DF-profil genopstiller: Alex Ahrendtsen har genfundet lysten til politik
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Formandsskiftet har givet DF's markante værdikriger, Alex Ahrendtsen, ny energi og blod på tanden. Nu er han klar til en ny periode i Folketinget.
Da Alex Ahrendtsen sidste år meddelte, at han havde fået nok af politik, lagde han ikke skjul på, at han havde mistet energien til at fortsætte i en hård branche, hvor man skal stå til rådighed fra tidlig morgen til sen aften.
- Jeg troede faktisk, at jeg var færdig med politik og var begyndt at forberede mig på et nyt liv. Men formandsvalget af min gamle ven, Morten Messerschmidt, som jeg har kendt, siden han var 19 år, gjorde mig bare så glad, siger Alex Ahrendtsen, som var sygemeldt med stress i en længere periode efter folketingsvalget i 2019.
Dan Jørgensen og kollegaernes gode aften: Brugte over 15.000 kroner på vin og mad
Dan Jørgensen og dansk ambassadør har drukket vin for over 2.000 kroner flasken på skatteborgernes regning.
Det nye medie Frihedsbrevet har onsdag kunnet fortælle, hvordan klimaminister Dan Jørgensen (S) fra Fyn sammen med en dansk ambassadør og tre embedsmænd drak vin og spiste for over 15.000 kroner på en restaurant i Singapore. For danske skatteborgeres penge.
Bilagene, som Frihedsbrevet er i besiddelse af, viser, at selskabet på fem mennesker bestilte fire flasker vin henover aftenen. To af flaskerne kostede 2.360 kroner.
Lægger sig fladt ned
Frihedsbrevet har været i snak med Klimaministeriet og Udenrigsministeriet, som begge steder lægger sig fladt ned og erkender, at middagen har fundet sted.
De fem deltagere af middagen vil nu betale middagen tilbage af egen lomme. Dan Jørgensen vidste angiveligt ikke, hvor dyrt han spiste og drak den aften, skriver Frihedsbrevet.
- Jeg anede intet om, hvad prisen på hverken måltid eller vin var. Og jeg regnede selvfølgelig med, at ambassaden – som havde inviteret mig og mine ansatte til middagen – holdt sig inden for gældende regler, skriver ministeren i et skriftligt svar til Frihedsbrevet og tilføjer:
- Det, må jeg nu konstatere, ikke skete. Regningen er på et alt for højt niveau, som skatteyderne naturligvis ikke skal betale. Jeg har først nu hørt om den alt for høje regning og har straks betalt min del af udgiften. Det samme har Klimaministeriets ansatte valgt at gøre.
Udenrigsministeriet erkender, at der er sket en klar fejl og skriver ligeledes til Frihedsbrevet, at det er blevet indskærpet for ambassaden, hvad de pågældende retningslinjer er.
- Der er sket en klar fejl fra ambassadens side, og det er beklageligt. Klimaministeriets delegation blev inviteret på middag, uden at de var informeret om prisniveauet. Og der er ingen tvivl om, at prisen på middagen var for høj. Dette er også blevet indskærpet over for den pågældende ambassade. Det er ikke i tråd med Udenrigsministeriets retningslinjer at afholde middage i et prisleje på det niveau, og deltagerne har betalt det fulde beløb for middagen tilbage privat, oplyser Erik Brøgger, der er direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet til Frihedsbrevet.
Alex Ahrendtsen vendte dog tilbage til Christiansborg i efteråret 2020, men havde svært ved at finde arbejdsglæden. I foråret 2021 stod han frem i medierne og fortalte, at han efter moden overvejelse havde besluttet at leve et mere normalt liv udenfor rampelyset efter næste folketingsvalg.
- Jeg kunne godt tænke mig at have et arbejde, hvor det ikke er nødvendigt at være i medierne for, at folk synes, at jeg laver noget, sagde Alex Ahrendtsen den 19. maj i et interview med TV 2/Fyn.
Nu er han klar til en ny tørn. Lidenskaben og lysten til at gøre en forskel er tilbage i den gamle værdikriger.
- Jeg har dog også lært noget de senere år; at jeg skal passe lidt mere på mig selv. Men jeg er fuldstændig rask og har genfundet glæden ved politik.
