Michael Larsen, Mich Vraa, Jesper Bugge Kold, Morten Møller, Morten Ramsland, Mikael Josephsen og Mads Peder Nordbo. Sidstnævnte er udgivet i 38 forskellige lande.

Læs også: Principiel afgørelse: Fynbo dømt for at hjælpe med ulovlig streaming
Gå tilbage Del
14. jan. 2020 kl. 15:20
Fyn

Principiel afgørelse: Fynbo dømt for at hjælpe med ulovlig streaming

Tirsdag faldt der dom i en Højesteretssag, hvor en fynbo blev dømt for at vejlede personer i at bruge den ulovlige streamingtjeneste Popcorn Time.


En fynbo blev tirsdag idømt seks måneders betinget fængsel og samfundstjeneste for at vejlede personer i at bruge den ulovlige streamingtjeneste Popcorn Time. Det gjorde han via sin egen hjemmeside popcorntime.dk, hvor han havde en vejledning, som personer kunne læse for ikke at blive opdaget i at streame ulovligt på Popcorn Time.

- Han er skuffet over dommen, fordi han selv fortæller, at han bare har beskrevet et faktum, som der i øvrigt er hundredetusind andre hjemmesider, der også beskriver, fortæller advokat Lars Henriksen, der er forsvarer for den dømte.

Ud over fængsel og samfundstjeneste fik fynboen konfiskeret omkring 505.000 kroner, som er fortjenesten for at have haft reklamer på hjemmesiden. Han skal derudover også betale sagens omkostninger for Byretten og Østre Landsret som konsekvens af, at han er blevet dømt i Højesteret.

Dommen som fynboen fik tirsdag i Højesteret er en stadfæstelse af Byrettens dom.

- Nu kan man jo stille spørgsmål ved, hvor meget omtale man skal give på en hjemmeside, før man bliver medvirkende til generelle forbrydelser. Jeg kunne godt nævne et par hjemmesider, som man nu formegentlig kan gå løs på med de samme principper, siger Lars Henriksen.

Begrundelsen for Højesterets afgørelse var, at når man kalder sin hjemmeside popcorntime.dk betyder det, at man identificerer sig med det ulovlige produkt. Derudover mener Højesteret, at vejledningen på hjemmesiden udgør medvirken til ulovlig streaming.

Tilladelse til Højesteret

Efter den 41-årige mand blev dømt i Østre Landsret søgte mandens forsvarer, Lars Henriksen, om at få sagen for Højesteret. Det kræver en særlig tilladelse fra Procesbevillingsnævnet, da de skal vurdere, om sagen er af så principiel karakter, at landets højeste retsinstans skal tage sagen op.

I dette tilfælde er sagen af principiel karakter, da fynboen, der tirsdag blev dømt i Højesteret, ikke er tiltalt for at streame ulovligt, men snarer for at have vejledt andre i at streame ulovligt på Popcorn Time. For den dømtes forsvarsadvokat, kan det ændre ved, hvordan man kan ytre sig på internettet.

- Man rykker med den her sag lidt ved de principper, vi hidtil har brugt for, hvad man må skrive på internettet efter min opfattelse, siger Lars Henriksen.

Overvejer Menneskerettighedsdomstolen

Højesteret er den højeste appelinstans i Danmark, men i nogle tilfælde kan en sag blive indbragt for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

- I den her sag kunne man overveje, om der er et ytringsfrihedsproblem, forklarer forsvarsadvokaten og fortsætter:

 - Nu vil jeg selvfølgelig læse Højesterets dom, og så vil jeg vurdere, om vi skal indbringe sagen for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Alligevel er Mads Peder Nordbo nu igen hjemme i Tommerup, hvor han er vokset op.

En årrække på Grønland gav ham inspiration til arctic noir krimiserien om den sorgfulde journalist Matthew Cave, men nu er Mads Peder Nordbo tilbage på sin barndoms egn. Fyn er svær at undvære.

Derfor kommer debutanten Sara Maria Glanowski også hjem til Fyn hele vejen fra New York, hvor hun bor, og hvorfra hun har skrevet sin debut Skyggebokser, som fik anmelderne helt op i det røde felt.

Mikkel Mosen, Simone Mørch Stjer og Amalie Langballe er også braget igennem i 2019 med anmelderroste udgivelser. De er alle en del af det fyldige program med forfatternavne i alle størrelser, der breder sig ud over dagen.

