Fynsk Erhverv: Reformpakke tilfører ikke arbejdskraft nu og her

Fredag aften fik den socialdemokratiske regering opbakning til en reformpakke, der skal skaffe mere arbejdskraft på et tidspunkt, hvor mange virksomheder mangler det.

Begejstringen for fredag aftens reformpakke, der skal skaffe flere hænder til ledige stillinger på blandt andet Fyn, er til at få øje på hos Fynsk Erhverv.

Her er direktør Jytte Reinholdts reaktion positiv - og så alligevel ikke.

- Mit fokus på reformpakken ligger på, hvad der kan tilføre arbejdskraft nu og her. Og det er ikke meget, siger Jytte Reinholdt.

Hun ærgrer sig over, at det ikke lykkedes at hente en bred aftale for beløbsgrænsen for at hente arbejdskraft uden for EU.

- Hvis ikke folketinget løfter dets ansvar, når ledigheden er så lav, så bliver vi nødt til at kigge ud over grænserne, siger Jytte Reinholdt.

Folketingssalen skal stemme

Beløbsgrænsen dækker over, hvor meget man som minimum skal tjene for som borger fra et land uden for EU at kunne få arbejdstilladelse i Danmark.

Beløbsgrænsen er nu på 448.000 kroner. Regeringen lægger op til at sænke den til 375.000 kroner i en periode på to år.

Regeringen har dog ikke flertal for den del i aftalen. Dansk Folkeparti siger nej, og derfor håber regeringen, at flere af de borgerlige partier, som ellers står uden for aftalen, vil stemme for forslaget i Folketingssalen.

De Konservative, Venstre, Nye Borgerlige og Liberal Alliance kan ifølge Ritzau "ikke leve" med aftalen, og står derfor også uden for aftalen.

Her siger De Konservatives finansordfører, Rasmus Jarlov til Ritzau, at aftalen er uambitiøs og at den ikke bidrager tilstrækkeligt til at løse problemerne med manglende arbejdskraft.

Regeringen hentede således reformen (se faktaboks underneden), der bærer navnet "Danmark kan mere I", hjem med opbakning De Radikale, SF, DF og Kristendemokraterne.

Jytte Reinholdt, direktør, Fynsk Erhverv.
Jytte Reinholdt, direktør, Fynsk Erhverv.
Foto: Fynsk Erhverv

Gode muligheder for seniorerne

Jytte Reinholdt er til gengæld positiv overfor de muligheder reformen giver for, at få flere seniorer ud på det fynske arbejdsmarked.

- Nettotilgangen til arbejdsmarkedet skal fastholdes gennem de ældre. Der er brug for vores seniorer på hele arbejdsmarkedet, slår hun fast, og tilføjer, at det drejer sig om at finde det rette match.

Også erhvervsorganisationerne er over en bred kam tilfredse med de øgede muligheder for, at seniorer får mulighed for, at tage job uden at blive modregnet i folkepensionens grundbeløb og tillæg.

Jytte Reinholdt havde desuden gerne set, at der blev indført at højere beskæftigelsesfradrag med det samme. Det ligger ikke i aftalen, hvor det fremgår, at skatten på arbejde vil blive sænket, men først i 2025. Her er der afsat 1,2 milliarder kroner årligt til at øge beskæftigelsesfradraget.

Fakta: Sådan skal reformen skaffe hænder til ledige stillinger

Oversigt

    Oversigt