Klimaudfordringer og katastrofer: Beredskab Fyn har brug for flere frivillige
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Klimaforandringer vil komme til at betyde flere oversvømmelser og ulykker i fremtiden. Beredskab Fyn får derfor brug for flere frivillige hænder.
Stormfloder, skybrud og større naturbrande er blevet mere almindeligt i Danmark og på Fyn.
I januar steg vandstanden omkring Fyn med over halvanden meter, og det betød oversvømmelser og vandskader ved de fynske kyster. Det betød også, at det fynske beredskab rykkede ud og hjalp fynske borgere med værn mod de stigende vandstande.
Kæmpe skybrud: Campingplads blev oversvømmet af regnvand
Vejlby Fed Strand Camping stod under vand, efter et voldsomt skybrud ramte natten til torsdag. Beredskabsstyrelsen har brugt det meste af torsdagen på at pumpe vand væk.
Natten til torsdag åbnede himlen sig i bogstaveligste forstand over Vejlby Fed Strand Camping ved Middelfart, da et kraftigt skybrud ramte.
Der faldt så meget regn, at beredskabsstyrelsen måtte rykke ud med pumper, som kunne suge vandet væk fra den oversvømmede campingplads.
Det forklarer Finn Bram, der er vagthavende ved Beredskabsstyrelsen. Han overtog selv ansvaret for arbejdet omkring klokken 02.30.
- De har pumpet uafbrudt med to 6.000 liters pumper, og så har de haft fem 2.000 liters pumper med, der har kørt hele natten, siger Finn Bram.
Telte blev oversvømmet
De store pumper kan fjerne henholdsvis 6.000 og 2.000 liter vand i timen, og heldigvis for campisterne har pumperne i løbet af torsdagen fjernet det meste af regnvandet fra pladsen, siger Finn Bram.
- Det er gået ret godt. Vi har fået tømt campingpladsen for vand og smidt det i havet. Der var plads nok.
Natten til torsdag var det dog langt fra alle campingpladsens gæster, som kunne holde sig tørre, da regnvejret for alvor tog fat. Derfor måtte de rykke ind i nogle af campinghytterne, forklarer den vagthavende.
- Hele campingpladsen var fyldt. Der var vand inde i forteltene. En del af dem, som lå i telt her, blev flyttet til nogle hytter i løbet af natten, siger Finn Bram.
Campister forholdt sig roligt
Selvom flere af campingpladsens gæster blev godt våde af regnvejret, så har de tacklet situationen rigtig pænt, mener Jesper Hansen, der er lejrchef på Vejlby Fed Strand Camping.
- Jeg synes faktisk, at folk har taget det rigtig pænt. Vi har ikke haft nogen, der har tjekket ud, som skulle have været her længere. De tackler det faktisk rigtig fint. Men det er da ærgerligt, at der kommer så meget vand. Normalt kan vi jo sagtens tackle vand på pladsen, men så store mængder er jo håbløst, siger lejrchefen.
Ifølge Jesper Hansens egne målinger faldt der minimum 100 millimeter regn natten til torsdag mellem klokken 02.00 og 04.30.
De massive mængder nedbør resulterede i store oversvømmelser på den lavestliggende del af campingpladsen. Det gik værst ud over campisterne, som sov i telt, hvor flere telte blev fyldt med vand.
Flere skader dagen derpå
Flere gæster på campingpladsen, som TV 2/Fyn har talt med, fortæller om vandstand til op under knæene, ødelagte møbler og udstyr.
Hanne Rytter fra Egtved var blandt de heldigere campister på pladsen, for hendes campingvogn stod højere i terrænet og blev derfor ikke ramt lige så voldsomt af regnvandet.
- Det var ikke så slemt heroppe i toppen, men dem der bor nede i den midterste gade fik ret meget vand.
Regnen ødelagde trægulvet
Selvom Hanne Rytter slap billigere fra skybruddet, så er det nye trægulv i forteltet dog formentlig ødelagt af regnvandet, siger hun.
- Jeg har skader på mit trægulv. Det kostede mellem 3.- og 4.000 kroner at få lagt sidste år. Jeg skal bare have fat i forsikringsselskabet nu her.
- Så i dag skal jeg se, om jeg kan få tørret mit gulv, men det kniber nok lidt, for det bobler lidt. Der går nok nogle dage, inden det er tørt, siger hun.
