2. jul. 2020 kl. 7:04
Fyn
Flemming Ellegaard Redigering: Julie Lapp

Bekymret rusmiddelkonsulent: Kokaintilbud på sms lokker misbrugere til tilbagefald

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Antallet af unge, der tager kokain, er fordoblet siden 2014. Det skyldes blandt andet, at adgangen til stofferne er blevet lettere.

Narkosalg via sms og sociale medier som Snapchat bliver mere og mere udbredt på Fyn.

Oveni det tilbyder kørende sælgere - de såkaldte hvide bude - endda ekstra services som mulighed for at få stofferne leveret til døren. Du kan endda få smagsprøver og mængderabat.

Som rusmiddelkonsulent under Odense Kommunes indsats Unge og Rusmidler har Torben Vangsted et godt billede af udviklingen på det meste af Fyn. Han kender til flere eksempler på unge, der har fået tilbagefald på grund af den lette tilgængelighed - og den offensive markedsføring. Og det bekymrer ham.

- Brugerne siger, at det er skidesmart. Det går hurtigt, det er let, og man skal ikke kontakte nogle mennesker, man ikke bryder sig om, siger Torben Vangsted.

“Det er helt klar vores opfattelse, at den måde at sælge narko på har udbredt sig i høj grad i de senere år”

— Jesper Weimar Pedersen, vicepolitiinspektør, Fyns Politi

For omfanget af de offensive og moderne markedsføringsmetoder er stigende. Det fortæller Thomas Friis Søgaard, der er antropolog, forsker og lektor ved Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet.

- Det at sælge stoffer via de her reklamebeskeder er blevet mere og mere almindeligt. Jeg mener helt klart, at man kan se det som en indikation på, at der er høj konkurrence på nogle narkotikamarkeder i Danmark, siger Thomas Friis Søgaard og uddyber:

- Der er rigtig mange sælgere, der gerne vil have fat i de samme købere, og det at være proaktiv i sin markedsføring er en måde at forsøge at forsøge at få kunder i butikken på. Og der er brugen af reklamebeskeder noget, som sælgerne kan bruge for at rekruttere nye kunder, men også for at fastholde eksisterende kunder.

Også Fyns Politi bekræfter over for TV 2/Fyn, at salg over sms og sociale medier nu i stigende omfang benyttes over hele Fyn.

Læs også: Kriminelle sælger kokain til unge via sms og Snapchat - hør interview med sælger
Gå tilbage Del
1. jul. 2020 kl. 19:16
Fyn

Kriminelle sælger kokain til unge via sms og Snapchat - hør interview med sælger

Flemming Ellegaard Redigering: Julie Lapp

Køb og salg af stoffer via sms og Snapchat er blevet mere og mere udbredt på Fyn i de seneste år. Det bekræfter Fyns Politi. TV 2/Fyn har talt med en af sælgerne.

”Så er vi på farten igen med det vildeste flæk og bedste service i Odense. Smagsprøve tilbydes før køb som altid.”

Sådan lyder en typisk sms fra en odenseansk kokainsælger. Handel med narkotika foregår i stigende grad på sociale medier eller ved hjælp af mobiltelefoner, hvor sælgeren bringer stofferne ud til køberen, og penge og narko skifter hænder på et aftalt sted.

Og de såkaldte ’hvide bude’ har travlt på Fyn.

TV 2/Fyn er i besiddelse af 14 forskellige telefonnumre, hvorfra der er tilbudt salg af kokain per sms inden for de seneste måneder.

En af de mange sms'er med tilbud om kokain, som TV 2/Fyn har fået.

- Det er noget, vi er bekendt med. I dén grad. Vi modtager jævnligt anmeldelser fra folk, der har modtaget de her sms’er, eller får tip omkring den her aggressive markedsføring fra hvide bude, siger Jesper Weimar Pedersen, der er vicepolitiinspektør og leder af Proaktiv Efterforskningsafdeling ved Fyns Politi, der blandt andet arbejder med narkokriminalitet på Fyn.

Udviklingen og omfanget har kun gået én vej i de seneste år, fortæller vicepolitiinspektøren.

- Det er helt klar vores opfattelse, at den måde at sælge narko på har udbredt sig i høj grad i de senere år. Det er udbredt på hele Fyn, men i høj grad i de større byer som Odense og Svendborg, siger Jesper Weimar Pedersen.

Torben Vangsted har som konsulent under Odense Kommunes indsats Unge og Rusmidler et godt billede af udviklingen i Odense. Han genkender politiets udlægning - og den bekymrer ham.

Endnu et eksempel på en sms med tilbud på kokain.

- For bare fem-seks år siden var vilkårene og mulighederne nogle helt andre, end de er i dag. Og jeg er mere bekymret for sådan, som det ser ud i dag, end det gjorde dengang, siger Torben Vangsted.

Hør interview med sælger

TV 2/Fyn har kontaktet de numre, hvor vi via sms har fået tilbudt kokain. Kun på et af numrene blev opkaldet besvaret.

Du kan godt bringe ud i aften?

- Yes, det kan jeg sagtens.

Hvad tager du for et gram?

- 700.

Nu skal du høre. Jeg ringer, fordi jeg arbejder ved TV 2/Fyn, hvor jeg er journalist. Jeg vil gerne høre, hvorfor du bringer de her varer ud?

- Øh.. der må du spørge dig selv.

Men det er jo dig, der bringer de her varer ud. Hårde stoffer til unge mennesker.

- ...

Han lagde på.

Du kan høre hele samtalen her:

(Artiklen fortsætter under videoen)

Vanskelig politiopgave

Umiddelbart kan det for en lægmand virke ret ligetil for politiet at sætte en handel op og så anholde den udfarende sælger. Det er dog ikke så ligetil, forklarer vicepolitiinspektør Jesper Weimar Pedersen.

 

Han fortæller, at Fyns Politi efterforsker narkokriminalitet på flere plan. Både i forhold til den mere organiserede del og den del, der foregår på gadeplan.

