Anjas vilde rejse:
- Et lyn slog ned lige foran mig
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Hun har set ned på skyer fra bjergtoppe og med nød og næppe undgået et lyn. Siden august har Anja Robanke boet i autocamperen Bumle og kørt Europa tynd, og hun opfordrer andre til også at komme ud af kontoret.
Østrig, Frankrig, Slovenien, Tyskland og mange flere.
I alt har Anja Robanke nået at besøge otte lande, siden hun lagde sit liv om i august måned. Hun opsagde sit hus, solgte sine ejendele og flyttede i stedet ind i autocamperen Bumle.
Anjas vilde beslutning: Sælger alt og kører Europa tynd i autocamperen Bumle
Anja Robanke har opsagt sit hus og sælger sine ejendele. Fra august er hendes nye hjem en autocamper ved navn Bumle.
- Der er prismærker på alt. Det står på de små gule papirer.
Anja Robanke slår ud med armene i sit køkken. På køkkenbord, hylder og hårde hvidevarer ligger en masse af hendes ejendele fremme med prismærker på.
Selvom huset i Orte i Assens Kommune stadig er Anja Robankes hjem, er det lidt som at træde ind i en genbrugsbutik.
- På lørdag holder jeg åbent hus, hvor folk kan komme og købe. Så skal det hele helst væk, siger Anja Robanke til TV 2/Fyn.
Hun er 39 år gammel og selvstændig grafisk designer. Og snart skifter hun tilværelsen i den idylliske fynske landsby ud med et rumlende, rullende liv på farten i autocamperen Bumle.
- Det begyndte egentlig for cirka tre måneder siden, husker Anja Robanke.
- En ven spurgte mig, hvor mange af mine ting jeg egentlig brugte. Og jeg måtte svare, at det faktisk var lang tid siden, jeg havde haft fat i mange af dem. Den tanke satte sig fast. Når jeg åbnede en skuffe, brugte jeg måske to ting fra den, men der lå 30 i den.
- Jeg lavede et tanke-eksperiment en aften, hvor jeg skulle sove. Hvis jeg skulle tage alle de ting, jeg bruger i min hverdag og lægge dem foran mig, hvor meget ville det så fylde? Da jeg kom frem til resultatet, tænkte jeg: Det kan jeg godt have i en bil!
Kærlighed ved første blik
Anja Robanke viser vej fra huset og ud til indkørslen foran huset.
Her holder den. En cirka 11 kvadratmeter stor, hvid autocamper af mærket Fiat. Den har cirka 20 år på bagen.
Over forruden står navnet allerede sort på hvidt: Bumle.
- Jeg fandt Bumle i Solrød Strand. Det var nogle kitesurfere, der havde den. De havde nogle andre planer, så derfor endte den med mig på Fyn. Jeg endte med at køre hjem i den samme dag, og jeg er helt vildt glad for den. Det var kærlighed ved første blik, siger Anja Robanke.
Hun giver en lille rundvisning. Det er hurtigt overstået.
Der er skabsplads, spisebord, toilet og en sengeplads over førerhuset. Tv'et skal væk. Der skal gøres klar til gas, og så skal der solceller på taget. Og så er der heldigvis et fyr til de kolde dage.
- Nogle tror, jeg forsvinder
Arbejdet som grafisk designer fortsætter på landevejene. Når Anja Robanke fra august begiver sig ud på eventyr, går turen først mod Tyskland og Østrig med kurs mod Schweiz og toppen af Italien.
Turen er blandt andet tilrettelagt efter hendes arbejdsopgaver, der til dels foregår i udlandet. Hun håber på at kunne få endnu flere opgaver af den slags.
- Hvis man for eksempel har brug for billeder fra en vingård i Frankrig eller en rejseblogger, er jeg jo den helt rette. Mange andre opgaver kan jeg sagtens klare fra Bumle alligevel. Og i forvejen er der mange af mine kunder, jeg aldrig ser, siger Anja Robanke.
Således ændrer hendes nye, mobile livsstil måske ikke ved så meget.
Men så er der lige det med venner og familie.