Lokale, litterære kræfter

Det Fynske Bogtræf er skabt i samarbejde med Anna Holmgaard, der står bag Litteraturhuset Svendborg.

Hun byder blandt andet ind med en såkaldt mikroforlags-bogmesse ved siden af bøgerne fra de større forlag. Publikum ved bogtræffet kan her møde, købe eller bare nyde lidt anderledes udgivelser fra en lang række forlag.

 - Vi ønsker med bogmessen at give publikum nye litterære oplevelser og tilbyde dem et indblik i de mange nye, spændende, kringlede og smalle bøger, som særligt i disse år finder sin vej ud. Vi har derfor et område på bogtræffet udelukkende til den smallere litteratur og med fokus på små og mellemstore forlag. Et område, hvor der er plads til at sætte sig med en bog i hånden, kigge på den, bladre i den og samtale om den med hinanden og med områdets litterære nørd, siger Anna Holmgaard, Litteraturhuset Svendborg.

Morgensang og boginspiration

Også Svendborg Bibliotek er med på holdet bag Det Fynske Bogtræf. De byder ind med blandt andet morgensang og bogcafé.

- På Det Fynske Bogtræf byder vi blandt meget andet de besøgende på én af vores udsøgte biblioteks-specialiteter, nemlig Bogcaféen, hvor vi anbefaler gode bøger under et bestemt tema. I dagens anledning præsenterer vi udelukkende bøger, der på den ene eller anden måde er knyttet til Fyn, siger Nanna Ask, koordinator for kommunikation og formidling, Svendborg Bibliotek, og fortsætter:

Læs også: Se listen her: Så mange flere sygeplejersker sikres Fyn i finanslov
Gå tilbage Del
15. jan. 2020 kl. 16:25

Se listen her: Så mange flere sygeplejersker sikres Fyn i finanslov

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

1.000 ekstra sygeplejersker er der afsat midler til i finansloven for 2020 og 2021. I Region Syddanmark svarer det til 214 sygeplejersker.


Hospitalspatienter på Fyn vil i løbet af de næste år blive mødt af flere end 100 ekstra sygeplejersker, end det er tilfældet i dag.

Det kan de, fordi der i finansloven er afsat midler til 1.000 ekstra sygeplejersker i regionerne. Af en ny liste fremgår det, at Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus i løbet af 2020 og 2021 får midler til 106 ekstra sygeplejersker.

- Det er en god nyhed. Helt bestemt. Nu får vi muligheden for udvælge nogle områder i vores sundhedsvæsen, hvor vi kan sætte ind og styrke indsatsen, siger Bo Libergren, politisk ordfører for Venstre i Region Syddanmark.

I Region Syddanmark rækker de ekstra midler til 214 nye sygeplejerskestillinger fordelt over to år. På Fyn betyder det, at man kan ansætte 53 sygeplejersker i 2020 og 53 igen i 2021.

Det glæder også formanden for regionens sundhedsudvalg, Poul-Erik Svendsen (S).

- Det er god læsning. Nu kan vi støtte op, der hvor de nye sygeplejersker kommer ind. Der kommer ekstra hænder, så vi kan styrke opstarten for nye sygeplejersker og eksempelvis lave nogle forløb, hvor de rent faktisk kan følge med mere erfarne sygeplejersker rundt i starten, siger han.

Flere op i tid

I løbet af 2020 og 2021 vil Svendborg Sygehus og Odense Universitetshopital altså have råd til at ansætte 106 nye sygeplejersker. Situationen er blot den, at der på nuværende tidspunkt stort set ikke er ledige sygeplejersker i regionen.

Derfor vurderes det, at potentialet for at hente sygeplejersker udefra er begrænset.

- Cirka halvdelen af alle sygeplejersker på vores sygehuse arbejder på deltid, så vi skal have nogle af dem til at gå op i tid. Nu får vi økonomi til at gøre det, og på den måde kan vi nu sige, at deltid ikke længere skal være på grund af afdelingens økonomi. Deltid skal kun være, hvis det er noget sygeplejerskerne aktivt vælger til, siger Bo Libergren.

Ifølge Poul-Erik Svendsen skal pengene også være med til at sikre nye sygeplejersker en god start på arbejdsmarkedet.

- Der er forholdsvis mange sygeplejersker, som hurtigt forlader deres job igen kort tid efter, at de er startet. Hvis vi skal fastholde dem og gerne have dem til at arbejde fuldtid, så skal vi sikre, at de kommer godt fra start. Det kan de her midler være med til at sikre.