- Men det er bare ikke så enkelt, som man måske som almindelig borger kunne forestille sig. At vi bare selv tager kontakt og kører ud og henter dem. Det har vi ikke lovhjemmel til, forklarer Jesper Weimar Pedersen og uddyber:

- Vi kan som politi ikke agere agentvirksomhed, som det hedder i retsplejeloven. Så det er hardcore, kompleks og organiseret efterforskning, når vi skal op i hierarkiet i det her marked.

Mulig sammenhæng mellem hvide bude og skyderier i Vollsmose

Det kan virke uskyldigt og ufarligt, når det ikke kræver mere end en sms eller et snap at bestille illegal narkotika på Fyn.

Men ifølge TV 2/Fyns oplysninger er det de mest hårdkogte kriminelle i Odense, der står bag sms-salget.

Salget trækker ifølge kilder tråde til de samme grupperinger, som i sidste uge endte i en skudepisode i Vollsmose, der kostede en uskyldig mand livet.

Fyns Politi vil imidlertid ikke direkte bekræfte, at der er tale om netop disse grupperinger, men fastslår, at det er kriminelle grupperinger, som er involveret.

- Det vil jeg af efterforskningsmæssige årsager ikke gå ind i.

- Men vi lægger ikke skjul på, at nogle af de konflikter, der foregår blandt kriminelle grupperinger i blandt andet Odense, også handler om kriminelle markeder, herunder også narkomarkederne. Vi er bekendt med, at det her er så velorganiseret, og at de mere organiserede grupperinger derude også er med til at køre den her forretning, siger vicepolitiinspektør Jesper Weimar Pedersen.

Nanna endte i ti års misbrug

For 22-årige Nanna Lehmann Hansen fra Middelfart var den lette adgang til stoffer med til at fastholde hende i et misbrug, der samlet set strakte sig over ti år. Og var der først skabt kontakt via sms eller sociale medier, var det let at skaffe stoffer til den næste rus.

Sara Fuglsig
Nanna Lehmann Hansen, 22, var i flere år afhængig af stoffer. En del af årsagen mener hun skyldes den lette tilgængelighed.

- Jeg kunne bare sidde hjemme i min sofa og skrive til én person, og så havde jeg det, fortæller Nanna Lehmann Hansen.

Fordi bestillingen foregik via telefonen, og stofferne blev bragt til en lokation, hun selv valgte, var fremgangsmåden både nem, sikker og hurtig, når trangen meldte sig, forklarer hun.

 

- Det var ikke så svært. Efter flere år i et misbrugsmiljø kender man alle i byen, der kan få fat i det. Så det var bare at spørge efter et nummer eller en Snapchat for eksempel – og så egentlig bare skrive ’kan du hjælpe’, og så kunne der gå mellem fem minutter og en time, og så havde jeg det, siger Nanna Lehmann Hansen og uddyber:

- Hvis man skal gå ned på gaden og hive fat i en eller anden random person og spørge, så er det, man begynder at føle sig som en kriminel. Så hjælper det, at det foregår på Snapchat. Man ved det jo godt bagerst i sit hoved, men man tænker ikke lige så meget over konsekvenserne. Det er jo simpelthen så nemt.

Derfor er hun også helt sikker på, at den lette tilgængelighed var med til at fastholde hende i det misbrug, hun var havnet i.

- Hver weekend vidste jeg jo, at hvis jeg lige skrev et par timer forinden, så var der en klar aftale om, hvornår det kom, eller jeg skulle hente det. Og hvis jeg så pludselig stod og manglede, så var det jo bare at skrive igen. Så det har det helt sikkert gjort, siger Nanna Lehmann Hansen.

Startede som 12-årig

Da Nanna Lehmann Hansen for første gang stiftede bekendtskab med ulovlige stoffer, var hun bare 12 år gammel. Et enkelt sug af en joint endte i et ti år langt misbrug af primært hash og amfetamin - enkelte gange også kokain.

Det startede med nogle venner, der spurgte, om hun ikke ville være med til at ryge lidt hash. Det første sug førte til det næste, og snart røg hun hash hver dag.

Nogle år senere fik hun en kæreste, som havde prøvet amfetamin nogle gange. For at komme ind i varmen ville Nanna også prøve.

Og derfra gik det pludselig meget hurtigt.

- Jeg tror faktisk, det endte med at blive to dage i træk, hvor vi sad og tog amfetamin. Og før jeg vidste af det, sad vi og tog amfetamin hver weekend og i alle ferier. Det gik ligesom hurtigt, fortæller den i dag 22-årige Nanna Lehmann Hansen.

 

- Jeg kunne klare alt. Jeg havde selvtillid. Ingen kunne komme og rokke ved mig. Jeg var på toppen af verden og kunne klare alle de udfordringer, jeg fik. Jeg havde et fundament. Så længe det varede.

For efter en weekend følger en hverdag. Og efter en optur følger en nedtur.

- Man bliver efterladt i en deprimeret sindstilstand. Det hele føles lige pludselig umuligt, og man er træt og doven. Man er ked af det. Og så er det jo naturligt, at man begynder at søge tilbage til den lykkefølelse, hvor man er stærk og klarer det hele, siger Nanna Lehmann Hansen.

I dag er Nanna Lehmann Hansen clean og har været stoffri i et år. Men stadig kan hun mærke, når kroppen savner følelsen af at være høj. Uovervindelig.

- Nu har jeg bare fundet en anden måde at få den følelse på. Uden stoffer. Den her gang har jeg gjort det svært for mig selv ved at slette kontakterne.

- Det er helt klar vores opfattelse, at den måde at sælge narko på har udbredt sig i høj grad i de senere år. Det er udbredt på hele Fyn, men i høj grad i de større byer som Odense og Svendborg, siger Jesper Weimar Pedersen, der er vicepolitiinspektør og leder af Proaktiv Efterforskningsafdeling ved Fyns Politi, der blandt andet arbejder med narkokriminalitet på Fyn.

Flere unge tager kokain

Tidligere på året udgav netop Center for Rusmiddelforskning en rapport, der viser, at antallet af unge, der på et givent tidspunkt har taget kokain inden for den seneste måned, er fordoblet siden 2014.