Lokalformanden: - Vi finder en kreds
Alex Ahrendtsen var ved valget i 2019 opstillet som spidskandidat i Odense Syd-kredsen, men den kreds er allerede optaget af Jeanne Nielsen, som blev opstillet sidste år.
- Men det bliver ikke noget problem. Der er tre kredse i Odense, og Øst-kredsen er ledig. Om det lige bliver den, ved jeg ikke endnu, men det vil jeg drøfte med de andre kandidater, siger DF's lokalformand i Odense, Jan Grau, som har svært ved at få armene ned over, at Alex Ahrendtsen nu er tilbage i kampen om DF-vælgerne på Fyn.
- Jeg blev så superglad, da jeg hørte det. Han er bare en stærk politiker. Vi har manglet ham, og vi har ikke vidst, hvem der skulle opstilles i den sidste ledige kreds. Det er fantastisk godt for partiet, og jeg tror det vil give os flere stemmer.
Ved valget i 2019 fik Alex Ahrendtsen 2.656 personlige stemmer i hele Fyns Storkreds - kun overgået af Jens Henrik Thulesen Dahl med 2.913 personlige stemmer.
- Vi kunne jo se, at medlemmerne strømmede ind, da Messerschmidt blev ny formand. Alene i Odense fik vi 68 nye medlemmer, så at Alex Ahrendtsen nu er med på holdet, det er noget, som giver os ny energi op til næste valgkamp.
Partiformanden: - En meget dygtig politiker
Partiformand Morten Messerschmidt er også glad for, at Alex Ahrendtsen genopstiller.
- Alex er jo en en helt særlig og meget meget dygtig politiker på de landspolitiske sager, hvor han forhandler alt fra uddannelsespolitik til kultur og internationale forhold. Men han er også en helt fantastisk repræsentant for Fyn, som har en række særlige udfordringer i forhold til gartnerierne, klimaet og i forhold til ghettoerne i Odense, siger partiformanden til TV 2/Fyn.
Alex Ahrendtsen har været valgt til Folketinget siden 2011. Han har været kandidat for partiet i 20 år. Byrådsmedlem i Odense i 12 år og viceborgmester i fire år.
Alex Ahrendtsen er i den brede offentlighed især er kendt for sine år som kulturordfører for Dansk Folkeparti, hvor han med et stærkt engagement gik ind i en lang række store kulturpolitiske kampe. For det danske sprog, fredede bygninger, historiske ruiner, Fregatten Jylland og Vikingeskibsmuseet i Roskilde med videre.
I dag er han EU-ordfører, og forleden blev han også udnævnt til Europarådsordfører.
Trods antydninger om det modsatte: Fynske støtter bliver i partiet efter Henriksen-exit
Martin Henriksen forlader Dansk Folkeparti, efter han i januar tabte formandsvalget til Morten Messeschmidt.
Martin Henriksen melder sig ud af Dansk Folkeparti.
Det skriver tv2.dk på baggrund af en udtalelse fra formanden for Dansk Folkepartis lokalafdeling i Stevns, hvor Martin Henriksen indtil nu har været medlem. Henriksen har bekræftet det over for Ekstra Bladet.
Udmeldingen kommer, efter han i januar tabte formandsvalget i partiet mod Morten Messerschmidt. Det skuffede især to fynske folketingskandidater fra DF, der havde støttet Martin Henriksen.
René Jørgensen, der er Folketingskandidat for DF og tidligere byrådsmedlem i Faaborg-Midtfyn Kommune, meddelte, at han ville følge nøje med i Martin Henriksens næste træk, ligesom han ikke ville udelukkede, det kunne blive et farvel til partiet.
Så drastisk bliver det dog ikke i første omgang, fortæller han til TV 2 Fyn.
- Nu har vi ikke set det officielt fra Martin Henriksen selv endnu, men når det kommer fra lokalformanden er der jo nok noget om det. Men det er ikke noget, der har betydning rent politisk, og så længe DF fører den politik, jeg kan stå inde for, så er der noget at kæmpe for, siger René Jørgensen.
Hvis den politiske linje skulle ændre sig, kan han dog ikke garantere sit fremtidige medlemskab.
Hans bekymring er, at partiets linje kan komme til at ligne "Liberal Alliance med en stram udlændingepolitik".
