Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
På onsdag fremlægger Havarikommissionen deres endelige undersøgelsesrapport om ulykken på Storebæltsbroen. Noget sygeplejerske Louise Nordstjerne ser frem til.
Onsdag fremlægger Havarikommissionen den endelige undersøgelsesrapport om togulykken på Storebæltsbroen, hvor otte passagerer mistede livet og 16 blev kvæstet.
I Nyborg ser sygeplejerske Louise Nordstjerne frem til en afklaring på togulykken. Hun var med til at tage imod de mange togpassagerer, der var med det forulykkede tog.
Terrorsagen på Fyn: Her er overblikket
Torsdag blev en mand fra Fyn varetægtsfængslet efter en landsdækkende politiaktion mod terror. Her bringer vi et overblik over det, vi ved.
Få hér et hurtigt overblik over de vigtigste oplysninger i sagen, hvor ni personer er sigtet i en sag, hvor der er en mistanke om forberedelse af terrorangreb med et militant, islamistisk motiv.
Hvad ved vi om sagen fra Fyn:
Én af de i alt mange anholdte ved onsdagens store politiaktion mod militant islamistisk terror blev anholdt på Fyn.
Torsdag eftermiddag blev han varetægtsfængslet i fire uger efter grundlovsforhør ved Retten i Odense, hvor retten afsagde kendelse om dobbeltlukkede døre. Det betyder, at de to sigtelser ikke er blevet oplyst til offentligheden.
TV 2/Fyn har talt med en person, der var til stede i forbindelse med afhøringen af den 29-årige. Han fortæller, at den 29-årige nægter sig skyldig i sigtelserne.
Den 29-årige har ifølge TV 2 besluttet at kære rettens kendelse om varetægtsfængsling. Han vil fortsat være varetægtsfængslet, mens Landsretten afgør kæremålet.
Ifølge TV 2/Fyn har politiet konfiskeret it-materiale fra hjemmet i forbindelse med ransagningen af mandens bopæl.
Der er en sammenhæng mellem sagen fra Munkebo og de otte sigtelser, som torsdag blev rejst i Københavns Byret.
Hvad ved vi om manden:
Da der er nedlagt navneforbud i sagen, er der en række oplysninger, som TV 2/Fyn ikke kan bringe. Men her er, hvad vi kan fortælle, uden at oplysningerne kan henføres direkte til den sigtede.
Manden er 29 år og muslim. Han bor på en gård i Munkebo sammen med tre andre voksne.
Han er af anden etnisk herkomst end dansk og gift med en dansk kvinde. Et familiemedlem oplyser, at den anholdte mand har boet i Danmark i seks år.
Han har selv oplyst på sociale medier, at han er computeringeniør, og at han har taget en uddannelse i udlandet.
Manden har haft et firma, på adressen i Munkebo, som onsdag blev ransaget. Firmaet eksisterer ikke længere.
Svigerforældrene har til TV 2 oplyst, at manden ikke har vist tegn på radikalisering. Det samme fortæller en nær ven af familien til TV 2/Fyn.
Samtidig oplyser familien, at den sigtedes kone har konverteret til islam, men at svigersønnen insisterede på, at hun ikke skulle gå med tørklæde.
Hvad med de andre sigtede?
Der er en sammenhæng mellem den sigtede fra Munkebo og sagerne fra fra København. Hvad sammenhængen er, har vi ikke svar på.
De otte andre sigtes efter terrorparagraffen. Tre sigtes for at forsøge at fremstille bomber - fem for at forsøge at fremskaffe sig pistoler, lyddæmpere og ammunition.
De tre, der sigtes for at fremstille bomber, er to mænd på 21 år, som er mellemøstlige af udseende og en kvinde på 38 år.
De to mænd nægtede sig via deres forsvarsadvokater skyldige. Kvindens forsvarer udbad sig betænkningstid i forhold til, hvordan kvinden stiller sig over for sigtelsen.
De fem, der sigtes for at have fremskaffet sig pistoler, er i alderen 19 til 28 år. Der er tale om fire mænd og én kvinde.
Alle fem nægter sig skyldige.
2. januar 2019 afgik lyntog 210 fra Nyborg Station klokken 07.26. Det var på vej mod København, men allerede få minutter efter afgang fra Nyborg Station blev det ramt af en sættevognstrailer på Storebæltsbroens vestbro. Sættevognstraileren havde revet sig løs fra et modkørende DB Cargo godstog.