I undersøgelsen svarer lidt over tre procent af de adspurgte, at de har taget kokain inden for den seneste måned, hvilket svarer til 24.600 unge mellem 15 og 25 år. I 2014 var det 1,6 procent, altså godt det halve. ​​

Den nationale udvikling genkender Torben Vangsted også på Fyn. Han mener, at udbringning og bestilling af stoffer via Snapchat og sms her spiller en rolle.

Kokain i Odense

Ifølge rapporten Narkotika på Gadeplan er den procentvise andel af kokain i prøver fra Fyns Politis beslaglæggelser steget fra 54 procent i 2016 til 71 procent i 2018.

 

Sagt med andre ord, er andelen af kokain på det fynske narkotikamarked steget kraftigt på blot to år.

 

Kilde: Narkotika på Gadeplan

- De har typisk en fem-seks numre, så de er altid sikre på, at det er en, der kan levere. Så dem, der bruger det og ikke synes, at de har et problem med deres stofbrug, synes, at det er genialt, siger Torben Vangsted.

Han forklarer, at når først køberne har taget kontakt, så gemmer sælgerne deres kontaktoplysninger, og så fortsætter man med at modtage disse reklamebeskeder måske flere gange ugentligt.

Nemt og bekvemt

Thomas Friis Søgaard har i flere år forsket i udbringning og levering af narkotika. Ifølge ham er der flere dele af narkotikakøb via sms, som tiltrækker køberne af de ulovlige stoffer.

Udover at det rent lavpraktisk bedre giver den enkelte køber mulighed for at vurdere den enkelte sælgers priser, er der også mere servicerelaterede elementer, som spiller ind.

Et eksempel på en sms fra en kokainsælger.

- Der kan være nogle sælgere, som leverer ekstra servicer som hurtig levering eller udbringning til bestemte steder, siger Thomas Friis Søgaard.

Han forklarer, at udover at det er nemt og bekvemt for køberne, er der også et spørgsmål om sikkerhed, som tiltaler køberne.

- De bestemmer selv, hvor det skal foregå, og man skal ikke nødvendigvis mødes i en mørk gyde eller i en utryg lejlighed med andre mennesker, man ikke kender, siger forskeren.

Torben Vangsted er enig, og han forstår godt, at nogle kan blive tiltrukket af det.

- Det hele er holdt i en positiv tone. Der er ikke meget sorte masker og grimme gangstere i sådan en sms, siger rusmiddelkonsulenten.

Ud fra hans erfaringer i Odense er det især tilgængeligheden, der lokker brugerne.

Læs også: Sømand er tiltalt for at have smuglet 100 kilo kokain til Langeland
Gå tilbage Del
19. jun. 2020 kl. 10:53

Sømand er tiltalt for at have smuglet 100 kilo kokain til Langeland

Claus Bech/Ritzau Scanpix/arkiv

Retten i Svendborg kommer til at afgøre sagen om fragtskibet "Duncan Island", som blev beslaglagt

Sagen om 100 kilo kokain, som i vinter blev kastet i vandet fra et stort fragtskib ved Langeland, er nu sendt til retten.

Et af besætningsmedlemmerne på skibet "Duncan Island" er tiltalt for at have smidt fire vandtætte sække med kokainen i vandet. Desuden er tre andre mænd tiltalt for at have modtaget stoffet.

Sagen skal afgøres af Retten i Svendborg, fremgår det af et anklageskrift fra Københavns Politi.

Sagen om fragtskibet vakte opsigt, også fordi politiet valgte at anholde samtlige 24 søfolk fra skibet. Dommere mente, at alle skulle varetægtsfængsles, og de kom til at tilbringe cirka en uges tid bag tremmer, før de atter kom fri - på nær en enkelt.

Tilsyneladende har efterforskerne i politiet ikke kunnet finde andre med en aktie i affæren om smugleriet.
I hvert fald er der kun rejst tiltale mod sømanden, der er officer og lettisk statsborger, og mod de tre andre, hvoraf to ligeledes er fra Letland og en er fra Rusland.

To var i en båd sejlet ud i Langelandsbælt 14. februar om formiddagen for at tage fat i sækkene, lyder det i tiltalen. I Tranekær mødtes de med den tredje mand, der kom kørende i en dansk indregistreret Hyundai.
Narkoen blev pakket ned i bagagerummet på bilen, men de tre kom ikke langt. Skjult havde politifolk fulgt med og kunne derfor anholde de tre, mens fragtskibet blev bordet ved Gedser.

"Duncan Island" var på vej mod Sankt Petersborg med bananer, broccoli og andre varer. Forinden var det sejlet fra havne i Mexico, Panama og Ecuador. En af havnene, Guayaquil, er kendt som afskibningssted for kokain.

I Retten i Svendborg har man endnu ikke sat datoer på den kommende retssag. De fire nægter sig skyldige.

- Det er jo noget, der kommer til dig. Det er ikke noget, du skal ud og lede efter. Hvis man tidligere skulle bruge for eksempel kokain, så skulle man planlægge, man skulle skaffe en kontakt, man skulle måske opsøge nogen eller kende nogen eller ud i nogle sammenhænge, man måske ikke brød sig om. Nu er det lige nu og her, og man behøver ikke planlægge. 20 til 30 minutter, så er det leveret lige meget, hvor man er, siger Torben Vangsted.

Tilbagefald

Netop tilgængeligheden af den fristelse, man bliver mindet om måske flere gange hver weekend, har også fået mange fynske stofbrugere til at falde tilbage i et misbrug, selvom de egentlig var blevet clean, påpeger Torben Vangsted.

Endnu et eksempel på en sms fra en sælger.

- Det trigger deres trang. Sidder man som ung og synes, at det kan være svært at stoppe, og man så modtager sådan en sms eller snap-besked, så er der mange af de unge, der beskriver, at de får lyst. Vi har erfaringer med, at det kan føre til tilbagefald, siger Torben Vangsted.