Liste over fynske afdelinger, der får del i midlerne

  • FAM - Fælles Akutmodtageafdeling
  • Medicinsk Afdeling M/Fælles Akutmodtagelse, Svendborg
  • Kirurgisk Afdeling A Hjertemedicinsk Afdeling B
  • Reumatologisk Afdeling C Side 2 af 2
  • Gynækologisk/Obstetrisk afdeling D
  • Øre-Næse-Hals/Høreklinik Afd. F
  • Geriatrisk Afdeling G
  • Lungemedicinsk Afdeling J
  • Urinvejkirurgisk Afdeling L
  • Endokrinologisk Afdeling M
  • Neurologisk Afdeling N
  • Ortopædkirurgisk Afdeling O
  • Infektionsmedicinsk Afdeling Q
  • Onkologisk Afdeling R
  • Afdeling for medicinske mavetarmsygdomme S
  • Hjerte-, Lunge- og Karkirurgisk Afdeling T
  • Neurokirurgisk Afdeling U Hæmatologisk Afdeling X
  • Nyremedicinsk Afdeling Y
  • Plastikkirurgisk Afdeling Z
  • Geriatrisk Afdeling G, Svendborg

 - Det er en af bibliotekets fornemste opgaver at skabe møder mellem mennesker og litteratur, så vi er meget glade for at kunne bidrage til denne fejring af læsere, forfattere og de oplevelser, der forbinder os, siger Nanna Ask.

Programmet slutter ikke her. Langt fra.

Der vil også være præsentation af helt nye, kunstnerisk/kreative skriveforløb, en marathonoplæsning i anledning af det litterære tidsskrift uDkanTs jubilæum, en åben scene, hvor de modige kan læse deres tekster op, interview med bogblogger Maria Johansen om hendes populære blog Book me up, Scotty og meget mere.

Kreativ workshop

Du kan tilmelde dig kreativ workshop klokken 14.30-16.00, hvor du får mulighed for at lave dit eget bogmærke. Underviser er dukkermager Tringe Juhl fra MagiLaboratoriet, som du kan opleve dagen igennem med hendes unikke forfatterdukker, som hun selv broderer. Tilmelding her

Tilmeld dig Åben scene

Der er også nu åbent for tilmelding til Åben scene. Her kan du som forfatter få 15 minutter til at præsentere dig selv og dit forfatterskab via for eksempel højtlæsning. Ordet er dit, så du bestemmer selv!

Du tilmelder dig via denne doodle. Skynd dig, der er kun ganske få pladser. Tilmelding her

Læs mere på Facebook om begivenheden og se programmet, der løbende vil blive opdateret, her.

For 4 minutter siden
Tophistorie
Frederik Kjøler Kibsgaard

I næsten en måned ligger en ældre mand død i sin bolig i Nyborg, selvom hjemmeplejen ved, at han er afgået ved døden midt i december.


Først da en aftenvagt tilfældigvis kommer forbi og ser et åbent vindue til hans lejlighed, bliver manden fundet. Hun kigger ind ad det åbne vindue og ser den afdøde borger i sengen.


I en orientering til medarbejderne i hjemmeplejen, som TV 2 Fyn har fået, fortæller sundheds- og ældrechef i kommunen, Solveig Christiansen, hvordan det kunne ske.


Missede opkald til læge

Den ældre mand dør midt i december. Mens hjemmeplejens aftenvagt er på et af sine hyppige besøg, bliver manden dårlig. Der bliver derfor både ringet efter assistance fra en kollega og 112.

Trods redningspersonalets indsats er mandens liv ikke til at redde.

Solveig Christiansen understreger, at alle i situationen handlede korrekt.

Når et menneske dør i eget hjem, skal der foretages ligsyn to gange. Første gang når borgeren dør eller bliver fundet død, og anden gang otte timer senere.

I denne situation skal mandens egen læge foretage ligsyn nummer to og udfylde en dødsattest.

Men lægen bliver aldrig orienteret.

Fjernet fra kørelister

I den skriftlige orientering skriver Solveig Christiansen, at medarbejderne ikke får talt sammen om, hvem der skal give dagholdet besked om at kontakte lægen.

Det betyder, at ingen officielle instanser får besked om dødsfaldet, og der bliver ikke lavet en dødsattest. Den afdøde mand bliver dog fjernet fra distriktets kørelister, så ingen opdager, at der ikke er givet kontakt til egen læge, og at han ikke er afhentet.