- Indtil nu vil jeg sige, at der ikke er noget, der tegner til det. Men det kan hurtigt ændre sig. Og der er flere centrale personer i partier, hvor jeg kan sige, at hvis de forlader skuden, så er jeg ikke i partiet fremover, siger han med henvisning til den tidligere formand Kristian Thulesen Dahl samt den mangeårige profil Peter Skaarup.
- Det er dem jeg bedst kan identificere sig med. Nu har vi en formand, som har en anden stil, end jeg forestillede mig. Man kan sige, vi er gået lidt frem i meningsmålingerne, så folk kan se projektet for sig, men jeg håber, det er det samme projekt, vi ser for os.
Han understreger dog, at han støtter op om den nye formand og ikke har set grund til ikke at gøre det, siden han kom til.
Superærgerligt
En anden fynsk Henriksen-støtte er langelandske Kim Welcher. Han er folketingskandidat for DF i Svendborg/Langeland-kredsen.
Heller ikke han har tænkt sig at opsige sit medlemskab på grund af Martin Henriksens farvel til partiet. Ovenpå formandsvalget meddelte han, at det kaldte på "refleksion", ligesom han konstaterede, at "vi må se, hvad fremtiden bringer". Men foreløbig er det altså ikke et farvel til partiet, fremtiden har bragt.
- Jeg synes, det er superærgerligt, at skårene ikke kunne klinkes. Jeg er ked af, at han trak sig fra hovedbestyrelsen, og at han nu forlader partiet. Jeg synes, han er en dygtig politiker, og han har også god opbakning kunne man se til valget, så vi er mange, der gerne havde set ham blive i hovedbestyrelsen og kæmpe den kamp, der er at kæmpe der, siger han.
Hvad er det for en kamp, der skal kæmpes, mener du?
- Fra mit perspektiv handler det om ordentlighed og saglighed. At sige tingene ordentligt og ligeud. Også de ting, man ikke ønsker at høre. Jeg synes, han har en evne til at sige tingene pænt. Man skal ikke være enige med alle, men man skal kunne tale med alle, for det handler i sidste ende også om at få sin politik igennem.
Kold luft
Der har de seneste måneder været kold luft mellem Martin Henriksen og Morten Messeschmidt. Efter Messerschmidt trak sig sejrrigt ud af kampvalget om formandsposten, har Henriksen i skarpe vendinger kritiseret formanden. Han har også meddelt, at han ikke ville stille op til det næste folketingsvalg.
- Som folketingskandidat og som folketingsmedlem skal man til enhver tid kunne forsvare formanden i stort og småt. Det kan jeg simpelthen ikke få mig selv til, og det bliver jeg nødt til at tage konsekvensen af, sagde han i januar til TV 2 ØST.
Martin Henriksen har tidligere siddet i Folketinget, hvor han frem til 2019 havde en markant rolle som sit partis udlændingeordfører.
Bevis dit værd, Morten
Kim Welcher vil nu se tiden an med Morten Messerschmidt. At der har været øget tilgang af medlemmer, siden den ny formand kom til, har ikke overbevist ham, og en af grundene er, at nye medlemmer ikke skal betale for medlemskab i 2022.
- Gratis medlemmer er ikke at levere. Lad os se, når folk skal til at betale. Jeg mener også, han skal levere et fornuftigt folketingsvalg, når det kommer. Det handler også om måden, man behandler de andre partier på under debatten. Man kan ikke blive "pigesur" hver gang man får et kritisk spørgsmål, siger han.
- Nu har de delegerede taget en beslutning om, at Morten Messerschmidt er formand, og den respekterer jeg fuldt ud. Nu er det op til ham og bevise, at folk som mig har taget fejl, når vi foretrak en anden.
Messerschmidt vil række ud
I et skriftligt citat sendt til TV 2 skriver Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, at han tager Martin Henriksens udmeldelse "til efterretning".
- Jeg havde håbet, at Martin ville tage imod mit forslag om at inddrage ham i det politiske arbejde i Dansk Folkeparti. Det er jeg naturligvis ærgerlig over, at han har valgt at afslå, skriver Morten Messerschmidt og fortsætter:
- Jeg vil imidlertid fortsat som formand række ud efter dem, der på årsmødet støttede Martin. De skal naturligvis kunne føle sig som en del af partiet, også selvom han ikke er det.
Martin Henriksen beholder sit mandat i Stevns Byråd, selvom han forlader Dansk Folkeparti.