Forskere får millioner til at eliminere skadeligt PFOS
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Nyt forskningsprojekt vil uskadeliggøre farligt stof, der menes at være sivet fra brandskum og ud i naturen.
Ved blandt andet Svendborg og Odense er der fundet spor af skadelige PFOS-stoffer, men med en millionbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond i ryggen vil forskere fra Aarhus Universitet udvikle en metode, der kan neutralisere stofferne
Det oplyser universitetet i en pressemeddelelse.
- PFAS (gruppe af stoffer, red.) er nogle af de værste miljøforurenende stoffer, vi har i dag, og desværre findes der ikke bæredygtige metoder til at nedbryde disse stoffer. Det vil vi ændre med dette projekt, siger adjunkt Zongsu Wei, ekspert i PFAS og leder af forskningsprojektet.
PFOS har været anvendt i blandt andet brandskum. Det blev forbudt i 2006, men restlagre kunne bruges frem til 2011.
118 borgere med PFOS i blodet
Det har vist sig, at stoffet flere steder i landet er sivet ud i naturen. Blandt andet på flere af Forsvarets arealer og på tidligere brandøvelsespladser.
I Korsør har 118 borgere fået målt forhøjede niveauer af PFOS i blodet, efter at de har indtaget kød fra køer, som græssede på en eng nær en tidligere brandskole.
Nu skal julegaverne byttes: Butikker forventer mange kunder til udsalg trods corona
Håndsprit, mundbind og afstand skal sikre sikker shopping i dagene efter jul, siger butikskæder.
Til trods for stigende smittetal forventer butikkerne mange handlende mandag og dagene efter, hvor januarudsalget for alvor bliver skudt i gang, og man kan bytte julegaver.
- Jeg tror, vi vil se en ganske almindelig travl byttedag kombineret med tilbud, siger Ditte Opstrup Andersen, der er kommunikationschef i Elgiganten, som har 40 butikker fordelt i landet.
Det erklærer Bog & Idé-kæden og Legekæden sig enig i.
- De første dage efter jul er altid store i detailhandlen. Mange kunder har fri mellem jul og nytår og vil ud og gøre et godt køb eller få byttet deres julegaver, siger Marianne Lyngby Pedersen, der er administrerende direktør i Bog & Idé-kæden og Legekæden, der tilsammen har 167 butikker.
Derfor forventer hun, at der vil være gang i salget af årskalendere, som er det største hit i bogkæden i januar.
365 dages bytteservice
I Elgiganten kan man bytte julegaver frem til 1. februar, mens varer købt i Bog & Idé eller hos Legekæden kan byttes indtil 365 dage efter købet.
- Så man behøver ikke skynde sig ned til os og få byttet julegaver, siger Marianne Lyngby Pedersen fra Bog & Idé og Legekæden, om personer, der kan være bekymrede for coronasmitte ved trængsel i butikkerne.
I 2020 var detailhandlen lukket det meste af december og under januarudsalget. Dermed er det første gang under coronapandemien, at butikkerne genåbner til januarudsalg.
Det eneste anderledes fra tidligere års januarudsalg er de efterhånden velkendte dyder med håndsprit, mundbind og afstand, lyder det fra butikkerne.
- Det har ikke føltes som meget anderledes, at der nu er endnu en omgang corona, der ruller ud over os, siger Ditte Opstrup Andersen fra Elgiganten.
- Nu har corona jo været her i et par år efterhånden, så det er hurtigt at justere om igen i forhold til de skiftende restriktioner, siger Ditte Opstrup Andersen.
Stoffer fra PFAS-gruppen er næsten umulige at opløse og kaldes også for "evighedskemikalier".
De regnes for at være både kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.
Forskerne i Aarhus vil uskadeliggøre stoffet ved hjælp af en avanceret kemisk proces kaldet fotokatalyse.
- Skal ske hurtigst muligt
Det er en proces, der benytter solens energi til at fremskynde en kemisk nedbrydning af PFAS, som ellers ikke ville forekomme.
- Der eksisterer i dag en række forskellige teknikker, der benyttes til at afhjælpe problemet med PFAS, men metoderne kræver enten meget energi, andre typer af kemikalier eller fjerner ikke PFAS helt.