- Min familie og mine venner betyder rigtig meget for mig. Og nu, hvor jeg gør det her, har flere givet udtryk for, at de nærmest tror, jeg er væk. Men jeg er ikke væk. Vi er i 2019. Vi har de sociale medier, som jeg er meget på.
- For mig er det ikke noget problem. Om jeg sidder i lille Orte på Fyn eller i Sydspanien, det er lidt lige meget, synes jeg.
Anja Robanke fortæller dog, at hun vender hjem til Fyn til jul, hvor hun også er med til sin mors 60-års-fødselsdag. Bagefter går turen mod Sydeuropa og varmere himmelstrøg.
Nu er hun hjemme på Fyn for at holde jul og nytår, før hun stævner ud på anden etape.
- Jeg har givet den gas og set rigtig meget. Nu skal jeg sunde mig og bearbejde oplevelserne, siger 39-årige Anja Robanke.
- Jeg elsker alt det, jeg har oplevet, men jeg ved også godt, at jeg lige skal et gear ned.
Mens hun kører rundt i Europa, ernærer hun sig som selvstændig grafiker. Hun arbejder fra autocamperen og finder internet til arbejdet undervejs på turen.
Næsten ramt af lyn
En af de mere hæsblæsende oplevelser på turen fandt sted i en tysk naturpark, hvor regnen silede ned.
- Jeg fandt læ sammen med nogle andre ved en bygning, og så tog jeg mobilen frem, fordi jeg lige skulle filme regnen. Og lige pludselig slår der et lyn ned. Lige foran os, fortæller Anja Robanke.
Heldigvis stod hun på et træunderlag og slap uskadt fra oplevelsen.
Til sommer kan du flyve til nyt land fra lufthavnen i Odense
Det største rejseskab i lufthavnen vil fra næste sommer sende gæster til Kroatien.
Fra næste sommer kan du flyve fra Hans Christian Andersen Airport i Odense til Kroatien. Det oplyser Gislev Rejser, der sælger pakkerejser fra blandt andet lufthavnen i Beldringe.
Prisen på en flyvetur til det central- og sydeuropæiske land bliver mindst 5.998 kroner, da flybilletterne kræver, at du også booker hotel gennem rejseselskabet.
Selskabet sender de første gæster fra Fyn til Kroatien 28. juni 2020.
Rejser til Italien, Grækenland og Spanien
Gislev arrangerer i forvejen rejser fra Odense til Napoli, Verona og Bologna i Italien, mens andre rejseselskaber som Apollo sender gæster til middelhavsøen Kreta. I august meddelte Spies, at rejseselskabet fra sommeren 2020 vil sende gæster fra Fyn til den spanske middelhavsø Mallorca.
Selv om lufthavnen i Odense for to et halvt år siden afslørede, at der var planer om at skaffe rutefly til og fra Odense, er det endnu ikke blevet en realitet.
SAS sender eksempelvis passagerer med direkte rutefly mellem København og Zagreb i Kroatien til omkring 1.500 kroner, inklusive returbillet, men uden hotel og transfer.
Der har ikke været rutefly fra lufthavnen i Odense, siden Storebæltsforbindelsen åbnede for mere end 20 år siden.
Optagelsen på mobilen endte på hendes sociale medier, hvor hun løbende deler sine oplevelser med sine mange følgere.
- Jeg kan mærke, at min tur inspirerer andre, for det skriver folk til mig, siger hun.
- Jeg havde ikke regnet med, at det ville blive sådan, men jeg har fået en god dialog med dem, der følger med. Jeg er ret overrasket over det. Men jeg kan mærke, at jeg giver dem noget til dem, og jeg får også noget igen. Jeg føler nærmest, at vi er på tur sammen.
I skrivende stund er der næsten 6.500 mennesker, der følger Anja Robankes rejse rundt i Europa.
Opfordrer andre til at komme ud af kontoret
Hendes rejse har intet erklæret mål. Den udspringer blot af et personligt ønske om at rejse.
Alligevel har Anja Robanke en opfordring til andre.
- Mit helt store budskab er, at man skal kigge indad og spørge sig selv, om man er glad, siger hun.
