64-årige Elsebeth Elsted har efter mere end 30 års ansættelse i kommunen - senest som leder af området Rehabilitering, Træning og Aktivitet - valgt at opsige sin stilling.
Sammen med den begrundede opsigelse, som hun tidligere på sommeren indleverede til netop den direktion, der er årsag til, at hun har valgt at fratræde, har hun efter sin afgang også sendt brev til politikerne i Økonomiudvalget og Omsorgs- og Sundhedsudvalget.
Brevet, som TV 2 Fyn er kommet i besiddelse af, indeholder blandt andet en række dagbogsnotater, som giver indtryk af dårligt psykisk arbejdsmiljø blandt lederne på rådhuset.
Her et uddrag af Dagbogsnotatet fra den 8. maj 2017:
Denne formiddag oplevede jeg at blive udsat for konkret mobning og chikane på direktionsgangen, hvor ... og jeg var tilsagt til et møde med ... klokken 10.00 vedrørende punkt (lokaler på genoptræningsområdet) til dagsordenen på det kommende udvalgsmøde den 15. maj 2017. Vi sad og ventede i lædersofaen foran ... kontor. ... kommer hen og siger: "Goddag ... " og ignorerer helt, at jeg sidder ved siden af. Jeg er "luft" for ... og føler mig bevidst udelukket og nedvurderet.
Elsebeth Elsted selv har ikke ønsket at medvirke i et interview, men hun står gerne ved, at det har været vigtigt for hende at fortælle om baggrunden for sin opsigelse.
- Jeg kan bekræfte, at jeg har sendt en mail indeholdende dagbogsnotater og en begrundelse for min opsigelse, siger Elsebeth Elsted, der altså indtil udgangen af august måned var rehabiliteringschef i Faaborg-Midtfyn Kommune.
Blev bedt om at tale usandt overfor politikerne
Udover at have følt sig frosset ud af sine overordnede beretter Elsebeth Elsted i brevet også om, hvordan hun føler, at hun er blevet pålagt at tale usandt overfor politikerne i Omsorgs- og sundshedsudvalget.
Den 19. marts 2017 skriver hun i en mail til sin overordnede følgende:
Inden vi mødes på onsdag formiddag er jeg nødt til at dele mine refleksioner med dig omkring mødet i Omsorgs- og Sundhedsudvalget i mandags (13. marts). Aldrig før, gennem mine 10 år som leder af Træningsafdelingen i Faaborg-Midtfyn Kommune, er jeg af min ledelse / direktør blevet bragt i en situation, hvor jeg var nødt til at tale usandt over for politikerne.
Netop striden om, hvad politikerne skulle have at vide - og Elsebeth Elsteds protester i den sammenhæng - har ifølge hende selv været medvirkende til, at hun oplevede at blive frataget opgaver og ansvarsområder, uden forklaring eller forudgående aftaler.
Opsigelsen fra Elsebeth Elsted kommer i forbindelse med, at tre koncernchefer og vicekommunaldirektøren tidligere har forladt deres job i kommunen - og samtidig med rygter om, at også koncerndirektør Louise Thule Christensen kan være på vej væk.
Elsebeth Elsted ser således ud til at være den sjette chef, der forlader Faaborg-Midtfyn Kommune i løbet af kort tid.
TV 2/Fyn har forgæves forsøgt at få en kommentar til Elsebeth Elsted notater fra borgmester Christian Thygesen og kommunaldirektør Helene Bækmark. Ingen af dem er vendt tilbage på vores henvendelser.
Det er heller ikke lykkedes for TV 2/Fyn at få medlemmer af økonomiudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune til at kommentere sagen.
Godt med åbenhed
Derimod vil den konservative spidskandidat til efterårets kommunalvalg, Søren Clemmensen, gerne kommentere de mange chefopsigelser.
Han roser samtidig Elsebeth Elsteds mod til at give politikerne klar besked i forhold til, hvordan hun har oplevet de seneste måneder af sin ansættelse.
- Jeg synes, at det er en god ting at gøre i åbenhedens og ærlighedens tjeneste. Mange i kommunen tror, at problemerne med dårligt arbejdsmiljø bare forsvinder, hvis man ikke taler om det. Men vi er nødt til at tale om problemerne for at løse dem, så derfor er det godt, at der endelig kommer en medarbejder, som fortæller, at situationen ikke er så rosenrød, siger Søren Clemmensen.
Søren Clemmensen tør ikke pege på de ansvarlige for problemerne i kommunen, men siger:
- Vi ved jo, at vi har en borgmester, der ikke ønsker at være borgmester, og det er jo ikke så godt for en kommune. Det er mere en almen betragtning end en kritik af Christian Thygesen. Men når man meddeler, at man ikke længere vil være borgmester, så kigger medarbejderne fremad, og man mister lidt af sin autoritet, siger Søren Clemmensen.