Thomas Friis Søgaard er enig i, at det kan ramme brugere, der ønsker at komme ud af et stofmisbrug, men han fastholder også, at det er nødvendigt at anlægge et mere nuanceret blik på bestilling og levering af stoffer via sms og sociale medier.

- På den ene side kan det afstedkomme mere spontan brug. Men på den anden side har vi også interviewet købere, som faktisk meget strategisk bruger køb fra de her budsælgere som en strategi til at holde deres forbrug nede, fordi man så let kan købe en lille smule ad gangen og ikke behøver at have større mængder liggende. Har man det liggende, vil man også komme til at bruge det.

Læs også: 27 bag tremmer for smugling af 100 kilo kokain via Langeland
Gå tilbage Del
16. feb. 2020 kl. 19:35

27 bag tremmer for smugling af 100 kilo kokain via Langeland

Claus Bech/Ritzau Scanpix

100 kilo kokain blev kastet fra et containerskib ud for Langeland, hvor det blev samlet op af en mindre båd.

I en spektakulær sag om indsmugling af mindst 100 kilo kokain til Danmark er i alt 27 personer blevet frihedsberøvet efter retsmøder i Københavns Byret søndag.

Tre mænd, en russer og to letter, blev anholdt, da de havde overtaget de mange kilo fra et fragtskib og var klar til at køre videre fra Langeland. De er blevet varetægtsfængslet i 25 dage.

Også samtlige 24 besætningsmedlemmer på containerskibet "Duncan Island" er blevet frihedsberøvet af dommere i byretten.

14 er blevet fængslet i 11 dage, mens ti har fået anholdelsen opretholdt i tre døgn, oplyser Københavns Politi.

Alle blev anholdt lørdag, da kokainen var blevet kastet ud fra containerskibet til en mindre båd ud for Langelands østkyst og sejlet ind til Spodsbjerg. Her blev de tre anholdt af betjente fra Fyns Politi.

Ingen danskere fængslet

Efter anholdelserne blev søfolkene i en bus fra Egon's Turistbusser kørt op foran byretten søndag formiddag. De har en række forskellige nationaliteter, og adskillige tolke var blevet tilkaldt til retsmøderne.

De anholdte kommer fra Filippinerne, Ecuador, Indien, Polen, Ukraine, Rusland og Letland.

Også to advokater, der repræsenterer rederiet bag "Duncan Island", var mødt op.

De tre mænd, der er fængslet i 25 dage, sejlede ifølge politiets sigtelse i en mindre motorbåd ind til Spodsbjerg efter at have overtaget kokainen.

Her blev de illegale stoffer pakket ned i bagagerummet på en dansk indregistreret bil af mærket Hyundai, hvorefter mændene ifølge politiet ville køre det videre til København og andre steder i Skandinavien.

Men politiet stod klar, og de tre - en 50-årig russer samt to fra Letland på henholdsvis 41 og 44 år - blev anholdt, inden de nåede at køre fra Spodsbjerg.

Efter at have afleveret kokainen ved Langeland sejlede "Duncan Island", der oprindeligt kom fra Mellem- og Sydamerika og senest havde besøgt Helsingborg, videre mod Sankt Petersborg i Rusland.

Det nåede dog ikke længere end syd for Gedser, før det blev bordet af politifolk fra Københavns Politi.

Derefter blev skibet, der stikker ni meter, sejlet til Kalundborg, hvor det nåede frem natten til søndag.

Skibet skal ransages

- Vi slog til efter en meget koncentreret og intensiv efterforskning, fortæller lederen af Center for speciel efterforskning ved Københavns Politi, politiinspektør Dannie Rise.

Han kan af hensyn til den videre efterforskning ikke fortælle om detaljerne i aktionen, eller hvordan politiet blev opmærksom på "Duncan Island".

- Nu skal vi have ransaget skibet. Dels for at gøre os klogere på, hvem om bord der har været involveret, dels for at undersøge, om der skulle være mere kokain om bord, siger Dannie Rise.

- Det er en halvstor opgave. Der er tale om et skib, der er 178 meter langt og 25 meter bredt og fyldt med containere. Så det er noget andet end at ransage en bil, tilføjer han.

Politiinspektøren er godt tilfreds efter aktionen.

- En så stor mængde kokain er mange, mange millioner kroner værd. Der er nogle, som har mistet deres investering, og andre, der ikke får en fortjeneste, som ikke kan investere i blandt andet våben og køretøjer til ny kriminalitet, fastslår han.

- Men det kan være en udfordring for de brugere, som ønsker at komme ud af et stofmisbrug, at de stadig bliver ved med at modtage sms’er, og det kan så trigge ens lyst. Derfor kan det være en god idé simpelthen at skifte telefonnummer, hvis man står i den situation, så man undgår at få de her sms’er, siger Thomas Friis Søgaard.

En af de stofmisbrugere, der har oplevet tilbagefald på grund af de hvide bude, er 22-årige Nanna Lehmann Hansen fra Middelfart. Læs hendes historie i artiklen her.

De hvide bud bringer stoffer ud
Video: Fotograf: Flemming Ellegaard og Jonas O. Mattsson Redigering: Jonas O. Mattsson
6. jan. 2025 kl. 20:53
Tophistorie
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Vanvidsbilist blæste fra politiet med 230 kilometer i timen

LYT
Del
Link
kopieret!

En 28-årig mand fra Vestfyn bragte en masse liv i fare, efter han kørte fra politiet med svimlende 230 kilometer i timen mandag eftermiddag.

Det oplyser Fyns Politi til TV 2 Fyn, og som nu efterlyser vidner til episoden.

- Vidnerne skal beskrive, hvad de har set, og hvor meget i fare de har følt sig, siger vagtchef Kenneth Taanquist.

Kørslen foregik i Ørbæk, Svindinge, Glorup, Langå og til Nyborg, hvor en patrulje havde opsat en vejspærring, hvorefter manden blev anholdt.

Manden, der var narkopåvirket og kørte uden kørekort, kørte i en sort Seat Leon på papegøjeplader.

- En patrulje forsøger at standse ham, og der starter jagten.

Jurister skal nu vurdere, om manden skal varetægtsfængsles.

6. jan. 2025 kl. 19:17
Tophistorie
Rikke Mathiassen

Læger ”blæst bagover” - Tines usædvanlige opfindelse kan redde menneskeliv

LYT
Del
Link
kopieret!

Det sprøjter ud med blod.

Tine Elisiussen står ved siden af en hvid mannequindukke udformet som en torso og et hoved fra en menneskekrop.

Hun fører langsomt kameraet længere ned i dukkens spiserør, og på skærmen kan man se blodet strømme fra små udposninger, åreknuder og et mavesår.

Tine Elisiussen har selv opfundet den særlige dukke.

Nu håber hun, den kan blive begyndelsen på et iværksættereventyr, der potentielt kan redde menneskeliv langt ud over Danmarks grænser.

Klik her og se hvordan dukken fungerer i første afsnit af miniserien "Tines hjerteblod". Andet og sidste afsnit finder du i bunden af artiklen.

Havde aldrig set noget lignende

Det var i jagten på et specialeprojekt som ingeniørstuderende, at Tine Elisiussen fik kontakt til en læge fra Odense Universitetshospital.

Han manglede et såkaldt fantom: en slags dukke, med blødninger i spiserøret.  

Den ide tog Tine Elisiussen til sig. Hun lavede en prototype og inviterede en gruppe læger og sygeplejersker til at afprøve den.

- De var blæst bagover, da de så hvor virkelighedstro, jeg havde lavet den. De havde aldrig nogensinde set noget lignende, fortæller Tine Elisiussen og tilføjer, at det var gentagne opfordringer fra en af overlægerne, der gav hende modet til at forsøge at gøre opfindelsen til en forretning.

Kan redde liv

Tine Elisiussen kalder sin opfindelse en kompliceret version af den slags dukker, mange af os har mødt på et førstehjælpskursus.

Hendes dukke skal dog bruges af læger og kirurger til at træne sjældne operationer, der i sidste ende kan betyde forskellen på liv og død. Hvis man ikke handler hurtigt, kan eksempelvis et blødende mavesår nemlig blive fatalt.

- Med vores fantom kan lægerne løbende øve sig i at stoppe blødningerne, så de er trygge i at gøre det. Forestil dig, at du står med et menneske, der er ved at dø, og skal udføre en behandling, du ikke har lavet i tre måneder. Det er ikke så rart, slår Tine Elisiussen fast.  

Store drømme

I dag driver Tine Elisiussen virksomheden Nordic Phantoms sammen med sin forretningspartner, Kicki Norman. To gange om året træner alle landets kirurger på deres dukke, der simulerer blødninger i den øvre mave-tarm-kanal.

Drømmen er at sælge opfindelsen til hospitaler over hele Europa og med tiden udvikle flere forskellige fantomer, der vil gøre det muligt for læger at træne indgreb andre steder i kroppen.

-  Som ingeniør kunne jeg helt sikkert gå ud og få et job et sted, hvor jeg kunne tjene det dobbelte af det, jeg gør nu. Men det er ikke det vigtigste. Jeg vil rigtig gerne gøre en forskel for andre mennesker - så at skabe noget, der i sidste ende kan redde menneskeliv, er meget vigtigt for mig, siger Tine Elisiussen.

I andet og sidste afsnit af "Tines hjerteblod" skal det vise sig, om Tine Elisiussensen og hendes forretningspartner kan imponere iværksætter-ikonet Jesper Buch.
6. jan. 2025 kl. 21:24
TV 2 Fyn

Væltet campingvogn på Lillebæltsbroen - nu frarådes det at passere

LYT
Del
Link
kopieret!

På grund af den kraftige blæst fraråder Vejdirektoratet vindfølsomme køretøjer at passere Ny Lillebæltsbro samt Svendborgsundbroen, fremgår det af dets trafikkort.

Fyns Politi oplyser til TV 2 Fyn, at en campingvogn og en trailer har været væltet på Ny Lillebæltsbro, hvilket har spærret et spor i hver sin retning.

På Storebæltsbroen er passage med påhængskøretøjer under 2.500 kilogram forbudt.

Vinden forventes at aftage i løbet af tirsdag.

6. jan. 2025 kl. 20:11
Anton Kranf

Flere megakoncerter på Dyrskuepladsen? Formand raser efter møde

LYT
Del
Link
kopieret!

I dag mødtes foreningen Dyrskuepladsens Naboer med Odense Kommune for at diskutere udkastet til en ny lokalplan for området omkring Dyrskuepladsen.

Den nye lokalplan skal være med til at sikre, at kommunen fremover lovligt kan afholde megakoncerter på pladsen.

Foreningsformand Nils Skeby var dog ikke just tilfreds efter mødet.

- Jeg synes ikke, der er lyttet til os faktisk overhovedet. Der var ikke taget standpunkter i forhold til CO2-udledning, trafik, støj og udrykningskøretøjer, siger han.

- Jeg synes, vi har taget dem ind, inden den officielle høringsperiode starter, og så når den starter, kan de komme med deres input, siger chef for Kultur og Fritid hos Odense Kommune, Martin Petersen.

Læs også: Kommune er "kommet i tvivl" - kryber til korset efter heftig Tinderbox-debat
Gå tilbage Del
3. dec. 2024 kl. 17:55

Kommune er "kommet i tvivl" - kryber til korset efter heftig Tinderbox-debat

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Et af de helt store spørgsmål, der har floreret siden weekenden, har været, om den ultrapopulære festival Tinderbox har været afholdt ulovligt, og om den kan fortsætte i fremtiden.

Tirsdag var lektor på Juridisk Institut på Syddansk Universitet Jøren Ullits ude henvise til en manglende lovhjemmel, og nu tager Odense Kommune bladet fra munden.

I et skriftligt svar til TV 2 Fyn skriver By- og Kulturforvaltningen, at der gennem en årrække har været afholdt koncerter og andre arrangementer i Tusindårsskoven, og at forvaltningen vurderede, at “det var muligt at afholde Tinderbox uden at være i konflikt med gældende plangrundlag”.

Lægger sig fladt ned

Den eksisterende lokalplan er fra 1992, og i den står, at der “kun opføres mindre bebyggelse, som er nødvendig for områdets drift som friareal og græsningsareal for kreaturer”.

Men selvom koncerter ikke er nævnt i planen, er kommunen kommet i tvivl, erkender den:

- Selvom Planklagenævnets afgørelse om Dyrskuepladsen ikke kan overføres direkte på plangrundlaget for Tusindårsskoven og Tinderbox, er forvaltningen dog kommet i tvivl om, hvorvidt det eksisterende plangrundlag er et tilstrækkeligt sikkert grundlag for fortsat afholdelse af arrangementer i Tusindårsskoven, skriver forvaltningen.

By- og Kulturudvalget går nu i gang med at udarbejde en ny lokalplan, der skal “modernisere og dermed fremtidssikre området i forhold til afholdelse af arrangementer”.

- Denne lokalplan forventes at kunne fremlægges til endelig politisk behandling for byrådet i foråret 2025.

Borgmester Peter Rahbæk Juel og rådmand Søren Windell har inviteret foreningen Dyrskuepladsens Naboer til et såkaldt dialogmøde om emnet torsdag eftermiddag.

6. jan. 2025 kl. 18:19
Local Eyes

  • Før skete det hvert 20. år - nu sker det hvert år, siger beboer om vild oversvømmelse ved Odense Å

LYT
Del
Link
kopieret!

Det våde og voldsomme vejr gør, at Odense Å nok engang er løbet over sine breder.

I Nørre Broby i Faaborg-Midtfyn Kommune er det ingen undtagelse, beretter borger i området Christian Hansen til TV 2 Fyn.

- Før i tiden skete denne type oversvømmelser måske en gang hvert tyvende år. Nu sker det hvert år, siger Christian Hansen, der ejer Herregaarden Lundegaard, som ligger i Nørre Broby tæt ved Odense Å.

Han fortæller, at borgere i området snakker meget om udviklingen, og at han løbende er i kontakt med kommunen om situationen.

- Frustrerende

Qua sit arbejde som herregårdsejer er det for Christian Hansen afgørende, at vandet trækker sig tilbage, inden foråret kommer, forklarer han.

- Jamen vi har en masse dyr, der skal på græs, så hvis ikke vandet er væk, er vi nødt til at holde dem inde, hvilket er frustrerende, siger Christian Hansen og tilføjer, at omkostningerne til foder desuden vil stige.

- Jeg har en ven, der bor tættere på åen, end jeg gør. Han er meget nervøs, lyder det videre.

Normalt går der en uge, fra det stopper med at regne, til at vandet begynder at trække sig tilbage, beretter Christian Hansen. Nogle år har det dog regnet så meget, at der går væsentligt længere tid.

- Sidste år var det ekstra slemt, siger Christian Hansen, der krydser sine fingre for, at situtationen ikke gentager sig i år.

- Jeg håber på en tør periode til marts, lyder det videre.

Ifølge Christian Hansen fjerner kommunen jævnligt planter og siv, så der bliver skabt en såkaldt strømrende, der der skal lede vandet væk fra markerne.

Se flere billeder fra oversvømmelsen i galleriet her.

Local Eyes
Local Eyes
Local Eyes
/
6. jan. 2025 kl. 17:11
Anton Kranf

  • Det er sommerdæksklubben, vi kommer ud til, siger Jan fra Dansk Autohjælp

LYT
Del
Link
kopieret!

Når sneen falder, skal SOS Dansk Autohjælp og andre rykke ekstra hurtigt.

- Første gang, der kommer sne, er der altid travlt. Folk har ikke fået deres vinterdæk på, så det er jo populært sagt sommerdæksklubben, vi kommer ud til først, siger Jan Madsen, der er tekniker ved Dansk Autohjælp.

Derudover er der folk, der sidder fast, eller som har vanskeligheder med at starte bilen.

Til de, der skal afsted tidligt om morgenen, har Jan Madsen to råd.

- Husk at bruge bilen. Mange af dem, der får hjælp af os, er nogen, der har bilerne til at stå stille i længere tid - fire, fem, seks dage. Ellers kan du ikke forberede dig andet, end at du kan stå op i god tid og så komme afsted i god tid, siger han.

6. jan. 2025 kl. 16:00
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Voldsomt vejr afføder risiko for lukning af Storebæltsbroen

LYT
Del
Link
kopieret!

Da det ifølge prognoserne vil blæse kraftigt mandag aften og frem til tirsdag formiddag, er der risiko for, at Storebæltsbroen lukker for al biltrafik, oplyser Sund & Bælt på X.

Hvis det sker, vil lukningerne gælde i et kortere tidsrum fra omkring klokken 20 mandag og mellem klokken 04 og 10 tirsdag, lyder det.

Det er lavtrykket, som førte både sne og blæst med sig søndag og natten til mandag, som stadig spøger.

Natten til tirsdag nærmer centrum af lavtrykket sig Danmark, og der vil blive skruet voldsomt op for vinden, som tiltager og bliver frisk til kuling fra sydvest med kraftige vindstød fra sydvest.

TV 2 Fyn følger situationen.

6. jan. 2025 kl. 15:17
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Se den vilde video: Kæmpefugl spottet i byområde

LYT
Del
Link
kopieret!

Det var alt andet end at normalt syn, der mødte Torben Hjorth fra Tarup, da han luftede sin hund fredag.

Ved Stavis Å - omkring 100 meter fra Rismarksbroen i Odense NV - spottede han nemlig en havørn, og Torben Hjorth, der efter egen udsagn “er meget interesseret i fugle”, tog fluks sin smartphone frem og filmede kæmpefuglen.

- Den var en superfed oplevelse og en kæmpe glæde at se så stort et dyr i "hverdagsnatur", siger Torben Hjorth til TV 2 Fyn og påpeger, at han har gået netop den tur med hunden hver dag i knap 20 år og “aldrig har set noget lignende”.