- Det her gør mig glad, men der er desværre mange, der har en dagligdag, hvor de ikke er glade. Så jeg vil anbefale folk at komme ud af kontorerne. Der er ingen, der siger, at man skal leve helt ligesom mig, men måske kan man blive inspireret?
Snart åbner Odenses første emballagefri butik: - Det er mit bidrag til en bedre planet
Den 1. februar åbner Odenses første emballagefri butik. Indehaver Cristiana Cardoso ser det som sit personlige bidrag til en grønnere verden.
Ris, pasta, bønner, nudler og krydderier er nogle af de produkter, som fynboerne fra 1. februar næste år kan købe, når den emballagefri butik Silo Marked åbner på Nørregade 30 i Odense.
Men i modsætning til de traditionelle supermarkeder, hvor varerne er pakket ind i emballage - oftest plastik - og hvor kunderne kan købe en plastikpose til at fragte varerne hjem, skal kunderne i Silo Marked selv have bøtter med, som produkterne kan fyldes i. Der kan heller ikke købes plastikposer ved kassen.
Det er konceptet i Cristiana Cardosos kommende butik i Odense, som er hendes personlige bidrag i den grønne omstilling.
- Jeg er meget passioneret omkring miljø og bæredygtighed, så den her butik er min måde at bidrage til at have en bedre planet, siger Cristiana Cardoso, der, som navnet antyder, er født og opvokset i Portugal, men nu bor i Odense.
I Danmark er der allerede lignende butikker i både København og Aarhus, og Cristiana Cardoso følte, at der manglede sådan et tilbud i Odense, og så begyndte ideen at vokse.
- Ideen kom ikke med det samme, men jeg sagde til mig selv, at det måske kunne være en god ide at åbne en emballagefri butik, for der er ikke nogen i Odense, og mennesker efterspørger det. Jeg lavede lidt undersøgelser om, hvad det kræver, og så voksede ideen, forklarer hun.
Har startet indsamling
Cristiana Cardoso har allerede modtaget støtte i form af EU-midler, men der mangler stadig 70.000 kroner, der skal bruges på at købe “siloer” - beholdere - til at opbevare de emballagefri produkter i.
Derfor har hun startet en crowdfunding indsamling, hvor folk kan donere penge til projektet.
- Jeg er ikke sikker på, om det er muligt, men jeg er positiv, og jeg tror, jeg når målet, siger Cristiana Cardoso.
Et spørgsmål om værdier og prioritering
De 70.000 kroner er dog ikke afgørende for, om butikken åbner eller ej den 1. februar næste år, forsikrer Cristiana Cardoso.
Og når butikken er åbnet, skal kunderne vænne sig til en anderledes indkøbsoplevelse, hvor de selv skal have bøtter med.
- Det er ikke så nemt som i et almindeligt supermarked, men det handler om værdier og prioritering. Så det er en personlig beslutning, som at vælge mellem at cykle eller køre i bil, siger hun.
Stor interesse for ny butik
På Facebook har Cristiana Cardoso allerede fået flere positive tilkendegivelser fra folk, som ser frem til at butikken åbner.
Og på gågaden i Odense er der også opbakning fra flere handlende - blandt andet Augusta Gydelund Møller fra Odense.
- Jeg kunne sagtens finde på at bruge det. Jeg synes, det er rart at se, at folk går mere op i, at man ikke køber 50 plastikposer og hele tiden smider emballage ud. Det ville jeg synes var fantastisk, siger hun.
Silo Marked åbner 1. februar på Nørregade 30 i Odense.
Ifølge Anja Robanke oplever hun ofte, at folk er nervøse for det økonomiske aspekt, hvis de overvejer en lignende livsstil.
- De er usikre, og det er jeg også, men man er nødt til at prøve, siger hun.
- Jeg har været selvstændig i fem måneder, og det løber stadig ikke rundt. Det havde jeg heller ikke regnet med, at det ville efter så kort tid. Men hvis det viser sig, at det ikke går, så kommer jeg bare hjem igen. Og så har jeg i det mindste prøvet.
Se hele indslaget med Anja Robanke her: