Først fik corona priserne på råvarer til at gå i vejret, og nu har Ruslands invasion af Ukraine udfordret forsyningskæderne yderligere.
De globale forsyningskæder af alt fra spiseolie til træ og metal er ramt af krigen i Ukraine og presser blandt andet fynske virksomheder, som higer efter råvarer.
Hos Aro Energy Solution på Østerbro i Odense er stål essentielt for produktionen af firmaets varmebeholdere, der er fast inventar i mange danske hjem.
En undersøgelse fra Dansk Industri viser, at Aro Energy Solution ikke er alene. Hver tredje virksomhed frygter direkte for væksten som følge af prisstigninger på grund af krigen.
For hvis priserne på råvarer, som eksempelvis stål, fortsætter med at stige, vil det i sidste ende gå udover efterspørgslen, fortæller råvareanalytiker hos Saxo Bank, Ole Sloth.
- Når vi har med råvarer at gøre, skal vi se en balance på daglig basis. Du kan ikke have et underskud i råvarer, fordi du skal have den mængde frem, som du har brug for, forklarer Ole Sloth og tilføjer:
- Det betyder, at det eneste, der vil ske, hvis vi fortsat har stigende priser og fortsat har mangel på varer, er, at vi vil se prisen stige til et niveau, hvor efterspørgslen begynder at blive tvunget nedad.
Det er min vurdering, at vi i Danmark har brug for at stå tættere sammen
Det er netop det, der til en vis grad er begyndt at ske i energimarkedet, men som vi nok også kommer til at opleve i nogle af de andre steder.
Her nævner Ole Sloth gasmarkedet, drivhuse som lukkes af, og fiskere som overvejer om de skal blive i havn, fordi dieselpriserne er for høje.
- Det er den proces, vi er i gang med nu, hvor efterspørgslen er nødt til at blive blive svækket for, at vi kan få en balance, siger Ole Sloth.
Klogere og mere intelligent
Netop udfordringer med forsyningerne - og stigende priser netop på grund af varemangel - kalder på nytænkning, hvis man spørger Aro Energy Solution.
Her er håbet således, at krisesituationen kan inspirere til at kunne navigere i lignende situationer i fremtiden.
- Den situation, vi er i nu, kan godt være den ændrer sig lidt, men energikrisen, som jo efterhånden også er at energipolitik og udenrigspolitik, kommer ikke til at ændre sig.
- Og det er min vurdering, at vi i Danmark har brug for at stå tættere sammen, som virksomheder og udnytte hinandens kompetencer, siger Aro Energy Solutions direktør, Lars Christian Jensen.
Han forklarer, at han sammen med fabrikkens partnere allerede sidste år sikrede sig leveringer af stål for at sikre, at Aro Energy Solutions fortsat kan producere og levere.
- Men jeg ser en fremtid, hvor vi som branche skal gå lidt tættere sammen i udviklingen af at lave nye løsninger, hvor vi er knap så afhængige af eksempelvis stål. Men også kunne tænke i at gøre tingene klogere og mere intelligent, siger direktør Lars Christian Jensen.
Lars Christian Jensen vurderer, at man som virksomhed skal kigge både ind ad og ud ad.
- Det, vi selv har gjort, er, at vi har åbnet rigtig meget for partnerskaber, og det er min vurdering, at for at vi kan løse det her sammen i Danmark, skal vi måske åbne for både produktudvikling og produktionsplanlægning, fordi denne her situation ser jo ikke ud til at ændre sig foreløbig.
- Det er vi i hvert fald indstillet på i min virksomhed, siger Lars Christian Jensen.
DI: Ekstraordinær situation
Morten Grantzau Nielsen, underdirektør i Dansk Industri (DI), siger til TV 2 Fyn, at det er en helt ekstraordinær situation, som mange af DI's medlemmer står i.
- Vi er i løbende dialog med mange af dem, og vi hører, at virksomhederne gør det så godt, de kan i en ekstraordinær situation for anden gang på ganske få år.
Morten Grantzau Nielsen henviser dermed til de seneste par års grus, som coronakrisen har kastet i danske industris maskiner på grund af vaklen i de globale forsyningskæder.
- Så i forvejen var der lange forsinkelser på mange varer, og råvarer der var steget i pris.
- Og nu er der så kommet en krig oveni, som skubber yderligere til det, så rigtig mange står og kæmper med at finde ud af, hvor de skal finde de råvarer, som de plejer at bruge.
- Og til hvilke priser, og de er i hvert fald gået én vej, og det er op siger Morten Grantzau Nielsen.