På grund af den manglende dødsattest fra december er manden aldrig blevet erklæret død, og dermed er der ikke givet besked til en bedemand.

Først efter manden blev fundet en måned senere, får hjemmeplejen kontakt til mandens datter og svigersøn. Datteren har ikke haft kontakt til sin far, siden hun var et år.

Den ældre mand blev bisat tirsdag.

TV 2 News
Solveig Christiansen, der er sundheds- og ældrechef i Nyborg Kommune, undskylder, at manden blev glemt.

Interview med sundheds- og ældrechef Solveig Christiansen

Hvordan forklarer I, at det kunne ske?

- Jeg vil gerne starte med at undskylde, at det overhovedet er sket. Det er dybt beklageligt, og det påvirker os alle rigtig meget.

- Vi har de retningslinjer, vi har, som bliver fulgt i selve situationen, som er voldsom. Da håndterer medarbejderne det fuldstændig korrekt. Det, der desværre ikke sker, er i efterforløbet, at informationen ikke bliver givet videre til næste instans. Det er dybt beklageligt.

Hvordan kan det være, at det ikke sker, når du siger, at medarbejderne følger de instrukser, der er?

- Jeg tror, man skal se på her, at medarbejderne har stået i en meget voldsom situation, og der er ingen af os der ved, hvordan man reagerer i voldsomme situationer. Derfor kan der ske fejl.

Giver det anledning til at ændre på proceduren, sådan at man kan tage højde for at stå i sådan en voldsom situation?

- Det er klart, at vi kigger hele hændelsesforløbet igennem og gennemanalyserer hele hændelsen, og sikrer os, at det ikke sker igen. Det er et enkeltstående tilfælde, og det skulle det meget gerne blive ved med at være.

Hvad vil du sige til dem, der måske kan føle sig utrygge over, at en person kan ligge i sin lejlighed død i fire, uden nogen ved det?

- Jeg vil sige, at man skal ikke som borger i hverken Nyborg Kommune eller andre steder gå og være utryg over, om det her kan ske. Der må være den risiko, at der er sket en fejl her en enkelt gang, og sådan er det.

Hvor ligger fejlen?

- Det kan jeg ikke gå nærmere ind i.

Hvad kan I gøre for, at det så ikke sker igen?

- Vi lærer af vores fejl, vi taler åbent om vores fejl, og der er mange, der er rigtig påvirkede af den her situation, der er sket. Der er ikke nogen, der har gjort noget med fuld overlæg, og alle er meget kede af det, der er sket. Vi taler højt om det, vi lærer af det, vi snakker om det, vi kigger vores procedure igennem, vi sikre os, at alt er til at gå til, når man som medarbejder skal håndtere sådanne situationer en anden gang.

Det er en alvorlig ting at stå i som medarbejder, når en person dør og skal tage vare på, hvad der skal ske i næste skridt. Kunne man ikke godt efterlyse bedre retningslinjer eller mere vejledning, siden at der kan ske en menneskelig fejl i sådan en alvorlig situation?

- Det er det, vi lægger op til, at der bliver kigget på nu. Om vores retningslinjer er, som de skal være fuldt ud, eller om der er andre steder i systemenerne, de skal kunne snakke bedre sammen.

Hvordan tager I hånd om de medarbejdere, der står i situationen?

- De er blevet tilbudt krisepsykolog. Medarbejderne har det rigtig skidt med det, der er sket, og det er helt naturligt, at vi tilbyder krisepsykolog til dem og taler med dem og håndterer deres bekymringer, frustrationer og sorg over det, der er sket.

Er det for stort et ansvar at stå med, når sådan en fejl kan opstå?

- Jeg tror ikke, man skal ansvarsstørrelsesgøre, når man arbejder med mennesker i forskellige krisesituationer. Om det er i en kommune eller på et sygehus eller et tredje sted, vil man kunne komme ud i situationer, hvor ingen af os ved, hvordan man vil reagere.

For 41 minutter siden
Svante Lyngsie

Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Lokallisten i Odense har indgået et teknisk valgforbund forud for kommunalvalget den 18. november 2025.

Ved et teknisk valgforbund sikrer partierne sig mod stemmespild, så eventuelle overskydende stemmer går til de andre partier og lister i valgforbundet.