- Der var enkelte, som havde nogle småskrammer og blodstænkt på sig. Der var nogle, der kom med glasskår på kroppen, som vi var ude at få renset af, fortæller hjemmesygeplejerske Louise Nordstjerne om dengang, hun uventet kom til at spille en rolle for de katastroferamte togpassagerer.
Til daglig er hun en del af Nyborgs hjemmepleje, og altså ikke en del af beredskabet, men på grund af togulykkens katastrofale omfang fik myndighederne brug for ekstra hænder til de tilskadekomne togpassagerer.
- Jeg sad på kontor den dag, og så kom min leder og sagde, at der var sket en kæmpe ulykke, fortæller hun.
Endelig rapport kommer onsdag
I marts udkom Havarikommissionen med en foreløbig rapport, hvor der blev givet en forklaring på dele af ulykken. Men kommissionen beskrev også en række punkter, der skulle undersøges yderligere frem mod den endelige rapport.
Derfor forventes det, at rapporten på onsdag blandt andet slår fast, om vindmålerne på Storebæltsbroen var placeret korrekt. I dag står vindmålerne på broens sydside og dermed kan broen have givet vindmålerne læ på grund af vindens retning. Dermed kan det være, at de ikke målte den korrekte vindstyrke.
Odeon-sagen: Usand forklaring var forsøg på at aflyse "på en pæn måde"
Usand begrundelse om dobbelt-booking var et forsøg på at aflyse Shen Yun's kinesiske show "på en pæn måde", siger Odeons bestyrelsesformand til Jyllands-Posten.
Da Odeon første gang skulle forklare aflysningen af Shen Yun's kinesiske danseshow var begrundelsen, at der var sket en dobbeltbooking.
Den forklaring viste sig at være usand i slutningen af november, og i sidste uge kom en ny forklaring om, at man ønsker at lave om på de arrangementer, der skal være i huset.
Nu er der også kommet en forklaring på, hvorfor Odeon valgte at tale usandt om, at der var sket en dobbeltbooking.
Jens Belling oplyser til Jyllands Posten, at forklaringen om en dobbeltbooking i virkeligheden var en pæn måde at aflyse uden at skulle forklare, at det afbrudte samarbejde skyldtes, at den kinesiske gruppe var for "krævende gennem processen" og arrangementet økonomisk urentabelt.
- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi får et underskud i Odeon, og det er sådan set bevæggrunden for, at det hele udvikler sig som det gør. Det er ikke, fordi vi bliver truet af Kina på nogen måde, siger Jens Belling til Jyllands-Posten.
TV 2/Fyn har kontaktet Odeons direktør Christian Belling og spurgt om han eller bestyrelsesformanden vil uddybe forklaringen, men de har ikke reageret på vores henvendelse.
Useriøse forklaringer
Shen Yun's danske talsmand Benny Brix siger, at han nu har hørt så mange forskellige forklaringer på aflysningen, at han ikke længere kan tage det alvorligt.
- Vi giver omkring 200.000 kroner for to dages leje. Dertil kommer alt det løse. Bespisning, overnatninger i 50 dobbeltværelser. 5000 publikummer og et nyt publikumssegment, som muligvis vil se andre kulturelle tilbud i Odense. Hvis ikke det over to dage kan generere et overskud til Odeon og Odense, så forstår jeg ikke noget længere. Jeg håber, at de kan finde en tredje og mere underholdende begrundelse.
Benny Brix er overbevist om, at den virkelige årsag skyldes pres fra den kinesiske ambassade, eller at Odeon ikke ønsker at lægge sig ud med kineserne.
Shen Yun har tidligere optrådt i Musikhuset i Århus, hvor man modtog et brev fra den kinesiske ambassade, der advarede mod at vise forestillnger med gruppen, som er en del af den forbudte kinesiske Falun Gong bevægelse.
Odeon skal stå skoleret
De skiftende forklaringer fra Odeon fik onsdag et enigt byråd i Odense til at bemyndige kommunens stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen til at indkalde til et ekstraordinært partnerskabsmøde med Odeons ledelse.