Men ligesom de øvrige gæster på den våde campingplads forsøger Hanne Rytter at tage hele situationen med ro.
- Det er lidt kaotisk lige nu. Jeg er lidt forvirret over det. Det var ikke lige det, jeg regnede med at komme over til, men vi tager det bare, som det kommer. Der er ikke andet for, siger hun.
Opgaver som disse kan der komme flere af i fremtiden.
- Hvis man kigger et par år tilbage og ser på udviklingen, og vi regner med, at der er samme udvikling fremadrettet, så siger mange, at det der var 100-års hændelser før er tiårs-hændelser i dag, siger operativ leder ved Beredskab Fyn Frank Praefke.
Det tyder altså på, at der kommer flere klimaudfordringer, som kan ramme Fyn. Derfor leder Beredskab Fyn nu efter flere frivillige.
Plejecenter undgik oversvømmelse
De fynske kyster og fjorde er udsatte ved forhøjede vandstande. Ved Næsby Plejecenter, som er beliggende ned til Odense Kanal, oplevede man i januar en øget vandstand, hvor beredskabet etablerede værn mod de stigende vandmasser.
I en lille marina ved Næsbyhoved Slot steg vandstanden kraftigt, og her ville vandet være løbet ned i sumpområdet ved siden af.
Flere oversvømmelser i vente:
- Vi kæmper forgæves mod naturen
Hvis vi holder op med at modarbejde naturen, kan vi få nogle fine områder, hvor natur og by spiller sammen, mener dansk forsker.
Tre gange inden for de seneste to uger har vi været vidner til folk i kamp med vandmasserne, når der endnu en gang har været meldt forhøjet vandstand. Senest mandag, hvor nordenvinden pressede vandet ind og truede blandt andet Nordfyn og Roskilde Fjord.
Men ligesom Don Quixote kæmpede en forgæves kamp mod vindmøllerne, kommer vi også til at kæmpe en forgæves kamp mod naturen, hvis ikke vi accepterer, at visse områder er tabt, mener Birgitte Hoffmann, der er lektor ved institut for planlægning, Aalborg Universitet.
Områder må afvikles
- Vi er nødt til at diskutere, hvilke områder vi kan holde fast i, og hvor er vi nødt til at lave en gradvis afvikling, fordi vi ikke kan beskytte os, siger hun.
Det er et paradigmeskifte, der allerede er slået igennem flere steder både i Danmark og i udlandet.
Stormflod, skybrud og grundvand
Problemerne med vand, der trænger ind, hvor vi skal bo, omfatter ikke bare stormflod som i de seneste eksempler, men også skybrud og på længere sigt også stigende grundvand. Og i takt med klimaforandringerne vil udfordringerne vokse.
Et af de steder, hvor man har opgivet vandkampen og flyttet folk fra deres hjem, er Odense. Her købte Vandcenter Syd simpelthen syv parcelhuse i 2009 efter gentagne oversvømmelser.
- Det er jo en ret voldsom strategi, men det var beboerne selv, der foreslog det. Husene rev man ned, og området omdannede man til et stort grønt regnvandsbassin. Der er meget dejligt, når man besøger det i dag, fortæller Birgitte Hoffmann.
Klog strategi
Strategien med at give truede områder tilbage til naturen er den rigtige tilgang, mener Birgitte Hoffmann:
- Vi bliver nødt til at kaste os mere engageret ind i at forebygge, at de her ting sker, for det er ikke for sent, og så kan investeringerne i klimatilpasning føre til nogle rigtig fine byer og nogle rigtig fine landdistrikter.
Oversvømmede marker
Et andet sted, hvor vandet har fået lov til at tage over, er det inddæmmede landbrugsområde ved Gyldensteen Strand på Nordfyn, som man har ladet oversvømme. Og i Kalundborg har borgerne været inddraget i beslutningsprocessen og foreslået, hvilke lavtliggende områder der skal gives tilbage til naturen.
I Roskilde er der bygget et stort anlæg kaldet Rabalderparken. Anlægget kan lede regnvand væk fra bebyggede områder. Og når der ikke er skybrud, fungerer anlægget som rekreativt område med forskellige betonkonstruktioner, der for eksempel kan bruges til at stå på skateboard eller bare som siddeunderlag ved en almindelig hyggetur i parken.