Araz Khan der er spidskandidat for Liberal Alliance i Odense understreger, at der er er tale om et teknisk valgforbund, men at de tre partier er enige om, at etape to af Odense Letbane og mobilitetsplanen i Odense skal droppes.

Liberal Alliance har et mandat i Odense Byråd, som er Araz Khan, mens hverken Dansk Folkeparti eller Lokallisten Odense er repræsenteret i Odense Byråd.

Nordsjællands Politi efterlyser 78-årige Lars, der forlod sit hjem i Ganløse i går formiddags. Den ældre mand er meget mobil, men kan have svært ved at tage vare på sig selv.

Fyns Politi har nu delt efterlysningen, da manden tidligere har taget toget til Fyn og Jylland og derfor kan være i den del af landet også.

Har du oplysninger kan politiet kontaktes på 1-1-4.

For 1 time siden
Mikkel Skov Svendsen

Luftprøver taget på Rosengaardskolen i Odense viser, at luften indeholder giften PCB på et niveau, hvor kommunen skal gribe ind.


Miljøgiften PCB blev først fundet i forbindelse med renoveringsarbejde på skolen. I fugemasse blev der målt høje koncentrationer af stoffet, og derfor gennemførte Odense Kommune 20 luftprøver på skolen.


- Ingen af luftprøverne viste et PCB-niveau, der ligger over Arbejdstilsynets grænseværdi for arbejdspladser. Ni ud af 20 luftprøver viste dog indhold af PCB på et niveau, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man på sigt laver foranstaltninger for at få niveauet ned, fortæller kontorchef Dorthe Krammager i Byggeri og Vedligehold i By- og Kulturforvaltningen til TV 2 Fyn.


PCB er forbudt at bruge i dag, og ifølge Stockholm-konventionen er giften kategoriseret, som én af de tolv miljøgifte i gruppen, der bliver kaldt ”The dirty dozen” (det beskidte dusin).


PCB kan optages i kroppen både ved indtagelse, indånding og via hudkontakt. Det kan være sundhedsskadelig, hvis det ophobes i kroppen over længere tid.


Luftprøverne fra skolen viser dog ikke koncentrationer, hvor der er sundhedsfare for elever og personale, siger skolelederen.

- Det er klart, at vi har bekymret os, når der er fundet spor af noget, der i dag er forbudt at bruge.

- Jeg har i dag informeret forældre om, at der er konstateret et lavt indhold af PCB i luftmålingerne, og der er ikke umiddelbar grund til bekymring i forhold til børn og medarbejderes sundhed. Elever og medarbejdere kan fortsat have deres hverdag på skolen, siger skoleleder Maj-Britt Halle fra Rosengaardskolen.

Fakta om PCB

PCB, der står for Poly-Chlorede Biphenyler, er en miljøgift, der blev brugt i byggematerialer som for eksempel fugemasser og termoruder i perioden 1950 - 1977.

I forhold til den mængde PCB, der er fundet i bygninger på Rosengaardskolen, er det værdier i den lave ende.

I flere lokaler er der på nuværende tidspunkt målt værdier under 300 ng PCB/m3. De højeste værdier, der er målt på nuværende tidspunkt, er under 1000 ng PCB/m3.

Sundhedsstyrelsen har fastlagt følgende aktionsniveauer for PCB i indeluften:

  • Ved niveauer under 300 ng/m3: Det vurderes at der er PCB i bygningen, men udsættelsen vurderes ikke at medføre en betydende forøget helbredsrisiko.

  • Ved niveauer i intervallet 300 – 3000 ng/m3: Det tilrådes, at der gribes ind på sigt for at bringe koncentrationen under 300 ng/m3.

  • Ved niveauer over 3.000 ng/m3 luft: Det tilrådes, at der gribes ind uden unødig forsinkelse.

Skolen skal nu renoveres for at fjerne PCB i luften.

- Der vil blive taget yderligere prøver i uge 7, og vi arbejder på at lægge en udførlig plan for, hvordan vi bedst får nedbragt PCB-indholdet i luften – både på kort og på lang sigt. På den korte bane kan det dreje sig om øget udluftning og rengøring, og på den lange bane handler det om at få fjernet eller indkapslet det PCB-holdige materiale, skriver Dorthe Krammager.

Ifølge kontorchefen vil arbejdet med at fjerne PCB fortrinsvis ske i skoleferier.

TV 2

Selvom Nyborg Kommune var klar over, at en mand var død, lå han i sit hjem i næsten en måned. Det skrev DR onsdag.