Byrådet vil have en forklaring, fordi det samlede forløb "har haft en karakter, der potentielt kan skade både Odeons og Odenses omdømme", hedder det i en udtalelse fra byrådet.
- Jeg har da (de seneste uger, red) taget mig til hovedet mange gange og tænkt, hvordan pokker den her historie kan blive ved med at leve. Nu er der behov for at komme til bunds, så Odeon og byen kan komme videre, sagde borgmester Peter Rahbæk Juel (S) til TV 2/Fyn umiddelbart efter byrådsmødet.
- Der kan være rigtig stor forskel på, om vindmålerne står i læ eller ej. Især når man har vinde fra nord, for så er lævirkningen på sydsiden meget større, fortæller Jakob Mann, der er professor i vindenergi og atmosfærisk turbulens på DTU.
Vindstyrke tæt på grænseværdi
Vindstyrken under togulykken var tæt på 21 meter i sekundet, hvilket var den tidligere grænseværdi for, hvornår vindfølsomme godstog skulle sætte hastigheden ned. Og netop derfor er det relevant, om vindmålerne stod korrekt på Storebæltsbroen.
- Vinden på sydsiden var målt til at være under den kritiske værdi på 21 meter i sekundet, men ikke særlig meget under. Der skulle ikke ret meget til, før vinden var over den kritiske værdi, så det kan meget vel være, at vinden har været overskredet, forklarer Jakob Mann.
Nogle børn angst i blæsevejr
Sammen med mange andre går hjemmesygeplejerske Louise Nordstrøm fra Nyborg et år efter togulykken og håber at Havarikommissionens kan fortælle hvad der konkret skete dengang:
- Jeg håber, der kommer nogle svar på, hvad der gik galt, så man kan gøre det bedre en anden gang, fordi det har virkelig haft voldsomme konsekvenser, fortæller hun.
Forslag skudt ned: Udrejsecenter kommer ikke til Langeland
Et center for udviste børnefamilier kommer ikke til Langeland, som borgmesteren ellers havde håbet på.
Langelands borgmester Tonni Hansen (SF) får ikke sit ønske om et udrejsecenter for personer på tålt ophold og afviste asylansøgere placeret på Langeland imødekommet.
I stedet skal børnefamilier fra Udrejsecenter Sjælsmark flyttes til Center Avnstrup i Lejre. Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.
- Jamen, jeg vil blot sige tillykke til Lejre. Jeg er sikker på, at de vil kunne løse opgaven på fremragende vis, siger Tonni Hansen.
Lukningen af Udrejsecenter Sjælsmark i Hørsholm blev besluttet af regeringen, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, der i stedet vil etablere et nyt center for udviste børnefamilier. Det skal ske i løbet af 2020.
På den baggrund luftede Tonni Hansen et ønske om, at det center kunne blive placeret på Langeland. Borgmesteren argumenterede med, at et udrejsecenter vil kunne skabe arbejdspladser og øget omsætning på Langeland.
Men sådan kommer det altså ikke til at gå.
- Jeg er sikker på, at vi havde kunnet tilbyde gode tilbud til familierne på centeret, men vi kom aldrig i dialog med ministeriet om vores tilbud. Men så finder vi bare på noget andet på Langeland, og vi har jo ikke mistet noget i denne omgang, siger borgmesteren.
Fra 2011 til henholdsvis 2016 og 2017 stod Langeland Kommune for driften af Børnecenter Tullebølle og Asylcenter Holmegård, der blev lukket på grund af flere sager om seksuelle overgreb på asylansøgere og ledelsesmæssige problemer.
Center Avnstrup ved Lejre fungerer i dag som hjemrejsecenter, hvor der indkvarteres afviste asylansøgere.
Fra foråret 2020 vil det kun fungere som center for børnefamilier uden lovligt ophold i Danmark.
Løsningen kommer i kølvandet på en politisk forståelse mellem regeringen og støttepartierne, der i november blev enige om, at børnefamilierne på Sjælsmark skulle tilbydes at flytte ud senest i april 2020.
For hende er det vigtigste, at undersøgelsesrapporten kan være med til at genskabe tryghed omkring det at krydse Storebælt i tog i fremtiden. Frygt og utryghed må ikke overtage:
- Jeg har også hørt om nogle, hvis børn er angst, når det blæser, fordi de ved, at mor kører over med toget hver dag.