Bagmandspolitiet i retten: Middelfart-direktør skal idømmes fængsel i to år
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Tirsdag var der procedure i sagen om ulovligt salg af flybrændstof fra Middelfart-selskabet Dan-Bunkering til bombetogter i Syrien.
Keld Demant, direktør i Middelfart-selskabet Bunker Holding, bør i fængsel to år. Desuden bør Middelfart-selskaberne Bunker Holding og Dan-Bunkering idømmes en bøde på henholdsvis 81 millioner og 319 millioner kroner, og 17 millioner kroner bør beslagslægges.
Det sagde senioranklager Anders Dyrvig Rechendorff fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK, populært kaldet Bagmandspolitiet), da han tirsdag formiddag startede proceduren i sagen mod Bunker Holding og Dan-Bunkering ved Retten i Odense.
Selskaber: Vi vil ikke være politibetjente i krigen i Syrien
Danske leverancer af brændstof til russerne betød, at krigslykken for Assad vendte, siger Bagmandspolitiet.
Bombardementer af civilbefolkningen i Aleppo i Syrien, Italiens premierminister, traktaten om Den Europæiske Union og en russisk base nær Syriens kyst til Middelhavet.
Emnerne er mange i et retslokale onsdag i byretten i Odense. To selskaber med hjemsted i Middelfart og en administrerende direktør er under anklage for et massivt brud på en EU-forordning, som forbyder leverancer af flybrændstof til Syrien.
Selskaberne, Dan-Bunkering og Bunker Holding samt den administrerende direktør Keld R. Demant, vil have EU-Domstolen på banen for at besvare juridiske spørgsmål. Hvis retten siger ja, vil det sætte processen i stå i mange måneder.
Afgørelsen kommer torsdag formiddag.
Selskaber kræver frifindelse
I sin argumentation for at sende tre spørgsmål til domstolen i Luxembourg tager en af forsvarerne også fat på nogle af grundene til, at de kræver frifindelse.
- Det er vidtgående, at private virksomheder skal være internationale politibetjente og forholde sig til, hvem der er de gode og de onde i Syrien, siger advokat Jacob Skude Rasmussen.
Tiltalen drejer sig om salg af 172.000 ton, der blev pumpet over i russiske tankskibe i den østlige del af Middelhavet. Med slukkede signaler sejlede skibene til den syriske havneby Banias, mener Bagmandspolitiet.
- Bevisførelsen har klart vist, at Dan-Bunkering udelukkende har leveret i europæiske havne. Det afgørende er, at Dan-Bunkering ikke har leveret til Syrien, siger forsvareren.
Hvis de danske selskaber bliver dømt, vil der være tale om et urimeligt kædeansvar, mener han.
Advokat: Rusland fulgte egen agenda
Forordningen fra EU forbyder leverancer af jetbrændstof "direkte eller indirekte til personer, enheder eller organer i Syrien eller til anvendelse i Syrien."
De danske selskaber tjente angiveligt næsten 18 millioner kroner på at sælge til det russiske militær. Men det var ifølge forsvareren lovligt, fordi det er tydeligt, at EU ikke har haft til hensigt at ramme Rusland eller andre tredjelande med forordningen - kun Assad-regimet.
- Man kan sige ok, så befinder Rusland sig på Syriens territorium og udfører bombninger. Men så bliver man også nødt til at forholde sig til, hvilken kontrol Assad-regimet har over, hvad Rusland foretager sig, siger forsvareren. Hans pointe er, at Rusland fulgte sin egen agenda.
Bagmandspolitiet har en anden vurdering af Ruslands rolle, da stormagten begyndte at bombe fra efteråret 2015.
- Vi har set dokumenteret, at Rusland vendte krigen til Assads fordel. Der er ingen tvivl om, at Rusland har opfyldt Assads ønske. Efter russerne kom ind, vendte krigslykken, siger senioranklager Andreas Laursen.
Det helt centrale er at se på formålet med EU-forordningen, understreger han.
- Tiltaget er et forsøg på at imødegå den undertrykkelse, som Assad-styret praktiserer, siger han.
Ordene "til anvendelse i Syrien" viser, at forbuddet også retter sig mod andre end syriske personer eller ministerier, fastslår han.
Bagmandspolitiet ser ingen gode grunde til at sende spørgsmål til besvarelse i EU-Domstolen.
Anklageren mener, at sagen har særligt skærpende omstændigheder,.
Middelfart-selskaberne Dan-Bunkering og Bunker Holding med direktøren Keld Demant i spidsen burde have undret sig over de store om omfattende handler med flybrændstof, som slutkunden - den russiske flåde - via selskaberne Sovfracht og Maritime pludselig ville have omlastet på åbent hav tilbage i 2015-2017.
Den manglende undren og passivitet og den kendsgerning, at skibene slukkede fores deres GPS-system - de såkaldte transpondere - så man ikke kunne se, hvor de sejlede hen, var mere end almindeligt mistænkeligt og påfaldende, sagde senioranklager Anders Dyrvig Rechendorff fra SØIK.
