Vandet er isnende koldt, kulden bider i bare ansigter, men det har slet ikke været koldt længe nok.
Efter tre døgn i det, der føles som en fryser med dagtemperaturer omkring fem minusgrader, er det fristende at støve skøjterne af, slibe klingerne og tro, man kan suse ud på isen. Men hvis der overhovedet er is på vandet, er den endnu ikke tyk nok til at holde.
I Nyborg holder parkformand Klaus Johansen øje med voldgraven. Tidligere på ugen målte han isens tykkelse til 16 millimeter.
- Hvis vejret holder, tror jeg på, at man kan stå på den på den mandag, fortæller han til TV 2/Fyn.
Strafbart at gå på isen
Isen skal være 130 millimeter - eller 13 centimeter - tyk, før Klaus Johansen banker skiltet med "Færdsel på isen tilladt" i den stenhårde jord.
- I et frostdøgn regner vi med, at isen tykner mellem 0,8 og 1 millimeter i timen. Vandet fryser dermed lige godt 24 millimeter om dagen. Det vil sige, at der går omkring ni frostdøgn, før det er sikkert at gå på isen, siger Klaus Johansen.
Det koster en bøde på 1.000 kroner at dratte gennem isen, hvis politi og redning tilkaldes.
Færdsel på is
Torsdag skifter kalenderen blad, og det er officielt forår. Selvom dybfrysertemperaturer bilder os noget andet ind, knokler solen for at fordrive vinteren. Lykkedes dét, er udsigterne til en tur på voldgraven små.
- Vi er sent henne på året, og solen kommer højt på himlen. Den har lidt magt over voldgraven, som den ikke har i de tidlige vintermåndeder, fortæller Klaus Johansen.
Skal du være helt sikker på en tur på skøjter i denne sæson, er du derfor nødt til at finde en kunstig bane.
I Middelfart forvandles volleybanerne ved Havnegade til skøjtebane fra december frem til marts. Husk selv at medbringe skøjter. Også i skøjtehallen i Odense er det muligt at komme på glatis.