Torsdag var både Nyborgs sundheds- og ældrechef, samt formand for Ældreudvalget, ude at undskylde situationen, som de kalder en menneskelig fejl.

- Vi lægger op til, at der bliver kigget på, om vores retningslinjer er, som de skal være, eller om der er andre steder i systemerne, hvor de skal snakke bedre sammen, siger Solveig Christiansen, som er sundheds- og ældrechef i kommunen.

Solveig Christiansen og formand for Ældreudvalget Kaj Refslund (V) understreger dog, at der er tale om en ren menneskelig fejl, og at det ikke er et udtryk for den samlede hjemmepleje i Nyborg Kommune.

Nyborg Kommune

Et stort gylleudslip er blevet opdaget i Nyborg Kommune. Det er i vandløbet Bredemoserenden ved Langå, som løber ind i den store å Stokkebækken. Det skriver kommunen i et opslag på Facebook.

Forureningen strækker sig over i hvert fald to kilometer, lyder det i opslaget, der også beskriver at der er både er tegn på forurening og døde fisk.

Kommunen oplyser at naturmedarbejdere, Fyns Politi, Beredskab Fyn, Miljøvagten og Svendborg Kommune arbejder på at begrænse skaderne.

Oplever man noget atypisk i å eller vandløb opfordrer kommunen til at man kontakter dem.

I den kommende tid bliver der taget vandprøver for at tjekke kvaliteten af vandet.

Peter Salomon

En 52-årig mand fra Middelfart Kommune er ved Retten i Odense dømt skyldig i forsøg på sextortion (afpresning, red.) og forsøg på grooming, samt skyldig i forhold, der involverer to dengang 11-årige piger på sociale medier.

Det skriver Fyns Politi i en pressemeddelelse.

Derudover er manden dømt for besiddelse af pornografisk materiale med børn, som politiet fandt under en ransagning. Den 52-årige blev sigtet for via snapchat at have krænket to 11-årige piger og herunder forsøgt at mødes med den ene.

Dommen lyder på ti måneders fængsel.

Den dømte har anket dommen.

Mange overvurderer, hvor meget plads grise i konventionelt landbrug har. Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse lavet af analyseinstituttet AIM Create på vegne af Dyrenes Beskyttelse.

Her svarer 71 procent, at de tror, at et slagtesvin, der vejer omkring 100 kilo, har over én kvadratmeter plads til rådighed i staldene. Ifølge Dyrenes Beskyttelse er de kun sikret 0,65 kvadratmeter.

Samtidig viser undersøgelsen, at de fleste respondenter både tror, at en so føder færre pattegrise og færre af disse dør, end hvad der er realiteten.

Hvert år fødes cirka 40 millioner pattegrise i Danmark. I 2023 døde mere end ni millioner smågrise. Kun syv procent har svaret rigtig på det spørgsmål.

For 5 timer siden
Svend Åge Mortensen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Elbilernes salgskurve er de seneste år gået stejlt opad, og mere end hver anden solgte nye bil er nu en elbil.


Det mærker man nu også ude i landets synshaller, hvor elbiler ikke længere er et særsyn. Lige Godt 28.000 elbiler var i de første 11 måneder af 2024 til periodisk syn.


Det er dog langtfra alle elbiler, der klarer turen på liften lige godt. Især én model falder igennem, skriver FDM.


Tesla Model 3. Den populære elbil, som der kører i alt 35.000 af på de danske veje, blev lanceret i 2019, og dermed har den første store årgang været til sit første periodiske bilsyn i det forgangne år. Det skriver FDM i en pressemeddelelse.

Af de 4.668 Tesla Model 3 årgang 2020, som mellem 1. januar og 21. november sidste år var til syn, dumpede de 1.051. Det svarer til 23 procent. Til sammenligning dumpede ’kun’ 9 procent af de øvrige elbiler, der var til syn i 2024, viser tal fra Færdselsstyrelsen, som FDM Test & Bilsyn har analyseret.

Bremser, lygter og styretøj

- Det er en rasende høj dumpeprocent for Tesla Model 3, som Færdselsstyrelsens synsdata afslører, men det er desværre ikke noget, som overrasker os. Tallene indikerer, at kvaliteten og holdbarheden af Tesla Model 3, i hvert fald de første årgange, ikke er på niveau med andre bilmærker. Det er noget, vi også oplever, og som vi holder øje med, siger områdechef i FDMs tekniske rådgivning Lone Otto.

