Beredskab Fyn forventer store oversvømmelser
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Beredskab Fyn er klar på hele Nordfyn oven på DMI's varsel om risiko for oversvømmelser. Det forventes at blive store oversvømmelser.
Forventningen er, at vandstanden på Fyn kan stige helt op til to meter over det normale. Særligt Nordfyn og Odense Fjord vil blive ramt.
- Vi forventer store oversvømmelser i Bogense, Nyborg, Seden Strand i Odense og ikke mindst ved Plejecentret i Næsby, siger René Cording, viceberedskabsdirektør i Beredskab Fyn.
Til stede på hele Nordfyn
Lige nu er Beredskab Fyn til stede alle relevante steder på Nordfyn, hvor der er risiko for oversvømmelse. De har en indsats i gang i Bogense for at sikre, at oversvømmelsen holder sig til havneområdet. Det er muligt for alle at hente sand og sække på Falck Stationen i byen. Derudover er der ud for Klintebjerg Efterskole lagt sand- og sandsække.
Der lægges en mobil dæmning ud ved Næsby Plejecenter i Odense. I Seden Strandby er der også lagt sandsække ud, og her er det også muligt at hente sække og sand.
- Vi har også en indsats i gang i Kerteminde for at undgå oversvømmelse på havnen. En mobil vanddæmning er også på vej til havnen, siger René Cording.
Samarbejder med lokalt beredskab
Skærpet varsel om risiko for oversvømmelser
DMI opgraderer sit varsel om risiko for oversvømmelser på Nordfyn, Østfyn og Langeland til kategorien rød, der betegnes som meget farligt vejr.
Forventningen er, at vandstanden kan stige til mellem 1,4 og 1,8 meter over dagligt vande på Nordfyn og i Odense Fjord. På Østfyn og Langeland lyder varslet på mellem 1,4 og 1,7 meter over dagligt vande.
Dermed er varslet nu i kategorien rød - meget farligt vejr.
Du kan se en interaktiv udgave af kortet ovenfor her.
Problemet er, at den kraftige blæst fra nord har presset store vandmasser fra Nordsøen ned i Kattegat og Østersøen.
I lyset af det har Beredskab Fyn og de kommuner, der er i risikozonen - Nordfyns, Odense, Kerteminde, Nyborg, Svendborg og Langeland - besluttet at uddele sandsække til berørte borgere.
Sækkene og sand kan hentes på følgende ubemandede lokaliteter:
Odense kommune: Muslingevej 14 og Lodsvej 37
Nordfyns kommune: Falck Stationen i Bogense
Kerteminde kommune: Tværvej
Nyborg kommune: Dronningensvej 40, Nordenhuse ved Drejet og Tårup strand,
Svendborg kommune: Beredskab Fyn, Poul Smeds vej 20
Langeland kommune: Rudkøbing havn, lystbådhavnen i Lohals
Beredskabsstyrelsen Sydjylland skriver på Twitter, at de sender 19 mand med lænsepumpecontainer og generatorcontainer til Odense søndag.
Det er begyndt
Flere steder er vandet allerede begyndt at stige.
Billederne herunder er taget af Katia Treguer i Stige.
Også beboerne i Seden Strandby ruster sig mod oversvømmelse. (Fotos: Michael Jensen)
Derudover er beredskabet i gang med at få tømt voldgravssystemet i Nyborg med en pumpe, og så laver de også en plan for oversvømmelser i havneområdet.
- Det gør vi sammen med det lokale beredskab, fordi vi skal sikre passageveje. Det skal ikke være farligt at færdes på havnen ved nødssituationer, siger René Cording.
Også i den nordlige del af Middelfart Kommune er beredskabet på plads med sandsække og information til berørte husejere.
Endeligt er Beredskab Fyn også i gang med at afdække situationen i Svendborg, på Nordlangeland og i Rudkøbing, hvor man også kan hente sand og sække.
De sidste væltede træer fra stormen Ingolf, der blæste ind over Fyn i dog begrænset omfang, er også ved at blive fjernet.