Borgere kan hente sandsække: Her stiger vandet på Fyn
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
DMI varsler om forhøjet vandstand på den nordlige del af Fyn. Flere steder bliver der lagt sand og sandsække frem.
Opdatering:
-
Artiklen er opdateret med oplysninger om, at Middelfart Kommune også lægger sand og sandsække ud til borgerne.
-
Beredskab Fyn mener ikke, at det er nødvendigt at hente sand og sandsække på de to adresser i Odense, da risikoen for forhøjet vandstand her er faldet.
-
Se den seneste opdatering i artiklen her: Efter varsel om vandstigninger: Få er udsat, men flere fynboer kan tage det roligt
Først kom stormen, og nu kommer vandet. Sådan kan vejrsituationen vel bedst beskrives lige nu.
For efter en omgang med kraftigt blæsevejr søndag aften og natten til mandag er der nu varsel om forhøjet vandstand.
Ifølge Danmarks Meterologiske Institut, DMI, vil vandet nemlig stige i det Nordlige Lillebælt og på Nordfyns kyst.
Derfor har de sendt et varsel ud om voldsomt vejr i de berørte områder.
DMI forventer, at vandet vil stige mellem 1,2 meter og 1,4 meter over normal vandstand. Ifølge prognoserne vil vandet være på sit højeste sent mandag aften omkring midnat.
Vildere vejr truer: 100.000 ton granit skal forhindre oversvømmelse af Storebæltstunnellen
Digerne ved Sprogø er nu blevet sikret, så havet i fremtiden ikke oversvømmer Storebæltstunnellen. Sikringen har kostet 30 millioner kroner.
Digerne omkring Sprogø er nu blevet forhøjet og sikret med 100.000 ton granitsten.
Det sker for at sikre Storebæltstunnellen mod fremtidens klimaudfordringer, hvor stigende vandstand truer med at oversvømme den.
- Når vi ser ind i beregningerne for vejret og klimaet over de næste 50 år, kan vi forvente stigende vandstande og voldsommere hændelser som stormflod og større bølger. Så det giver rigtig god mening at sikre vores anlæg nu, siger Jan Lyngsø, driftsleder i Sund & Bælt i en pressemeddelelse.
Ifølge tal fra Sund & Bælt kører 21.000 togpassagerer hver dag under Storebælt.
Sker én gang hver titusinde år
Siden september 2018 har man arbejdet på at forhøje digerne fra 5 meter til 6,5 meter på nordsiden af Sprogø, så de kan modstå større bølger og en øget vandhøjde på op til 3,25 meter over daglig vande.
Dét er et vandstandsmål, som statistisk set kun vil ske én gang hver titusinde år - altså en 10.000 års hændelse.
Det har kostet 30 millioner at klimasikre digerne, og der er blevet brugt 100.000 ton granitsten i forskellige størrelser. De største granitsten vejer cirka 1.000 kilo.
I løbet af de næste par år fortsætter arbejdet med at sikre Storebæltsforbindelsen, når jernbanestrækningen ved Halsskov og Nyborg skal klimasikres.
Ved nordkysten i Middelfart Kommune forventes vandstanden også at stige. Derfor har kommunen valgt at lægge sand og sandsække ud fire steder i kommunen, som borgerne kan hente.
De fire adresser er :
Feddet nr. 2, 5464 Brenderup
Kystvejen og Pilevangsvej, 5466 Asperup
Vegavej/stjernevej, 5500 Middelfart
Rigelvej, 5500 Middelfart
Risiko faldet i Odense
Der var også tidligere varsel om forhøjet vandstand i Odense Fjord, men mandag eftermiddag er det blevet vurderet, at risikoen er faldet.
Dermed har Beredskab Fyn også droppet at uddele sand og sandsække de to tidligere annoncerede steder, ved Muslingevej 14, 5240 NØ og Skibhusvej 428C, 5000 Odense C.
Klimaudfordringer og katastrofer: Beredskab Fyn har brug for flere frivillige
Klimaforandringer vil komme til at betyde flere oversvømmelser og ulykker i fremtiden. Beredskab Fyn får derfor brug for flere frivillige hænder.
Stormfloder, skybrud og større naturbrande er blevet mere almindeligt i Danmark og på Fyn.
I januar steg vandstanden omkring Fyn med over halvanden meter, og det betød oversvømmelser og vandskader ved de fynske kyster. Det betød også, at det fynske beredskab rykkede ud og hjalp fynske borgere med værn mod de stigende vandstande.
Opgaver som disse kan der komme flere af i fremtiden.
- Hvis man kigger et par år tilbage og ser på udviklingen, og vi regner med, at der er samme udvikling fremadrettet, så siger mange, at det der var 100-års hændelser før er tiårs-hændelser i dag, siger operativ leder ved Beredskab Fyn Frank Praefke.
Det tyder altså på, at der kommer flere klimaudfordringer, som kan ramme Fyn. Derfor leder Beredskab Fyn nu efter flere frivillige.
Plejecenter undgik oversvømmelse
De fynske kyster og fjorde er udsatte ved forhøjede vandstande. Ved Næsby Plejecenter, som er beliggende ned til Odense Kanal, oplevede man i januar en øget vandstand, hvor beredskabet etablerede værn mod de stigende vandmasser.
I en lille marina ved Næsbyhoved Slot steg vandstanden kraftigt, og her ville vandet være løbet ned i sumpområdet ved siden af.
- Jorden er befugtet og ville derfor ikke kunne absorbere vandet fra marinaen. Det ville hurtigt være løbet ned til plejecenteret, forklarer Frank Praefke.
Ved hjælp af sandsække fik man stoppet vandet, og undgik derved at vandet ville nå Næsby Plejecenter.
- De fik ikke våde fødder på plejecenteret, siger Frank Praefke.
Håber på 30 nye frivillige
Mandag 7. oktober inviterer Beredskab Fyn interesserede til infomøder fem forskellige steder på Fyn. Til møderne kan de interesserede høre mere om, hvad opgaverne som frivillig indebærer, og man vil kunne få sig en snak med frivillige ved beredskabet.
Selvom det er frivilligt arbejde, tager Beredskab Fyn ikke hvem som helst.
- Vi satser på at kunne få 30 nye frivillige, men vi lægger os ikke fast på et bestemt tal. Vi vil gerne have de bedst egnede. Men 30 vil gøre vores beredskab rigtig robust, siger Frank Praefke.
Arbejdet som frivillig i beredskabet betyder dog ikke, at man kun kommer til at opleve action.
- Vi vil ikke narre nogen, og de får at vide, hvad de skal, understreger Frank Praefke, men forklarer at man hjælper med opgaver, der er lige så samfundsnyttige:
- Det bliver klimahændelser og logistikopgaver. Det er en vigtig samfundsopgave, man er med til at løfte, og man får et godt socialt netværk ved at være frivillig.
Beredskab Fyn følger dog fortsat udviklingen.
- Lige nu er prognoserne ikke til, at vi skal gøre andet, end vi har gjort. Men vi følger selvfølgelig med i udviklingen, siger Mikael Enevold Pedersen, myndighedschef ved Beredskab Fyn.