Der blev i alt fundet 1.392 fejl på de Tesla Model 3 årgang 2020. Dermed blev der fundet tre gange så mange fejl i forhold til de øvrige elbiler, som blev synet sidste år.

Ifølge FDM er det særligt fejlgrupperne “bremseudstyr“, “lygteudstyr“, “aksler, hjul og dæk“ samt “styretøj“, som bilerne dumper på. Noget man i FDMs tekniske rådgivning kan nikke genkendende til.

– Elbiler bremser på en anden måde, og derfor er problemer med bremserne velkendt. Men det er kritisk, at problemer med hjulophæng og ratslør er så udtalt på en bil, der ikke er ældre end Tesla Model 3. Det ser vi ikke på andre biler. Det samme gælder Teslas overrepræsentation af fejl på lygter, som ofte enten er løse, eller som blænder, siger Lone Otto

Fire års garanti

I løbet af 2025 skal 62.000 elbiler til syn herhjemme – 45.000 af dem for første gang. Heriblandt Tesla Model 3 årgang 2021 og ikke mindst den første årgang af Tesla Model Y, der er den mest solgte elbil i Danmark.

- Vi har ingen grund til at tro, at yngre årgange af Tesla Model 3 vil adskille sig væsentligt fra årgang 2020, når det gælder fejl og dermed også dumpeprocent. Mere spændende bliver det at se, hvordan Tesla Model Y vil klare sig, siger Lone Otto i pressemeddelelsen og tilføjer:

- Tesla har fire års garanti på sine biler. Det passer med deres første syn. Et godt råd er derfor at få bilen gennemgået af en uvildig, inden man når skæringsdatoen. I det hele taget anbefaler vi, at man løbende servicerer sin bil og får gennemgået bilens bremser og generelle stand. Gerne en gang om året. Det gælder uanset bilmærke, eller om bilen overhovedet har et fast serviceinterval, siger hun.

Malthe Noes

- Der kommer læger rendende ind og ud af stuen hele tiden, og de slynger lidt om sig. Kan det være meningitis? Kan det være en multiresistent bakterie? Kan det være en tumor i hjernen? De ved det ikke.


Det var i dét øjeblik, Anne Sofie Blendstrup Patsche var hårdest ramt.


- Alle prøver bliver jo foretaget uden bedøvelse, så alt det har han været med til uden at kunne sige fra eller sige, at det gør ondt.


Hendes lille dreng var lige blevet indlagt, og lægerne vidste ikke, hvad han fejlede.


Anne Sofie Blendstrup Patsche er mor til Kristian Patsche Petz, der i dag er tre år gammel. Men for kun halvandet år siden lå han med slanger i næsen på Sygehus Sønderjylland. Han havde fået bredspektret antibiotika, som skulle kurere hans forkølelse. Men det gjorde den ikke.

- Så kan man ikke lade være med at tænke på, hvad det har af indflydelse på hans liv.

Foto: Privatfoto
Kristian Patsche Petz' sygdomsforløb varede 12 dage.

Kun få vågne timer

Som 15 måneder gammel blev Kristian, som mange andre børn, forkølet. Derfor tog familien til lægen.

- Jeg siger egentlig til lægen, at jeg synes, det går den forkerte vej med hans luftveje. De lytter til ham og siger, at der ikke er noget, husker Anne Sofie Blendstrup Patsche.

Men sygdommen forværres de efterfølgende dage. Den lille dreng spiser ikke, bliver klatøjet og sover mere. Derfor tager de til vagtlægen.

- De kan godt se, at han har det dårligt. Derfor bliver han opstartet i noget bredspektret antibiotika.

En bredspektret antibiotika, som skulle slå bakterierne ihjel. Det var bare ikke tilfældet for Kristian.

Hjælp patienter som Kristian Patsche Petz via Et Sundere Syddanmark

Nu har du mulighed for at være med til at bestemme, hvad skal der forskes i i Region Syddanmark.

Fem forskningsprojekter er med i Et Sundere Syddanmark, hvor borgerne via SMS bestemmer hvilke projekter, der skal vinde en forskningspulje på to millioner kroner fra Region Syddanmark.

Vinderen får tildelt én million kroner, mens der er 600.000 kroner og 400.000 kroner til anden- og tredjepladsen.

De fem deltagende sygehuse er Odense Universitetshospital, Sygehus Lillebælt, Esbjerg og Grindsted Sygehus, Sygehus Sønderjylland og Psykiatrien i Region Syddanmark.