- Vi kan løse nogle af de problemer, vi har i byerne, hvor vi har meget store belægninger og meget lidt natur. Simpelthen skabe nogle rekreative områder. Det kan der komme noget rigtigt fornuftigt ud af, siger Birgitte Hoffmann.
- Jorden er befugtet og ville derfor ikke kunne absorbere vandet fra marinaen. Det ville hurtigt være løbet ned til plejecenteret, forklarer Frank Praefke.
Ved hjælp af sandsække fik man stoppet vandet, og undgik derved at vandet ville nå Næsby Plejecenter.
- De fik ikke våde fødder på plejecenteret, siger Frank Praefke.
Håber på 30 nye frivillige
Mandag 7. oktober inviterer Beredskab Fyn interesserede til infomøder fem forskellige steder på Fyn. Til møderne kan de interesserede høre mere om, hvad opgaverne som frivillig indebærer, og man vil kunne få sig en snak med frivillige ved beredskabet.
Selvom det er frivilligt arbejde, tager Beredskab Fyn ikke hvem som helst.
Frivillige tramper rundt med 87-årige Lis:
- De er fantastiske
Ni frivillige cykler rundt med 25 plejehjemsbeboere for at give dem en oplevelse. - De frivillige er utroligt afgørende, siger rehabiliteringsleder.
På kajen i Middelfart står 14 rickshaw-cykler.
I fire dage lægger de sæder til 25 plejehjemsbeboer fra Odense og deres cykelryttere.
Men på turens 2. etape bliver land for en stund byttet ud med vand, når cykelryttere, ældre og plejepersonale tager på hvalsafari.
- Det giver os en masse oplevelser at cykle rundt med ældre, forklarer Erik Moes, der er holdkaptajn på den lokaleafdeling af cykling uden alder, der har skaffet cykelryttere.
- Vi kan lide at cykle, og de ældre kan lide at cykle. Det betyder, at vi får det, man vist på godt dansk kalder en "win-win situation", forklarer han med et smil på læben.
87-årige Lis Rasmussen har bidt mærke i de frivilliges arbejde.
- Det er fantastisk, at der er frivillige med til at være her, understreger hun.
Også veninden Inge Illum på 80 år er imponeret.
- De bør have det virkelig godt med, at de glæder mange, siger hun.
Ros fra leder
Cykelturen er blevet stablet på benene gennem det kommunale tilbud OK-aktiv, som tilbyder omsorgs- og aktivitetstilbud til beboer på Odenses 21 kommunale plejecentre.
- Det var umuligt at arrangere turen uden hjælp fra de frivillige. De er utroligt afgørende, understreger Vinnie Skovkjær, der er rehabiliteringsleder hos OK-aktiv.
Ifølge lederen er det ikke noget nemt arbejde, som de frivillige har taget på sig.
- Det er hårdt arbejde for de frivillige. De skal simpelthen have tak, forklarer hun.
De frivillige hjælper ikke kun med at få hjulene til at dreje på de 14 cykler.
Roald Nielsen sørger via sin virksomhed Det Mobile Værksted for, at cyklerne kan fortsætte på trods af en punktering.
- Vi hygger os med det. Vi kan se, hvordan de ældre er helt vilde med det, forklarer han.
Siden cykelturens start er det blevet til fem punkteringer.
- Når de kommer hjem. taler de ikke om andet, at de snart vil afsted igen, siger han og tilføjer:
- De glæder sig så meget.
Turen slutter efter planen i Odense søndag, men allerede nu håber flere af de ældre på, at de kan cykle Fyn rundt igen næste år.
- Det er en afslappende tur, og jeg håber, at jeg kan komme med næste gang.
- Vi satser på at kunne få 30 nye frivillige, men vi lægger os ikke fast på et bestemt tal. Vi vil gerne have de bedst egnede. Men 30 vil gøre vores beredskab rigtig robust, siger Frank Praefke.
Arbejdet som frivillig i beredskabet betyder dog ikke, at man kun kommer til at opleve action.
- Vi vil ikke narre nogen, og de får at vide, hvad de skal, understreger Frank Praefke, men forklarer at man hjælper med opgaver, der er lige så samfundsnyttige:
- Det bliver klimahændelser og logistikopgaver. Det er en vigtig samfundsopgave, man er med til at løfte, og man får et godt socialt netværk ved at være frivillig.