- Det, vi foreslår med dette projekt, er ekstraordinært, og det er på høje tid, at der bliver gjort noget ekstraordinært inden for dette felt, siger Zongsu Wei.
De ånder lettet op i Svendborg: Brandskolen har ikke forurenet alvorligt med PFOS
Brandskummet fra brandskolen i Svendborg har ikke medført alvorlig forurening med det frygtede PFOS til nærområdet. Det viser de indledende undersøgelser, som kommunen har fået lavet.
- Vi er meget lettede og rigtig glade for, at der ikke har vist sig at være nogen alvorlig forurening i området omkring brandskolen.
Sådan lyder det fra formanden for Svendborgs Natur-og Miljøudvalg, Bruno Hansen, SF.
De indledende undersøgelser af en mulig PFOS forurening i nærområdet ved brandskolen på Poul Smeds Vej 20 i Svendborg, kom i stand efter naboer havde udtrykt deres bekymring. Men PFOS- sagen fra Korsør, hvor 187 børn og voksne har fået målt forhøjet kolesterol og nyretal efter at have spist kød fra græssende køer nær en brandskole, får altså ikke ny aflægger i Svendborg.
- Vi har allerede givet borgerne besked om, at der ikke er grund til at tro, at håndtering af brandskum på brandskolen har givet anledning til forurening af det omkringliggende område, siger Bruno Hansen.
Bekymret nabo er beroliget
En af de bekymrede naboer til brandskolen har været Else Lindhard. Undersøgelsen og beskeden fra kommunen har gjort hende mere rolig.
- Vi føler os hørt. Svendborg kommune har taget os alvorligt i den her sag. Det er mit indtryk, at de har været grundige i deres undersøgelser, så jeg føler mig beroliget nu.
PFOS langt under grænseværdien
Der er taget fem jordprøver i området omkring brandskolen. I to af dem er fundet spor af PFOS. Men i begge tilfælde ligger de langt under grænseværdien.
Der er også foretaget to prøver fra det nærliggende vandløb, én vandprøve før og én efter brandskolen.
I begge vandprøver er var der to miljøfremmede stoffer, som ikke var PFOS.
”Niveauet af de miljøfremmede stoffer er i begge prøver under grænseværdien og næsten ens i begge prøver, hvilket tyder på at der ikke er tale om en forurening der kommer fra brandskolen”, lyder det i orienteringen til kommunens Natur- og Miljøudvalg.
Af samme notat fremgår det, at Region Syddanmark har tilkendegivet, at de ikke vil prioritere brandskolen for yderligere undersøgelser, da resultaterne fra de indledende undersøgelser ikke giver anledning til bekymring.
- Vi frygtede jo det værste. Derfor er det glædeligt, at der ikke er grund til bekymring for alvorlig PFOS-forurening i Svendborg, lyder det fra udvalgsformand Bruno Hansen, SF.
DMR anbefaler flere undersøgelser
Trods den umiddelbare frikendelse for alvorlig PFOS-forurening i nærområdet omkring brandskolen, anbefaler DMR, Dansk Miljørådgivning, som har lavet undersøgelserne, at der laves yderligere undersøgelser.
DMR anbefaler at selve brandøvelsespladsen undersøges for at afklare, om der her er højere indhold af PFAS-forbindelser, som er årsag til den afsmitning, der ses i de udtagne jordprøver.
Det anbefales også, at der laves boringer i det terrænnære grundvand i søen og at lave jordprøver længere væk fra brandskolen for at få en indikation af, hvad den generelle baggrundsværdi i området er.
Kommunens Natur- og Miljøudvalg behandler sagen på sit førstkommende udvalgsmøde, torsdag den 9. november.
Projektet støttes med 6,2 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond.
Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, kalder projektet spændende.
- Det er rigtig godt, at der bliver investeret i at finde løsninger. Men min største bekymring er, at man så læner sig tilbage og venter år på, hvad forskningen finder frem til.
- Der er brug for handling nu og her. De her stoffer bliver ved at sive, og vi skal have kortlagt, hvor forureningen er, og hvor slem den er.
- Det skal ske hurtigst muligt, for ellers skaber vi store problemer for fremtidige generationer, siger Philippe Grandjean til Ritzau.