Malurt i bægeret

Torben Hjorth beskriver, hvordan det “gav et sus”, da han spottede rovfuglen, der med sit vingefang på knap 2,5 meter er en af Europas største.

- Det var bare et smukt syn at se den flyve der i det frostklare vejr, siger Torben Hjorth, der selv holder fugle.

Selvom Torben Hjorth aldrig har set en havørn på sin gåtur, er det faktisk ikke helt så usædvanligt, at havørne kan finde på at søge mod byområder. Det oplyser en af Danmarks førende eksperter i havørne og medforfatter til bogen Havørnens Danmark, Erik Ehmsen, til TV 2 Fyn.

- Jeg er ked af at skulle fylde malurt i bægeret, men du kan se havørne overalt, siger Erik Ehmsen og tilføjer, at det både gælder befærdede stier, beboede huse og landsbyer.

Ifølge Erik Ehmsen er der tale om “en gammel havørn”, da en sådan kendes på den karakteristiske hvide hale.

Han oplyser videre, at kæmpefuglen formentlig har befundet sig i området for enten at jage ænder eller blishøns, da “fisk for tiden svømmer for dybt i vandet”.

Havørnen vendte i 1995 tilbage som dansk ynglefugl efter mange års fravær.

6. jan. 2025 kl. 14:10

Bølgerne går højt - kan omstridt byggeri holde til 10.000 års ekstremvejr?

LYT
Del
Link
kopieret!

Mens Folketingets partier advarer landets kommuner mod byggeri tæt ved kystlinjen, går bølgerne højt i Nyborg om, hvorvidt det er forsvarligt at bygge 75 lejligheder lige ud til Storebælt.

Bygherre Bøg Madsen Ejendomme garanterer, at den påtænkte kystsikring kan holde stand op til 2,55 meter - svarende til en 10.000-års-hændelse.

Men en ting er statistik, noget andet er politik. Og i dag skal Nyborgs politikere i Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til projektet.

Klap hesten

- Folketinget har netop vedtaget, at der vil komme fælles retningslinjer for kommunerne i år som en del af planloven. Det skal forhindre, at kommerne giver tilladelser til byggeri, hvor man risikerer oversvømmelser. Derfor mener jeg, at vi bør sætte byggeansøgningen på pause, inden vi sætter lokalplan og offentlig høring i gang. For hvad nu hvis loven forbyder byggeri inden for en 100 meters grænse til kysten, siger Michael Gertsen, der er byrådsmedlem for Konservative og 1. viceborgmester.

Bøg Madsen Ejendomme har på baggrund af oplysninger fra Miljøstyrelsen, Miljøministeriet og Klimatilpasningsværktøjet KAMP beregnet, at en 100 års hændelse vil få vandstanden til at stige til 2,19 meter.

Skitsetegning Juul Frost Arkitekter.

Det vil berøre den ene af projektbygningerne, men den påtænkte kystsikring på 2,55 meter i form af blandt andet en kyststi vil kunne holde til en 10.000-års-hændelse, fremgår det af projektmaterialet.

Og det betrygger både et flertal i den socialdemokratiske gruppe og Venstres byrådsgruppe, der har absolut flertal i Nyborg Byråd.

SF mener - lige som Konservative - derimod, at flertallet i byrådet er på slingrekurs.

I november udsendte borgmester Kenneth Muhs en pressemeddelelse på Venstres vegne, hvor han foreslog, at DSB giver afkald på boligbyggeri på naboområdet netop af hensyn til risikoen for fremtidige højvande-situationer.

- Der er her en oplagt mulighed for at udtage areal med et samlet boligareal på 25.000 kvadratmeter. I Nyborg er de gamle DSB-arealer udlagt til boligudvikling. Nyborg Kommune har etableret en bypark på en del af området som et væsentligt element i hele den rekreative sammenhængsplan for området, hed det i pressemeddelelsen.

Læs også: Ballade om højt luksusbyggeri med havudsigt - socialdemokrat provokeret over Anker Boye-rolle
Gå tilbage Del
4. jan. 2025 kl. 6:00

Ballade om højt luksusbyggeri med havudsigt - socialdemokrat provokeret over Anker Boye-rolle

To gange har Nyborgs Teknik- og Miljøudvalg sagt nej til et syv-etagers byggeri i strandkanten.

Men nu er et overvældende flertal i byrådet tilsyneladende vendt på en tallerken - blandt andet efter et besøg af Anker Boye sidste år.

På mandag skal udvalget se på projektet igen.

75 lejligheder - nu kun i seks etagers højde, men fortsat få meter fra vandkanten i det område, der hedder Sølyst i Nyborg, kan snart være en realitet.

Provokeret af Anker Boye

Men byggeriet har slået dybe skår i Sociademokratiet, og SF og Konservative er direkte modstandere af projektet, der vil blive højere end det nye udsigtstårn ved Nyborg Slot.

Socialdemokraten Vibeke Ejlertsen er helt uforstående overfor kollegaernes kursskifte.

- Og jeg synes, det er provokerende, at man inviterer Anker Boye til at skulle overbevise byrådspolitikerne i Nyborg om, at det er fornuftigt at gennemføre et stort byggeprojekt på grunden. I samme kvartér ligger et område, som kommunens egen forvaltning har omtalt som særligt bevaringsværdigt. Og så er jeg også forundret over, at man pludselig ikke ser noget problem i at bygge på en grund, hvor der er risiko for oversvømmelse, siger Vibeke Ejlersen.

Anker som privatperson

Anker Boye oplyser til TV 2 Fyn, at han var til stede som privatperson under en rundvisning på grunden i Nyborg, fordi han var inviteret til at skabe dialog, og ikke som repræsentant for Bøg Madsen.

Ifølge TV 2 Fyns oplysninger fra en deltager ved rundvisningen fortalte Anker Boye blandt andet om erfaringer med at byudvikle Odense.

Anker Boye er i dag formand og direktør i ejendomsselskaber i Gartnerbyen i Odense, Komplementarselskabet Køge Kyst og bestyrelsesmedlem i Udviklingsselskabet for Billige Boliger.