Vinderen kåres tirsdag den 28. januar, hvor TV SYD og TV 2 Fyn tager ud og overrasker forskeren, som får tildelt én million kroner til sit projekt.

Se de fem forskningsprojekter på tv2fyn.dk/ess.

Derfor valgte familien fra Dybbøl at kontakte børneafdelingen på Sygehus Sønderjylland, for hans helbred var stærkt nedadgående.

- Han bliver mindre og mindre kontaktbar, hvor han kun har nogle små vågne timer. På det her tidspunkt er der ikke nogen, der tænker, at han har en lungebetændelse, for man kan ikke høre noget på lungerne, siger Anne Sofie Blendstrup Patsche.

Det var præcis den lungebetændelse - som lægerne senere opdagede - den bredspektrerede antibiotika skulle slå ihjel. For som proceduren er i dag, får man som patient i langt de fleste tilfælde en bredspektret medicin, som skal dræbe flest mulige bakterier.

- Kristians far ringer til mig og spørger, om jeg tror, vi får Kristian med hjem igen.

Foto: Privatfoto
Kristian Patsche Petz lå indlagt på Sygehus Sønderjylland.

Efter utallige undersøgelser og prøver på den lille sønderjyde finder lægerne frem til, at Kristian bærer en sjælden resistent bakterie i kroppen, der gør, at han ikke er modtagelig over for den bredspektrede antibiotika.

Det frustrerer Anne Sofie Patsche Petz, hvis søn måske kunne have været langt det meste af indlæggelsen foruden.

- Kunne det være opdaget i starten af forløbet, ville han ikke være endt derude, hvor han endte.

Stem på din favorit

Du kan være med til at bestemme, hvilket af de fem forskningsprojekter, der skal vinde førstepræmien på en million kroner.

  • Skriv Sund1 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om kroniske smerter.

  • Skriv Sund2 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om nærsynethed blandt skolebørn.

  • Skriv Sund3 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om AI og antibiotikaresistens.

  • Skriv Sund4 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om selvskadende patienter.

  • Skriv Sund5 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om smertestillende næsespray.

Det koster almindelig sms-takst.

Kunstig intelligens skal målrette behandlingen

På Sygehus Sønderjylland er læge på akutmodtagelsen Sara Nørgaard Søgaard helt bevidst om den til tider mangelfulde behandling, når langt de fleste patienter med infektioner modtager en bredspektret antibiotika.

- Så risikerer man, at man kan udvikle en antibiotikaresistens, og det betyder, at vi kan risikere, at antibiotikaen ikke længere virker.

Malthe Noes
Sara Nørgaard Søgaard vil gennem kunstig intelligens målrette behandlingen, når patienter skal have antibiotika.

Derfor vil hun gennem kunstig intelligens forhindre, at kommende patienter får oplevelser som Kristian Patsche Petz fra Dybbøl.

Computerprogrammet skal, i samspil med patienters journaler og fysiske prøver ved behandling, klargøre hvilken specifik antibiotika, der er behov for.

- Her vil vi kunne få et klinisk støtteværktøj, der samler alle de informationer, vi får, og hurtigere kunne identificere, om det eksempelvis er en lungebetændelse.

Malthe Noes
I dag bruger Sygehus Sønderjylland en antibiotikavejledning til at give den rette medicinering.

Opgørelser fra akutmodtagelserne i Region Syddanmark viser, at der årligt indlægges op mod 2.000 patienter med de hyppigste infektioner som lungebetændelse og urinvejsinfektioner. Og her starter man oftest med at give en bredspektret antibiotika.

- Det giver risiko for, at vi overbehandler, og bakterierne kan udvikle resistens. Det vil sige, at vi rent faktisk kan stå i en situation om nogle år, hvor vi ikke kan behandle lungebetændelse, siger Sara Nørgaard Søgaard.

Men kan man stole på den kunstige intelligens?

- Den gør ingenting på egen hånd, og det vil altid være klinikeren, som står med den endelige beslutning. Og så kan man se ind i kortere indlæggelsestid og færre bivirkninger ved den bredspektrede antibiotika.

"Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix"

Antallet af både smittetilfælde og indlæggelser på grund af influenza er på et højt niveau og stigende. Det viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut ifølge TV 2.

Også antallet af tilfælde med RS-virus er på et højt niveau og stigende, mens antallet af tilfælde med covid-19 er på middel niveau og faldende.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her