I alt gennemførte Middelfart-selskabet Dan-Bunkerings Kaliningrad-kontor 33 handler, og selv om Dan-Bunkering og Bunker Holding i december 2016 blev gjort opmærksom af Erhvervsstyrelsen på, at man formentlig overtrådte EU's sanktioner om leverance af flybrændstof, der blev brugt af russerne til at bombe Syriens civilbefolkning, ja så fortsatte man med at handle med russerne.
Fakta i sag om Dan-Bunkering: Brændstof for 648 millioner til Syrien-krig
Dan-Bunkering og Bunker Holding er tiltalt for at trodse forbud mod at sende brændstof til Syrien.
Retten i Odense skal afgøre, om to selskaber har overtrådt EU's forbud mod at sende brændstof til fly til Syrien. Senest har retten afvist at høre EU-Domstolens fortolkning af spørgsmål i sagen.
Her kommer en række fakta og oplysninger i forbindelse med retssagen torsdag:
* A/S Dan-Bunkering Ltd. og moderselskabet Bunker Holding A/S er tiltalt. Også Keld Rosenbæk Demant er under anklage. Han er bestyrelsesformand i det ene selskab og administrerende direktør i det andet.
* De nægter sig skyldige. Der var ingen viden om, at brændstoffet skulle til Syrien, lyder det.
* Verden over sælger Dan-Bunkering især brændstof og smøreolie til skibsfarten.
* Moderselskabet Bunker Holding indgår i USTC-gruppen. Grundlægger Torben Østergaard-Nielsen er ifølge Økonomisk Ugebrev den sjetterigeste person i Danmark. Formuen er på 22,9 milliarder kroner.
* Tiltalen drejer sig om 33 handler fra 2015 til 2017. Kunderne var to russiske selskaber Sovfracht og Maritime Assistance. Selskaberne var generalagenter for den russiske flåde.
* Værdien var 648 millioner kroner. Brændstoffet blev leveret i havne på Cypern og Malta samt i Grækenland og Tyrkiet.
* Kaptajnen på et russisk tankskib er i Grækenland idømt seks måneders fængsel for to af de mange transporter.
* I USA er der rejst en straffesag mod seks personer fra Sovfracht og to syriske havneinspektører.
* Omkring 15 vidner er indkaldt til den sag, som Bagmandspolitiet har rejst ved Retten i Odense.
Kilder: Anklageskrift, oplysninger i retsmøder, Shippingwatch.
Det blinde øje
I den sammenhæng mener anklagemyndigheden, at Middelfart-selskaberne og Keld Demant satte kikkerten for det blinde øje i stedet for at undersøge forholdene grundigt.
For efter henvendelsen fra Erhvervsstyrelsen blev yderligere otte handler gennemført, og det er de handler, som Bunker Holding og Keld Demant er tiltalt for.
- Det var floskler, når Keld Demant sagde, at selskabet skulle overholde loven. Han havde en pligt til at reagere, når han blev advaret, men det gjorde han ikke, sagde Anders Dyrvig Rechendorff.
- Selv sjusk kan føre til domfældelse, og de tiltalte burde have analyseret, hvad der foregik langt mere grundigt, fastslog Anders Dyrvig Rechendorff.
For godt nok diskuterede man i Middelfart-selskaberne, hvorfor russerne pludselig ville have omlastet på åbent hav, men man gik ikke kunderne på klingen. Og selv om man på et tidspunkt tilføjede i kontrakten, at kunden ikke måtte overtræde lovgivningen, var der ingen der tjekkede, om de fulgte retningslinjerne.
Hidtil havde man kun solgt almindelig bunkerolie til de russiske selskaber, der fragtede flybrændstoffet.
Burde undre sig
Den ændring i handelsmønstret burde Dan-Bunkering og Bunker Holding også have undret sig over, da kunden var den russiske flåde, og medierne i et væk omtalte, at russerne bombede Syriens borgere blandt andet, at EU's handelsforbud med flybrændstof til brug i Syrien blev overtrådt.
Ifølge anklagemyndigheden fik de to russiske ansatte i Kaliningrad, der var bonus-aflønnet, i alt for høj grad lov til at gennemføre handlerne uden, at der blev stillet kritiske spørgsmål til deres interesse i at sige sandheden.
De to russiske tradere har ikke kunnet afhøres i sagen, da de ikke har ønsket at møde i retten i Danmark. De er stadig ansat hos Dan-Bunkering.
Middelfart-selskaberne henholder sig til, at man havde foretaget en intern undersøgelse og spurgt advokatfirmaet Kromann Reumert til råds. Herfra var der ifølge Dan-Bunkering ingen advarselslamper.
Kromann Reumert har ikke afgivet forklaring - det ønskede forsvarerne ikke - angiveligt på grund af klientforholdet til Bunker Holding.
I eftermiddag skal forsvaret udlægge sin version af sagen.