Konflikt eskalerer: Nu blokerer 3F midtfynsk planteskole
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Torsdag indledte 3F Østfyn en blokade mod Møllegårdens Planteskole i Ringe, så den nu hverken kan modtage eller levere varer.
To gange har fagforeningen 3F Østfyn demonstreret foran Møllegårdens Planteskole, fordi planteskolen bruger polske medarbejdere, der arbejder til halvdelen af den overenskomsmæssige danske løn.
Senest onsdag morgen stod flere medarbejdere klar med bannere foran den midtfynske planteskole.
Men nu har konflikten mellem 3F Østfyn og Møllegårdens Planteskole nået sit foreløbigt højeste. Torsdag morgen indledte fagforeningen 3F Østfyn nemlig en blokade mod planteskolen i Ringe.
Derfor har 3F Østfyn ringet rundt til planteskolens samarbejdspartnere. Det fortæller Hanne Pedersen, daglig sekretær hos 3F Østfyn.
- Varerne skulle ikke blive afhentet, og det bliver ikke leveret videre. I forhold til salg stopper vi også det, vi kan, siger Hanne Pedersen.
3F om forhold på fynsk gartneri:
- Medarbejdere føler sig udnyttet
Møllegårdens Planteskoles udenlandske medarbejdere får stadig kun det halve af, hvad de burde. Det siger fagforbundet 3F, der onsdag igen demonstrerede foran gartneriet.
Medlemmer af fagforbundet 3F tog onsdag morgen endnu en gang opstilling foran Møllegårdens Planteskole i en såkaldt synlighedsdemonstration.
Grunden er, at de polske medarbejdere på gartneriet ifølge fagforbundet kun får det halve af den overenskomstmæssige løn.
- Problemet er jo, at de får 70-85 kroner i timen. Det ødelægger den danske model, at man går ud og laver en så grov løndumping. Det vil vi ikke være med til, siger Hanne Pedersen, der er faglig sekretær i 3F Østfyn.
Det er ikke gartneriet, men forskellige vikarbureauer, som er en del af den polskejede virksomhed PF Gruppen, som betaler medarbejdernes løn.
Ifølge 3F oprettes et nyt cvr-nummer i PF Gruppen, hver gang et andet bliver konfliktramt.
- Det er en kamp, men vi kæmper videre og stopper ikke. Vi vil simpelthen ikke finde os i, at de ødelægger vores danske model, siger Hanne Pedersen.
Da 3F i november valgte at konflikte mod vikarbureauet, opsagde gartneriet kontrakten med 2TL IVS, der er et af vikarbureauerne. Men ifølge 3F har man i stedet indgået en tilsvarende aftale med et lignende vikarbureau under PF Gruppen.
Chokerede medarbejdere
Ifølge 3F burde lønnen for de polske arbejdere være 143 kroner i timen.
Møllegårdens Planteskole har tidligere været medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A og er stadig omfattet af den overenskomst, der er indgået med 3F.
De polske medarbejdere på Møllegårdens Planteskole har ifølge 3F reelt set været ansat der i mange år.
- De er jo chokeret efter, vi har fået kontakten med dem, og de har fået at vide, hvordan de skulle have været aflønnet. Det kommer jo helt bag på dem, siger Hanne Pedersen.
- Faktisk føler de sig rigtig meget udnyttet nu. Lidt misbrugt af de folk, men de tør ikke stå frem.
Intet svar fra gartneri
Møllegårdens Planteskoles ejer, Lars Starup, udtalte i midten af november til TV 2/Fyn, at han havde rettet ind efter 3F's ønsker og opsagt kontrakten med 2TL IVS.
Men det har ifølge 3F ikke ændret noget, og fagforbundet oplever nu, at det er svært at komme i kontakt med Møllegårdens Planteskole.
- De andre gange har de ikke dukket op og har ikke været villige til dialog. Der vil gå en periode, og så vil vi sikkert være her endnu en gang. Det er desværre tendensen. Men vi stopper ikke. Vi bliver ved, siger faglige sekretær Hanne Pedersen.
TV 2/Fyn har kontaktet ejeren af Møllegårdens Planteskole, Lars P. Strarup, med tilbud om et interview, men han har ikke reageret på henvendelsen.
En af planteskolens store samarbejspartnere er engrosvirksomheden Gasa Group Denmark. De har været blandt aftagerne af planteskolens færdige hække. Men hos Gasa Group Denmark har direktøren orienteret medarbejderne om, at de ikke længere tager imod varer fra Møllegårdens Planteskole, fordi den er konfliktramt.
Det fortæller Jess Sørensen, der er tillidsmand hos Gasa Group Denmark, til Fagbladet 3F.
- Onsdag aften lukkede Gasa Group ned for hækplanter fra Møllegårdens Planteskole. Nu kan vi i vores IT-system ikke længere bestille planter hos Møllegårdens Planteskole. Gasa Group ønsker ikke også at blive lukket ned som følge af den faglige konflikt. Det har vi hverken tid eller penge til, siger han til Fagbladet 3F.
Sagen begyndte med demonstrationer den 12. november, med den begrundelse at 40 polske medarbejdere, ifølge forbundet, arbejder til mellem 70 og 80 kroner i timen.
Det er langt under timelønnen på 143 kroner, som 3F mener, at medarbejderne bør tjene.
De polske medarbejdere er ansat gennem vikarbureaut Goskov Aps, der ikke vil skrive under på en overenskomst.
For den faglige sekretær i 3F Østfyn, Hanne Pedersen, er blokaden et forsøg på at komme videre med den konflikt, der startede 12. november. Men hun forventer ikke, at det hjælper. Og skulle det være tilfældet, så er fagforeningen også klar til at gå skridtet videre.
- Vores næste skridt er, at vi håber på, at dialogen kommer. At han (ejeren af Møllegårdens Planteskole, red.) erkender, at det her ikke er vejen frem. Men indtil videre er det en administrativ blokade, og lur mig om ikke det lige pludselig også bliver en fysisk, fortæller Hanne Pedersen.
TV 2/Fyn har forsøgt at få en kommentar fra ejeren af Møllegårdens Planteskole, Lars Strarup, men det er ikke lykkedes.
Vikarballade: 3F går i konflikt med fynsk planteskole
Fagforening demonstrerer foran gartneriet Møllegården på Midtfyn. Vikarbureau underbyder danske overenskomster, mener 3F.
Lønninger på 70-75 kroner i timen – halvdelen af den overenskomstmæssige danske løn.
Det er hverdag for flere af de 40 polske medarbejdere, der arbejder hos planteskolen Møllegården på Midtfyn, oplyser 3F Østfyn.
Tirsdag demonstrerer man fra morgenstunden hos planteskolen.
Det er ikke planteskolen, som i øvrigt er eksperter i flotte hække, der betaler lønnen for de fynske medarbejdere, men vikarbureauet 2TL IVS, der er en del af den polskejede PF Gruppen med base i Glamsbjerg.
Medarbejderne er ansat hos Goskov Aps – et andet selskab i PF Gruppen.
3F har valgt at konflikte mod vikarbureauet og dem, der benytter vikarbureauet, som har kunder over hele landet.
Desuden vil planteskolen ikke kunne få udført arbejde af medlemmer af 3F og medlemmer af Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Møllegårdens Planteskole har tidligere været medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A og er stadig omfattet af den overenskomst, der er indgået med 3F, men som ikke er opdateret siden 2013.
Ifølge 3F burde lønnen for de polske arbejdere være 143 kroner i timen.
Indehaver af Møllegårdens Planteskole Lars Strarup oplyste mandag aften til TV 2/Fyn, at konflikten undrer ham, da han har rettet ind efter 3F’s ønsker og opsagt kontrakten med 2TL IVS.
Men ifølge formanden for 3F Østfyn, Tonny Fejerskov, er det en sandhed med modifikationer, da medarbejderne blot er overflyttet til et af de 12 andre selskaber med samme ejerkreds.
I alt organiserer fagforeningen ifølge Tonny Fejerskov nu ti af planteskolens polakker – en af dem blev fyret af vikarbureauet for nylig på grund af hendes medlemskab af fagforeningen, oplyser 3F.
3F Østfyn så meget gerne, at Folketinget indfører strammere regler for vikarbureauernes ageren i Danmark.
- Flere bureauer laver tre-måneders kontrakter, der indebærer, at medarbejderne ikke skal betale skat i Danmark, men i Polen – og gør de så det? Desuden giver man medarbejderne så store fradrag i kontrakterne, der rækker ud over tre måneder, at de slet ikke skal betale skat, siger Tonny Fejerskov, der mener, at Skat burde interessere sig for fradragene.
- Mange arbejder seks dage om ugen, hvis ikke syv dage, og der udbetales ikke overarbejde, kan vi se af deres kontrakter, oplyser næstformand i 3F Østfyn, Andreas Jensen.
3F har tilbage i 2016 konfliktet mod PF Gruppen i en sag, hvor firmaet lejede arbejdskraft ud til Hededanmark.
Hededanmark valgte herefter at opsige samarbejdet med det polskejede firma.