Meget tyder på, at de unge langt om længe har fået øjnene op for, at det almene gymnasium ikke er det eneste, der kan føre til en spændende uddannelse.
I hvert fald er antallet af ansøgere til det almene gymnasium, stx, på Fyn faldet med 170 elever, viser helt nye tal.
Til gengæld har en af landets største erhvervsskoler, Syddansk Erhvervsskole, oplevet en stigning i antallet af ansøgere fra folkeskolen på 17,5 procent.
I 2017 var der 422, der søgte skolen. I år er det 496, oplyser skolen til TV 2/Fyn.
Sebastian Schødt Sørensen er én af de unge, der har valgt en erhvervsuddannelse. Han er i dag i lære som skibsmontor på skibsværftet Fayard.
- Samfundet kan jo ikke køre uden håndværkere. Erhverhvsuddannelserne har måske været lidt fordummede på et tidspunkt, og man sagde, at hvis man ikke kunne andet, kunne man altid blive håndværker. Men hvem skal så bygge vores huse og sådan, spørger han.
De nye optagelsestal glæder Lars Bregnehøj Hansen, der er direktør for Syddansk Erhvervsskole.
- En stor del af stigningen ses inden for industri- og byggefagene, hvor der er meget gode karrieremuligheder. Det er meget tidligt at skulle vælge fremtid allerede som 15-årig og én af forklaringerne kan netop være, at de unge ønsker at holde alle muligheder åbne. Med en erhvervsuddannelse skal man først vælge retning senere og samtidig beholder de muligheden for at læse videre og har mulighed for at få direkte adgang til de relevante videregående uddannelser, siger Lars Bregnehøj Hansen.
Han mener også, at nogle unge kan være fristet af en fremtid i den fynske robotbranche, som skolen også uddanner til nu.
Det er jo en god udvikling, men vi skal ikke på laurbærerne
Hertil kommer, at der både i industrien og byggefagnene er kommet flere lærepladser, der gør det mere attraktivt for de unge.
- Det er jo en god udvikling, men vi skal ikke på laurbærerne. For at supplere den stigende interesse arbejder vi derfor målrettet med studiemiljø og målsætning om egen ’lærepladsgaranti’, da dette kan være en showstopper for nogle, siger han.
Færre i Svendborg
Mens der er fremgang i Odense har færre søgt ind på Svendborg Erhvervsskole.
I alt 144 har søgt direkte fra folkeskolen og ind på Svendborg Erhvervsskole & Gymnasier.
I august 2017 startede der 169, der havde søgt direkte fra folkeskolen - de såkaldte GF1 elever.
Der kan dog søges løbende til erhvervsuddannelserne frem til midt i august af de såkaldte GF2-elever.
- Derfor kan ansøgningstallet stadig nå at blive større, siger Rikke Søgren Raisa, der er uddannelseschef på Svendborg Erhvervsskole.
Hun gør i øvrigt opmærksom på, at ungdomsårgangen, der søger direkte GF1 efter folkeskolen, er mindre sammenlignet med året før.
Lægges talene fra Svendborg Erhvervsskole og Syddansk Erhvervsskole sammen er der i år en fremgang på 8,2 procent i søgningen til erhvervsuddannelserne på Fyn.
De landsdækkende tal offentliggøres først i næste uge.