Historien om Sølyst

Den gamle Sølyst-bygning, der i 1826 blev opført som lystejendom og i 1891 brugt som plejehjem for “mindre bemidlede damer af de dannede samfundsklasser”, er vurderet som bevaringsværdig og tinglyst mod nedrivning.

Det eksisterende Sølyst

I dag er bygningen nedrivningsmoden og kondemneret efter mange års misrøgt - senest af kinesiske ejere, der i 2021 solgte ejendommen til Bøg Madsen Ejendomme for 15 millioner kroner.

Lokalplanen og tinglysningen muliggør ikke nedrivning og massivt boligbyggeri på den meget attraktivt beliggende grund.

Derfor har politikerne i Nyborg hidtil trukket håndbremsen over for diverse projekter, der ser en god forretning i at bebygge området med attraktive lejligheder.

Nyt liv til luksusprojekt

Senest i juni måned sidste år blev der sagt nej til Bøg Madsens planer om 75 lejligheder med tilhørende p-pladser, men nu har investeringsselskabet skåret en etage af højden og åbnet byggeriet med en offentlig promenade og adgang til stranden.

Det har omvendt to tredjedele af Socialdemokratiets gruppe - og også Venstre støtter nu projektet.

Selv om både regeringen og KL i disse dage advarer mod byggeri lige ud til kysten, føler flertallet sig betrygget af en kystsikring mod vandstigning op til 2,55 meter.

Hos modstanderne er det heller ikke så meget kystsikringen, der er skydeskive for kritikken.

- Det er ikonisk bygning af en kulturarv, vi skal passe på. Man kunne sagtens bygge noget i mindre skala, men så hænger økonomien ikke sammen i projektet. For kystsikring er jo dyr. Og det er nok også derfor, man skal bygge helt op i 21 meters højde, der er højere end det nye vagttårn på Nyborg Slot, siger Michael Gertsen, konservativ og 1. viceborgmester.

Ikonisk bygning

SF’s byrådsmedlem Suzette Frovin understreger, at Bøg Madsen Ejendomme har købt en grund velvidende, at Sølyst er bevaringsværdig og ikke kan rives ned.

- Den primære opgave må være at bevare en historisk bygning midt i Nyborg By, siger Suzette Frovin.

Østfyns Museer har tidligere givet udtryk for, at bygningen bør bevares, fordi den har kulturhistorisk værdi, og det synspunkt har man fortsat, siger direktør for Østfyns Museer, Mette Ladegaard Thøgersen.

Nina Bøg Madsen, direktør i Bøg Madsen Ejendomme oplyser følgende i et skriftligt svar til TV 2 Fyn.

- Vi har indsendt et nyt og tilrettet projekt til behandling i Teknik- og Miljøudvalget vedrørende Sølyst-grunden. Projektet er ambitiøst og vil betyde en investering på et trecifret millionbeløb. Det er et projekt, der blandt andet skal hjælpe kommunen med at indfri et ønske om at tiltrække flere borgere. Med det tilrettede projekt har vi samtidig lyttet til de bemærkninger, der har været, og blandt andet reduceret højden på byggeriet og med projektet følger tillige en omfattende kystsikring, der sikrer mod såkaldte 10.000-års hændelser samt et rekreativt område ned mod vandet. Alle dele er fuldt finansieret af projektet.

Før mødet i Teknik- og Miljøudvalget i dag har hele byrådet modtaget et åbent brev fra naboerne, Ejerforeningen Færgevej og Arbejdsgruppen vedrørende DSB’s aflagte arealer ved Nyborg Havn.

- Selv om der er skåret en etage af det tidligere projekt, og at der etableres kystsikring, så ændrer det ikke på, at det bliver to store Dubai-lignende boligenheder, der arkitektonisk ikke harmonerer med boligenhederne ved Nyborg Fjord og på DSB’s aflagte arealer, hedder det blandt anet i henvendelsen.

6. jan. 2025 kl. 12:55
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Bestyrelsesmedlemmer trækker sig fra stor biogas-koncern

LYT
Del
Link
kopieret!

Længere tids uenighed i bestyrelsen og med direktionen i virksomheden BioCirc er nu resulteret i at tre bestyrelsesmedlemmer forlader deres plads.

BioCirc har kontor i Middelfart og driver otte biogasanlæg rundt om i landet, med formålet at producere grøn biogas til 120.000 husstande.

På sin hjemmeside skriver virksomheden nu, at den skal se fremad.

- For at se fremad har bestyrelsen set indad, og begravet stridsøksen, så BioCirc igen kan fokusere på at gå forrest i den grønne omstilling og skabe lokale grønne jobs.

En af løsninger er ifølge virksomheden, at der indsættes en ledelsescoach, der skal hjælpe virksomheden på vej. Det er Bertel Maigaard, der er direktør i BioCirc.

6. jan. 2025 kl. 11:58
Anders Høgh

Lavede 1 meter hotdog: Grillbar begynder året med generationsskift

LYT
Del
Link
kopieret!

Stedet med de lange… rigtigt lange hotdogs står nu over for en forandring. Banjos Grillbar oplyser nemlig på Facebook, at grillen begynder året med et generationsskift.

Det betyder at de én meter lange hotdogs i fremtiden bliver langet over disken af nye ejere, lyder det. Søren Bersang Rasmussen, der indtil nu har været ejer, er kendt for at have lavet Danmarks Største hotdog.

6. jan. 2025 kl. 11:14

Privatansatte får flere penge mellem hænderne

LYT
Del
Link
kopieret!

Lønningerne på det private arbejdsmarked steg med 4,6 procent i fjerde kvartal i 2024, når man sammenligner med samme periode i 2023.

Det viser tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der er hovedorganisation for 11 arbejdsgiverforeninger på det private arbejdsmarked.

Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, påpeger, at lønstigningerne generelt har bevæget sig hurtigere op end priserne i 2024.

- Det står i modsætning til 2022, hvor priserne omvendt stak af fra lønningerne, skriver han i en kommentar.

Foreløbige tal for inflationen viser, at forbrugerpriserne steg med 1,6 procent i fjerde kvartal.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her